"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 26-28/04/19
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Η προκλητική απαίτηση του τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι το τελευταίο κρούσμα της… ολικής επαναφοράς των τουρκικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας που επιχειρεί η Τουρκία. Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο η Αγκυρα έφερε ξανά στον προσκήνιο - και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο με ανακοινώσεις και δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων - σχεδόν ολόκληρο τον κατάλογο των αμφισβητήσεών της σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Από τον Οκτώβριο και μετά η Τουρκία έχει βάλει εκ νέου στο τραπέζι τα πάντα: απειλεί ξανά τη χώρα μας με πόλεμο (casus belli) στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Υπενθύμισε ότι αμφισβητεί το εύρος (10 μιλίων) του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και επιμένει στον πάγιο ισχυρισμό της πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Αλλά ταυτόχρονα η στάση της φανερώνει πως δεν έχει καμία διάθεση για αποκλιμάκωση και εκτόνωση της έντασης παρά τα όσα συμφωνήθηκαν στο τετ α τετ Τσίπρα - Ερντογάν στην Αγκυρα, στις αρχές Φεβρουαρίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία από τον περασμένο Οκτώβριο επανέφερε την απειλή του casus belli. Με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αλλά και με δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποιούσε προκλητικά πως η απειλή για πόλεμο εναντίον της χώρας μας στην περίπτωση που αποφασίσουμε να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας στο Αιγαίο εξακολουθεί να υπάρχει πάντα στο τραπέζι της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. «Η απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου της 8ης Ιουνίου 1995 εμπεριέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση στο πλαίσιο αυτό και εξακολουθεί να ισχύει σήμερα» διεμήνυε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ: Οι Τούρκοι άρχισαν από νωρίς σήμερα, Δευτέρα, τις προκλήσεις στο Αιγαίο, με ταυτόχρονη είσοδο μαχητικών αεροσκαφών τους σε τρία σημεία του Αιγαίου, όπως μεταδίδει ο Ant1. Στις 10:15, δύο F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών στη Ρόδο, άλλα δύο μεταξύ Λήμνου-Λέσβου και δύο F-4 μπήκαν μεταξύ Χίου-Σάμου. Λίγο νωρίτερα στη Ρόδο είχε εμφανιστεί κι ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235. Είναι το ίδιο σενάριο που οι Τούρκοι ακολούθησαν και την Μεγάλη Παρασκευή. Ταυτόχρονες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε διαφορετικά σημεία που προκαλούν απογειώσεις ελληνικών μαχητικών από αεροδρόμια που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε κατάσταση ετοιμότητας .Οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οπότε δύο τουρκικά μαχητικά F-16 εντοπίστηκαν στην Παναγιά, κοντά στις Οινούσσες.
Αλλά και πριν από ένα μήνα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ξαναθυμήθηκε τη γνωστή αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. Για πρώτη φορά η Αγκυρα την είχε διατυπώσει το 1975 αλλά, όπως όλα δείχνουν, 44 χρόνια μετά επιλέγει να την επαναφέρει - μαζί με αρκετές ακόμη διεκδικήσεις - και μάλιστα επισήμως. Στις 15 Μαρτίου, έπειτα από μία ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που στηλίτευε τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, ο Ακσόι ανέφερε κυνικά ότι η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο 6 μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας και όχι 10. Και συνακόλουθα -υποστήριζε - οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών ανάμεσα στα 6 και τα 10 μίλια δεν συνιστούν παραβίαση.
Επαναφέρουν τα πάντα. Για το πιο πρόσφατο απτό δείγμα αυτής της τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία, τη δήλωση-απαίτηση Ακάρ για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως «είναι νομικά αβάσιμη και έχει απαντηθεί εδώ και δεκαετίες». Η ανακίνηση όμως αυτών των διεκδικήσεων είναι κάτι που κάνει συστηματικά η όποια ηγεσία της Τουρκίας εδώ και χρόνια, σχολιάζει. «Η επαναφορά του θέματος αποδεικνύει ότι, πρώτον, όλα τα ζητήματα που δημιουργεί κατά καιρούς, τα επαναφέρει στο προσκήνιο συστηματικά και ανάλογα με τη συγκυρία και, δεύτερον, ότι η αναθεωρητική της πολιτική έναντι της Ελλάδας (και όλων των γειτόνων) είναι ανεξάρτητη του ποιος είναι στην εξουσία και το αν η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ή όχι. Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο για εμάς, ώστε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να χαράξουμε την απαραίτητη στρατηγική αντιμετώπισής της».
Στην ίδια κατεύθυνση υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» έλεγαν στα «ΝΕΑ» πως οι «Τούρκοι παγιώνουν τις διεκδικήσεις τους αλλά τις εμπλουτίζουν κιόλας. Τις δεκαετίες '70 - '80 δεν είχαν διεκδικήσεις για μικρονησίδες. Τώρα όμως έχουν. Κάθε φορά βάζουν και από κάτι».
Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, η Τουρκία φρόντισε να θυμίσει ξανά ότι αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα με το οποίο το 1973 εγκαινίαζε την πολιτική των διεκδικήσεών της έναντι της χώρας μας. Με την επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό επισημοποιούσε εκ νέου την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε αυτό το έγγραφο επιχειρεί να «εξαφανίσει» τα ελληνικά νησιά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας ότι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας συνορεύουν απευθείας με αυτά της Αιγύπτου.
Η ολική επαναφορά των τουρκικών διεκδικήσεων συνοδεύεται σχεδόν καθημερινά από τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου