οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

"...Τα στελέχη των Podemos πήραν άδεια την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να σκεφθούν σοβαρά και να προετοιμάσουν τις τοποθετήσεις τους για τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Η χριστουγεννιάτικη ανακωχή όμως δεν τηρήθηκε. Στελέχη που πρόσκεινται στον Ιγκλέσιας ξεκίνησαν στο twitter εκστρατεία υπονόμευσης του Ερεχόν, με το hashtag #InigoAsiNo. Εν μέρει το έκαναν και για να αντιδράσουν στις κατηγορίες των οπαδών του Νο 2 του κόμματος για την απομάκρυνση του Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης. Τελικά, αυτό που πέτυχε είναι να δηλητηριάσει ακόμα περισσότερο την εσωκομματική ατμόσφαιρα. Η πλευρά του Πάμπλο Ιγκλέσιας διαβεβαιώνει ότι αναζητά κοινό τόπο με το στρατόπεδο του Ινίγο Ερεχόν και το αντικαπιταλιστικό κίνημα, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί τον πολιτικό γραμματέα να παρουσιάσει μια εναλλακτική λίστα στο συνέδριο..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


                                                     "ΤΑ ΝΕΑ", 28/12/16

Με φόντο το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος, η σύγκρουση των δύο εσωκομματικών ομάδων – η μία υπό τον ηγέτη Πάμπλο Ιγκλέσιας και η άλλη υπό τον Ινίγο Ερεχόν, Νο 2 στην ηγεσία – κάνει πολλούς να μιλούν ακόμα και για πιθανή διάσπαση
Ξέσπασε εμφύλιος στους Podemos

Της Νατάσας Μπαστέα

Εντείνονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό των Podemos ενόψει του συνεδρίου του κόμματος τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Μάλιστα η σύγκρουση των δύο εσωκομματικών ομάδων - η μία υπό τον ηγέτη του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας και η άλλη υπό τον Ινίγο Ερεχόν, υπεύθυνο στρατηγικής στην προεκλογική εκστρατεία και Νο 2 στην ηγεσία - κάνει πολλούς να μιλούν ακόμα και για πιθανή διάσπαση. Μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, η μια πλευρά κατηγόρησε την άλλη ότι πλήττει το κόμμα καθώς διαπιστώθηκε από την πλευρά Ερεχόν προσπάθεια σπίλωσής του στα κοινωνικά μέσα. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών εν όψει του συνεδρίου που, όμως, οδηγεί σε φλερτ με τη διάσπαση, η οποία μπορεί να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ισπανική Αριστερά. Χαρακτηριστικός είναι ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «El Pais»: «Ο κίνδυνος διάσπασης αυξάνεται για τους Podemos, λόγω της σύγκρουσης των δύο πλευρών».

Το κόμμα Podemos δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2014, ως μετεξέλιξη του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Φιλοδοξεί να γίνει η κυρίαρχη φωνή της ισπανικής Αριστεράς και το συνέδριο που θα διεξαχθεί από 10 έως 12 Φεβρουαρίου, θα είναι το δεύτερο στην ιστορία του. Ωστόσο, πολλές από τις διαφωνίες στο εσωτερικό του προέρχονται από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όταν παρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων το κόμμα έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους αλλά και τη δεύτερη θέση από τους Σοσιαλιστές.

Τι πήγε στραβά; Για στελέχη όπως ο Ιγκλέσιας, η απάντηση βρίσκεται στο ότι το κόμμα απομακρύνθηκε από τις αντισυστημικές ρίζες του και προσπάθησε να προσελκύσει ψήφους στον κεντρώο χώρο. «Ο κόσμος είχε κουραστεί από τις εκλογές, η συμμετοχή μειώθηκε, κάποιοι μας κατηγόρησαν γιατί δεν σχηματίσαμε κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές» σχολίασε ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, εκ των ιδρυτικών στελεχών και στενός συνεργάτης του Ιγκλέσιας. «Ο κυριότερος λόγος που μας εγκατέλειψαν οι ψηφοφόροι είναι ότι η εκστρατεία μας πήρε σοσιαλδημοκρατικούς τόνους».
Υπεύθυνος της εκστρατείας και ο ιδεολογικός υπεύθυνος της στροφής των Podemos προς το Κέντρο ήταν ο Ινίγο Ερεχόν, ο οποίος υπεραμύνεται των απόψεών του. 

Σε αυτή την αντιπαράθεση βασίζεται η κόντρα που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του κόμματος και απειλεί να βάλει μπουρλότο στα θεμέλιά του. Ο μεγάλος εσωκομματικός διχασμός διαφαίνεται και από τη διαδικαστική ψηφοφορία για τον κανονισμό του συνεδρίου. Εκατό χιλιάδες μέλη ψήφισαν: η πρόταση του Ιγκλέσιας «To Podemos για όλους» έλαβε 41,57%, ενώ εκείνη του Ερεχόν που είναι ο πολιτικός γραμματέας του κόμματος συγκέντρωσε 39,12%, διαφορά που δεν ξεπερνά τις 2.300 ψήφους. Κάποιοι κάνουν λόγο για μια γόνιμη ιδεολογική αντιπαράθεση και ο οργανωτικός γραμματέας Πάμπλο Ετσενίκε σπεύδει να αναφέρει ότι «δεν μιλάμε για ρήξεις αλλά για διαφορετικές γνώμες».
Τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά. Τα στελέχη των Podemos πήραν άδεια την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να σκεφθούν σοβαρά και να προετοιμάσουν τις τοποθετήσεις τους για τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Η χριστουγεννιάτικη ανακωχή όμως δεν τηρήθηκε.

Εκστρατεία υπονόμευσης. Στελέχη που πρόσκεινται στον Ιγκλέσιας ξεκίνησαν στο twitter εκστρατεία υπονόμευσης του Ερεχόν, με το hashtag #InigoAsiNo. Εν μέρει το έκαναν και για να αντιδράσουν στις κατηγορίες των οπαδών του Νο 2 του κόμματος για την απομάκρυνση του Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης. Τελικά, αυτό που πέτυχε είναι να δηλητηριάσει ακόμα περισσότερο την εσωκομματική ατμόσφαιρα.
Η πλευρά του Πάμπλο Ιγκλέσιας διαβεβαιώνει ότι αναζητά κοινό τόπο με το στρατόπεδο του Ινίγο Ερεχόν και το αντικαπιταλιστικό κίνημα, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί τον πολιτικό γραμματέα να παρουσιάσει μια εναλλακτική λίστα στο συνέδριο. Ομως οι συνεργάτες του ιδεολογικού υπευθύνου των Podemos αντέδρασαν έντονα στην εκστρατεία σπίλωσής του υπενθυμίζοντας ότι εκείνος είναι ο άνθρωπος που κατέστρωσε τη στρατηγική στις εκλογές, όταν το κόμμα έλαβε 21% και περισσότερες από 5 εκατ. ψήφους.

«Εικόνα βαθέος διχασμού». Η στενή συνεργάτις του ηγέτη του κόμματος Ιρένε Μοντέρο παραδέχεται εμμέσως ότι η σύγκρουση είναι σοβαρή. «Οι Podemos δεν θα ήταν Podemos χωρίς τον Ινίγο Ερεχόν» δήλωσε, «αλλά η δύναμη του Ινίγο δεν μπορεί να βασιστεί στην αποδυνάμωση του Πάμπλο. Τις τελευταίες ημέρες δίνουμε την εικόνα βαθέος διχασμού. Πρέπει να αποδώσουμε ευθύνες. Οταν η συζήτηση εξελίσσεται σε βαθιά ρωγμή που απειλεί να οδηγήσει στη διάσπαση, τότε έχουμε πρόβλημα».

Πάμπλο Ιγκλέσιας
«Ή κερδίζω ή φεύγω»

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας φαίνεται αποφασισμένος να κερδίσει στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Εσπευσε να διευκρινίσει ότι εάν η πολιτική του πρόταση δεν γίνει αποδεκτή στο συνέδριο, δεν θα παραμείνει στην ηγεσία. «Δεν θέλω να είμαι γενικός γραμματέας με κάθε κόστος», ανέφερε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Εάν δεν συγκεντρώσει την υποστήριξη των συντρόφων η πρόταση πολιτικής στρατηγικής που θα παρουσιάσει η ομάδα μου, τότε δεν μπορώ να αναλάβω και πάλι την ηγεσία». Βέβαια, ο 38χρονος λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης παραδέχθηκε ότι δεν έχει τεθεί θέμα ηγεσίας, όμως αρκετά στελέχη θέλησαν να διερμηνεύσουν τις δηλώσεις του αυτές ως «απόπειρα εκβιασμού» όπως γραφεί η εφημερίδα «El Mundo». Η βουλευτής Τάνια Σάντσεθ, μάλιστα τον κατηγόρησε πως «δημιουργεί ατμόσφαιρα φόβου ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία σε περίπτωση που μειοψηφήσει στο συνέδριο».

Συμβιβασμοί. Μπορεί στις δημόσιες δηλώσεις τόσο ο Ιγκλέσιας όσο και ο Ερεχόν να κάνουν έκκληση για ενότητα των Podemos, όμως οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι πλέον ορατές και ισχυρές. Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις αποτελούν ουσιαστικά σύμπτωμα ενός βαθύτερου γρίφου. Προκειμένου να γίνουν οι Podemos κυβερνητικό κόμμα, θεωρείται δεδομένο ότι πρέπει να επεκτείνει την απήχησή του σε όλο το πολιτικό φάσμα, διατηρώντας ταυτόχρονα τον πυρήνα των ακροαριστερών του ψηφοφόρων. Μπορεί λοιπόν το κόμμα να αναπτυχθεί και ταυτόχρονα να παραμείνει ριζοσπαστικό; Τα ηγετικά στελέχη του επιμένουν ότι το κίνημά τους υπερβαίνει την κλασική διαχωριστική γραμμή Δεξιάς και Αριστεράς. Ομως αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις θέσεις που θα εγκριθούν στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Και απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι εύκολο. Για να αποφευχθεί η διάσπαση θα χρειασθούν συμβιβασμοί. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου