οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Οι δυνάμεις της ΓΣΕΕ εόρτασαν την Πρωτομαγιά στις 4 Μαΐου - και χωρίς συγκέντρωση. Με ξεχωριστή απόφαση η ΑΔΕΔΥ αλλά και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (και άλλοι φορείς) έβαλαν την επέτειο στις 6 του μηνός. Είχε προηγηθεί το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πολλών ομοσπονδιών και σωματείων βέβαια στο Σύνταγμα που φαίνεται πως έσπρωξε τα πράγματα σε αυτή την ημέρα - «βραχυκυκλώνοντας» επί ώρες το κέντρο της Αθήνας. Πίσω από το κάλεσμα της Κλαυθμώνος στοιχήθηκαν με κεντρική απόφαση και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των όποιων σωματείων ελέγχει. Αρα, στις 6 του μηνός είχαμε δύο συγκεντρώσεις, παράλληλα με το απεργιακό κάλεσμα που ήταν πάντως ασθενές. Τη μεγαλύτερη μακράν στο Σύνταγμα, του ΠΑΜΕ και με την παρουσία του ΚΚΕ και του Δημήτρη Κουτσούμπα. Και εκείνη στην Κλαυθμώνος, με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μικρότερη συγκέντρωση σημειώθηκε από πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις του εξωκοινοβουλίου....

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...




"ΤΑ NEA", 07/05/21



ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

Με όρους κρας τεστ, οι χθεσινές - μεταχρονολογημένες - πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε Πλατεία Κλαυθμώνος και Σύνταγμα βασικά αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας επιβεβαίωσαν πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους στον δρόμο με όρους μαζικότητας και κινητοποίησης. Από την άλλη υπάρχουν τρία ακόμη δεδομένα που πρέπει να προσμετρηθούν στο «πολιτικό ταμείο» της χθεσινής ημέρας. Οι δυνάμεις της ΓΣΕΕ εόρτασαν την Πρωτομαγιά στις 4 Μαΐου - και χωρίς συγκέντρωση. Με ξεχωριστή απόφαση η ΑΔΕΔΥ αλλά και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (και άλλοι φορείς) έβαλαν την επέτειο στις 6 του μηνός.

Είχε προηγηθεί το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πολλών ομοσπονδιών και σωματείων βέβαια στο Σύνταγμα που φαίνεται πως έσπρωξε τα πράγματα σε αυτή την ημέρα - «βραχυκυκλώνοντας» επί ώρες το κέντρο της Αθήνας. Πίσω από το κάλεσμα της Κλαυθμώνος στοιχήθηκαν με κεντρική απόφαση και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των όποιων σωματείων ελέγχει. Αρα, στις 6 του μηνός είχαμε δύο συγκεντρώσεις, παράλληλα με το απεργιακό κάλεσμα που ήταν πάντως ασθενές. Τη μεγαλύτερη μακράν στο Σύνταγμα, του ΠΑΜΕ και με την παρουσία του ΚΚΕ και του Δημήτρη Κουτσούμπα. Και εκείνη στην Κλαυθμώνος, με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μικρότερη συγκέντρωση σημειώθηκε από πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις του εξωκοινοβουλίου.

Πρώτος στόχος η εσωκομματική σύμπνοια

"Μετά από καιρό είδαμε ξανά ένα κόμμα με αρχή, μέση και τέλος,"  έλεγε χθες τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Από νωρίς οι δυνάμεις της Κουμουνδούρου έδιδαν το ραντεβού τους στην Πλατεία Κλαυθμώνος και με ξεχωριστά πανό οι οργανώσεις βρίσκονταν πίσω από εκείνα της ΑΔΕΔΥ ή του ΕΚΑ. Παλαιοί πασοκογενείς συνδικαλιστές που έχουν πάρει διαζύγιο από τη ΓΣΕΕ ή το ΠΑΣΟΚ, παρουσία της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικοί αλλά και πολλοί τέως υπουργοί ήταν εδώ από νωρίς ποντάροντας σε μια προθέρμανση ενόψει των αλλαγών στα εργασιακά από την κυβέρνηση και το είδος της αντιπολίτευσης που θέλουν να ασκήσουν (κράμα εργατικού κινήματος και πολεμικής στη Βουλή). Πηγές της ΑΔΕΔΥ έδιδαν 5 με 6 χιλιάδες συγκεντρωμένους εδώ (οι του ΚΚΕ έλεγαν πως οι της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ δεν ξεπερνούσαν τους 1.600). Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ξεχώριζε ο Αλέξης Τσίπρας που εδώ και μέρες και στα ανώτατα όργανα του κόμματος επαναλάμβανε πως τα εργασιακά είναι η μητέρα των μαχών. «Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ώρου.

ΤΑ... ΔΥΣΚΟΛΑ. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του. Εδώ διέκρινες στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νίκος Παππάς και άλλοι σε μια προσπάθεια κα με όρους εικόνας να επαναφέρουν το κόμμα στην πλατεία. Μπαλοθιά; Ή θα έχει συνέχεια; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, έλεγαν χθες οι πιο πολύπειροι που θεωρούν δύσκολο σε μια τέτοια συγκυρία να διατηρηθεί το νήμα των αγώνων για τα εργασιακά. Και δεδομένου πως από τη μία η ΓΣΕΕ - σύμφωνα με εκείνους - δεν έχει διάθεση αγώνων και από την άλλη το ΠΑΜΕ βηματίζει μόνο του. Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του θέλουν ένα μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως έδειξε και η πρόσφατη τηλεσύσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με συνδικαλιστές αλλά και η ενεργοποίηση του κόμματος δια μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο Περισσός και το ΠΑΜΕ ξανακέρδισαν τη μάχη

Αθήνα, 10.000. Πειραιάς 1.300. Λαύριο 380. Ελευσίνα 270. Οι του ΚΚΕ έδιναν με ακρίβεια τον αριθμό των συγκεντρωμένων τους χθες, με το Σύνταγμα να έχει τη μερίδα του λέοντος. Ο Περισσός και το ΠΑΜΕ (ο ταξικός πόλος ομοσπονδιών και σωματείων εδώ και 22 χρόνια) δούλευαν καιρό τη χθεσινή ημέρα. Μακριά από τον εορτασμό της ΓΣΕΕ στις 4 Μαΐου, ανακοίνωναν όλη την εβδομάδα τα σωματεία που έπαιρναν απόφαση για την 6η Μάη. Και το κέρδισαν, όπως αποτιμούσαν χθες κομματικές πηγές. Με το κεκτημένο της πείρας της Πρωτομαγιάς του 2020, τα μέτρα για την πανδημία τηρήθηκαν, ενώ οι δυνάμεις του ΚΚΕ έκαναν κινητοποίηση σε όλη την Ελλάδα - μαζική ήταν λένε και η συγκέντρωση στην Πάτρα. Βεβαίως οι δυνάμεις οι προσκείμενες στο ΚΚΕ σήκωναν ψηλά τις αλλαγές στα εργασιακά. Με ένα πρωτότυπο άρμα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όπου απεικονιζόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα να πετάνε στον σκουπιδοτενεκέ το 8ωρο και την Υγεία, στηλιτεύοντας την πολιτική των δύο κομμάτων αλλά και του Κινήματος Αλλαγής, δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας του διμέτωπου αγώνα. «Επειτα από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε τη 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων», ήταν η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα από το Σύνταγμα, που πορεύθηκε με τα σωματεία και με τα περισσότερα των στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ. Οι δυνάμεις του Περισσού θα κλιμακώσουν την πολεμική τους στην κυβέρνηση. Θα υπάρξει μάλιστα την προσεχή Δευτέρα πλατιά σύσκεψη σωματείων στο Πεδίον του Αρεως για την περαιτέρω δράση τους. Το ΚΚΕ θέλει θερμό Μάη, πολιτική μετατοπίσεων των συνειδήσεων του κόσμου, ισχυροποίηση του κόμματος, σε μια συνθήκη πάντως που η εμπιστοσύνη στα σωματεία δεν είναι και στα ψηλά για τους εργαζομένους. Μακριά από τη ΓΣΕΕ, μακριά από συμπορεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις, το ΚΚΕ διατηρεί και διεκδικεί τον ζωτικό του χώρο που δεν είναι άλλος από το μαζικό κίνημα.

....από τη ΣΥΡΙΖΑίϊκη "Εφ.Συν"




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου