οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

"...Στο επιθετικό σημείωμά του μετά την αποκάλυψη του κειμένου της επιστολής του από το «Βήμα» συνεχίζει να κάνει λόγο για 13η σύνταξη. Διχαλωτή γλώσσα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο κυνικότερος μιας κυνικής εξουσίας - πιο κυνικός από τον αρχηγό του (τον οποίο, ως ηγέτης των 53+ αμφισβητεί!) επειδή αυτός έχει υπάρξει κοσμοπολίτης μαρξιστής. Παριστάνει τον επαναστάτη όντας ένας υποταγμένος. Πόσο καιρό όμως θα μπορεί ακόμα να παίζει με επιτυχία και τους δύο ρόλους;.."

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/12/16
Από "ΤΑ ΝΕΑ"

Διχαλωτή γλώσσα: 
"Ενστάσεις",
 του Ηλία Κανέλλη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αριστερός, έτσι ισχυρίζεται. Πολύ αριστερός, γι' αυτό άλλωστε θεωρείται άτυπος ηγέτης μιας ομάδας σχεδόν αριστεριστών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, των 53+, οι οποίοι αντιτίθενται στα Μνημόνια, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στον καταραμένο καπιταλισμό και τις παραφυάδες του - τον καταναλωτισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, το επιχειρηματικό κέρδος. Θέλουν έναν άλλο κόσμο, απροσδιόριστο ακόμα, έναν Παράδεισο επί της Γης, όπου όλοι θα είναι ευτυχισμένοι και χαμογελαστοί - έναν κόσμο σαν το κιτς της επανάστασης, που εύστοχα περιέγραψε ο Μίλαν Κούντερα στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι».

Αλλά, ταυτόχρονα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι και υπουργός Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι, δηλαδή, ο υπουργός ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τη θλιβερή υποχρέωση να υλοποιήσει το τρίτο Μνημόνιο, στο οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ίδιος έχει αντιταχθεί και το οποίο έχει αποκηρύξει μετά βδελυγμίας. Ε, λοιπόν, τα καταφέρνει να συνεργάζεται θαυμάσια με την πρώην τρόικα, νυν «θεσμούς». Εστω και αν πολιτεύεται χωρίς να διαθέτει κανένα σχέδιο, πλην της προσπάθειάς του να εκπροσωπήσει μια κυβέρνηση η οποία πασχίζει να παραμείνει στην εξουσία και να διαχειρίζεται τα σχέδια των εταίρων και δανειστών με επωφελή για την κομματική «πελατεία» της τρόπο, συνεχίζει να παριστάνει τον σκληρό αριστερό.

Είναι ενδεικτικό πώς αντιλαμβάνεται την πολιτεία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ταπεινωτική επιστολή του προς τους εταίρους και δανειστές κάνει ξεκάθαρο ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους ήταν «μια εφάπαξ πληρωμή που δεν προορίζεται να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της πρόσφατης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος». Ωστόσο, στο επιθετικό σημείωμά του μετά την αποκάλυψη του κειμένου της επιστολής του από το «Βήμα» συνεχίζει να κάνει λόγο για 13η σύνταξη. Διχαλωτή γλώσσα.
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο κυνικότερος μιας κυνικής εξουσίας - πιο κυνικός από τον αρχηγό του (τον οποίο, ως ηγέτης των 53+ αμφισβητεί!) επειδή αυτός έχει υπάρξει κοσμοπολίτης μαρξιστής. Παριστάνει τον επαναστάτη όντας ένας υποταγμένος. Πόσο καιρό όμως θα μπορεί ακόμα να παίζει με επιτυχία και τους δύο ρόλους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου