οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΝ "ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ" Η ΕΛΛΑΔΑ (...), ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΡΗΤΩΣ ΜΕ ΠΔ ΑΠΟ ΤΟ 1931 ΤΑ 10 ΝΜ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ!

Από το ημερολόγιό μου στο fb

προ επτά ετών




Περί παραβιάσεων στο Αιγαίο

Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη διάβασα στο φύλλο της 9ης Ιανουαρίου τ.έ. ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά» που αρχίζει με τη φράση «Ρεκόρ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκε χθες, την ημέρα της επίσημης έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.».

Oσοι δεν γνωρίζουν επαρκώς το θέμα, θα σχηματίσουν μάλλον την εντύπωση πως πρόκειται για μια ακόμη εκδήλωση της «τουρκικής επιθετικότητας». Για όσους όμως ξέρουν το ζήτημα λεπτομερώς, το άρθρο είναι τουλάχιστον επιπόλαια ασαφές.

Εξηγώ: ο εναέριος χώρος που η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είναι εθνικός εκτείνεται σε απόσταση δέκα μιλίων από τις ακτές, ενώ ο αντίστοιχος χώρος στη θάλασσα φθάνει το πολύ τα έξι μίλια στην πλευρά του Αιγαίου. Αυτό αποτελεί παραλογισμό, διότι σημαίνει πως τα ύφαλα μέρη ενός πλοίου μπορεί να βρίσκονται σε διεθνή ύδατα αλλά το υπόλοιπο μέρος και ο καπνός του φουγάρου παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας!

Τον παραλογισμό αυτό, που αντιβαίνει στην αρχή του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με την οποία θαλάσσιος και εναέριος εθνικός χώρος πρέπει να συμπίπτουν, δεν αναγνωρίζει κανένα κράτος ούτε διεθνής οργανισμός· και για να μην μπορεί η Ελλάδα να ισχυριστεί ότι η ρύθμιση αυτή, μολονότι παράλογη, θα μπορούσε να ισχύσει εφόσον κανείς δεν την αμφισβητεί εμπράκτως, η Τουρκία, την οποία θίγει άμεσα, αναγκάζεται να στέλνει αεροσκάφη στον μεταξύ 6 και 10 μιλίων χώρο, δείχνοντας έτσι προς όλους ότι ο ελληνικός ισχυρισμός δεν γίνεται δεκτός.

Ο ανώνυμος συντάκτης του άρθρου λοιπόν όφειλε να πληροφορήσει τους ενημερωμένους για το θέμα αναγνώστες της εφημερίδας σας, που είναι, υποθέτω, οι περισσότεροι, σε ποιον ακριβώς χώρο εισήλθαν τα τουρκικά αεροσκάφη: θα επρόκειτο για πραγματική παραβίαση αν πέταξαν εντός της ζώνης των έξι μιλίων· ο χαρακτηρισμός όμως θα ήταν ψευδής, αν πέταξαν έξω από αυτήν.

Θεοδοσης Νικολαϊδης
Aνω Κορακιάνα-Κέρκυρα





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου