οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ο κ. Ν. Παπαϊωάννου απέδειξε πως όταν υπάρχει αποφασιστικότητα τηρούνται οι νόμοι και οι διαδικασίες, στέλνοντας συγχρόνως μήνυμα μηδενικής ανοχής στους επίδοξους καταληψίες, αλλά και στους λοιπούς συναδέλφους του πρυτάνεις. Ελπίζω και οι μεν και οι δε να το έλαβαν. Από αυτό το επεισόδιο, είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ετσι μάθαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και νεολαία στη Θεσσαλονίκη, καθώς μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο γραμματέας της. Το δεύτερο που μάθαμε ήταν πως από τους 31 συλληφθέντες οι 19 ήταν εξωπανεπιστημιακοί, τεκμηριώνοντας έτσι την άποψη πως η ενδοπανεπιστημιακή βία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξωπανεπιστημιακή. Το τρίτο που μάθαμε τεκμηριώνει απόλυτα το δεύτερο. Ο 34χρονος, που η στιγμή της σύλληψής του έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, είναι σεσημασμένος αναρχοτραμπούκος, ο οποίος με σιδερογροθιά ήταν ο δράστης επιθέσεων εις βάρος φοιτητών στους χώρους του πανεπιστημίου. Είναι αναμενόμενο πως ο πρύτανης του ΑΠΘ θα δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις από την ενορχηστρωμένη επίθεση των κομματικών νεολαιών της Αριστεράς με τους ομοϊδεάτες καθηγητές. Στόχος τους, να μην επαναληφθεί η τήρηση του νόμου και των διαδικασιών. Ελπίζω ο πρύτανης να αντέξει, γιατί η διακύβευση είναι η αξιοπιστία των θεσμών και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Τι έκανε ο πρύτανης; Ενημέρωσε την εισαγγελία για την τέλεση αξιόποινων πράξεων στον χώρο ευθύνης του. Και η εισαγγελία, ως ώφειλε, κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. να επιβάλει την τάξη, εκδιώκοντας τους καταληψίες από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Είναι διακηρυγμένη θέση των κομμάτων σύμπασας της Αριστεράς πως ο νόμος Κεραμέως «θα καταργηθεί στην πράξη», όπως λένε. Προφανώς πιστεύουν πως μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα νομοθετεί μετά τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, των ομάδων, των παραφυάδων και των κάθε λογής σεχτών της Αριστεράς. Και είναι λογικό να εμφορούνται από παρόμοιες αντιλήψεις, καθώς ελάχιστη σχέση έχουν με το πολίτευμα της φιλελεύθερης δημοκρατίας, στο οποίο η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει.

Ο κ. Ν. Παπαϊωάννου απέδειξε πως όταν υπάρχει αποφασιστικότητα τηρούνται οι νόμοι και οι διαδικασίες, στέλνοντας συγχρόνως μήνυμα μηδενικής ανοχής στους επίδοξους καταληψίες, αλλά και στους λοιπούς συναδέλφους του πρυτάνεις. Ελπίζω και οι μεν και οι δε να το έλαβαν. 

Από αυτό το επεισόδιο, είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ετσι μάθαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και νεολαία στη Θεσσαλονίκη, καθώς μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο γραμματέας της. Το δεύτερο που μάθαμε ήταν πως από τους 31 συλληφθέντες οι 19 ήταν εξωπανεπιστημιακοί, τεκμηριώνοντας έτσι την άποψη πως η ενδοπανεπιστημιακή βία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξωπανεπιστημιακή. Το τρίτο που μάθαμε τεκμηριώνει απόλυτα το δεύτερο. Ο 34χρονος, που η στιγμή της σύλληψής του έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, είναι σεσημασμένος αναρχοτραμπούκος, ο οποίος με σιδερογροθιά ήταν ο δράστης επιθέσεων εις βάρος φοιτητών στους χώρους του πανεπιστημίου.

Είναι αναμενόμενο πως ο πρύτανης του ΑΠΘ θα δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις από την ενορχηστρωμένη επίθεση των κομματικών νεολαιών της Αριστεράς με τους ομοϊδεάτες καθηγητές. Στόχος τους, να μην επαναληφθεί η τήρηση του νόμου και των διαδικασιών. Ελπίζω ο πρύτανης να αντέξει, γιατί η διακύβευση είναι η αξιοπιστία των θεσμών και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες.



"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/02/21



ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ορθώς το επισήμανε στο Κύριο Αρθρο η «Καθημερινή» (24.2.2021): «Στο ΑΠΘ έγινε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση. Οι πρυτανικές αρχές κάλεσαν τη δημόσια δύναμη –όχι κάποιο ειδικό σώμα– για να λυθεί μια κατάληψη», η οποία εκ του νόμου είναι παράνομη και στο τέλος οι φορολογούμενοι πληρώνουν τον λογαριασμό των ζημιών. Οι «επαναστάτες», λοιπόν, της Θεσσαλονίκης άνοιξαν με λοστούς την κλειδωμένη πόρτα του κτιρίου. Πρώτος λογαριασμός για κλειδαριές και την πόρτα. Εγραψαν με σπρέι στους τοίχους «ούτε και με πράσινα ούτε και με μπλε μπάτσοι δεν θα μπείτε στο κάμπους ποτέ» και στο βάθρο του αγάλματος του Αριστοτέλη για τον πρύτανη «Παπαϊωάννου ρουφιάνε». Δεύτερος λογαριασμός για μπογιατζήδες. Θα ακολουθούσαν κι άλλα εάν δεν επενέβαινε η κατά νόμο δημόσια αρχή…

Οι «ρουφιάνοι», λοιπόν, της Πρυτανείας έκαναν αυτό ακριβώς που είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: «Εάν η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα πανεπιστήμια είναι πράγματι κέντρα ανομίας, εγκληματικότητας, παραβατικότητας, μπορεί –διότι δεν την ενοχλεί κάτι, δεν υπάρχει κανένας νόμος να την ενοχλεί σήμερα– να στείλει όσους αστυνομικούς χρειάζονται και για όσες φορές αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να τα απαλλάξουν τα πανεπιστήμια από την ανομία. Γιατί δεν το κάνατε δύο χρόνια τώρα;» (11.2.2021).

Το έκαναν και αποδείχθηκε η υποκρισία της Προόδου (εν συνόλω), που μας ζάλισε για «αστυνομοκρατία» στα ΑΕΙ. «Η (sic) συλλήψεις, οι βαρβαρότητες και η κακοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών αποδεικνύουν πως ο πραγματικός κίνδυνος για τη Πανεπιστημιακή ζωή είναι η συρρίκνωση της Δημοκρατίας στα όρια του πολιτικού αυταρχισμού και της ένστολης καταστολής», ανακοίνωσε το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ (22.2.2021). Πρόσθεσαν δε «απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων φοιτητών φοιτητριών – και του γραμματέα της Ν.ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονικής (sic)…», δείχνοντας ότι η «Πρόοδος» δεν είναι ικανή μόνο για καταδικαστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα σεξουαλικά εγκλήματα, αλλά και σε αθωωτικές σε ό,τι αφορά τα αδικήματα διαρρήξεων· κανονική διάρρηξη έγινε στο ΑΠΘ.

Κατόπιν άρχισαν οι παλαιόθεν γνωστές επικοινωνιακές παπάτζες: «Υπερβολική βία» χαρακτήρισαν το γεγονός ότι πήγαν σηκωτούς όσους αντιστέκονταν στην προσαγωγή, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν ήταν φοιτητές ή εργαζόμενοι του ΑΠΘ. Ακολούθησαν τα γνωστά επικοινωνιακά χάπενινγκ. «Αφήστε το παιδί να αναπνεύσει», φώναζε ηλικιωμένη συμπαραστάτρια των διαρρηκτών στους αστυνομικούς, που απλώς έπιαναν τα χέρια του διαδηλωτή, ενώ κάποιος καθηγητής έγραψε στον δρόμο με κιμωλία «Ντροπή, Ντροπή, Ντροπή» χωρίς να διευκρινίζει ποιους εννοεί: αυτούς που παραβίαζαν τον νόμο σπάζοντας τις πόρτες της Πρυτανείας ή εκείνους που υπερασπίζονταν το άσυλο από τους άσχετους που είχαν εισβάλει;


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/02/21





















ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς στην απόφαση της Πρυτανείας του ΑΠΘ να ενημερώσει τον εισαγγελέα, όταν το πρωί της περασμένης Δευτέρας μικρή ομάδα ατόμων με λοστούς επιδίωξε να κάνει κατάληψη στο κτίριο διοίκησης; Νομιμοποιείται κατάληψη από 50 άτομα, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα (όπως έδειξε η ταυτότητα των συλληφθέντων) είναι εξωπανεπιστημιακοί;

Εχει χυθεί πολύ μελάνι για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα ΑΕΙ, ύστερα και από την πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης για ίδρυση πανεπιστημιακού σώματος φύλαξης των πανεπιστημίων. Ωστόσο, επανέρχομαι στο θέμα ύστερα από ερώτηση που μου απηύθυνε καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εάν τα επεισόδια στο ΑΠΘ μού προξένησαν ανακούφιση, αποστροφή ή αμηχανία.

Οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ με ευκρίνεια ζήτησαν πανεπιστημιακή φύλαξη εντός του ΑΕΙ υπαγόμενη στο ΑΕΙ και όχι στην ΕΛ.ΑΣ. (όπως λέει η ρύθμιση) και παράλληλα προστασία των δημόσιων κτιρίων από την ΕΛ.ΑΣ. στην περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Αυτό έκανε η ηγεσία του ΑΠΘ. Ενημέρωσε τον εισαγγελέα μόλις είδε τους αγνώστους να κραδαίνουν λοστούς εναντίον των υπαλλήλων του ιδρύματος. Αποστροφή και φόβο προκαλεί η εικόνα των ατόμων με τους λοστούς. Βέβαια, την ίδια αποστροφή θα μου προκαλούσε η καταχρηστική άσκηση αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αντιδρώντες σήμερα πανεπιστημιακοί ας μην ξεχνούν τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Συγκλήτων τους. Η στάση τους βέβαια μπορεί να ερμηνευθεί και από το γεγονός ότι ο δημόσιος διάλογος αγνοεί πια τους όρους της πολιτικής συνέπειας. Ενδεικτικά, ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε την απόφαση του ΑΠΘ στην κυβερνητική πολιτική –το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ πάει;– μιλώντας για «βάρβαρη αστυνομική καταστολή της φοιτητικής κινητοποίησης στο ΑΠΘ». Υπενθυμίζω όμως ότι το άρθρο 3 του νόμου 4485, ο οποίος ψηφίστηκε το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, ορίζει ότι «εντός των χώρων των ΑΕΙ οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ είδε «άγρια επεισόδια με φοιτητές, καθηγητές, ανάκατους με εξωπανεπιστημιακούς, να ψεκάζονται με χημικά από αστυνομικούς με υπερβάλλοντα ζήλο». Το δε ΚΚΕ εμφανίστηκε, για μία ακόμη φορά τελευταία, να παρασύρεται σε ακραία ρητορική. Του λείπουν οι πολιτικές προτάσεις προς τη ριζοσπαστικοποιημένη νεολαία;

Το δημόσιο πανεπιστήμιο προστατεύεται από τις αυθαιρεσίες όχι με επικοινωνιακές πομφόλυγες, αλλά με πολιτική συνέπεια και ψυχραιμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου