οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

"...Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping επικεντρώθηκαν στο μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, ενώ οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Li Keqiang και το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang (τέταρτος στην ιεραρχία του κόμματος) είχαν ως βασικό αντικείμενο διάφορες πτυχές της διμερούς οικονομικής συνεργασίας...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", ΤΟ ΘΕΜΑ


Ο νέος «δρόμος» της Κίνας για το... μετάξι


ΤΗΣ ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ

Εγκαινιάζοντας τη δεύτερη σύνοδο κορυφής για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, που αρχίζει σήμερα στο Πεκίνο, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να παρουσιάσει νέα εκδοχή του φιλόδοξου σχεδίου που ο ίδιος είχε ανακοινώσει το 2013. Πηγές προσκείμενες στην κινεζική ηγεσία ανέφεραν στο Reuters ότι αυτή η εκδοχή του «κινεζικού σχεδίου Μάρσαλ», όπως είναι επίσης γνωστό, θα είναι πιο «ισορροπημένη». Στόχος του Πεκίνου είναι μάλλον να κατευνάσει τις αντιδράσεις και τις δριμύτατες επικρίσεις ότι το πρωτοφανούς κλίμακας επενδυτικό σχέδιο της Κίνας εγκλωβίζει σε παγίδα χρέους όσες χώρες συμμετάσχουν, ενώ είναι αδιαφανές και εξυπηρετεί το σχέδιο του ασιατικού οικονομικού γίγαντα να επεκτείνει την οικονομική και πολιτική επιρροή του.

Διακηρυγμένος στόχος του Πεκίνου είναι, βέβαια, να οικοδομήσει τις υποδομές και τα δίκτυα που χρειάζονται για τη σύνδεση χωρών και ηπείρων ώστε να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί το παγκόσμιο εμπόριο. Γι’ αυτό και με τον νέο Δρόμο του Μεταξιού δρομολογεί έργα υποδομής κάθε είδους, γέφυρες, οδικά δίκτυα, σιδηροδρομικές συνδέσεις, μονάδες παραγωγής ενέργειας, που θα συνδέουν μεγάλο αριθμό χωρών σε Νότια Ασία, Αφρική και Ευρώπη. Οι χώρες αυτές έχουν αθροιστικό ΑΕΠ τουλάχιστον 23 τρισ. δολάρια και άθροισμα πληθυσμού 4,4 δισ. άτομα. Το κόστος των κατασκευών υπολογίζεται πλέον σε 3,67 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, η Κίνα εξάγει τεχνολογία στις χώρες στις οποίες επενδύει. Οι κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών China Mobile, China Telecom και China Unicorn έχουν ήδη εγκαταστήσει δίκτυα οπτικών ινών στις περιοχές που καλύπτει ο Δρόμος του Μεταξιού.

Η κινεζική ηγεσία διαψεύδει σε όλους τους τόνους τις κατηγορίες ότι επιδιώκει την παγκόσμια κυριαρχία και επιμένει πως τα κίνητρα του κολοσσιαίου σχεδίου είναι αμιγώς εμπορικής φύσης χωρίς γεωπολιτική διάσταση. Οι επικριτές του Δρόμου του Μεταξιού επισημαίνουν, πάντως, πως στις χώρες που συμμετέχουν οι κινεζικές εταιρείες κλείνουν συμβόλαια η αξία των οποίων πλησιάζει τα 400 δισ. δολάρια. Μπροστά στο ποσό αυτό ωχριούν τα κεφάλαια που έχει επενδύσει η Κίνα στους εταίρους της από τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, καθώς δεν υπερβαίνουν έως τώρα τα 210 δισ. δολάρια και στην πλειονότητά τους είναι σε χώρες της Ασίας.

Για το Πεκίνο το παγκόσμιο αυτό επενδυτικό σχέδιο θα υλοποιηθεί και θα αποτιμηθεί σε χρονικό ορίζοντα δεκαετιών. Εχει θέσει στόχο για την ολοκλήρωσή του το 2049, την εκατοστή επέτειο δηλαδή από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Εχει, πάντως, προλάβει ήδη να ενσπείρει μεγάλη ανησυχία σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς πως η επέκταση της οικονομικής επιρροής της Κίνας θα μεταφραστεί εύκολα σε πολιτική και θα δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα σε μια οικονομική υπερδύναμη. Ισως με κάποια υπερβολή, μελέτη που εξεπόνησε πέρυσι τέτοιο καιρό ο αμερικανικός όμιλος ερευνών C4ADS δεν αρκείται να επισημάνει πως πολλά από τα συμβόλαια του Δρόμου του Μεταξιού προσφέρουν τη μερίδα του λέοντος στην Κίνα, αλλά φθάνει στο σημείο να προειδοποιεί πως οι κινεζικές επενδύσεις «έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν το στρατηγικό τοπίο». Συμπίπτει, άλλωστε, με το άλλο εξίσου φιλόδοξο σχέδιο του Πεκίνου, το «Made in China 2025», που έχει στόχο να αναδείξει την Κίνα σε παγκόσμια υπερδύναμη στην υψηλή τεχνολογία, στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη. Πιο ψύχραιμα θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει πως ο νέος Δρόμος του Μεταξιού απλώς επισημοποιεί μια πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουν: ότι η Κίνα αγοράζει και επενδύει παντού στον κόσμο.


Δρόμος του Μεταξιού: Οι καχύποπτοι της Ευρώπης και οι... ευκαιρίες
Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Πινγκ

Οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί έξι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα περιλαμβάνονται στους συνολικά 37 επικεφαλής κρατών που θα παρευρεθούν σήμερα στο Πεκίνο κατά την έναρξη του δεύτερου Φόρουμ του νέου Δρόμου του Μεταξιού.

Οι πρωθυπουργοί ή πρόεδροι Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Αυστρίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας θα παραστούν στην επίσημη έναρξη σήμερα στο Πεκίνο, όπως επίσης και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Αρκετές δυτικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν στο ανώτατο επίπεδο, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία. Ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς πως η Γερμανία δεν θα εκπροσωπηθεί σε υψηλό επίπεδο, αφού θα παραστεί στο Πεκίνο ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ την Ισπανία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιόζεπ Μπορέλ. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν με εντεινόμενη καχυποψία την κινεζική πρωτοβουλία, ωστόσο οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες που υπόσχεται το Πεκίνο δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν, ιδιαίτερα σε εποχή χαμηλής ανάπτυξης και μείωσης των επενδύσεων στην Ενωση. Πολύ περισσότερο όταν το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των χωρών που συμμετέχουν στον νέο Δρόμο του Μεταξιού υπερέβη τα 6 τρισ. δολάρια μεταξύ 2013 και 2018, σύμφωνα με το Πεκίνο, και οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις σε αυτές τις χώρες τα 80 δισ. δολάρια. Η συνολική αξία των έργων που γίνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υπολογίζεται στα 3,67 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Refinitiv που επικαλείται το Reuters. Ολες οι χώρες θέλουν ένα κομμάτι από αυτές τις επενδύσεις και από αυτό το εμπόριο και όλες όσες συμμετέχουν ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.

Η Ουάσιγκτον και σε μικρότερο βαθμό οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν την κινεζική πρωτοβουλία για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού μεταξύ Κίνας, Κεντρικής και Νότιας Ασίας και Ευρώπης ως γεωπολιτική απειλή και ως προσπάθεια του Πεκίνου να αυξήσει την πολιτική και οικονομική του επιρροή. Κατηγορούν επίσης την Κίνα ότι πολλά από τα έργα υποδομής που χρηματοδοτεί μέσω δανείων σε πολλές χώρες (συνολικά 126 έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία του Πεκίνου) είναι μη βιώσιμα, γίνονται με αδιαφανείς διαδικασίες και καταλήγουν να υπερχρεώνουν τα κράτη. Ο Μ. Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα εκπροσωπήσει τις Βρυξέλλες, έγραψε χθες στην εφημερίδα EurActiv ότι η Ε.Ε. προάγει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε υποδομές που δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, προστατεύουν το περιβάλλον και δεν αποτελούν παγίδα χρέους για τις χώρες. «Η Κίνα δεσμεύθηκε να τηρήσει τις αρχές των κανόνων της αγοράς, της διαφάνειας, των ανοιχτών δημόσιων προμηθειών και του θεμιτού ανταγωνισμού... ως εκπρόσωπος της Ε.Ε. το μήνυμά μου θα είναι πως τώρα είναι η ώρα όλοι μας να κάνουμε πράξη αυτές τις αρχές. Αν επιτύχουμε θα κερδίσουν η Κίνα, η Ευρώπη και ο ευρύτερος κόσμος», αναφέρει o Σέφκοβιτς.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες χαρακτήρισε την Μ. Τρίτη τον νέο Δρόμο του Μεταξιού «πολύ σημαντική ευκαιρία» για τον κόσμο. Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχουν πόροι για επενδύσεις ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά ούτε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η, δε, Κριστίν Λαγκάρντ είχε χαρακτηρίσει προ ημερών την πρωτοβουλία καλοδεχούμενη, αν και είχε σημειώσει πως πρέπει να επιτευχθεί λεπτή ισορροπία μεταξύ των αναγκών για υποδομές, της χρηματοδότησης που τις συνοδεύουν και του πλήρους σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας των χωρών και της βιωσιμότητας του χρέους. Απαντώντας στην κριτική των Δυτικών περί αδιαφάνειας και υπερχρέωσης, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Φόρουμ έχει προστεθεί μια πρόταση που αναφέρεται σε «βιώσιμη οικονομική υποστήριξη για τα έργα» και σε σεβασμό των αρχών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ περί της βιωσιμότητας του χρέους.

Επιμένουν ελληνικά οι Κινέζοι επιχειρηματίες
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

Ξεκίνησε χθες Μεγάλη Πέμπτη στο Πεκίνο το 2ο Belt & Road Forum for International Cooperation, με προσκεκλημένους δεκάδες αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στην κινεζική πρωτοβουλία οικονομικής συνεργασίας συμπεριλαμβανομένου του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το forum θα διαρκέσει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου.

Από το 2013, οπότε και εκδηλώθηκε, η πρωτοβουλία αυτή του Πεκίνου επιδιώκει τον συντονισμό πολιτικών, συνδεσιμότητα υποδομών, ενίσχυση του εμπορίου, χρηματοπιστωτική συνεργασία και στενότερους δεσμούς μεταξύ των κρατών. Είναι μια πολιτική που έχει ως στόχο να σφραγίσει και να μεγεθύνει την ανάδυση της Κίνας ως παγκόσμιας οικονομικής υπερδύναμης. Στην Ελλάδα η παρουσία της Cosco στον Πειραιά αποτελεί αυτό που οι Κινέζοι αποκαλούν «το κεφάλι του δράκου», που ξεκινά από την Κίνα και καταλήγει στην Ευρώπη και αποτελεί μία από τις κορωνίδες της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt & Road.

«Η κινεζοελληνική οικονομική συνεργασία έχει εισέλθει στην εποχή 2.0 και το κινεζικό κεφάλαιο προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο προς την ελληνική αγορά», αναφέρουν διπλωματικές πηγές της Κίνας στην «Κ», συμπληρώνοντας πως η παρουσία της Cosco εδώ μετά την εξαγορά του ΟΛΠ το 2016 ενισχύει ιδιαιτέρως την εμπιστοσύνη των κινεζικών εταιρειών και προσθέτοντας πως «η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με την ελληνική πλευρά ολοένα και περισσότερο». Γι’ αυτό και αναζητούν πλέον νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, στον τομέα της ενέργειας, και υπό προϋποθέσεις ακόμα και στην από κοινού εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Εμπόριο, ακίνητα, τουρισμός, υποδομές, ιδιωτικοποιήσεις και τεχνολογία βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θεωρεί το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά σημαντικό σημείο για την ανάπτυξη της πολιτικής «Μία Ζώνη και ένας Δρόμος». Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ χαρακτηρίζει το έργο αυτό «Κεφάλι του Δράκου» της κινεζοελληνικής ή, ακόμα περισσότερο, της κινεζοευρωπαϊκής συνεργασίας. «Η επιτυχής εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco επιδεικνύει στους διεθνείς επενδυτές την αποφασιστικότητα και την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης στην ανάπτυξη της οικονομίας και της έλξης ξένων επενδύσεων, κάτι το οποίο αποτελεί χαρμόσυνο νέο για τους Κινέζους επιχειρηματίες που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενισχυθεί ο ενθουσιασμός των εταιρειών μας να επενδύσουν στην Ελλάδα», σημειώνουν στην «Κ» οι ίδιες πηγές.

Η State Grid της Κίνας, η China State Construction Engineering Corporation και η China Machinery Engineering Corporation έχουν επενδύσει ή ενεργά ασχοληθεί ή παρακολουθούν στενά μεγάλα έργα ιδιωτικοποίησης, προσδίδοντας νέα δυναμική στο κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Επιπλέον, ο όμιλος Alibaba, ο μεγαλύτερος ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, ο όμιλος Διεθνούς Κινεζικής Τηλεόρασης, η Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας και η Τράπεζα της Κίνας έχουν όλοι στείλει αντιπροσωπείες στην Ελλάδα.

Επενδεδυμένα κεφάλαια

Ηδη, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αθροίζουν περί τα 7,1 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνουν, πέραν της Cosco η οποία έχει υλοποιήσει ή δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1,8 δισ., τις χρηματοδοτήσεις σε Ελληνες εφοπλιστές για ναυπηγήσεις νεότευκτων εμπορικών πλοίων, άλλες υποδομές, ενέργεια, ακίνητα αλλά και ομόλογα. Οι χρηματοδοτήσεις στην ελληνική ναυτιλία υπολογίζονται σε άλλα 3 δισ. ευρώ, ενώ άλλες κινεζικές επιχειρήσεις όπως οι ZTE Corporation, Huawei, State Grid κ.λπ. έχουν τοποθετήσει στη χώρα επιπλέον ένα δισ. ευρώ. Επίσης, περισσότεροι από 2.400 Κινέζοι πολίτες και στελέχη επιχειρήσεων έχουν αποκτήσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «χρυσής βίζας» που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, με κτηματομεσιτικούς κύκλους να αθροίζουν το συνολικό καταβληθέν κεφάλαιο σε έως και ένα δισεκατομμύριο. Επιπλέον, κινεζικά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί περισσότερο σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια με συνολική αξία πέριξ των 300 εκατ. ευρώ.

ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ
Την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας τα τελευταία χρόνια και τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρω-κινεζικές σχέσεις, υπογράμμισαν τόσο ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κίνας όσο και ανώτατος αξιωματούχος του ΚΚΚ, με τους οποίους συναντήθηκε, σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, όπου συμμετείχε και μίλησε το πρωί στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping επικεντρώθηκαν στο μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, ενώ οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Li Keqiang και το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang (τέταρτος στην ιεραρχία του κόμματος) είχαν ως βασικό αντικείμενο διάφορες πτυχές της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος με πολύ έντονο τρόπο υπογράμμισε, στην πρωινή του ομιλία, με την οποία εγκαινίασε τις εργασίες του φόρουμ, την πρόθεση της Κίνας να «ανοίξει» την αγορά της, εξέφρασε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, την ευγνωμοσύνη του για τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στις ευρω-κινεζικές σχέσεις, ενώ υπογράμμισε και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν «η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε μνημόνιο για την Πρωτοβουλία "Belt and Road", γεγονός που λειτούργησε ενθαρρυντικά και για άλλες χώρες».

«Ο στόχος της πρωτοβουλίας BRI συμπίπτει με τον στόχο σας να καταστείτε περιφερειακός κόμβος logistics και μεταφορών, διεθνούς σημασίας. Η σημασία σας για την περιοχή ενισχύεται σημαντικά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός στάθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο γεγονός ότι την πρώτη φορά που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας την Κίνα, το 2016 (σ.σ. συνολικά έχει πραγματοποιήσει τρεις επισκέψεις ως πρωθυπουργός) «η Ελλάδα ήταν σε δύσκολη θέση, αλλά ξεπεράσατε θριαμβευτικά την κρίση».

Στις επαφές του κ. Τσίπρα με την πολιτική ηγεσία της Κίνας τονίστηκε επίσης η σημασία της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Κίνα, το επόμενο διάστημα.

Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τεχνολογία, logistics, υποδομές. «Ξεκλείδωσε» και ο κρόκος

Στις συναντήσεις με τους τρεις Κινέζους ανώτατους αξιωματούχους εκφράστηκε η πρόθεση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να ενισχύσει η Κίνα τις επενδύσεις της στην Ελλάδα (τεχνολογία, Logistics, υποδομές, άνοιγμα τράπεζας), με τον κ. Τσίπρα να τονίζει επίσης την ανάγκη αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την κινεζική αγορά, υπό το φως μάλιστα της απόφασης της Κίνας να ανοίξει την αγορά της σε ελληνικά αγροτικά και άλλα (π.χ. ναυτικός εξοπλισμός) προϊόντα.

Έγινε επίσης δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ενώ εντός τριμήνου αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα επιτροπή ελέγχου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έγκριση εξαγωγής κερασιών στην κινεζική αγορά.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, με τους οποίους είχε σήμερα συνομιλίες ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να εξετάσουν κατά προτεραιότητα προτάσεις της Ελλάδας για εξαγωγές φρούτων (πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια), ενώ υπήρξε και δέσμευση για επίλυση οιονδήποτε θεμάτων είχαν δημιουργηθεί σε παλαιότερα έτη με ελληνικά προϊόντα, τα οποία εμπεριείχαν το όνομα «Μακεδονικό».

Καταλύτης για την επιτάχυνση της έγκρισης εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων αλλά και το κλείσιμο masterplan για το λιμάνι του Πειραιά υπήρξε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού αλλά και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία «17+1», μια κίνηση για την οποία συνεχάρη τον κ. Τσίπρα ο Κινέζος πρωθυπουργός κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Εκτός των επαφών που είχε με την κινεζική πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός είχε επαφές και με στελέχη της Huawei και, όπως προκύπτει, η εταιρεία εξετάζει σοβαρά την προοπτική να λειτουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (research and development center) στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, με την ομιλία του στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου