οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠΙΘΑΝΑ-ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ-ΚΟΛΠΑΚΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΥ, ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ...

ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ...ΑΡΑΜΠΑ ΠΗΓΕ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ  ΚΑΙ ΡΟΚΑΝΙΖΑΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ, ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ;...



...ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΩΝΟ ΤΗΣ "Ε", 
Ο ΣΥΝΗΘΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ 
ΑΝΑΜΑΣΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ COPY-PASTE 
ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ!


Γαλάζιο... δώρο στο Μαξίμου

Του Νίκου Σβέρκου

Τα χέρια τους έτριβαν χτες τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όταν διάβασαν την ανακοίνωση της Ν.Δ., στην οποία εγκαλούσε την κυβέρνηση επειδή δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους θεσμούς.

Και αυτό επειδή, με δεδομένο το γεγονός ότι το πλήρες κείμενο της επιστολής δεν πρόσθετε κάτι θεαματικό σε όσα ήταν ήδη γνωστά, το κυβερνητικό περιβάλλον βρήκε την τέλεια αφορμή να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ήταν αναμεμιγμένη σε ουκ ολίγα ειρωνικά σχόλια, για τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται.

Η επιστολή ανέφερε τα όσα ήδη είχαν ψηφιστεί στις δύο τροπολογίες: ότι το βοήθημα είναι εφάπαξ και ότι η αναστολή του ΦΠΑ σε νησιά θα ισχύσει για το 2017.

Από εκεί και πέρα ο υπουργός Οικονομικών σημείωνε ότι αν στο μέλλον υπάρξει υπεραπόδοση στα έσοδα, θα διατεθεί ύστερα από συνεννόηση με τους εταίρους, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς στόχους των επόμενων ετών και ότι παραμένει σε ισχύ ο δημοσιονομικός «κόφτης».

Ητοι, εάν υπάρξουν υστερήσεις, θα υπάρξουν περικοπές σε συντάξεις κ.ο.κ., όπως ακριβώς προβλέπει ο μηχανισμός που ψηφίστηκε κατά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Απότομο... ξύπνημα

«Τρεις μέρες αφού εστάλη η επιστολή, η Ν.Δ. ξύπνησε από τον λήθαργο» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στρέφοντας τα βέλη τους προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ.

«Είτε δεν διάβαζαν τι ψήφιζαν είτε προσπαθούν απελπισμένα να δημιουργήσουν εντυπώσεις» συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας την απορία τους για τις αιτιάσεις περί «κρυφών δεσμεύσεων» του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους εταίρους και τους δανειστές. Υπογράμμιζαν δε ότι «οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. μετά από οδηγίες».

Κύκλοι του Μαξίμου καλούσαν μάλιστα τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της να τοποθετηθούν με σαφήνεια εάν τάσσονται υπέρ του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και υπέρ της αναστολής του ΦΠΑ σε νησιά. «Η Ν.Δ. μπορεί και σήμερα να βγει με δήλωση του αρχηγού της και να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναγνώριση πολιτικού λάθους δεν είναι ντροπή» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης βγήκε όμως και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, που δημοσιοποίησε το περιεχόμενο της επιστολής. «Η Ν.Δ. στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα.

Την επομένη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας “παρών” και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν από έναν μήνα χαρακτήρισαν αστεία» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συμπλήρωσε δε πως «απ’ ό,τι φαίνεται η επιθυμία της Ν.Δ. για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ δεν έχει τέλος».
Σιγουριά για τα έσοδα

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ήρεμοι για την αποτύπωση των μεγεθών του 2016, που θα καταγραφεί τον Απρίλιο του 2017. Ο λόγος έγκειται στο ότι η υπεραπόδοση των εσόδων έφτανε πάνω από 900 εκατομμύρια, ενώ το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους ανέρχεται σε 620 εκατ. ευρώ. «Υπάρχει ήδη “μαξιλαράκι”, οπότε δεν τίθενται σε κίνδυνο οι συντάξεις και τα μακροοικονομικά μεγέθη» έλεγαν μετ’ επιτάσεως.

Πέραν αυτού, στην κυβέρνηση στέκονται σε ακόμα μία παράγραφο της επιστολής Τσακαλώτου, που -όπως λένε- λειτουργεί θετικά για το μέλλον: «Για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο αναφέρεται ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών». Και έθεταν το ερώτημα: «Διαφωνεί η Ν.Δ.; Κατ’ αυτήν η υπεραπόδοση προς τα πού πρέπει να κατευθύνεται;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου