οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΤΕΡΑΡΧΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ....

Δεκατέσσερα χρόνια έκλεισαν χθες χωρίς τον Πτέραρχο Χαράλαμπο Σταυρακάκη, όταν άφησε την τελευταία του πνοή στο 251ΓΝΑ νικημένος από το καρκίνο. Αλήθεια πώς κυλά ο χρόνος χωρίς μοναδικούς φίλους, όπως ο Μπάμπης, ο σάντολος της κόρης μου Εβελίνας...'Ηταν εξαιρετικός άνθρωπος, ο τρυφερός φίλος, ο αγαπημένος και τιμημένος γιά όσους είχαν την εύνοια της τύχης να τον γνωρίσουν από κοντά, ένας γενναίος που εσιώπησε γιά την Πατρίδα. Ας παραδειγματιζόμαστε από τη φωτεινή του προσωπικότητα, ας αντλούμε ισχυρά πρότυπα ζωής..Προσωπικώς δεν είναι λίγες οι στιγμές που "συζητώ" μαζύ του, προσπαθώντας να κινηθώ με το δικό του ισχυρό παράδειγμα και πρότυπο. Νάσαι καλά εκεί που είσαι, μονακριβέ μου φίλε....

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης


Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ

  • ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ Κ.Ε.Α. (Κύρα Αδάμ)-* Φύλλο 27/02/07

Η επίσημη Ιστορία ελάχιστα μιλά γιά τα πραγματικά πρόσωπα που τη διαμορφώνουν.

Τον "κανόνα" αυτόν δεν απέφυγε και ο πτέραρχος Χαράλαμπος Σταυρακάκης, που έφυγε χθες ύστερα από άνιση μάχη με την επάρατο.Με πολυετή προσφορά στην Πολεμική Αεροπορία, μέχρι τη θέση του Α΄υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο αντιπτέραρχος(Ι) Χαράλαμπος Σταυρακάκης, με προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου, συμμετείχε στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα γιά το μέλλον των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Συμμετείχε ακόμα στη διαπραγμάτευση στην ελληνοτουρκική συνάντηση της Βουλιαγμένης το 1988 και στη διαμόρφωση του Μνημονίου Παπούλια- Γιλμάζ, υπό τις εντολές του τότε υπουργού Εξωτερικών και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.Γνωστός γιά τη διοικητική εμπειρία του, τις διαπαγματευτικές ικανότητές του, το ισχυρό πολιτικό κριτήριο και κυρίως την απόλυτη εχεμύθειά του, ο Χαρ. Σταυρακάκης εκλήθη εκ νέου το 1966, από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, να υπηρετήσει ώς διοικητής της ΕΥΠ.

Χειρίστηκε την υπόθεση Οτσαλάν, στα αρχικά στάδιά της, σε απευθείας-και μόνον- συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και ώς ένα σημείο κράτησε την υπόθεση εκτός των ελληνικών συνόρων. Όταν όμως στους χειρισμούς ενεπλάκησαν "πολλοί και διάφοροι", εντός και εκτός κυβέρνησης, ως επί το πλείστον μη γνώστες των λεπτών κινήσεων, αλλά πρόθυμοι να πολιτικοποιηθεί η υπόθεση η υπόθεση και "να κλείσει" το κεφάλαιο Οτσαλάν, οι εισηγήσεις του Χαρ. Σταυρακάκη αγνοήθηκαν.Η υπόθεση Οτσαλάν κατέληξε όπως κατέληξε και ο Χ. Σταυρακάκης έδωσε την παραίτησή του, για να βρεθεί μόνον αυτός από όλους τους "χειριστές" της υπόθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης "γιατί δεν μίλησε" στη Βουλή. Αθωώθηκε πανηγυρικά, βεβαίως, χωρίς την ελάχιστη συνδρομή των πρώην "ανωτέρων" του.

Δεν μίλησε ποτέ γιά όσα ήξερε, δεν έγραψε ποτέ και δεν σκέφτηκε ποτέ να "τα ανταλλάξει" με τίποτα. Αποσύρθηκε διακριτικά από το προσκήνιο, επιλέγοντας να ζήσει στη σιωπή των ανθρώπων που ξέρουν πώς δημιουργείται η Ιστορία που δεν διαβάζεται ποτέ. Προς ανακούφιση πολλών..

*Διευθύντρια στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", από Σεπτέμβριο 2009-Δεκέμβριο 2011

Γιά την αντιγραφή
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου