οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΑΝ, ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ...

Από την "Political", και...

"Political", 16/04/24

"Political", 16/04/24


"Political", 16/04/24


"Political", 16/04/24


....από το "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"




Χωμένη μέχρι τα μπούνια στον πόλεμο

Δύο φρεγάτες και μια πυροβολαρχία στο «μάτι του κυκλώνα». Σε ετοιμότητα η Σούδα




Χωμένη μέχρι τα μπούνια είναι η κυβέρνηση στον πόλεμο που φουντώνει στη Μέση Ανατολή, ταυτόχρονα με την εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας τις «ευλογίες» των άλλων αστικών κομμάτων και των παραφυάδων τους. Στην πρεμούρα τους, μάλιστα, να διεκδικήσουν κάποια καλύτερα μερτικά από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής, ακούγονται φωνές για ακόμα πιο ενεργό συμμετοχή στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, χώρια τα δύο πλοία και την πυροβολαρχία που έχουν ήδη αναπτύξει στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή της ιρανικής απάντησης στο προηγούμενο χτύπημα του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, το ΥΠΕΞ, μια σειρά υπουργοί έσπευσαν με δηλώσεις και αναρτήσεις τους να καταδικάσουν «απερίφραστα» την «επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», αποσιωπώντας ότι είναι ακριβώς οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και οι ενέργειες του συμμάχου τους, του κράτους - δολοφόνου, που από τον περασμένο Οκτώβρη προχωράει σε γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, αυτά που έχουν φέρει την ευρύτερη περιοχή στο χείλος του ολέθρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, απόγευμα Κυριακής συνεδρίασε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν τα «μέτρα ασφαλείας» στις ελληνικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, «μέτρα ασφαλείας» στο εσωτερικό, φόβοι για νέα έξαρση του Μεταναστευτικού με πρώτο σταθμό την Κύπρο, και το ενδεχόμενο παραπέρα υποστήριξης των αμερικανοΝΑΤΟικών μονάδων που επιχειρούν στην περιοχή. Αλλωστε, η Σούδα έχει τεθεί, κατά άλλα πηγές, σε επιφυλακή, έτοιμη να παράσχει υποστήριξη σε εφόδια, καύσιμα, πυρομαχικά σε «συμμαχικά» πλοία και αεροσκάφη, ενώ ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας (διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα) είχε επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Υoav Gallant, συζητώντας για την «καταδικαστέα επίθεση του Ιράν».

Ταυτόχρονα, ενώ επισήμως επιστράτευσαν τις - ευρωατλαντικής προέλευσης - εκκλήσεις «όλες οι πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχομένως πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση», ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, πρ. πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μεϊμαράκης, με δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη θύμιζε ότι «η Ελλάδα είναι ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε ενεργό μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι, αν μας ζητηθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε», προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι εμείς θα υπερασπιστούμε τις αρχές, τις αξίες μας, τον δυτικό τρόπο ζωής και να είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τον καναπέ και να μπούμε πρώτοι στην πρώτη γραμμή της μάχης», προαναγγέλλοντας γενίκευση της εμπλοκής και του πολέμου.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Μαρινάκης επιχειρούσε να τα μαζέψει, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από αυτά (σ.σ. όσα είχε ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση) κι όπως αντιλαμβάνεστε εμείς είμαστε όπως πρέπει, σε απόλυτη επιφυλακή και με πολύ άρτια ενημέρωση, αλλά δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ανησυχία και προς τους πολίτες».

Ούτε μια δεκάρα βέβαια δεν αξίζει η προσπάθεια εφησυχασμού, αφού έτσι κι αλλιώς η εμπλοκή «τρέχει» και η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων που έσπευσαν και πάλι να συμπαραταχθούν (βλέπε δίπλα θέμα), είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Στο «μάτι του κυκλώνα»

Ενδεικτικά, θυμίζουμε, στη Θάλασσα του Αντεν είναι ανεπτυγμένη ήδη (μαζί με άλλα 3 πλοία από άλλες χώρες της ΕΕ) η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides», ενώ ετοιμάζεται να την αντικαταστήσει περί το Πάσχα άλλη ελληνική φρεγάτα, τα «Ψαρά». Η δε διοίκηση της «Aspides», κατόπιν εισήγησης της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΕ, ασκείται από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ - ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ στην έδρα της Στρατιάς στη Λάρισα, με διοικητή του πολυεθνικού στρατηγείου Ελληνα υποναύαρχο. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση πλέον είναι τόσο ανησυχητική ώστε ο Μαρινάκης έλεγε πως «γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες επικοινωνίας και όλα όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα σε τέτοιες περιπτώσεις».

Ταυτόχρονα, η φρεγάτα «Σπέτσες» έχει σταλεί στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης του «Unifil», που βασικά αφορά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην οργάνωση «Χεζμπολάχ». Ενδεικτικό για την επικινδυνότητα και αυτής της αποστολής είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη 2023 στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ν.μ. από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Παραπέρα, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα στο «στόμα του λύκου», στην περιοχή Yanbu. Σημειωτέον, η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει (φτάνει έως τα 100 μίλια) καλύπτουν μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές, αλλά και το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (του «Neom City Project», κόστους 500 δισ. δολαρίων) έναντι επιθέσεων δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Στον δρόμο της μεγαλύτερης σύγκρουσης

Μάχιμες, πάνοπλες μονάδες που απλώνονται πάνω στον περιλάλητο IMEC, o «Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ» που διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», εξ ου και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σπεύδουν εκεί να παρατάξουν μια σειρά από πολεμικά τους μέσα, κόντρα στην παρουσία και δράση άλλων κέντρων όπως οι Κίνα, Ρωσία και Ιράν.

Διόλου τυχαία, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναλάβει και εκεί ρόλους στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού, μόλις την προηγούμενη βδομάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Χούπης ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, κάνοντας συναντήσεις «ιδιαιτέρως επωφελείς», που «αναμένεται να αναβαθμίσουν τις ήδη άριστες σχέσεις των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, με την από κοινού συμμετοχή σε δραστηριότητες και εκπαιδεύσεις», όπως λέγεται επισήμως.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία με την Ινδία είναι στις βασικές προτεραιότητες τόσο της ΕΕ όσο και της χώρας μας. «Η Ινδία είναι μία ξεχωριστή χώρα, ένα "αστέρι που ανατέλλει" στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Βορρά - Νότου αλλά και Ανατολής - Δύσης», είπε, ενώ τόνισε ότι Ελλάδα και ΕΕ δουλεύουν προς την κατεύθυνση της καλής συνεργασίας με την Ινδία.

O σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θ. Ντόκος, πλασάροντας την εικόνα της Ελλάδας ως πύλης εισόδου για τα ινδικά προϊόντα στην ευρωενωσιακή αγορά, είπε ότι η οικονομική διασύνδεση έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις που πρέπει σοβαρά να μελετηθούν - όπως για παράδειγμα η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα (ήταν το πρόσχημα άλλωστε για την αποστολή της «ΥΔΡΑ») - αλλά ότι με τα σημερινά δεδομένα βλέπει τη συμμετοχή της χώρας μας στην προσπάθεια αυτή εφικτή και διαχειρίσιμη.

Εξάλλου, σε άλλο πάνελ του Φόρουμ, σχετικά με τη διαμόρφωση των συνεργασιών και συμμαχιών των χωρών του ΝΑΤΟ με τα κράτη του Ινδο-Ειρηνικού και την Κίνα, ο Karl Eikenberry, από το ευρωατλαντικό think-tank «Stimson Center», είπε ότι η σημασία της ΝΑ Ασίας είναι μεγάλη παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια, τόσο εξαιτίας της οικονομικής ευρωστίας, καθώς μέχρι το 2038 το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από χώρες της περιοχής, σε αντίθεση με το 14% που θα προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά και από θέμα ασφάλειας, στον απόηχο της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής κρίσης ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία και Ισραήλ, και της προόδου της βιομηχανίας. Πρόσθεσε ότι ειδικά η περίπτωση της Κίνας είναι ιδιαίτερη, καθώς η παραγωγική της βάση είναι ισχυρή - κάτι το οποίο οφείλουν να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη - και σε αυτό το πλαίσιο, πλέον, εγείρει τείχη γύρω από τον εαυτό της. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η άνοδος της Κίνας υπήρξε και συνεχίζει να είναι στρατηγική πρόκληση για τις ΗΠΑ, που, όπως είπε, θα πρέπει να δείξουν ευελιξία, στοχοπροσήλωση και αποφυγή βημάτων που να οδηγήσουν σε έναν πιθανό πόλεμο.

Στη δική της εισήγηση, η Gorana Grgic, του think-tank ETH Zurich - Center for Security Studies, επεσήμανε ότι στην Ευρώπη η Κίνα παραμένει σαν μακροπρόθεσμη απειλή, ενώ ο Randy Howard, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics, τονίζοντας ότι «ο κόσμος μας είναι όλο και πιο επικίνδυνος» και εστιάζοντας στο ότι πριν από δέκα χρόνια οι ΗΠΑ είχαν το μεγαλύτερο ναυτικό, όμως τώρα το έχει η Κίνα και επεκτείνεται διαρκώς, ενώ επέμεινε ότι «για να κυριαρχήσουμε οι δυτικές δυνάμεις, πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου