Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", πρωτοσέλιδο, 13-14/04/19 |
|
Πολιτικά σωσίβια αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του να ανακάμψει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να διαμορφώσει καλύτερους όρους στον δρόμο προς τις εκλογές. Το ιδιαίτερα αρνητικό δημοσκοπικό τοπίο για το κυβερνών κόμμα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται σε πάρα πολλά σημεία της δημόσιας παρουσίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα στο παρασκήνιο έχουν βγει τα… εσωκομματικά μαχαίρια, καθώς το ενδεχόμενο εκλογικής ήττας θα φέρει εκτός Βουλής τη μισή τουλάχιστον σημερινή ΚΟ και αυτό δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα. Αυτή τη στιγμή ένα από τα πολιτικά σωσίβια της κυβέρνησης και προσωπικά του Τσίπρα είναι το σκάνδαλο Novartis που αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου να αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολιτικό εργαλείο για την αντεπίθεση που θέλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Το κρίσιμο όμως για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μη μείνει το σκάνδαλο Novartis στον Ανδρέα Λοβέρδο και να υπάρξει και άλλη δικογραφία πολιτικού προσώπου και στελεχών της κρατικής μηχανής που συνδέονται με πολιτικούς παράγοντες, πρώην υπουργούς, όπως σχεδόν ανοικτά αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη. Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, θα αξιοποιηθεί και η συζήτηση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά για το ζήτημα των αρθροσκοπήσεων, όπως και για τον Λοβέρδο, στην κοινοβουλευτική διαδικασία που προγραμματίστηκε για την προσεχή Παρασκευή.
Η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης παραμένει, σε αντιδιαστολή με την κριτική που ασκείται περί φιάσκου, ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Βέβαια, ο κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ η υπόθεση είναι υπαρκτός και γι' αυτό η αγωνία είναι έκδηλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ καταγράφεται έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις και από κορυφαίους υπουργούς.
«Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πολιτικά πρόσωπα αλλά και μη πολιτικά πρόσωπα» λένε κεντρικά κυβερνητικά στελέχη και η προσπάθειά τους από εδώ και πέρα είναι να περάσει η γραμμή ότι τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουν την παραγραφή των αδικημάτων που ερευνά η Δικαιοσύνη. Ο «πόλεμος» που άνοιξε προς αυτή την κατεύθυνση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Χαράλαμπο Αθανασίου, θα συνεχισθεί.
Στο πλαίσιο αυτό προτάσσεται το επιχείρημα ότι ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής καταψήφισαν την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86 (ευθύνη υπουργών) στη Συνταγματική Αναθεώρηση και υποστηρίζουν πως «τρέφουν τη φρούδα ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή και άρα να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα και το άρθρο 86 όπως τους βολεύει, για να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis».
Προβληματισμός. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη είναι προβληματισμένα διότι λένε πως εάν δεν εντοπισθεί ροή χρήματος, στοιχεία και αποδείξεις για τα πολιτικά πρόσωπα, η ιστορία μπορεί να τραυματίσει βαριά τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τονίζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι «η πολιτική επένδυση σε σκάνδαλα δεν είναι win - win διαδικασία», δηλαδή θεωρούν πως δεν θα έχουν κανένα πολιτικό όφελος.
Εντός του άκρως συγκρουσιακού πολιτικού περιβάλλοντος, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα όσα μεταδίδονται περί εξάντλησης της τετραετίας, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τον χρόνο των εκλογών. Και αυτό διότι έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες προς ανάλυση και συζήτηση μια σειρά δεδομένων και παραμέτρων και παραμένει στο τραπέζι το σενάριο των εθνικών εκλογών τον Μάιο.
Οι εκλογές. Πολλές από τις κινήσεις της κυβέρνησης ενισχύουν το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχείρησε να βάλει τέλος στα εκλογικά σενάρια τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ενδότερα της κυβέρνησης, όλα θα εξαρτηθούν από τις μετρήσεις που έχει και στη διάθεσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.
Την ίδια στιγμή εσωτερικές αναταράξεις προκαλεί και το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που έκανε πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο στο Γαλάτσι, καθώς η αριστερή τάση δυσανασχετεί με την όλο και μεγαλύτερη πασοκοποίηση που φάνηκε και στην κοινή εκλογική επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
Στους πέντε φακέλους με τα πολιτικά πρόσωπα, που έχει στα χέρια της η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον για την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Απριλίου η εισαγγελική λειτουργός θα έχει καταλήξει ως προς την ποινική αποτίμηση και του δεύτερου «πακέτου» των δικογραφιών που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, ώστε να μην παρατείνεται το καθεστώς ομηρίας τους, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Οπως εκτιμούν πληγές από τον χώρο των δικαστηρίων, ο κύκλος της έρευνας για τα πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να κλείσει με νέες αρχειοθετήσεις, που θα προστεθούν στις τέσσερις υπάρχουσες. Γεγονός, που ερμηνεύεται ως κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί του μεγαλύτερου σκανδάλου στα χρονικά της μεταπολίτευσης, καθώς ορισμένοι έσπευσαν να τοποθετηθούν, πριν οι φυσικοί δικαστές - εν προκειμένω οι εισαγγελείς που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση - μιλήσουν με βάση τα ευρήματα της έρευνάς τους.
Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών αναμένεται να αποφασίσουν για πόσα ακόμα πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία πρέπει να τεθεί στο αρχείο, καθώς δεν εντόπισαν στη διαδρομή τους ούτε ίχνος τέλεσης αξιόποινης πράξης. Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της υπόθεσης, η εισαγγελέας αναμένει επί του παρόντος την απόφαση της Βουλής για την άρση ή μη της ασυλίας του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να επιτραπεί να εξεταστεί με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης. Παράλληλα, από χθες άρχισε η εξέταση και των υπόπτων - μη πολιτικών προσώπων, που ελέγχονται ποινικά για τα κακουργήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Τα πρόσωπα αυτά προέρχονται είτε από τον χώρο των Επιτροπών Τιμολόγησης Φαρμάκων είτε από τις εταιρείες, που φέρονται να λειτούργησαν ως «οχήματα» από τη Νοvartis για να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα με τελικό προορισμό - κατά τις Αρχές - κρατικούς αξιωματούχους. Το παζλ των ερευνώμενων προσώπων συμπληρώνεται από τους γιατρούς, οι οποίοι φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη φαρμακοβιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχος της εισαγγελέως Διαφθοράς, όπως είπε απαντώντας και σε ερωτήσεις μελών του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που ανανέωσε για δύο χρόνια τη θητεία της, είναι μέσα στους επόμενους έξι μήνες να έχει ολοκληρώσει στο σύνολό της την έρευνα για την υπόθεση της Novartis.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου