Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 16/04/24 |
Το Ισραήλ βρίσκεται αντιµέτωπο µε την εικόνα του. Με αυτήν τη λακωνική φράση περιγράφεται το κλίµα που επικρατεί στη χώρα, την επαύριον της πρόσφατης ιρανικής πυραυλικής επίθεσης. Παρότι τα πλήγµατα που προκλήθηκαν αποδείχθηκαν σαφώς µικρότερα από το αναµενόµενο, το γεγονός ότι το Ιράν δεν δίστασε αυτή τη φορά να αναλάβει ευθεία δράση κατά του Ισραήλ, δεν παύει να αποτελεί ηχηρή κατάρρευση ενός ταµπού, που επί δεκαετίες συζητείται στο πλαίσιο ενός υποθετικού (και µάλλον απραγµατοποίητου) σεναρίου.
Και όµως, η ευθεία ιρανική επίθεση είναι γεγονός και την επαύριον, αµφίσηµες δηλώσεις και πληροφορίες από ισραηλινές πηγές –ανώνυµες και µη– δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο, το ήδη εµπόλεµο Ισραήλ να εξετάζει το σενάριο της αντεπίθεσης, ρισκάροντας την πρόκληση απρόβλεπτων συνεπειών. Θα έλεγε κανείς ότι το Ισραήλ αυτοεγκλωβίζεται στο προφίλ που έχει κτίσει στο εσωτερικό του και διεθνώς, φτάνοντας στο σηµείο να σκέφτεται πώς θα δοκιµάσει τα δικά του όρια. Η Ιστορία, ωστόσο, είναι σε θέση να υπενθυµίζει όχι µόνο δυσάρεστα µαθήµατα, αλλά και χρήσιµες διεξόδους.
Η κατάληψη του Κουβέιτ από το Ιράκ, τον Αύγουστο του 1990, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της διαίρεσης του αραβικού κόσµου, ωθώντας τις φιλοδυτικές σουνιτικές µοναρχίες να συνασπισθούν ξεκάθαρα µε τις δυτικές δυνάµεις κατά του καθεστώτος του Σαντάµ Χουσεΐν, που αµφισβήτησε τη λογική των «σφαιρών επιρροής» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Τον Ιανουάριο του 1991, το Ιράκ προέβη σε µια κίνηση τακτικής και στην προσπάθειά του να διαιρέσει το κοινό µέτωπο ∆ύσης - σουνιτικών µοναρχιών, έπληξε µε βαλλιστικούς πυραύλους Scud τα µεγαλύτερα αστικά κέντρα του Ισραήλ, µε πρόσχηµα τη στήριξη του παλαιστινιακού κινήµατος – ένα αίτηµα που συνένωνε ιδεολογικά όλες ανεξαιρέτως τις αραβικές ηγεσίες της εποχής. Με εκείνη τη δραµατική συγκυρία βρέθηκε αντιµέτωπος ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Σαµίρ, καλούµενος ουσιαστικά να αποφασίσει εάν θα ήταν σκόπιµο για το Ισραήλ να ανταπαντήσει σε µια τόσο πρωτοφανή για τα δεδοµένα εξέλιξη.
Οπως τότε, έτσι και τώρα, το Ισραήλ βρέθηκε και πάλι αντιµέτωπο µε το προφίλ που είχε ήδη κτίσει. Και τότε, αποφάσισε να εφαρµόσει τις συστάσεις της προστάτιδος Ουάσιγκτον και να µην προβεί σε µια πυραυλική αντεπίθεση κατά του Ιράκ – παρότι είχε τις δυνατότητες να το πράξει. Οι τότε αµερικανικές συστάσεις βασίζονταν στην εξής λογική: Εάν το Ισραήλ θα ανταπαντούσε, τότε θα διαλυόταν η –διόλου αυτονόητη– περιφερειακή συµµαχία που πέτυχε η ∆ύση µε τις σουνιτικές µοναρχίες του Κόλπου µε αντίπαλο ένα άλλο αραβικό κράτος. Και το Ισραήλ, παρότι η ιδεολογική τοποθέτηση του Σαµίρ δεν θα αιτιολογούσε κάτι τέτοιο, εντέλει υπάκουσε στις δυτικές συστάσεις, άφησε αναπάντητες τις ιρακινές πυραυλικές επιθέσεις, δίνοντας παράλληλα την πρωτοβουλία στη ∆ύση και στους Αραβες συµµάχους της να κλείσουν, όπως θεωρούσαν σωστότερα, το κουτί της Πανδώρας που αφέθηκε να ανοίξει.
Είναι γεγονός ότι, ακόµη και σήµερα, αµφισβητείται στον ισραηλινό δηµόσιο λόγο η ορθότητα εκείνης της «ισραηλινής καλής διαγωγής», αφού αποτέλεσε ουσιαστικά την αφετηρία διεθνών πρωτοβουλιών που κατέληξαν στην εξαιρετικά συζητήσιµη αποτελεσµατικότητα του αποκαλούµενου «οδικού χάρτη για την ειρήνη» των συµφωνιών του Οσλο.
Παρ’ όλα αυτά, ουδείς µπορεί να υποστηρίξει σήµερα µε βεβαιότητα ότι µια ισραηλινή ανταπάντηση στις ιρακινές πυραυλικές επιθέσεις δεν θα οδηγούσαν στο άδοξο τέλος µιας, ούτως ή άλλως, σύντοµης εβραϊκής κρατικής παρουσίας στον µεσανατολικό χάρτη. Πάντως, κατά την κρατούσα άποψη σήµερα, η εγκράτεια που επέδειξε η ισραηλινή πολιτική ηγεσία εκείνον τον επεισοδιακό χειµώνα του 1991 τουλάχιστον δεν έθεσε υπό αµφισβήτηση όσα κεκτηµένα είχε (και έχει ακόµη) το Ισραήλ έως σήµερα.
Σίγουρα, οι συγκυρίες που αντιµετώπιζε το Ισραήλ το µακρινό εκείνο 1991 δεν ταυτίζονται απόλυτα µε τον πόλεµο που άρχισε τον περυσινό Οκτώβριο. Τα διλήµµατα, ωστόσο, παραµένουν ταυτόσηµα στην ουσία τους.
* Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου