οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

"...Η λογική ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για τη διανομή του υπερπλεονάσματος», που μεταδίδεται από κυβερνητικούς παράγοντες, ενισχύει το σενάριο περί πρόωρης προσφυγής σε κάλπες τον Ιούνιο. Και αυτό σε μια λογική διαμόρφωσης ευνοϊκότερου κλίματος για τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και με σημαντική απόσταση...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 26-28/04/19
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

Ολα τα σενάρια είναι πλέον πάνω στο τραπέζι του Αλέξη Τσίπρα για τις επόμενες κινήσεις του και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, εντός του Ιουνίου, έχει σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πολλές πιθανότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι ιδιαίτερα βαρύ για την κυβέρνηση, κυρίως μετά την επίθεση του Παύλου Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν απεγνωσμένα εναλλακτικές κινήσεις απεγκλωβισμού από το ιδιαίτερα αρνητικό πολιτικό περιβάλλον. Εξάλλου, η κίνηση Πολάκη και βέβαια μετά η κάλυψή του από τον Πρωθυπουργό ενίσχυσε τα ποσοστά αρνητισμού στην κυβέρνηση και γκρέμισε την προσπάθεια επικοινωνιακής και πολιτικής αντεπίθεσης.

Οι παροχές. Σε αυτό το πλαίσιο τα εκλογικά σενάρια ήδη συζητούνται στο κεντρικό σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, αναλύονται και οι δημοσκοπήσεις, ενώ αναζητούνται κοινωνικά και πολιτικά στηρίγματα. Δεν είναι τυχαία και η εσπευσμένη προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού, στενών συνεργατών του και του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή του Γιώργου Χουλιαράκη. Εκεί εξετάστηκε ο νέος κύκλος παροχών και ουσιαστικά η απόφαση είναι να ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα το... ταμείο του κράτους με φόντο και τις ευρωεκλογές.

Η λογική ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για τη διανομή του υπερπλεονάσματος», που μεταδίδεται από κυβερνητικούς παράγοντες, ενισχύει το σενάριο περί πρόωρης προσφυγής σε κάλπες τον Ιούνιο. Και αυτό σε μια λογική διαμόρφωσης ευνοϊκότερου κλίματος για τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και με σημαντική απόσταση.

Αιφνιδιασμός. Ο Πρωθυπουργός δεν είχε κατά νου να προσφύγει σε εκλογές είτε Μάιο είτε Ιούνιο, αν και έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις, όπως αποκάλυψε και ο ίδιος στην πρόσφατη συνέντευξή του. Και μπορεί να επιμένει δημοσίως ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και την ίδια ώρα οι στενοί του συνεργάτες να μιλούν για κάλπες τον Οκτώβριο, εντούτοις όμως οι συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου έχουν στο επίκεντρό τους την πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. 


Ο Ιούνιος έχει μπει στο μικροσκόπιο του Μαξίμου και με τη λογική ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, εφόσον προκύψει από τις ευρωεκλογές ένα αποτέλεσμα πολιτικά διαχειρίσιμο από την κυβέρνηση. Επίσης, μπορεί να προκύψει και ως αναγκαστική εξέλιξη, από τη στιγμή που οι κάλπες της 26ης Μαΐου αναδείξουν ένα κλίμα καθολικής αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση.

Επί της ουσίας οι «εκλογές ψήνονται» πασχαλιάτικα κατά την προσφιλή φράση έμπειρου κοινοβουλευτικού και οι πιο μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων λένε ότι ο Τσίπρας αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του το αργότερο έως την Κυριακή του Θωμά. Ως εκ τούτου αμέσως μετά το Πάσχα θα γίνουν και οι κρίσιμες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασιστεί εάν θα στηθούν κάλπες νωρίτερα.

Ενταση. Στην παρούσα χρονική περίοδο το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και έχει συσσωρευτεί μεγάλη ένταση, από μια σειρά υποθέσεων, ενώ και η κυβέρνηση δείχνει με την πολιτική της απόφαση να επενδύσει στην πόλωση ότι έχει εκλογική στόχευση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν δικαιολογείται η τόσο μεγάλη σύγκρουση σε μια σειρά ζητημάτων, ειδικά εάν έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο. Συνεργάτες του, πάντως, εκφράζουν και την ανησυχία για το ενδεχόμενο το καλοκαίρι να αποδειχθεί προβληματικό για την κυβέρνηση μέσα από απρόβλεπτα γεγονότα (πυρκαγιές κ.ά.) που θα επιδεινώσουν το βαρύ πολιτικό κλίμα αντί να ενισχύσουν τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική εικόνα.

Στο πλαίσιο αυτό και στην προσπάθειά της να ανακάμψει η κυβέρνηση, εκτός από τους μεταπασχαλιάτικους μποναμάδες που ετοιμάζει, θα παίξει το χαρτί των προσλήψεων (σ.σ. ήδη προχθές κυκλοφόρησε το ΦΕΚ με την πρώτη μεγάλη προκήρυξη για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα για την ειδική αγωγή).

Παράλληλα, στη σκιά και των αναπάντητων καταγγελιών του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη για τα σχέδια της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και ειδικά για τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα, της υπόθεσης Μανώλη Πετσίτη, το Μέγαρο Μαξίμου θα επενδύσει σε άλλες υποθέσεις που χαρακτηρίζονται σκάνδαλα, όπως η Novartis, τα δάνεια των κομμάτων, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει και δεν έχει επιδράσει στις διαθέσεις της κοινής γνώμης που στέκεται αρνητικά έναντι της κυβέρνησης.

Οι τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα εξαρτηθούν από τις μετρήσεις που θα αναλυθούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το Πάσχα και αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Στη σκιά αυτών των σεναρίων, στο εσωτερικό της κυβέρνησης όμως διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τον χρόνο των εκλογών, αλλά πλέον έχει σχηματοποιηθεί μια πολύ μεγάλη ομάδα που λέει ότι εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι βαρύ για τον ΣΥΡΙΖΑ και η ήττα από τη ΝΔ είναι μεγάλη δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση έως τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου