οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΑΛΛΟ ΤΟ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΖΥ ΝΑ ΛΟΙΔΩΡΕΙΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΥΠΗΘΟΥΝ, ΚΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΑΓΕΡΩΧΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ...ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΠΟΥ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ-ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ ΑΠΟ "ΤΟ ΒΗΜΑ" ΚΑΙ ΚΑΤ' ΑΝΑΚΗΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ!- ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ...

Δύο χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα
και τα εσωτερικά θέματα
 "ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο, 27/12/16                                   


                                                      "Εφ.Συν", πρωτοσέλιδο, 27/12/16


                                                        "ΤΑ ΝΕΑ", 27/12/16

Το υστερόγραφο ενός συμβιβασμού
Οι γραπτές δεσμεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα το ξεκλείδωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος

Της Βούλας Κεχαγιά

Με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση να έχει κολλήσει στα εργασιακά και στην αξίωση του ΔΝΤ για νέα μέτρα κλείνει το 2016 για την κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, το Μαξίμου πέρασε σχετικά ήρεμα Χριστούγεννα μετά το ξεκλείδωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων που είχαν μπλοκάρει από τους θεσμούς ως αντίδραση στη χορήγηση της «13ης σύνταξης» από την κυβέρνηση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου - στις 26 υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup - και αναμένει μετά την Πρωτοχρονιά κάποιο σήμα από τους δανειστές για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Στην παρούσα φάση, όμως, δεν υπάρχει καθορισμένο ραντεβού για επανάληψη των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς ή κάποια ημερομηνία επιστροφής των τροϊκανών στην Αθήνα.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ. Η κυβέρνηση πήρε ανάσα παραμονή των Χριστουγέννων όταν ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής ανταλλαγή e-mails ανάμεσα στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και των εκπροσώπων του ESM, μέσω των οποίων δόθηκαν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά για το εφάπαξ επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι θεσμοί ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί γραπτώς πως εφόσον υπάρξει απόκλιση από τους στόχους για το 2016, δηλαδή από το πρωτογενές πλεόνασμα, να ενεργοποιηθεί ο κόφτης με μείωση των δαπανών για τις συντάξεις. «Τους συνταξιούχους ενισχύσατε, από τις συντάξεις θα κόψετε» εφόσον υπάρξει εκτροχιασμός ζήτησαν οι θεσμοί από την κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο δέχτηκε πάντως το συγκεκριμένο αίτημα θεωρώντας ότι ο στόχος του 0,5% για το 2016 είναι εξαιρετικά απίθανο να μην επιτευχθεί, καθώς συγχρόνως υπάρχει εκτίμηση ότι τα τελικά στοιχεία θα δείξουν υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα όμως με το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, η διαβούλευση με τους θεσμούς για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανέδειξε και κάποια θετικά στοιχεία. Οπως για παράδειγμα η αναγνώριση από πλευράς των δανειστών της δυνατότητας της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιεί το καθαρό πλεόνασμα από την υπεραπόδοση των εσόδων για μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικά και οικονομικά αδυνάμων. Υπό την προϋπόθεση ωστόσο πως θα προηγείται ενημέρωση - συζήτηση των κυβερνώντων με τους θεσμούς προτού ανακοινωθεί η οποιαδήποτε απόφαση. Και αυτό το αίτημα των δανειστών έγινε δεκτό αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ούτως ή άλλως η συμφωνία δίνει αυτό το δικαίωμα στην ελληνική κυβέρνηση». 

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συζήτηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι θεσμοί πρότειναν από την πλευρά τους σε μελλοντικά μέτρα στήριξης να ενισχυθούν οι φτωχοί πολίτες με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), να υπάρξει μείωση των φόρων, να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και να δημιουργηθούν δημοσιονομικά αποθέματα. Κοινώς να κρατηθούν και κάποια χρήματα από την υπεραπόδοση των εσόδων ως κάβα στο Δημόσιο για έκτακτες καταστάσεις. Μάλιστα και φέτος έχουν κρατηθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ ως απόθεμα από το πλεόνασμα του 2016 για παν ενδεχόμενο.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΝΤ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα συνεχιστεί πιθανότατα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του 2017. Το Μαξίμου επιλέγει να βλέπει πάντα το ποτήρι μισογεμάτο θεωρώντας ότι εφόσον δεν υπάρχει συντονισμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, δεν υπάρχει λόγος η δεύτερη αξιολόγηση να παραμένει ανοιχτή. «Αν οι δανειστές θέλουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, τότε γιατί να μην κλείσει τον Ιανουάριο και να πάει π.χ. για Φεβρουάριο;» διερωτώνται αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, που συμπληρώνουν πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η εκτίμηση ότι η αξιολόγηση έχει τη δυνατότητα να κλείσει, γίνεται παρότι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ομαδικών απολύσεων ταλαιπωρεί τις δύο πλευρές της διαπραγματεύσεις. Κι ενώ παραμένει στο τραπέζι η αξίωση του ΔΝΤ για νομοθέτηση νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ τώρα για την πιθανότητα απόκλισης των στόχων κατά τη διετία 2019-2020.

Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, το ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ένθερμο στην προοπτική παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα αποχώρησής του με διατήρηση του status του τεχνικού συμβούλου, εξέλιξη που θα θεωρούνταν ιδιαίτερα ικανοποιητική για το Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα είναι σε ποιο βαθμό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επιτρέψει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα εν μέσω της γερμανικής προεκλογικής περιόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του (9.84) σχολίασε πως ο Σόιμπλε διεκδικεί ρόλο υπερυπουργού, ενώ για τον ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι θα μπορούσε να είναι συμβουλευτικός.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με συνέντευξή του στην «Αυγή» είπε πως «στις συνθήκες μη κανονικότητας όπου ζούμε, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών».

ΤΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Οι 2+2 δεσμεύσεις που έφερε η επιστολή Τσακαλώτου

Της Έλενας Λάσκαρη

Επειτα από ένα κολασμένο δεκαήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά το πάγωμα των μέτρων για το χρέος, παραμονή Χριστουγέννων, δόθηκε μια ανάσα. Κόστισε ακριβά.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκε να βάλει την υπογραφή του σε μια επιστολή δύο συν δύο δεσμεύσεων, μέσω των οποίων καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναλάβει το ατόπημα - κατά την άποψη των δανειστών - της διανομής της όποιας μελλοντικής υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος με τα δικά της μέτρα και σταθμά. Το κοστούμι είναι εκ των προτέρων ραμμένο από τους δανειστές και ενδέχεται να κρύβει περικοπές ακριβώς εκεί όπου στόχευαν οι παροχές. Στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το αντάλλαγμα είναι αυτό το οποίο είχε κερδίσει η κυβέρνηση στις 5 Δεκεμβρίου. Τίποτα περισσότερο από την επαναφορά στο τραπέζι του EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το θέμα θεωρείται λήξαν τόσο από κυβερνητικές όσο και από ευρωπαϊκές πηγές, παρότι ουδείς τολμά να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο ότι ο παράγων Σόιμπλε δεν θα επιχειρήσει εκ νέου ανατροπές.

Το κουβάρι άρχισε να ξεμπλέκεται δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Το οικονομικό επιτελείο σε στενή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δανειστών συνέταξε επιστολή, μέσω της οποίας η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε τέσσερα σημεία. Τα πρώτα δύο θα μπορούσε να θεωρηθούν σχεδόν ανώδυνα, υπό την έννοια ότι εξαρχής η κυβέρνησης είχε ανακοινώσει πως το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους συνιστά εφάπαξ παροχή και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει ισχύ ενός έτους. Αυτές οι διαβεβαιώσεις όμως τώρα παρέχονται και εγγράφως στους δανειστές.

Τα δύο επόμενα σημεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστούν νίκη των δανειστών και της ομάδας Σόιμπλε καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται:

1. Σε περίπτωση κατά την οποία το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα υπολείπεται του στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τότε αυτόματα ενεργοποιείται ο κόφτης όχι γενικά και αόριστα με περικοπές δαπανών αλλά με μειώσεις συντάξεων. Επομένως, αν κριθεί από τη Eurostat τον Απρίλιο ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις δεν ικανοποιήθηκαν, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί επί της ουσίας να πάρει πίσω μέρος του χριστουγεννιάτικου μποναμά στους χαμηλοσυνταξιούχους. Κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, αυτό το ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά απίθανο, ιδίως εφόσον κατά το εντεκάμηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν πρωτογενές αποτέλεσμα 7,5 δισ. ευρώ. Οι πλέον καχύποπτοι υπενθυμίζουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2015 αφορούσαν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο μετά τις μετρήσεις της Eurostat προσγειώθηκε σε 0,2% του ΑΕΠ.

2. Αν υπάρξει στο μέλλον υπεραπόδοση πλεονάσματος αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από την ελληνική κυβέρνηση αλλά κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς, μόνο «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών, για τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών». Πρακτικά λοιπόν τα πεδία μελλοντικής πιθανής διανομής της υπέρβασης πρωτογενούς πλεονάσματος είναι προκαθορισμένα και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. 
 
Σε αυτό το φόντο, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ανακοίνωσε ότι άνοιξε ο δρόμος «για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο».
Κυβερνητικές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι στο EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου θα ξεπαγώσουν και στην πράξη τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος.

Το θρίλερ συνεχίζεται, γυρνώντας μάλιστα ένα επεισόδιο πίσω. Η δεύτερη αξιολόγηση με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί και ο ρόλος του ΔΝΤ συνιστά τον μεγάλο καταλύτη.

Η Γερμανία έχει απορρίψει το ενδεχόμενο παραμονής του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, όπως φέρεται να επιδιώκει η κυβέρνηση, και τώρα τα βλέμματα στρέφονται στη στάση που θα επιλέξει να τηρήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Αμεση επάνοδος του κουαρτέτου δεν αναμένεται και πιθανότερο θεωρείται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει - προς οποιαδήποτε κατεύθυνση - το τοπίο, πέριξ της επόμενης προγραμματισμένης συνεδρίασης του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου.


"Εφ.Συν", 27/12/16


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου