οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΘΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ...

Από τη Χριστουγεννιάτικη "σημερινή"


                                                            "η σημερινή", 25/12/16
"η σημερινή", 25/12/16
 "η σημερινή", 25/12/16


 Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΞΕΚΙΝΑ
ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ «Σ» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η συνέντευξη στο Σωτήρη Παπαδόπουλο

Ο Ιωάννης Κασουλίδης υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στη Διάσκεψη γιατί οι Συνθήκες φέρουν την υπογραφή της και χρειάζεται η έγκρισή της. Κάνει λόγο για λογικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, με μηδενική κατάληξη στο τέλος αυτού του χρονοδιαγράμματος

«Η θέση της Ελλάδος και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ταυτόσημες όπως επιβεβαιώνεται από δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και δικές μου»

«Η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει καταστήσει σαφή της θέση τής Ε.Ε., ενώ ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εκφράσει επιθυμία να παραστούν. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απευθυνθεί σε όλα τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. και έχει εκφράσει την επιθυμία της να παρίστανται στη διάσκεψη»

«Είναι απόλυτα λογικό οι δύο απερχόμενες εγγυήτριες δυνάμεις να έχουν μία προκαταρκτική διερεύνηση θέσεων, αμφότερες ενώπιος ενωπίω, χωρίς αυτό να σημαίνει προσυμφωνία για το τι θα προκύψει στη Διεθνή Διάσκεψη»

Δύο εβδομάδες πριν από τη Γενεύη και ο Υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι δεν έχει σημασία ποιος θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη Διεθνή Διάσκεψη. Ο Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα γιατί οι Συνθήκες φέρουν την υπογραφή της και χρειάζεται η έγκρισή της.

Την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα της λύσης. Επίσης ανέφερε ότι ο στόχος είναι στη Γενεύη να πάμε για συμφωνία επί των έξι βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος. Τεχνικής φύσεως θέματα, όπως η σύνταξη νέου Συντάγματος, οι νόμοι που θα ισχύσουν την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης, η συμφωνία για το κόστος της λύσης θα ακολουθήσουν.

Συζητάμε την κατάργηση των εγγυήσεων ή ένα νέο είδος εγγυήσεων; Μέχρι ποιου σημείου μπορούμε να υποχωρήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα;

Ζητούμε κατάργηση των εγγυήσεων, κατάργηση οποιωνδήποτε επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Δεν επιθυμώ να επεκταθώ περαιτέρω ως προς τη διαπραγματευτική μας τακτική.

Η Ελλάδα επιμένει στην κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, ενώ η Τουρκία θέλει και εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων της στο νησί. Μήπως πρέπει να το χωνέψουμε ότι θα υπάρχει ένα είδος εγγυήσεων και μια μεταβατική περίοδος αποχώρησης μέρους των κατοχικών στρατευμάτων;

Η θέση της Ελλάδος και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ταυτόσημες όπως επιβεβαιώνεται από δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και δικές μου. Δεν μιλούμε για μεταβατική περίοδο οποιασδήποτε μορφής, αλλά για λογικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, με μηδενική κατάληξη στο τέλος αυτού του χρονοδιαγράμματος.

Τσίπρας και Ερντογάν τελικώς θα συναντηθούν πριν από τη Γενεύη; Σε ποιο στάδιο είναι το θέμα της προπαρασκευαστικής εργασίας;

Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αυτήν την ερώτηση μετά βεβαιότητος. Γνωρίζω ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συμφώνησαν σε μια διαδικασία συναντήσεων ανώτερων διπλωματών, για να προετοιμάσουν συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν. Ακόμη τίποτα άλλο δεν έχει ορισθεί ή ανακοινωθεί.

Η Ελλάδα ανέφερε ως προαπαιτούμενο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, να υπάρξει ένα είδος προσυμφωνίας στο θέμα των εγγυήσεων. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής της Διάσκεψης;

Η Ελλάδα δεν έχει θέσει ως προαπαιτούμενο ή όρο για συμμετοχή της στη διάσκεψη. Ζητά όμως να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και διαβουλεύσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν την προοπτική επιτυχίας της διάσκεψης. Είναι απόλυτα λογικό οι δύο απερχόμενες εγγυήτριες δυνάμεις να έχουν μία προκαταρτική διερεύνηση θέσεων αμφότερες ενώπιος ενωπίω, χωρίς αυτό να σημαίνει προσυμφωνία για το τι θα προκύψει στη Διεθνή Διάσκεψη.

Έχετε δηλώσει ότι, «σε περίπτωση που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πάνε στη διεθνή διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού χωρίς να είναι σε ακτίνα συμφωνίας σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια, επικρατεί ο κίνδυνος η διαπραγμάτευση να μην είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας και πάμε στη Γενεύη; Δεχτήκαμε πιέσεις για να οδηγηθούμε στη Διάσκεψη, από ποιους και τι είδους;
Εξακολουθεί να παραμένει η θέση μας ότι για τα πέντε εσωτερικά κεφάλαια που απαρτίζουν το Κυπριακό, όσο περισσότερο βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας, τόσο αυξάνονται οι προοπτικές επιτυχίας της διάσκεψης. Η πλευρά που δεν θα συνεργαστεί για να βρεθούμε σε αυτήν την ακτίνα και υπερφορτώνει την ημερήσια διάταξη αυτομάτως θα φέρει και την ευθύνη αποτυχίας της διάσκεψης.

Επιμένω ότι τα εσωτερικά κεφάλαια είναι κυπριακής ιδιοκτησίας όπως ορίζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας και τρίτοι στη διάσκεψη δεν μπορούν να έχουν καμία ανάμειξη. Υπενθυμίζω ότι της Διεθνούς Διάσκεψης θα προηγηθεί διάσκεψη των δύο ηγετών από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου, στην οποία αναμένεται να ανταλλαγούν χάρτες και προσέγγιση σε διάφορα θέματα φέρνοντάς τα σε ακτίνα συμφωνίας. Μέχρι σήμερα είναι γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα σε ακτίνα συμφωνίας. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τις 12 Ιανουαρίου αυτό μπορεί να καταστεί πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να δώσει την τελική μάχη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης, όπου εκεί η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της και να επιδείξει πολιτική βούληση με θέσεις που θα μπορούν να γίνουν αμοιβαία αποδεκτές. Οποιοσδήποτε άλλος χρόνος τερματισμού της διαδικασίας θα άφηνε την Τουρκία στο απυρόβλητο και η ευθύνη αποτυχίας θα αναζητείτο ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί.

Τελικά ποιος θα εκπροσωπήσει την Κ.Δ. στη διάσκεψη; Εσείς; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ο Πρόεδρος της Βουλής; Κανείς;

Δεν έχει σημασία ποιος θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη διάσκεψη. Αυτό θα ανακοινωθεί εν καιρώ. Σημασία έχει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα γιατί οι Συνθήκες φέρουν την υπογραφή της και χρειάζεται η έγκρισή της.

Στη Γενεύη πάμε για συμφωνία ή για ενδιάμεση συμφωνία;

Στη Γενεύη πάμε για συμφωνία επί των έξι βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος. Τεχνικής φύσεως θέματα, όπως η σύνταξη νέου Συντάγματος, οι νόμοι που θα ισχύσουν την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης, η συμφωνία για το κόστος της λύσης κ.α. θα ακολουθήσουν.

Ακούμε τις χώρες του Σ.Α. που δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη, όπως και την Ε.Ε. Όμως το ποιος και με ποια αρμοδιότητα θα συμμετάσχει θα το συζητήσουν οι ηγέτες. Η τ/κ πλευρά δεν κάνει βήμα πίσω από πενταμερή και ουσιαστικά τοποθετεί όλους τους υπόλοιπους στην «εξέδρα».
Η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει καταστήσει σαφή της θέση τής Ε.Ε., ενώ ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εκφράσει επιθυμία να παραστούν. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απευθυνθεί σε όλα τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. και έχει εκφράσει την επιθυμία της να παρίστανται στη διάσκεψη. Θεωρούμε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη στο πιο δυνατό ψηλό επίπεδο είναι οι εντολείς του Γενικού Γραμματέα, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι συνομιλίες και εναπόκειται σε αυτά να ζητήσουν από τον Γ.Γ. που είναι ο εντολοδόχος τους, να παραστούν στη Διεθνή Διάσκεψη.

Τα ανοικτά θέματα είναι πολλά, όπως και οι εκκρεμότητες και ως εκ τούτου θεωρούν σίγουρο κάποιοι ότι δεν θα προλάβουν μέχρι τη Γενεύη οι ηγέτες να κλείσουν τα ζητήματα και να επιτευχθεί συμφωνία. Συμφωνείτε με τη συγκεκριμένη θέση;
Επαναλαμβάνω για την ευθύνη που θα φέρουν όσοι επιδιώκουν να μείνουν ανοιχτά διάφορα θέματα μέχρι τις 12 Ιανουαρίου. Με πολλά ανοιχτά θέματα μειώνεται η προοπτική επιτυχίας της διάσκεψης.

Εάν δεν υπάρξει κατάληξη στη Γενεύη τίθεται ζήτημα παραίτησής σας. Εάν υπάρξει κατάληξη, θα οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα. Εάν το αποτέλεσμα είναι ΟΧΙ, θα αναλάβετε και τις ευθύνες του ΟΧΙ ως πολιτική ηγεσία, ή την ευθύνη θα την φέρει ο κυπριακός Ελληνισμός;

Η ερώτησή σας καταπιάνεται με σειρά υποθετικών ερωτημάτων και δεν επιθυμώ να μπω σε διαδικασία υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου