οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Στο «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» οι Τούρκοι έχουν εντάξει και τη συστηματική προσπάθεια της Δημόσιας Διπλωματίας τους να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που συνεχώς προκαλεί και αρνείται τον διάλογο. Αν κοιτάξουμε στην αρθρογραφία του πρακτορείου Αναντολού και των ΜΜΕ, σε μια τυχαία εβδομάδα, θα δούμε σταθερά και επαναλαμβανόμενα άρθρα και δηλώσεις σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τη μη διάθεση κατάλληλων χώρων προσευχής στους μουσουλμάνους, την «κακομεταχείριση των μεταναστών», των ασκήσεων που κάνουν οι ΕΔ στο Αιγαίο, των NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα ακόμα και για τις επιστημονικές έρευνες ή εμπορικού σκοπού ποντίσεις καλωδίων, κ.λπ. Ολα αυτά επενδύονται κατάλληλα για να διαμορφώσουν το αφήγημα της Ελλάδας που προκαλεί, που θέλει να συμπτύξει ένα αντιτουρκικό μέτωπο και εν τέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τα «νόμιμα» δικαιώματά της. Ο σκοπός του «αφηγήματος» είναι να νομιμοποιήσει την τουρκική παράνομη δραστηριότητα αλλά και να αποκρούσει τις πιέσεις από ΕΕ και ΗΠΑ. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής ακολουθεί μια σταθερή στάση, που δεν δίνει μεν πρόσχημα στην Τουρκία αλλά δεν μεταβάλλει και τη δραστήρια εξωτερική της πολιτική, προκειμένου να την κατευνάσει. Αυτό προκαλεί έναν εκνευρισμό στη γείτονα....

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 27-28/02/21


ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

Αν παρατηρήσουμε τις κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο εξάμηνο, και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, γίνεται φανερό πως δεν επιθυμεί τις διερευνητικές επαφές με τη συγκεκριμένη δομημένη και οριοθετημένη μορφή που αυτές έχουν. Από την αρχή άλλωστε, όταν ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, είχε προσπαθήσει να τις υπονομεύσει. Οι σκοποί και η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία είναι διαφανείς σε έναν βαθμό. Στήνει σκηνικό έντασης και εν συνεχεία ασκεί πίεση στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα μας είτε να υποχωρήσει είτε να υπεραντιδράσει και να «χρεωθεί», στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας, την όποια κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκει εξ αντικειμένου συμμάχους μια μεγάλη μερίδα των δημοσιολογούντων περί τα εθνικά θέματα, αλλά και της κοινής γνώμης, οι οποίοι με εξαρτημένα αντιτουρκικά αντανακλαστικά ζητούν από την κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά, ακριβώς με τον τρόπο στην ουσία που θα ήθελε να αντιδράσουμε η Τουρκία (π.χ. να διακόψουμε εμείς τις διερευνητικές επαφές, να χτυπήσουμε τα πλοία ερευνών, κ.λπ.).

Στο «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» οι Τούρκοι έχουν εντάξει και τη συστηματική προσπάθεια της Δημόσιας Διπλωματίας τους να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που συνεχώς προκαλεί και αρνείται τον διάλογο. Αν κοιτάξουμε στην αρθρογραφία του πρακτορείου Αναντολού και των ΜΜΕ, σε μια τυχαία εβδομάδα, θα δούμε σταθερά και επαναλαμβανόμενα άρθρα και δηλώσεις σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τη μη διάθεση κατάλληλων χώρων προσευχής στους μουσουλμάνους, την «κακομεταχείριση των μεταναστών», των ασκήσεων που κάνουν οι ΕΔ στο Αιγαίο, των NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα ακόμα και για τις επιστημονικές έρευνες ή εμπορικού σκοπού ποντίσεις καλωδίων, κ.λπ. Ολα αυτά επενδύονται κατάλληλα για να διαμορφώσουν το αφήγημα της Ελλάδας που προκαλεί, που θέλει να συμπτύξει ένα αντιτουρκικό μέτωπο και εν τέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τα «νόμιμα» δικαιώματά της. Ο σκοπός του «αφηγήματος» είναι να νομιμοποιήσει την τουρκική παράνομη δραστηριότητα αλλά και να αποκρούσει τις πιέσεις από ΕΕ και ΗΠΑ.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής ακολουθεί μια σταθερή στάση, που δεν δίνει μεν πρόσχημα στην Τουρκία αλλά δεν μεταβάλλει και τη δραστήρια εξωτερική της πολιτική, προκειμένου να την κατευνάσει. Αυτό προκαλεί έναν εκνευρισμό στη γείτονα. Είναι προφανής η ενόχληση των Τούρκων και από το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού σε Κύπρο - Ισραήλ και ακόμα περισσότερο από τη Συνδιάσκεψη «Φιλία» που διοργάνωσε το ΥπΕξ. Οι λεκτικές επιθέσεις του τούρκου προέδρου προς τον έλληνα πρωθυπουργό αλλά και του τούρκου ΥπΕξ προς τον έλληνα ομόλογό του έχουν πλέον μια έντονη προσωπική χροιά, ενδεικτική του εκνευρισμού της Αγκυρας.

Στο ίδιο μοτίβο εντάσσεται και η έξοδος του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, που συντελεί μεν παράβαση σε ό,τι αφορά τον σταθμό που εξέδωσε τη NAVTEX, αλλά επ' ουδενί παρανομία. Η Αγκυρα από τη μία ήθελε να δείξει την ενόχλησή της για τη συνδιάσκεψη «Φιλία» και από την άλλη να «υπενθυμίσει» πως έχει και αυτή ενδιαφέροντα (επιστημονικά ή άλλα) στο Αιγαίο και άρα και συμφέροντα. Υπολόγιζε επίσης σε υπερβολική δική μας αντίδραση και όταν αυτή δεν ήρθε, προσπάθησε να παρουσιάσει το διάβημα του ΥπΕξ ως τέτοια. Οταν ούτε αυτό απέδωσε, οι Τούρκοι ανακάλυψαν φανταστικές υπερπτήσεις ελληνικών F-16 πάνω από το ωκεανογραφικό. Ισως στο βάθος του μυαλού τους να ελπίζουν και σε ακύρωση των διερευνητικών από την πλευρά μας, έτσι ώστε να τροφοδοτηθεί το αφήγημα της «προκλητικής Ελλάδας» που φοβάται τον διάλογο και έτσι να απεκδυθούν κάθε ευθύνης...

Γενικότερα, η δραστηριότητα της Αγκυρας (λόγω, έργω και διανοία) το τελευταίο διάστημα δεν προοιωνίζεται κάποια αλλαγή στάσης. Ισως μάλιστα με την επικείμενη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» να στήνεται και σκηνικό έντασης. Η Ελλάδα έχει προτείνει ημερομηνία νέου κύκλου διερευνητικών αλλά η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ακόμα, περιμένοντας μέχρι τελευταία στιγμή για να δει το κλίμα και να μετρήσει τις διεθνείς αντιδράσεις. Προσπαθεί ίσως να βρει οδό διαφυγής από τις διερευνητικές και εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο για να τη διευκολύνουμε σε αυτό, ούτε να της κάνουμε το χατίρι.

*Αντιναύαρχος ε.α.  και πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας



...από τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"




"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 27/02/21




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου