οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πολύ σύντομα αναμένεται νέα «παρέλαση» κατασκευαστριών εταιρειών στο ΥΠΕΘΑ που θα προσφέρουν πακέτο που θα περιέχει πέρα από κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει πως οι Γάλλοι, προκειμένου να «κλειδώσουν» την 4η FDI, θα προσφέρουν σε σχετικά καλή τιμή αυτή και αριθμό κορβετών GOWIND μαζί με εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

 Από "ΤΑ ΝΕΑ", κύριο+εσωτερικό θέμα

"ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 07/05/24


































Στο τραπέζι ξανά η αγορά και 4ης Belharra

Μετά τις πρώτες τρεις, την ενεργοποίηση της option για ακόμη 
μία γαλλική φρεγάτα εξετάζει η κυβέρνηση, ύστερα και από σχετικές εισηγήσεις στο «Πεντάγωνο»

ΤΟΥ ΜΑΡΙΜΟΥ ΓΚΑΣΙΑΜΗ

Για την ενεργοποίηση της option για την τέταρτη φρεγάτα κλάσης «Κίμων» – την πρώτη φρεγάτα τύπου FDI Belharra, δηλαδή, που ναυπηγείται ήδη στη Γαλλία – υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις προς την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Σίγουρα δεν είναι άσχετο πως από τις 21 έως τις 23 Απριλίου ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ναυπηγείο στη Λοριάν της Γαλλίας όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ναυπήγησης των νέων φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού.

Με την Τουρκία να προχωρά ακάθεκτη στο ναυπηγικό της πρόγραμμα που θα της αποδώσει μέσα στα επόμενα χρόνια τουλάχιστον οκτώ νεότευκτες φρεγάτες κλάσης «Ιστανμπουλ» και πιθανότατα 4-6 μεγάλα πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά κλάσης μέσα από το πρόγραμμα «TF-2000», ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός ενός αεροπλανοφόρου σχεδόν διπλάσιου από το «Anadolu», η Ελλάδα αναζητεί ακόμα τις επιλογές που έχει, με τα περιθώρια να είναι πλέον ιδιαίτερα στενά.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Η Ελλάδα πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να αποσύρει τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις φρεγάτες κλάσης «S» και να τις αντικασταστήσει. Η Αθήνα αναζήτησε ενδιάμεσες λύσεις όπως οι φρεγάτες ANZAC από την Αυστραλία. Φρεγάτες που επί της ουσίας είναι αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ. Σαν την «Υδρα» δηλαδή που έχουμε στον Κόλπο του Αντεν. Σύμφωνα όμως με τις υπάρχουσες πληροφορίες, λόγω των ανοικτών θαλασσών στις οποίες κλήθηκαν να επιχειρήσουν, η κατάστασή τους είναι πολύ μακριά από αυτό που θα ήθελαν στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Η υπόθεση επίσης των «φρεγατοκορβετών» LCS που θα παραχωρούνταν από τις ΗΠΑ κρίθηκε σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ως μη αποδοτική για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς πέρα από τις αρνητικές εισηγήσεις που υπήρχαν, το κόστος που θα χρειαζόταν να καταβληθεί από ελληνικής πλευράς προκειμένου να μπορούν αυτά τα πλοία να «επιβιώσουν» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στις προδιαγραφόμενες απειλές ήταν τέτοιο που κρίθηκε ως ασύμφορο.

Οταν, δε, έγινε στις αρχές Απριλίου γνωστό πέρα από τον Ατλαντικό πως το πρόγραμμα των φρεγατών Constellation, για τις οποίες έχει μιλήσει και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα πάει πίσω περίπου τρία χρόνια, τότε στην Αθήνα χτύπησαν όχι απλά «καμπανάκια», αλλά «καμπάνες», καθώς ο χρόνος αυτός είναι υπερπολύτιμος.

Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ και οι κορβέτες

Δεδομένο είναι επίσης πως αν υπάρξει τέτοιο αίτημα προς τη γαλλική πλευρά, το κόστος του 4ου πλοίου δεν θα είναι στην «ευνοϊκή» τιμή που το Πολεμικό Ναυτικό «έκλεισε» τα τρία πρώτα. Εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, η κατασκευή του θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από το φθινόπωρο του 2025 και μετά και η παράδοσή του θα γίνει προς το 2028. Πάντως, μέχρι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει επίσημο αίτημα προς την κατασκευάστρια εταιρεία από ελληνικής πλευράς. Επισημαίνεται ότι μεταξύ άλλων οι γαλλικές φρεγάτες κλάσης «Κίμων» φέρουν στον κύριο οπλισμό τους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και ηλεκτρονικά αντίμετρα απέναντι σε πυραυλικές επιθέσεις ή επιθέσεις με drones.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πολύ σύντομα αναμένεται νέα «παρέλαση» κατασκευαστριών εταιρειών στο ΥΠΕΘΑ που θα προσφέρουν πακέτο που θα περιέχει πέρα από κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει πως οι Γάλλοι, προκειμένου να «κλειδώσουν» την 4η FDI, θα προσφέρουν σε σχετικά καλή τιμή αυτή και αριθμό κορβετών GOWIND μαζί με εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

                                         "ΤΑ ΝΕΑ", 07/05/24

Οι φρεγάτες αναθερμαίνουν
τις σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι


Η στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας
και οι φήμες για «ψύχρα» στις σχέσεις Μητσοτάκη - Μακρόν



ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Από τον περασμένο Οκτώβριο και την ημέρα που καθελκύστηκε ο «Κίμων», η πρώτη Belharra που θα μπει στον στόλο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2025 προς επιβεβαίωση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, καταγράφηκαν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά της Ελλάδας σε σχέση με την Ουάσιγκτον (ενδεικτική η επιστολή του Αντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη), όχι με το Παρίσι, χωρίς πάντως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ που έχουν μακρινό ορίζοντα να «κόβουν» στο μεταξύ την πορεία των γαλλικών προγραμμάτων. Τελευταία έρχονται στο προσκήνιο νεότερες πληροφορίες για τους εξοπλισμούς και μεταξύ άλλων ζεσταίνεται το σενάριο για την αξιοποίηση εκ μέρους της Αθήνας της μέχρι σήμερα ανενεργής προαίρεσης για τέταρτη φρεγάτα FDI Belharra. Την επιλογή αυτή, η οποία εν πολλοίς θα είναι μια πολιτική απόφαση, κρατά πράγματι στο τραπέζι η κυβέρνηση, αξιολογώντας την όμως με βάση τα οικονομικά μεγέθη και τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι «αποστάσεις» των δύο ηγετών

Εκτός από τους εξοπλισμούς, έχουν προηγηθεί άλλου χαρακτήρα γεγονότα που ολοένα και ενέτειναν τη φημολογία για ξαφνικές αποστάσεις στις σχέσεις του έλληνα Πρωθυπουργού και του γάλλου προέδρου και για χειρισμούς που έχουν ενοχλήσει είτε τη μία είτε την άλλη πλευρά: η πρόταση της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες για το ψήφισμα που αφορά την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και το οποίο έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Μαξίμου, οι διαφαινόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις Μητσοτάκη και Μακρόν στο εν εξελίξει παρασκηνιακό power game που θα κλιμακωθεί μετά την ευρωκάλπη για τα πρόσωπα-κλειδιά του επόμενου πενταετούς κύκλου της Ευρώπης, η άμεση απόρριψη από τον Μητσοτάκη της προοπτικής αποστολής δυτικών στρατευμάτων στα πεδία μαχών στην Ουκρανία, ένα θέμα που είχε ανοίξει ο Μακρόν ως μελλοντικό ενδεχόμενο.

Η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη

Στη σεναριολογία για… ψύχρα στις σχέσεις Μητσοτάκη και Μακρόν προστέθηκε και η απουσία τελικά ενός κοινού πλάνου των δύο ηγετών από την Αρχαία Ολυμπία κατά την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας λόγω της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στα χωριά της οροσειράς του Βερκόρ.

Πάντως, ειδικά ενόψει της ευρωκάλπης τόσο ο Μητσοτάκης όσο και άλλοι ηγέτες διεκδικούν ενισχυμένο ρόλο στο «παιχνίδι» της επόμενης μέρας. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός έχει υπογράψει (μαζί με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ) τη στήριξη εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς (του ΕΛΚ) της υποψηφιότητας για δεύτερη φορά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, ο Μακρόν φέρεται ως εμπόδιο στον δρόμο της. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται ήδη σε επαφή με άλλες πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, για το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας τεχνοκράτης όπως ο Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου