οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

ΕΙΤΕ ΕΧΕΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ, ΕΙΤΕ ΟΧΙ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΠΤΕ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ(;) ΕΠΙ ΟΣΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΑΔΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, ΕΓΝΩΣΜΕΝΗΣ ΚΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ...

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/04/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/04/19


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Η συνέντευξη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής έγινε μετά τα μεσάνυχτα στο κρατικό κανάλι, με ό,τι αυτά τα δύο στοιχεία - ο χρόνος και ο χώρος - συνεπάγονται για ένα κυβερνητικό στέλεχος. Παρότι, όμως, η συζήτηση σε προστατευμένο τηλεοπτικό περιβάλλον έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, τα βασικά ζητήματα που ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα τον Νίκο Παππά παρέμεναν στην πρώτη γραμμή - και πάλι, όμως, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις. Το πρώτο αφορά τη σχέση του με τον Μανώλη Πετσίτη. Το δεύτερο, το «δάνειο» που ζητήθηκε εκ μέρους του Χρήστου Καλογρίτσα προκειμένου να αποπληρώσει την πρώτη δόση του τιμήματος για ένα συριζαϊκό τηλεοπτικό κανάλι, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη για όσα διαδραματίστηκαν μετά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Ενα τρίτο ζήτημα, αυτό των επαφών του με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, με τον οποίο είχε συνταξιδέψει το 2013 στη Βενεζουέλα, ο υπουργός φρόντισε να μείνει έξω από πλάνο της συνέντευξης - συνεπώς, κι εδώ οι απαντήσεις παραμένουν το ζητούμενο, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που με τον Αρτεμίου συνδέεται έως σήμερα και ο Πετσίτης.

Ο «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ» ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ. Τα πεπραγμένα του «εθελοντή» Πετσίτη, που μπορούσε να μπαινοβγαίνει στο πρωθυπουργικό μέγαρο κατά το δοκούν και ήταν γνωστός, κατά τον Θεόδωρο Κιτσάκο της ΔΕΠΑ, ως «ο κύριος Πετσίτης από το Μαξίμου», είναι για τον Παππά μια «μη υπόθεση» που «δεν αφορά δημόσιο χρήμα». Ο «Μανόλο» είναι πλέον ένας «ιδιωτικός υπάλληλος». Παρότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν αρνείται πως γνώριζε τον Πετσίτη και πως «ήταν κοντά» στην κυβέρνηση για ένα διάστημα, συνέχισε αμήχανα να επιμένει πως οι αποκαλύψεις που τον αφορούν αποτελούν «ένα κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης»: «Πήρε τη δική του πορεία με τις δικές του επιλογές. Το πιο εύκολο θα ήταν να πάρει μια κανονική θέση δίπλα μου ή σε κάποιον υπουργό» ανέφερε, προσπαθώντας γι' άλλη μια φορά να αποσυνδέσει τον Πετσίτη από την κυβέρνηση. Σχολιάζοντας, δε, τον ξαφνικό πλουτισμό του παιδικού του φίλου, τόνισε πως «δεν είναι λίγες οι φορές που πάρα πολλοί άνθρωποι αξιοποίησαν τις γνωριμίες τους για να πετύχουν οικονομικά αποτελέσματα».

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ «ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ». Η συζήτηση, όμως, δεν έμεινε μόνο στον Πετσίτη. Μιλώντας για τα όσα έχουν δημόσια καταγγελθεί για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αναμείχθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την προώθηση του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, χαρακτήρισε «ανακρίβειες» τα όσα κατήγγειλε ο Ευάγγελος Μαρινάκης. Μετέτρεψε τις ευθείες κατηγορίες για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, οι οποίες ακόμα δεν έχουν απαντηθεί, σε «κουτσομπολιό» προσπαθώντας να τις υποβαθμίσει. «Το Μαξίμου και ο Παππάς έχουν απαντήσει. Η ρητορική ότι δεν έχουμε απαντήσει είναι κομμάτι στρατηγικής και ο κόσμος το έχει καταλάβει» ανέφερε σε μια προσπάθεια να αποφύγει περαιτέρω εξηγήσεις για την υπόθεση. Αντιθέτως, επανέλαβε πως η κυβέρνηση «έχει δικαιωθεί πλήρως» για τις αλλαγές στο τηλεοπτικό σκηνικό.

Κατά τα άλλα, ο Νίκος Παππάς ανέπτυξε γι' άλλη μια φορά το αφήγημα της κυβέρνησης. Μίλησε για τη Novartis και τη Siemens, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον «Κήρυκα Χανίων», για τη Φώφη Γεννηματά και τη πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Τα ερωτηματικά που αφορούν τον Πετσίτη και τον Καλογρίτσα, ωστόσο, εξακολούθησαν να τον ακολουθούν - ακόμα και μεταμεσονύκτια.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Παρακολούθησα μάλλον από βίτσιο τη νυχτερινή συνέντευξη του υπουργού Νίκου Παππά στην κρατική τηλεόραση, περιμένοντας να δω αν και πώς θα απαντήσει στην καταγγελία Μαρινάκη ότι του είχε ζητήσει, εκφράζοντας την επιθυμία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να δανείσει 26,3 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Καλογρίτσα (τον επίδοξο μιντιάρχη με τα δανεικά βοσκοτόπια) για να πληρώσει την πρώτη δόση του αντιτίμου της τηλεοπτικής άδειας που διεκδικούσε. Είχαν περάσει πολλές μέρες από την καταγγελία και θα μπορούσε κανείς να πει ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να ξεχάσει. Αλλά ο Παππάς αποφάσισε να απαντήσει.

Ο υπουργός δεν είπε πολλά. Αρνήθηκε ότι είχαν κάνει τέτοια πρόταση στον επιχειρηματία. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ένας ισχυρισμός, σημασία έχει πάντα η δυνατότητα απόδειξής του ίνα μη έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης. Εκανε πολύ λόγο για τη νομιμότητα, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «όταν ο Καλογρίτσας φάνηκε ότι δεν είχε τα χρήματα αποκλείστηκε το επόμενο δευτερόλεπτο». Λες και θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε οτιδήποτε με έναν υποψήφιο καναλάρχη ο οποίος αποδεικνύεται ότι δεν έχει λεφτά.

ΣΕ ΣΟΒΑΡΑ ΖΟΡΙΑ. Ο Νίκος Παππάς επικαλείται τη νομιμότητα ενώ, απλώς, προσπαθεί ως συνήθως να την εργαλειοποιήσει υπέρ της κυβερνητικής ρητορικής. Και όπως συμβαίνει στην περιοχή της συριζαϊκής εκδοχής της δημοκρατίας, παρακάμπτει το τεκμήριο της αθωότητας που έχει κάθε πολίτης φροντίζοντας να τονίσει τις δικαστικές περιπέτειες του Βαγγέλη Μαρινάκη. Γνωστή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η τακτική της σπίλωσης. Τη χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο που μεταχειρίζονται τα μανιχαϊκά σχήματα των αναλύσεών τους, σύμφωνα με τα οποία ο κόσμος χωρίζεται σε καλούς και κακούς - οι καλοί είναι αυτοί και οι φίλοι τους, οι κακοί όσοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις τους.

Τέτοια σχήματα είναι, προφανώς, αφελείς υπεραπλουστεύσεις. Για να καταφεύγει σε αυτές ο Νίκος Παππάς, μάλιστα σε τηλεοπτικές ζώνες που συνήθως διατίθενται σε περιθωριακές και καλτ μορφές, μια μέρα που την κοινή γνώμη απασχολεί η αθλιότητα του Παύλου Πολάκη και η κάλυψή της από τον Πρωθυπουργό, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει σοβαρά ζόρια. Κι ότι εκείνο το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών, με τις γνωμοδοτήσεις του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, τους άφραγκους μιντιάρχες και την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στοίχισε στον Παππά την επιρροή του στην κυβέρνηση. Εκτοτε, είναι επικεφαλής ενός μηχανισμού κύρια αρμοδιότητα του οποίου είναι το φεγγάρι - και η κρατική τηλεόραση, κομβικό σημείο του κυβερνητικού μηχανισμού προπαγάνδας, είναι ευνοϊκή γι' αυτόν, τον σε άλλες εποχές άρχοντα της συριζαϊκής προπαγάνδας, μόνο μετά τα μεσάνυχτα.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ. Με άλλα λόγια, ο Παππάς μοιάζει περισσότερο περιθωριοποιημένος παρά ποτέ στο μιντιακό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ. Τη θέση του επιδεινώνει η σχέση του με τον Πετσίτη, από την οποία ο Τσίπρας κάνει προσπάθειες να πάρει αποστάσεις. Το μιντιακό σύστημα στο Διαδίκτυο που άλλοτε διέθετε μαζί με τον Πάνο Καμμένο μοιάζει εξαιρετικά αποδυναμωμένο. Ο Τσίπρας προτιμάει τα τεκταινόμενα στο υπόγειο του Μαξίμου από τον Δάσκαλο της Δημοσιογραφίας Θανάση Καρτερό και τους πελταστές του Τζανακόπουλου, ενώ όλα δείχνουν ότι τα σχέδιά του δεν συμπεριλαμβάνουν τον άλλοτε συνεργάτη του. Ο οποίος θα πρέπει να δώσει αγώνα ακόμα και για να εκλεγεί, με αμφίβολα αποτελέσματα, αφού είναι πολλοί οι μνηστήρες που διεκδικούν εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.

ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ. Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπει πώς αποψιλώνεται ένα πάλαι ποτέ ισχυρό σύστημα εξουσίας. Κι ακόμα πιο πολύ ενδιαφέρον θα γίνεται όταν το σύστημα αυτό και άλλα παράλληλα αρχίσουν να έρχονται αντιμέτωπα με τις μεθοδεύσεις που επιχειρούσαν όταν διέθεταν την ισχύ. Και τις αποδείξεις, με στοιχεία και μαρτυρίες, των μεθοδεύσεων αυτών.

...από το κομματικό δελτίο της "ΑΥΓΗΣ"

"Η ΑΥΓΗ", 25/04/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου