οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Αθηναίων θα υλοποιήσουν από κοινού ένα μεγάλο έργο ανάπλασης των τριών λόφων της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών, ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Τρίτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο των εργασιών, οι οποίες θα πρέπει τώρα να εξειδικευθούν σε επίπεδο μελετών. Οι πόροι θα διατεθούν από το ΥΠΠΟ και τον δήμο, ενώ το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τεσσάρων ετών. Οι εργασίες που θα γίνουν από τους δύο φορείς θα αναβαθμίσουν τα 650 στρέμματα πρασίνου, θα αναδείξουν τα μνημεία και θα κάνουν τον χώρο πιο ασφαλή για τους επισκέπτες. Παρόμοιας κλίμακας παρέμβαση στους Δυτικούς Λόφους έχει να γίνει από το 2004.....

Από την  "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (κύρια πρωτοσέλιδη
φωτογραφία+ΤΟ ΘΕΜΑ)



"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 20/05/21

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Αγαπήθηκε όσο λίγοι ελεύθεροι χώροι της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Οι Αθηναίοι ανακάλυψαν ξανά τους Δυτικούς Λόφους και έβαλαν τα δασικά μονοπάτια στο καθημερινό τους πρόγραμμα είτε για έναν περίπατο τις καθημερινές ή για πικνίκ το Σαββατοκύριακο, παίρνοντας ανάσες από την ομορφιά των πευκόφυτων μονοπατιών αλλά βλέποντας και τα αδύναμα σημεία τους.

Το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Αθηναίων θα υλοποιήσουν από κοινού ένα μεγάλο έργο ανάπλασης των τριών λόφων της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών, ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Τρίτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο των εργασιών, οι οποίες θα πρέπει τώρα να εξειδικευθούν σε επίπεδο μελετών.

Οι πόροι θα διατεθούν από το ΥΠΠΟ και τον δήμο, ενώ το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τεσσάρων ετών. Οι εργασίες που θα γίνουν από τους δύο φορείς θα αναβαθμίσουν τα 650 στρέμματα πρασίνου, θα αναδείξουν τα μνημεία και θα κάνουν τον χώρο πιο ασφαλή για τους επισκέπτες. Παρόμοιας κλίμακας παρέμβαση στους Δυτικούς Λόφους έχει να γίνει από το 2004.

«Η σημασία των λόφων της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών – Φιλοπάππου για την Αθήνα είναι τεράστια. Οχι μόνο από άποψη ιστορική και αρχαιολογική, αλλά και ως ένας χώρος, μοναδικός θα έλεγα, δάσους και πρασίνου, ένας πνεύμονας στο ιστορικό κέντρο της πόλης», λέει στην «Κ» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και προσθέτει πως μέλημα των δύο φορέων είναι η καθαριότητα και η ασφάλεια του χώρου που είναι ανοικτός και επισκέψιμος όλο το εικοσιτετράωρο. «Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικά χρόνια στο σημείο εκείνο βρήκε τον θάνατο ένα πολύ νέο παιδί. Μέσα λοιπόν στον προγραμματισμό μας και στη συνεργασία την οποία καθιερώνουμε με τον Δήμο Αθηναίων πρώτιστο μέλημά μας είναι και η ασφάλεια των επισκεπτών του χώρου», σημειώνει. Ο θάνατος ενός 25χρονου που έπεσε θύμα ληστών το 2018 είχε εμφανίσει τα κενά στην αστυνόμευση και στη φύλαξη της περιοχής.

Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισης του Εθνικού Κήπου, ενώ παράλληλα δρομολογείται η διπλή ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Αναπαυτήριο Πικιώνη

Για την υλοποίηση του έργου, το ΥΠΠΟΑ και ο Δήμος Αθηναίων θα υπογράψουν μια προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, όπως θα γίνει και στην περίπτωση της Ακαδημίας Πλάτωνος, διάρκειας τεσσάρων ετών, ώστε ο κάθε φορέας να γνωρίζει τα έργα και τις ευθύνες που του αναλογούν.

Το μεγάλο έργο της ανάπλασης διαχωρίζεται σε πέντε μικρότερα έργα που μαρτυρούν και τις αλλαγές που θα δουν οι Αθηναίοι στους Δυτικούς Λόφους. Οι λιθόστρωτες διαδρομές του Δημήτρη Πικιώνη θα αποκατασταθούν και θα επισκευαστούν τα δύο βοηθητικά κτίσματα του αναπαυτηρίου που σχεδίασε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας. Ο δήμος έχει ξεκινήσει διαβούλευση με την ΕΤΑΔ προκειμένου να του παραχωρηθεί η διαχείριση του αναπαυτηρίου με στόχο, όπως μας λέει ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να επαναλειτουργήσει ως αναπαυτήριο – αναψυκτήριο με σεβασμό στο όραμα του Πικιώνη.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει η συντήρηση και ανάδειξη μνημείων, όπως το Διατείχισμα, η Κρήνη της Πνύκας, οικιστικά κατάλοιπα των αρχαίων Δήμων Μελίτης και Κοίλης λαξευμένα στους βράχους και η επισκευή του μικρού ναού του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Επίσης, προβλέπονται εργασίες αναβάθμισης των διαδρόμων περιπάτου με έμφαση στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, αναβάθμισης του αστικού εξοπλισμού των λόφων, επισκευή των δικτύων (άρδευσης, πυρόσβεσης, ηλεκτροδότησης), εργασίες στερέωσης επικίνδυνων τμημάτων βράχων και πρανών, δημιουργία γεωχωρικής υποδομής.

Η παρέμβαση στους Δυτικούς Λόφους της Αθήνας συμπληρώνει τον μεγάλο χάρτη της ανάπλασης των κυριότερων πράσινων εκτάσεων της πρωτεύουσας που έχουν αξία, όχι μόνο αισθητική και πρακτική, αλλά πολιτισμική και ιστορική. Παράλληλα με τους τρεις λόφους δρομολογείται η διπλή ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες αναβάθμισης του Εθνικού Κήπου. Τα τρία εμβληματικά έργα συμπληρώνονται από τις εργασίες ανάπλασης που έχουν προγραμματιστεί στους λόφους Λυκαβηττού και Στρέφη. «Θέλουμε να ξανακερδίσουμε τους αστικούς μας πνεύμονες», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης για τις εργασίες αναβάθμισης των ελεύθερων χώρων της Αθήνας.

Περίπτερο Γεωργίου Α΄

Στην Ακαδημία Πλάτωνος, το ΚΑΣ ενέκρινε πρόσφατα δύο μελέτες αναβάθμισης των 135 στρεμμάτων του αρχαιολογικού πάρκου και ανάδειξης των μνημείων. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών θα συνεχίσει μετά πολλά χρόνια τις ανασκαφές στο σημείο (Γυμνάσιο, Περιστύλιο), ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι θα οριοθετηθούν και θα μπουν νέες σημάνσεις. Οι μελέτες προβλέπουν επίσης τη δημιουργία νέων εισόδων με ράμπες για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, νέο φωτισμό, αναβάθμιση των μονοπατιών και της παιδικής χαράς, χώρους υγιεινής και ανάπαυσης. Η προγραμματική σύμβαση των δύο φορέων θα προβλέπει και τον διαγωνισμό για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας. Στον Εθνικό Κήπο οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και μέσα στο καλοκαίρι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση των κτιρίων του κήπου μετά την έγκριση των μελετών από το ΚΣΝΜ. Κτίσματα όπως το λεγόμενο περίπτερο του Γεωργίου A΄ θα επισκευαστούν και θα γίνουν χώροι πολιτισμού. Στο μεταξύ, επιδιορθώνονται τα μονοπάτια, θα τοποθετηθεί νέα σήμανση και αστικός εξοπλισμός (φώτα, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων), θα γίνουν εργασίες επισκευής του παραδοσιακού συστήματος άρδευσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.


1/2



                         2/2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου