οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

"...Αν και χθες ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την απόσυρσή της, η Ρόδα τοποθετήθηκε από μια εταιρεία που επελέγη από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε ένα πλαίσιο πρωτοφανούς εύνοιας. Ο πρόεδρος του δημοτικού οργανισμού, Χρήστος Τεντόμας, αποτελεί πλέον παρελθόν, υποβάλλοντας χθες την παραίτησή του, ενώ η υπόθεση είχε ήδη μπει στο εισαγγελικό μικροσκόπιο. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίου, διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση θεμάτων παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και της παράβασης καθήκοντος, αφού η Ρόδα φέρεται να στήθηκε χωρίς να έχει την απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας από την εταιρεία...."

Από την "Εφ.Συν" (κύριο+εσωτερικό θέμα)


                                                          "Εφ. Συν", 29/12/16
                                                                   "Εφ. Συν", 29/12/16

Η Ρόδα πάει εισαγγελέα για το καλό μας
Του Στέργιου Ζιαμπάκα 
Ενα φιάσκο, που έτεινε να μετατραπεί σε σκάνδαλο, αποτελεί η υπόθεση της Ρόδας του Συντάγματος.
Αν και χθες ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την απόσυρσή της, η Ρόδα τοποθετήθηκε από μια εταιρεία που επελέγη από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε ένα πλαίσιο πρωτοφανούς εύνοιας.

Ο πρόεδρος του δημοτικού οργανισμού, Χρήστος Τεντόμας, αποτελεί πλέον παρελθόν, υποβάλλοντας χθες την παραίτησή του, ενώ η υπόθεση είχε ήδη μπει στο εισαγγελικό μικροσκόπιο.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίου, διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση θεμάτων παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και της παράβασης καθήκοντος, αφού η Ρόδα φέρεται να στήθηκε χωρίς να έχει την απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας από την εταιρεία.

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν δημοσιεύματα, αλλά και μηνυτήρια αναφορά ανταγωνίστριας εταιρείας σχετικά με την επικινδυνότητα της Ρόδας. Ολα αυτά, με πεδίο μισό στρέμμα δημόσιου χώρου στη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, που επιχειρήθηκε να εμπορευματοποιηθεί, στο πλαίσιο της νέας δημοπρασίας που προγραμμάτιζε ο δήμος, μετά τη δωρεάν λειτουργία της Ρόδας.

Το ιστορικό



Η Ρόδα, ύψους 40 μέτρων, που αντίκριζε κάθε περαστικός στη γειτονιά του Συντάγματος, λειτουργούσε στη Σεβίλη, μέχρι τον Αύγουστο του 2016, οπότε η ισπανική εταιρεία που την «έτρεχε», χρεοκόπησε. Εκτοτε η Ρόδα, που αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρείας Vecoma, τέθηκε σε ακινησία.

Η Vecoma έχει εμπορικό αντιπρόσωπο τη Skyview, που φέρεται να λειτουργεί μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες, με μόλις έναν εργαζόμενο: τον Ολλανδό ραδιοφωνικό παραγωγό Perry Oerlemans.

Τα δικαιώματα της Ρόδας για την Ελλάδα έχει η Venus Eurofreit (μεταφορική–ναυτιλιακή εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 1999).

Στις 16 Νοεμβρίου ο ΟΠΑΝΔΑ εκδίδει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την τοποθέτηση της Ρόδας στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου.

Στην πρόσκληση περιγράφονται μόνο οικονομικά κριτήρια, απουσιάζουν ουσιώδη ποιοτικά χαρακτηριστικά και περιορίζεται στην προτίμηση της Ρόδας νεότερης κατασκευής, ύψους 40 μέτρων, με καμπίνες κλειστού τύπου. Μια τέτοια Ρόδα εκτιμάται ότι μετακινεί έως 240 ζωές ανά 10 λεπτά.

Πλην της Venus, πρόταση καταθέτει και η «Μαράκης & ΣΙΑ Ε.Ε. – Eventeam» που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη «Freij World Attractions LTD», με έδρα την Κύπρο.

Πρόκειται για την εταιρεία που κατέθεσε από το 2012 το αίτημα για την τοποθέτηση Ρόδας (και αναφέρει ότι επανέρχεται με το αίτημά της κάθε χρόνο) στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Φάκελο με φωτογραφίες-ντοκουμέντα κοινοποίησαν σε δημοτικούς συμβούλους της Αθήνας οι ανταγωνιστές της εταιρείας που εγκατέστησε τη Ρόδα. Σε αυτές περιγράφεται η απρονοησία στους κανόνες ασφαλείας, καθώς μεταξύ άλλων δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η διέλευση κάτω απ' τα βαγόνια της Ρόδας, ούτε και η πρόσβαση στην εγκατάσταση, ενώ τονίζεται ότι τα ξύλα υποβοήθησης βάρους τοποθετήθηκαν αντικανονικά

Πριν από τέσσερα χρόνια, το αίτημά της απορρίφθηκε από τον δήμο, «καθόσον, αφ' ενός μεν ο δήμος μας δεν διαθέτει ελεύθερους χώρους τέτοιων διαστάσεων για την τοποθέτηση του εν λόγω Τροχού, αφ' ετέρου δε μια τέτοια εγκατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τη στατικότητα των χώρων με πιθανές καθιζήσεις αυτών, λόγω ύπαρξης υπόγειων εγκαταστάσεων», ανέφερε το 2012 η Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων.
Σε τρεις μήνες
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος λοιπόν, η Venus καταθέτει πρόταση με χαμηλότερο εισιτήριο και προσφέρει στον δήμο 30% από τις χορηγίες «που σίγουρα θα προκύψουν».

Η Eventeam καταθέτει πρόχειρα ενδεικτικές τιμές εισιτηρίων, συν 20% επί των εισπράξεων των εισιτηρίων, προκαταβάλλοντας το 50% στα δημοτικά ταμεία, το οποίο υπολογίζει σε 300.000 ευρώ, μεταξύ άλλων υλικών παροχών.

Ο ΟΠΑΝΔΑ αποφασίζει ομόφωνα ότι είναι προσφορότερη για τους επισκέπτες η πρώτη πρόταση.

Παρότι η πρόσκληση ζητούσε τη λειτουργία της Ρόδας από τις 8 Δεκεμβρίου, η ανάδοχος εταιρεία έχει ενημερώσει ότι η Ρόδα θα τοποθετηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές από τον δήμο, η ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης Ρόδας στον κόσμο έχει υλοποιηθεί εντός τριών μηνών!

Στη συνέχεια η δικηγόρος της δεύτερης εταιρείας καταθέτει ειδική διοικητική προσφυγή κατά της απόφασης του ΟΠΑΝΔΑ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, στις 12/12, χωρίς να έχει λάβει καμία απάντηση από τους αρμοδίους, προτείνεται στον κ. Τεντόμα δωρεάν παραχώρηση της Ρόδας για την εορταστική περίοδο.

Στέλνει e-mail με την πρότασή της, στις 13/12, προσφέροντας στον δήμο και το 30% από χορηγίες. Την ίδια ημέρα, ο ΟΠΑΝΔΑ βγάζει απόφαση με την οποία δέχεται την αντίστοιχη πρόταση της Venus για δωρεάν παραχώρηση του Τροχού.
Τα έγγραφα

Η Eventeam έχει καταθέσει ένσταση κατά της τελευταίας απόφασης, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για παραβίαση των νομοθετικών διατάξεων που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς και της αρχής της ισότητας των διαγωνιζομένων και της διαφάνειας.

Ενα σύνολο εγγράφων με τα οποία στοιχειοθετεί τα παραπάνω, καθώς και τα έγγραφα των ενστάσεων κοινοποιήθηκαν από την εταιρεία χθες στους δημοτικούς συμβούλους (βρίσκονται όλα στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).

Εναν μήνα νωρίτερα, η ένσταση επί της πρώτης απόφασης του ΟΠΑΝΔΑ είχε κοινοποιηθεί στα γραφεία του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, και της αντιδημάρχου, Νέλλης Παπαχελά.

Ακόμη, η εταιρεία καταγγέλλει ότι μόνο ο διευθυντής Δημοτικών Προσόδων έχει ζητήσει αντίγραφο της ένστασης και ακόμη τους είχε διαβεβαιώσει ότι το θέμα θα συζητούνταν εκτάκτως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο εν τέλει έγινε την προηγούμενη Πέμπτη, χωρίς καμία όμως αναφορά.

Από τις καταγγελίες της Eventeam στους δημοτικούς συμβούλους, ξεχωρίζουν οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Τεντόμας έχει παραδεχθεί πως έχει ξανασυνάψει συμβάσεις με τη Venus, ότι σε περιστατικό που κατέληξε στο Αστυνομικό Τμήμα για το θέμα της Ρόδας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ αντί του εκπροσώπου της Venus και του υπεύθυνου μηχανικού εγκατάστασης, καταγγελίες περί «σιωπηλής συγκάλυψης» του θέματος από πλευράς αρμοδίων του δήμου, ενώ ακόμη η Eventeam εγείρει ζήτημα πλαστογραφίας.

Προχειρότητα

Ο δήμος εν τέλει ανακοίνωσε χθες ότι ζήτησε την απομάκρυνση της Ρόδας, ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων. Απέρριψε το αίτημα της Venus να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία.

«Η εταιρεία που είχε αναλάβει την υποχρέωση να στήσει τη Ρόδα, δεν κατάφερε στον ζητούμενο χρόνο να φέρει τις απαραίτητες βελτιώσεις που ζητήθηκαν από την τεχνική έκθεση που έγινε και ο δήμος ζήτησε την απομάκρυνση της Ρόδας από το Σύνταγμα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Λ. Παπαγιαννάκης, τονίζοντας ότι στην αρχική πρόταση τέθηκε «ως κόκκινη γραμμή η ασφάλεια των πολιτών».

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα ενισχύουν τους ισχυρισμούς ότι η ασφάλεια των πολιτών «πνίγηκε» στην προχειρότητα. Είναι προφανές με βάση τα παραπάνω ότι η «δωρεά» του ΟΠΑΝΔΑ προς τη Venus έστρωνε τον δρόμο και για τον επόμενο διαγωνισμό, για τη λειτουργία της Ρόδας με την καταβολή αντιτίμου.

Ποιος είναι ο Χρ. Τεντόμας

Πρόκειται για τον «αυτοδιοικητικό παντός καιρού». Ο Χρήστος Τεντόμας, που παραιτήθηκε χθες από τη θέση του προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ, έχει αποκτήσει υψηλές θέσεις σε θητείες τριών διαφορετικών δημάρχων.

Θεωρείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους «άνθρωπος της Ντόρας Μπακογιάννη». Ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου τόσο επί θητείας της όσο και επί θητείας του επόμενου δημάρχου με το «χρίσμα» της Ν.Δ., Ν. Κακλαμάνη.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, το 2014, εξελέγη σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του Α. Σπηλιωτόπουλου. Στο πλαίσιο του «ανοίγματος» του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, στις παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ΟΠΑΝΔΑ. Από τότε έχουν διαρρηχθεί οι σχέσεις του με την παράταξη Σπηλιωτόπουλου (η οποία επί της ουσίας δεν υφίσταται πλέον).
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε χθεσινή της ανακοίνωση, η παράταξη με την οποία εξελέγη τον κατηγορεί για καιροσκοπισμό, αποστασία και του καταλογίζει «προσπάθεια μέσω διαρροών» να μετακυλίσει τις ευθύνες «μιας σκοτεινής απόφασης» στον δήμαρχο Αθηναίων.

Τέλος, κάτοικοι του τέταρτου διαμερίσματος της Αθήνας (της πρώην γειτονιάς του), όχι μόνο τον θεωρούν αυτοδιοικητικό με μηδενικό έργο, αλλά και υποστηρικτή της ανέγερσης του Mall της Artume-Blackrock στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπως και της εγκατάστασης γραφείων εταιρείας συμφερόντων Μπόμπολα στο αρχαιολογικό πάρκο.

Μια ανεπίσημη απάντηση για το κόστος της φιέστας

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Ξέρετε ποια ήταν η ανεπίσημη απάντηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στο χθεσινό μας δημοσίευμα για την πανάκριβη πρωτοχρονιάτικη γιορτή στο Θησείο, αυτή που κοστίζει περισσότερα από 170 χιλιάδες ευρώ;

Μία απάντηση του τύπου, οι δήμαρχοι που ήταν παλιότερα ξόδευαν πολύ περισσότερα σε αντίστοιχες συναυλίες.

Λες και το μέτρο σύγκρισης δεν έχει να κάνει με όσα γίνονται σήμερα και το υπέρογκο κόστος των ταρατατζούμ του δημάρχου Αθηναίων, αλλά με όσα τραγικά γίνονταν πριν από χρόνια στον πολύπαθο δήμο με τις ρεμούλες και τα εκατομμύρια σε φίλους και γνωστούς.

Λέμε πως είναι ανεπίσημη η απάντηση, γιατί ο κ. Καμίνης, ο δήμαρχος που θα μείνει στην ιστορία ως αυτός που ανακάλυψε τον τροχό που δεν γυρίζει, δεν έβγαλε ανακοίνωση για τη «χρυσή», όπως αποδεικνύεται, πρωτοχρονιάτικη συναυλία.

Υπενθυμίζουμε πως το «συνολικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 133.852,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι 165.976,48 ευρώ», χωρίς να υπολογίζουμε την αμοιβή του βασικού καλλιτέχνη της βραδιάς, του Κωστή Μαραβέγια, άλλα 6.700 ευρώ μεικτά δηλαδή.

Η παραγωγή της εορταστικής βραδιάς δόθηκε με απευθείας ανάθεση στην «Ticket 365», μία εταιρεία που αντικείμενό της της δεν είναι να διοργανώνει συναυλίες, αλλά να εκδίδει και να πουλάει εισιτήρια κυρίως για θεατρικές παραστάσεις.

Η γιορτή για την αλλαγή του χρόνου που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων ώστε ο Γιώργος Καμίνης να κάνει την αντίστροφη μέτρηση, εκτός από τον Κωστή Μαραβέγια, που το αξίζει σε τελική ανάλυση, θα έχει ακόμα το ντουέτο Θοδωρής Αθερίδης και Σμαράγδα Καρύδη, τον Τάκη Ζαχαράτο και τα συγκροτήματα (που δεν είναι και τόσο γνωστά, είναι η αλήθεια) Orchestra Laou Laou και Dreamy Whispers.

Την τηλεοπτική κάλυψη ανέλαβε το Action 24, το κανάλι το οποίο τυγχάνει να έχει επιχειρηματική συγγένεια με την «Ticket 365» που διοργανώνει τη συναυλία.

Και οι συμπτώσεις συνεχίζονται, όπως λέγαμε και χθες, μια και ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται και με το θέατρο Παλλάς που ανήκει σε μίαεταιρεία που επίσης έχει επιχειρηματική συγγένεια, τόσο με το Action 24 όσο και με την «Ticket 365».

Διαγωνισμός, όπως σας είπαμε, δεν έγινε και είχαμε απευθείας ανάθεση από τον Δήμο Αθηναίων. Πολύ περίεργο, από τη στιγμή που υπάρχουν ένα σωρό γραφεία διοργάνωσης συναυλιών στην Αθήνα που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη συναυλία.

Μιλήσαμε με αρκετούς διοργανωτές, περισσότερους από 10 μπορώ να σας πω, όλοι τους ανεξαιρέτως διαβεβαιώνουν την «Εφ.Συν.» πως έχουν τη δυνατότητα να στήσουν την ίδια ακριβώς γιορτή και το κόστος να μην υπερβεί το 1/5 του τωρινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου