Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 26/02/21 |
ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Με σαφή στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις «θολές κατηγορίες» και τα «χυδαία υπονοούμενα» που διακινούνται με στόχο «να σπιλωθούν πρόσωπα και κόμματα», κινήθηκε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για τα φαινόμενα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης που έρχονται στο φως, με ειδεχθέστερη εκδοχή τους την υπόθεση Λιγνάδη.
Η σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ήταν μετωπική, αν και οι τόνοι δεν ξεπέρασαν τα όρια. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε Μητσοτάκη και Τσίπρα να «κονταροχτυπηθούν» καθώς όσα λέγονται ή υπονοούνται αυτές τις μέρες δημιουργούν ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα - για «δηλητήριο δημαγωγίας» και «αριστερόχρωμο τραμπισμό» έκανε λόγο ο Μητσοτάκης προκαλώντας τον Τσίπρα να πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις από τους «ενορχηστρωτές της αθλιότητας» που διακινούν στο Διαδίκτυο λάσπη. Μάλιστα, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση ως πατέρας δύο παιδιών απέναντι σε έναν πατέρα τριών παιδιών, όπως ο ίδιος, σε σχέση με φαινόμενα όπως το #ΝΔ_παιδεραστές, που προκάλεσε έκρηξη οργής.
Ηταν αναμενόμενο ότι η επίθεση Μητσοτάκη θα έβαζε στο στόχαστρο τις αναρτήσεις από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ (μίλησε για «βαξεβάνειες εμετικές ριπές» και για «χυδαία υπονοούμενα Πολάκη», προτρέποντας μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να τον διαγράψει επιτέλους»).
Το «ένοχο μυστικό». Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση αυτή ήταν μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν μύθοι και αλήθειες. Ο Μητσοτάκης προκλήθηκε να απαντήσει γιατί στηρίζει με τόσο πάθος τη Μενδώνη και αν «υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε», όπως διερωτήθηκε υπαινικτικά ο Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός αντέστρεψε το ερώτημα προκαλώντας τον Τσίπρα να πει ευθέως τι υπονοεί ως ένοχο μυστικό «διότι αν δεν το κάνετε, τότε το τεκμήριο ότι επενδύετε στη λασπολογία θα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο», όπως του επισήμανε, ενώ κάλυψε πλήρως τη Μενδώνη αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για αυτό, παρά τις επικοινωνιακές «αστοχίες» που της απέδωσε, εξαίροντας παράλληλα το έργο της στο υπουργείο Πολιτισμού.
Τα πληκτρολόγια. Ο Τσίπρας διαχώρισε τη θέση του «από όσα ανεύθυνα γράφονται ή λέγονται στα social media», επιρρίπτοντας την ευθύνη στην «ασυδοσία του πληκτρολογίου», με τον Μητσοτάκη να τον «τρολάρει» ότι ανακάλυψε τα «μη επανδρωμένα πληκτρολόγια που γράφουν μόνα τους», σημειώνοντας όμως ότι από πίσω τους «υπάρχουν αυτοί που πληκτρολογούν στα πληκτρολόγια, επώνυμα, με τις χυδαιότητες», από τις οποίες, όπως είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν θα πάρετε αποστάσεις καθώς είστε δέσμιος αυτών των πρακτικών» («είστε τρισυπόστατος: Τσίπρας - Πολάκης - Βαξεβάνης», του είπε χαρακτηριστικά). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι ο Πρωθυπουργός «πετάει την μπάλα στην εξέδρα
«Αποκάλυψη», όχι «συγκάλυψη». Απαντώντας στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «συγκάλυψης», ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ακριβώς το ανάποδο συνέβη - «αποκάλυψη υπάρχει τώρα, όχι συγκάλυψη», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι τώρα τα θύματα αισθάνονται ασφαλή να σπάσουν τη σιωπή τους. Ως προς τον Λιγνάδη τόνισε ότι απομακρύνθηκε πέντε ώρες μόλις μετά τη δημοσίευση της πρώτης (ανώνυμης) καταγγελίας και συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση εις βάρος του.
Ο Πολάκης. Ο Τσίπρας δεν αποδοκίμασε τον Πολάκη για την ανάρτησή του κατά της αρμόδιας για τα ασυνόδευτα ανήλικα Ειρήνης Αγαπηδάκη που βρισκόταν στα υπουργικά έδρανα, ενώ ανέσυρε δικές της αναρτήσεις εις βάρος του όταν ήταν πρωθυπουργός, από τις οποίες ο Πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις, αν και επισήμανε ότι τότε η ίδια δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο, εστιάζοντας στο έργο που έγινε με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Μπροστά στα επίσημα στοιχεία για τη στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να πει ότι δεν αμφισβητεί το έργο της Αγαπηδάκη. Ο Μητσοτάκης κάλεσε πέρα από αντεγκλήσεις και διαφορές να διαφυλαχθεί ως κεκτημένο ότι το #ΜeΤoo και οι αποκαλύψεις δεν έχουν κομματικό χρώμα και κομματική ταυτότητα και ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα «κανείς δεν μπορεί να ζει στο σκοτάδι της σιωπής».
Διπλή επίθεση από Γεννηματά σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε η Φώφη Γεννηματά, όχι μόνο για τον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη και τον τρόπο που αντανακλά στο #MeToo, αλλά και για το ύφος που υιοθέτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. «Στην προσπάθειά σας να στρέψετε τα βλέμματα μακριά από τα προβλήματα, βρίσκετε πρόθυμους συμμάχους στην αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, καταγράφοντας ομοιότητες ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Είστε σύμμαχοι σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση, με κενό βιογραφικό μεταρρυθμίσεων, κοινή αντίληψη για τον ρόλο του κράτους και το ήθος εξουσίας», επισήμανε, τονίζοντας πως τολμούν να μιλούν για ποιότητα λόγου εκείνοι που «πολέμησαν την παράταξή μας χωρίς ηθικούς κανόνες στην περίοδο της κρίσης». Πίσω από τις ιστορίες κακοποίησης, για τη Γεννηματά, «υπάρχει η σιωπή της κοινωνίας και το στίγμα μιας πολιτείας που ανέχεται, δεν αναζητά, δεν ρυθμίζει και δεν προστατεύει».
Μιλώντας για την ανάγκη δικαίωσης των θυμάτων και για τακτικές που «θάβουν το ζήτημα κάτω από τόνους λάσπης και περιφρονούν την ουσία του», η Γεννηματά σχολίασε πως τις προηγούμενες ημέρες εκτοξεύθηκαν «απίστευτες βρωμιές, λάσπη στον ανεμιστήρα, από τα γνωστά "πιστόλια" του ΣΥΡΙΖΑ. Απολύτως καταδικαστέο το hashtag και ταυτόχρονα απολύτως ανόητο, γιατί έδωσε το καλύτερο σωσίβιο αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση». Παράλληλα, κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου πως επιχειρεί να καπελώσει το #MeToo και πως απαξιώνει συλλήβδην την αντιπολίτευση: «Εχετε την ευθύνη να μας φέρετε συγκεκριμένες προτάσεις. Εχουμε όλη την καλή διάθεση να ψηφίσουμε. Δεν τα φέρατε όταν άνοιξε το στόμα της η κυρία Μπεκατώρου, αλλά τώρα που βρεθήκατε με την πλάτη στον τοίχο για την υπόθεση Λιγνάδη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου