Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/04/19 |
"ΑΔΕΣΜΕΥΤΑ",
του Διονύση Γουσέτη
Είναι άχρηστο πλέον να επιχειρηματολογώ για την ύπαρξη της «ανύπαρκτης» σλαβόφωνης μειονότητας στη χώρα μας. Τη γνωρίζουν όλοι και όσοι δεν τη γνωρίζουν δεν έχουν παρά να αναζητήσουν στο Google «σλαβόφωνοι της ελληνικής Μακεδονίας» ή να ανατρέξουν στις ξένες ή και στις παλαιότερες ελληνικές πηγές. Το πέρασμα μιας κοινωνίας από έναν τόπο πάντα αφήνει ίχνη, όπως και εναπομένοντα μέλη. Ο εν πολλοίς αδικαιολόγητος φόβος και η ανασφάλεια της πλειονότητας οδηγούν στην υποκρισία και την αυθαιρεσία της μη αναγνώρισης της μειονότητας και σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κατάσταση θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, αν την αγκάλιαζε η εθνική αντιπροσωπεία. Ο κ. Τσίπρας, όμως, όχι μόνο δεν προσπάθησε να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα, αλλά ούτε καν τα ενημέρωσε. Δρομολόγησε εν κρυπτώ μια κομματική και όχι εθνική συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Νόμισε πως έτσι θα διχάσει τη Ν.Δ., αλλά δίχασε την κοινωνία, ενίσχυσε τη Χρυσή Αυγή (Χ.Α.) και ενθάρρυνε την ακροδεξιά αυθαιρεσία. Αξιος για Νομπέλ!
Ενα δείγμα ακροδεξιάς αυθαιρεσίας είναι η δικαστική εξέλιξη των μηνύσεων που υπέβαλαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και ένας βουλευτής της Χ.Α. εναντίον του νόμιμου –με απόφαση ειρηνοδικείου– σωματείου Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων «Κύριλλος και Μεθόδιος». Τον Γενάρη ο εισαγγελέας κάλεσε το δικαστήριο να αποφανθεί αν ο όρος «ντόπιος» αναφέρεται σε ελληνόφωνους ή σλαβόφωνους.
Από μόνη της μια τέτοια έρευνα και δίκη λειτουργεί τρομοκρατικά στον κοινωνικό περίγυρο. Δύο μέλη του σωματείου παραιτήθηκαν. Οι μάρτυρες, πανεπιστημιακοί Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης και Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, που κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ο όρος «ντόπιος» αναφέρεται στους σλαβόφωνους Μακεδόνες, δέχτηκαν εντός του δικαστηρίου υποτιμητικά σχόλια από τους δικηγόρους της άλλης πλευράς για τις γνώσεις, ακόμη και την επιστημονική ιδιότητά τους, του τύπου «καθηγητές είστε εσείς;», «είστε ανόητη», «ξέρουμε πώς πήρατε τα πτυχία». Οδεύουμε με βεβαιότητα σε μία ακόμη καταδίκη της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα της μειονότητας (έχουμε ήδη δύο). Και σε μία ακόμη γελοιοποίηση. Και σε μία ακόμη διπλωματική γκάφα. Κύριε Τσίπρα, ο αγώνας κατά της Ακροδεξιάς απαιτεί πολιτικές πράξεις. Οχι τις ρητορικές καταδίκες που έχετε κάνει προεκλογική σημαία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου