οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΙΑΙΡΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ, ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΗ ΩΣ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗΣ...

Από το ημερολόγιό μου στο fb

προ έξι ετών



Οι σημερινές αναφορές από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", "ΤΑ ΝΕΑ" και την "Εφ.Συν"

 Το εκκρεμές της Ζωής: Του Γιώργου Μπουρδάρα,
από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου το μόνο που δεν είχε ανάγκη ήταν «εχθροί». Είχε πάρα πολλούς εδώ και καιρό, ως εύκολος στόχος, καθώς είναι γυναίκα και έως πρότινος μέλος της αντιπολίτευσης. Και τους απέκτησε εξαιτίας όχι τόσο του περιεχομένου των όποιων παρεμβάσεών της, αλλά του τρόπου με τον οποίο αυτές εκδηλώνονταν και –κατά κανόνα– του τρόπου με τον οποίο αυτές έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

Ως πρόεδρος της Βουλής, πλέον, αποκτά ακόμη περισσότερους! Μόνο που αυτή τη φορά είναι το περιεχόμενο των έργων και των λόγων της που τους «στρατολογεί», παρά η συμπεριφορά της.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα;

Σχολιάστηκε ιδιαίτερα πολιτική διαφοροποίησή της έναντι της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής επί της συμφωνίας με τους δανειστές, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ή η θέση που εξέφρασε όσον αφορά τη μη χορήγηση άδειας σε προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχουν σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Βεβαίως, είναι και κάποια «παράπλευρα» ζητήματα που παραπέμπουν στο γνωστό παρελθόν, όπως ο επιεικώς άστοχος τρόπος με τον οποίο από την έδρα του προεδρείου κατά τη συζήτηση των προγραμματικών έκανε απαξιωτικά σχόλια για τον κ. Γρ. Ψαριανό. Ή, ακόμα, η εκτός πολιτικής ορθότητος επιλογή της να δημοσιοποιήσει περιεχόμενο συνομιλίας της με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, εντύπωση προκαλεί ότι δεν έτυχαν σχολιασμού (φαίνεται αυτά δεν «πουλάνε» ούτε εξάπτουν τη φαντασία) περιστατικά που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δεδηλωμένη προσήλωσή της στην τήρηση των κανόνων – μια προσήλωση η οποία, πάντως, είναι αφορμή για να προσάψουν στην κ. Κωνσταντοπούλου ανούσια ή και καταστροφική τυπολατρία. Αναφέρονται, επί παραδείγματι, δύο τέτοιες περιπτώσεις: Πρώτον, ότι επετράπη, κατά παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, να προεδρεύσει συνεδρίασης (προγραμματικές) η εκ των αντιπροέδρων κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου, δεδομένου ότι ως βουλευτής νωρίτερα είχε μιλήσει από του βήματος. Δεύτερον, η «ακροβασία» της προέδρου στις ομιχλώδεις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, κατά την επιλογή ημέρας και τρόπου για να εκδοθεί Ημερησία Διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το πώς λειτουργούσε ώς τώρα το Κοινοβούλιο είναι ένα «κοινό μυστικό», διόλου κολακευτικό για τον θεσμό. Για πολλούς λόγους, με έναν εκ των σημαντικών τον τρόπο που (πλην εξαιρέσεων) χειρίζονταν τις διαδικασίες οι εκάστοτε πρόεδροι, υπέρ των κατά καιρούς κυβερνήσεων.

Το εκκρεμές για δεκαετίες ήταν «αγκιστρωμένο» στη μία άκρη. Ολα δείχνουν τώρα ότι, εν μέσω κρίσης, «ξεκόλλησε» για να φτάσει στο ακριβώς αντίθετο άκρο. Ποιος ξέρει; Ισως είναι «φυσιολογικό» να συμβεί αυτό μες στον παραλογισμό του πολιτικού μας συστήματος, πριν ισορροπήσει.

Η Ζωή είναι αλλού: Από το "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"

Δεν περπάτησε στο κόκκινο χαλί του Πενταγώνου η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η προγραμ­ματισμένη για χθες επίσκεψη της στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναβλήθηκε. Οι πληροφορίες λένε ότι της το ζήτησε ο Πάνος Καμμένος καθώς ακόμη δεν είχε καθαρογραφεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τους νέους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Τι; Να πήγαινε η Ζωή πριν από τους νέους αρχη­γούς; Μάλλον όχι. Από την άλλη, κάτι μου λέει ότι και το Μαξίμου δεν είδε με καλό μάτι την επιθεώρηση της Προ­έδρου της Βουλής στο Στρά­τευμα. Ειδικά λίγες ώρες μετά το «κατά» της στην Κοινοβου­λευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία και τον σάλο που προκάλεσε με την επιμονή της να είναι παρόντες και οι χρυσαυγίτες Βουλευτές στη συζήτη­ση και ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Αδωνη Γεωργιάδη.

Τους τάραξε στην (επιλεκτική) ενημέρωση: Από την "Εφ.Συν"

 «ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟϊΟ» χαρακτηρίζουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες τ  γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά συγκαλεί και ενημερώνει αποκλειστικά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος από το οποίο προέρχεται. Για περισσότερες από 2,5 ώρες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όρθια  στο βήμα της αίθουσας της Γερουσίας και οπλισμένη -όπως πάντα- με αρκετή υπομονή, παρείχε χθες το βράδυ αναλυτική πληροφόρηση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της Βουλής, από τον τρόπο λειτουργίας έως τις βασικές δραστηριότητες του βουλευτή.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος δέχτηκε παράπονα από πολλούς συναδέλφους της για την έλλειψη βουλευτικών αυτοκινήτων, τη μειωμένη αστυνομική προστασία, αλλά και για τους περιορισμένους χώρους μέσα στη Βουλή. Η κ. Κωνσταντοπούλου πάντως δεσμεύτηκε ότι η κλήρωση των IX θα γίνει κανονικά φέτος για όλους και στο τέλος του χρόνου, που λήγει η χρονομίσθωσπ (leasing), το θέμα θα επανεξεταστεί. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προ τριών εβδομάδων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ουσιαστικά την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων.

Η συνεδρίαση είχε μέτρια προσέλευση, καθώς από τους 149 βουλευτές, περίπου οι μισοί βρέθηκαν στην αίθουσα. Απουσίαζαν όλοι οι υπουργοί, πλην των Ν. Ξυδάκη, Τ. Κουράκη και Τ. Αντωνοπούλου, οι περισσότεροι παλιοί βουλευτές, αλλά και αρκετοί που είχαν ήδη αναχωρήσει για τις εκλογικές τους περιφέρειες στην επαρχία.Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρωτοβουλία της χθεσινής συνεδρίασης είχε η ίδια η πρόεδρος της Βουλής, η οποία στο τέλος της 11 ωρης συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος την Τετάρτη έκανε τη σχετική πρόταση, που έγινε δεκτή από τους παριστάμενους. Για να τηρηθούν τα προσχήματα, η Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έστειλε τα σχετικά ειδοποιητήρια με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η συνεδρίαση ορίστηκε για τις έξι χθες το απόγευμα. Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές εξέφραζαν τη δυσφορία τους, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου προσήλθε με 45 λεπτά καθυστέρηση, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να αρχίσει στις 18.45 και να ολοκληρωθεί τελικά λίγο πριν από τις 21.30.

Το όλο ζήτημα δεν άφησε ασχολίαστο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με ανάρτηση του στα social media ανέφερε: «Η κ. Κωνσταντοπούλου συγκαλεί την Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ! Προφανώς παρακάμπτει τον πρόεδρο της Κ.Ο., κ. Τσίπρα, και παραγνωρίζει το γεγονός ότι είναι πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κι όχι μόνο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

ΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ


αριστερά: "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", δεξιά "ΤΑ ΝΕΑ" (φύλλα 27/02/15

"Εφ.Συν", 27/02/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου