οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

"....Στην Ελλάδα βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο από τη γενικότερη τάση που επικρατεί στην Ευρώπη, όπου τα παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Στην Ελλάδα βλέπουμε το κεντροδεξιό παραδοσιακό κόμμα της ΝΔ να κερδίζει έδρες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, που ο Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Αθήνα. Στην Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην οποία το ΕΛΚ μπορεί να περιμένει νίκη στις 26 Μαΐου. Εκείνη τη μέρα ο Βέμπερ θα «δείχνει» προς την Ελλάδα...."

 Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 26-28/04/19
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
"Στην Ελλάδα, όπου βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, συμβαίνει το αντίθετο από τη γενικότερη τάση που επικρατεί στην Ευρώπη, όπου τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα καταγράφουν σημαντικές απώλειες» δηλώνει ο Κορνίλιους Χιρς, ένας εκ των δύο επικεφαλής της πανευρωπαϊκής pollofpolls.eu. Πρόκειται για τη μοναδική ευρωπαϊκή πλατφόρμα - εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Politico - που κάνει προβλέψεις για τη σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής, αναλύοντας ταυτόχρονα μέσω εξειδικευμένου μοντέλου ενσωμάτωσης όλες τις διαθέσιμες δημοσκοπήσεις για κάθε χώρα της ΕΕ.
 Τα έντονα αισθήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, θα επηρεάσουν την ψήφο των Γάλλων;
Το δραματικό αυτό γεγονός αλλάζει τον ειδησεογραφικό κύκλο, ειδικά στη Γαλλία και αποσπά την προσοχή από άλλα ζητήματα, αλλά βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και τα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους θα επανέλθουν στην επικαιρότητα, κρίνοντας το πώς θα ψηφίσουν.
Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το ευρωεκλογικό τοπίο;
Τα δύο μεγάλα κόμματα, το συντηρητικό ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα συγκεντρώσουν πάνω από 50% των εδρών στην επόμενη Ευρωβουλή. Αυτό σημαίνει ότι η άτυπη μεγάλη συμμαχία, που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη, δεν θα έχει την πλειοψηφία. Το ΕΛΚ θα έχει, αν λάβει μέρος στις ευρωεκλογές η Βρετανία, 178 έδρες και 145 οι σοσιαλδημοκράτες. Οπότε θα πρέπει να συνεργαστούν με ένα τρίτο κόμμα για να καθορίσουν τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν και τις υπόλοιπες υψηλόβαθμες θέσεις. Η εξέλιξη θα βοηθήσει τους Φιλελεύθερους ALDE, οι οποίοι μπορεί να παίξουν κρίσιμο ρόλο και να διεκδικήσουν ορισμένες θέσεις. Οι Πράσινοι κερδίζουν έδαφος σε ορισμένες χώρες, όπως τη Γερμανία, αλλά γενικότερα αναμένουμε ότι θα έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό εδρών που έχουν στην τωρινή Ευρωβουλή.
Πού αποδίδετε τις εξελίξεις;
Πρόκειται για μακροχρόνια εξέλιξη που παρατηρούμε σε πολλές χώρες και εκτός Ευρώπης και αφορά στην πτώση των μεγάλων συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και τον πολιτικό κατακερματισμό. Βλέπουμε ότι περισσότερα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές, ενώ οι ψηφοφόροι γίνονται πιο ευέλικτοι και κινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο, έχουν περισσότερα κόμματα για να διαλέξουν, με αποτέλεσμα τα μεγάλα κόμματα να μη διατηρούν τη δύναμη που είχαν στο παρελθόν.
Θα ισχυροποιηθούν επικίνδυνα τα αντιευρωπαϊκά κόμματα;
Υπάρχουν ορισμένα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, που καταγράφουν σημαντικά κέρδη, αλλά δεν πρόκειται για ομοιόμορφο ρεύμα που παρατηρούμε σε όλη την Ευρώπη. Το βλέπουμε στην Ιταλία με τη Λέγκα του Σαλβίνι και τα μεγαλύτερα κέρδη που καταγράφονται στη συμμαχία που προσπαθεί να δημιουργήσει, προέρχονται από το κόμμα του. Κέρδη καταγράφουν οι ευρωσκεπτικιστές σε ορισμένα άλλα μικρά κράτη, στη Λετονία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία. Ομως, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, που ήταν ισχυρό το 2014, φαίνεται να χάνει έδρες. Ταυτόχρονα βλέπουμε ορισμένα φιλελεύθερα και αριστερά κόμματα να αυξάνουν τις δυνάμεις τους. Ο Μακρόν, για παράδειγμα. Βέβαια, οι ευρωσκεπτικιστές θα αποκτήσουν το ένα τρίτο των εδρών και θα επωφεληθούν από τη συμμετοχή της Βρετανίας. Στους υπολογισμούς μας, έχοντας συμπεριλάβει όλα τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, ακόμη και το Φιντέζ του Ορμπαν, βλέπουμε ότι όλα μαζί θα μπορούσαν να λάβουν 237 έδρες. Ο αριθμός είναι υψηλός, αλλά δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν συγκροτημένη ευρωσκεπτική ομάδα. Θα είναι κατακερματισμένοι και διχασμένοι, περιορίζοντας την επιρροή τους.
Ποιες οι προβλέψεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν;
Το ΕΛΚ θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα, οπότε η πρώτη επιλογή θα είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Αλλά το ερώτημα είναι αν θα τον στηρίξουν αρκετοί ευρωβουλευτές ή οι ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Μακρόν είναι αντίθετος προς τη διαδικασία των Spitzenkandidaten και προσπαθεί να κάνει συμφωνίες με άλλους ηγέτες, όπως με τη Μέρκελ. Οπότε υπάρχουν πιθανότητες στη θέση του προέδρου της Κομισιόν να βρεθούν άλλα πρόσωπα, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο Μαρκ Ρούτε ή ο Μισέλ Μπαρνιέ. Η προεπιλεγμένη περίπτωση, πάντως, βάσει Spitzenkandidaten, θα είναι ο Βέμπερ. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να συγκεντρώσει τη στήριξη της πλειοψηφίας ο Φρανς Τίμερμανς, παρότι εάν συμμετέχει στις εκλογές η Βρετανία θα ενισχυθούν οι σοσιαλδημοκράτες λόγω των Εργατικών.
Ποια τα συμπεράσματά σας για την Ελλάδα;
Στις ευρωεκλογές του 2014 είχαμε τον Αλέξη Τσίπρα να διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν, ενώ σήμερα βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις για εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Οπότε περιμένουμε ότι η ΝΔ θα διπλασιάσει τη δύναμή της στην επόμενη Ευρωβουλή, λαμβάνοντας 10 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με έξι έδρες, η Χρυσή Αυγή χάνει μία έδρα, ενώ για τους σοσιαλδημοκράτες η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και φαίνεται να λαμβάνουν μόνο δύο έδρες, το ΚΚΕ θα χάσει μία έδρα. Στην Ελλάδα βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο από τη γενικότερη τάση που επικρατεί στην Ευρώπη, όπου τα παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Στην Ελλάδα βλέπουμε το κεντροδεξιό παραδοσιακό κόμμα της ΝΔ να κερδίζει έδρες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, που ο Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Αθήνα. Στην Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην οποία το ΕΛΚ μπορεί να περιμένει νίκη στις 26 Μαΐου. Εκείνη τη μέρα ο Βέμπερ θα «δείχνει» προς την Ελλάδα.
 Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν «εθνικά ή ευρωπαϊκά»;


Οι περισσότεροι ψηφοφόροι ασχολούνται με τα εθνικά θέματα. Ομως, οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι οι περισσότερο ευρωπαϊκές. Πρόσωπα από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, όπως ο Μακρόν, αλλά και ο Σαλβίνι και ο Ορμπαν, προκαλούν συζητήσεις για το πόσο σοβαρές είναι αυτές οι εκλογές. Βλέπουμε, πάντως, ότι πολλοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τις πολιτικές ομάδες, δεν ξέρουν σε ποια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα ανήκει το εθνικό κόμμα που ψηφίζουν, δεν γνωρίζουν τους υποψηφίους για την Κομισιόν. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι οι ευρωεκλογές παραμένουν ακόμη ένας συνδυασμός από 27 ή 28 εκλογικές αναμετρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου