Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (φύλλο 19/04/24)
Ας επιστρέψουµε εις τα καθ’ ηµάς. Στην πολιτική ζωή της µικρής µας Ελλάδας. Από τις αλλεπάλληλες νίκες - ήττες του 2019 και δώθε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης µήπως, λέω µήπως, αισθάνεται όπως οι ΗΠΑ της δεκαετίας του 1990; Μήπως δεν µπορεί να ελέγξει τα «όνειρά» του, και τα συγχέει µε την πραγµατικότητα; ∆ιότι, αντιπολίτευση βέβαια δεν υπάρχει, ούτε προς τα αριστερά, ούτε προς τα δεξιά της Ν.∆. Τα κόµµατα και κοµµατίδια, που υπάρχουν ένθεν κακείθεν της Ν.∆., τρώγονται µεταξύ τους και διεκδικούν τη δεύτερη ή τρίτη θέση στην κατάταξη των δηµοσκοπήσεων! ∆εν έχουν καιρό ούτε δυνάµεις να τα βάλουν µε τον Μητσοτάκη. Τελικά ο µόνος αντίπαλος είναι ο ίδιος ο εαυτός του. Και αυτόν µόνο ο ίδιος µπορεί να τον τιθασεύσει! Αλλά προς τούτο πρέπει να σοβαρευτεί.
ΙΟΡ∆ΑΝΗΣ Β. ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώην Γυµνασιάρχης
Τις συµµαχικές δυνάµεις αντιπροσώπευαν η βρετανική αποστολή και το Κοινό Γενικό Στρατηγείο ανταρτών (ΕΛΑΣ – Ε∆ΕΣ – 5/42 Σύνταγµα Ψαρρού) που είχαν έδρα στα Αγραφιώτικα χωριά. Τη µεραρχία Πινερόλο αντικατέστησε ως στρατός κατοχής στη Θεσσαλία η επίλεκτη γερµανική 4η Μεραρχία SS. Οι Γερµανοί, µένεα πνέοντες κατά των πρώην συµµάχων τους Ιταλών, οργάνωσαν µια µεγάλη επιχείρηση για να τους τιµωρήσουν και για να χτυπήσουν τους αντάρτες.
Μια µονάδα έβαλε στόχο το αντάρτικο αεροδρόµιο, εγκατεστηµένο στο υψίπεδο (800 µ.) της Νεκρόπολης, το οποίο τώρα καλύπτεται από τη λίµνη Πλαστήρα. Στη διαδροµή της πέρασε από το µοναστήρι της Πέτρας, δίπλα στο αγραφιώτικο χωριό Καταφύγι. Στο µοναστήρι αυτό υπήρχε αποθήκη τροφίµων των ανταρτών, µε διαχειριστή τον νεαρό φοιτητή της Ανωτάτης Εµπορικής Ευριπίδη (ξεχνώ το επώνυµό του). Ο Ευριπίδης έλαβε εντολή να εκκενώσει την αποθήκη και να κρύψει τα πολύτιµα τρόφιµα. Το έπραξε εγκαίρως αλλά οι Γερµανοί τον πρόλαβαν πριν αποµακρυνθεί. Τον έστησαν αµέσως για εκτέλεση αλλά όλως παραδόξως γλίτωσε.
Ο Ευριπίδης τελείωσε τις σπουδές του και έκανε καριέρα, ως ανώτερο στέλεχος, στο υπουργείο Οικονοµικών. Κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων στην ΕΟΚ είχε κάποιο ρόλο και επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες. Ο αδελφός µου Γιώργος, ο οποίος διάγει τώρα το εκατοστό δεύτερο έτος της ηλικίας του, είχε γνωρίσει τον Ευριπίδη ως αντάρτης κατά την Κατοχή και είχε διατηρήσει επαφή µαζί του. Του είπε λοιπόν να µε αναζητήσει στις Βρυξέλλες όπου βρισκόµουν συνεχώς ως µέλος της Κεντρικής Επιτροπής ∆ιαπραγµατεύσεων. Ο Ευριπίδης µε βρήκε. Μικρόσωµος µε σβέλτο κορµί και οξύ πνεύµα.
Του ζήτησα λοιπόν να µου εξηγήσει πώς γλίτωσε από τους Γερµανούς που τον είχαν συλλάβει. Ηταν γνωστό ότι οι Γερµανοί σκότωναν όποιον έβρισκαν µπροστά τους κατά την επιχείρηση αυτή. Ιδού πώς µου διηγήθηκε την περιπέτειά του: «Με είχαν στήσει για εκτέλεση σε ένα υψωµατάκι. Πίσω µου υπήρχε µια απότοµη πλαγιά.
Πριν τραβήξουν τη σκανδάλη ακούστηκαν πυροβολισµοί κάπου εκεί κοντά. Οι Γερµανοί αιφνιδιάστηκαν και έστρεψαν τα βλέµµατά τους προς την κατεύθυνση των πυροβολισµών. Εγώ έκανα µια τούµπα προς τα πίσω και, κατρακυλιζόµενος στην απότοµη πλαγιά, έφθασα σε κάποιο βαθούλωµα. Μικρόσωµος όπως είµαι χώθηκα εκεί και ήµουν αθέατος από τους Γερµανούς. ∆εν έψαξαν να µε βρουν επειδή ήταν πολύ βιαστικοί. Ηθελαν να φθάσουν γρήγορα στο αεροδρόµιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου