οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΑΚΑΘΕΚΤΗ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΕΠΙΛΕΚΤΟΥ "ΣΕΦ"...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/04/19

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 23/04/19 
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/04/19
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην ψήφιση του νόμου του υπουργείου Παιδείας που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παρά τις ευρύτατες αντιδράσεις. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με εκπρόθεσμες τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε δεκτές, προχωρεί στην ίδρυση τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας στο Αργος και Μουσειολογίας στην Εδεσσα, ενισχύοντας τις επικρίσεις για προεκλογικού, ψηφοθηρικού χαρακτήρα στόχευση του ν/σ. Επίσης κατατέθηκαν μη εκπαιδευτικού αντικειμένου τροπολογίες. Πλην της αντιπολίτευσης, την απόσυρση του ν/σ ζήτησαν η ΟΛΜΕ –χθες πραγματοποίησε συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις μαζί με γονείς και μαθητές–, η ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, η Σύνοδος Πρυτάνεων, εκπρόσωποι των κολεγίων.

Ειδικότερα, χθες άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του ν/σ που περιλαμβάνει αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, συγχωνεύσεις ΤΕΙ με πανεπιστήμια, αλλαγές στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και πληθώρα άλλων διατάξεων. Ο κ. Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε του ν/σ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό όπου θα υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα». Μάλιστα εξήγγειλε ότι θα κατατίθετο τροπολογία για τους ήδη πτυχιούχους ΤΕΙ, καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ακαδημαϊκό καθεστώς του εργαστηριακού, διδακτικού και τεχνικού προσωπικού (ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ) των ΑΕΙ.

Επίσης, από το υπ. Παιδείας κατετέθησαν τροπολογίες. Μεταξύ αυτών, προβλεπόταν η αύξηση του ποσοστού των θέσεων (από 5% στο 10% των συνολικών θέσεων) που θα διατεθούν στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων για τα τμήματα που έχουν συναφές αντικείμενο με την ειδικότητά τους. Ωστόσο, το ποσοστό ορίζεται σε 5% για τα πολυτεχνεία, τις ιατρικές, οδοντιατρικές, κτηνιατρικές, φαρμακευτικές σχολές, και τμήματα φυσικής, βιολογίας και γεωλογίας. Με τροπολογία του υπ. Παιδείας επίσης ορίστηκε η ίδρυση κέντρου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία μπορούν να αποσπαστούν με επιμίσθιο στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που θα ιδρυθούν στα ΑΕΙ, διοικητικά στελέχη και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (η ρύθμιση επικρίνεται για εξασφάλιση συνεργατών της νυν πολιτικής ηγεσίας).

«Για συναλλαγές στα όρια του πολιτικού εκβιασμού για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη» μίλησε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση για το ν/σ διατύπωσε προβληματισμό για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ εάν δεν υπάρχει αξιολόγηση, καθώς και για την κατάργηση διατάξεων που αφορούν τους τίτλους των κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Στο ίδιο πλαίσιο η Πανελλήνια Ενωση Αναγνωρισμένων Κολεγίων ανέφερε ότι καταργούνται διατάξεις που είχαν προστεθεί κατ’ απαίτηση του ΣτΕ, της Ε.Ε. και του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Από την άλλη, η Σύγκλητος του Παν. Ιωαννίνων ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν έλαβε υπόψη τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το πανεπιστήμιο. Τέλος, μετά τη Νομική Αθηνών, και η Νομική ΑΠΘ τάχθηκε κατά της ίδρυσης τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχει ξεσπάσει από χθες στη Βουλή, με αφορμή το υπό ψήφιση σήμερα νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όχι μόνο για το περιεχόμενο των προωθούμενων διατάξεών του αναφορικά με το λύκειο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εξακολουθεί να νομοθετεί. Οι τόνοι, μάλιστα, ορισμένες στιγμές ανέβηκαν κατακόρυφα με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν οξύτατη κριτική στον υπουργό Παιδείας και τον κ. Κ. Γαβρόγλου να απαντά με ύφος που αιφνιδίασε πολλούς, καθώς χαρακτηρίστηκε απαξιωτικός και ειρωνικός. Το όλο κλίμα που επικρατεί στον χώρο του Κοινοβουλίου είναι ενδεικτικό των εντάσεων τις οποίες έχει πυροδοτήσει, όπως οι περισσότεροι σχολιάζουν στο Περιστύλιο, η τρέχουσα προεκλογική περίοδος.

«Ουσιαστικά στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος και συρρικνώνεται, αν μη όχι και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα. Σεβαστείτε τη δημοκρατία. Εχετε καταντήσει το Κοινοβούλιο λέσχη συζητήσεων και λέσχη παραγωγής ψηφισμάτων», υπογράμμισε ο κ. Κ. Τζαβάρας από τη Ν.Δ.

Η εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκη Κεραμέως, επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό νομοσχέδιο να εισάγεται με συνοπτικές διαδικασίες. «Το πρόβλημά σας είναι ότι είναι μεγάλο; Επρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε κάποιους βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση», είπε ο υπουργός Παιδείας ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τα γαλάζια έδρανα. «Είναι ντροπή, προσβολή στη Βουλή», σχολίασε ο Κ. Χατζηδάκης.

«Είναι άθλιο ότι το νομοσχέδιο έρχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι απαράδεκτο. Εχει γίνει απ’ όλες τις κυβερνήσεις, και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα νομοσχέδια που αφορούν την παιδεία να έρχονται είτε το καλοκαίρι είτε να έρχονται τέτοιες ημέρες όταν, δηλαδή, είναι κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια», σημείωσε σε παρέμβασή του ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ).

«Δεν ήξερα ότι είναι τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ», σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Κόφτε το αυτό το υφάκι», τον παρατήρησε λίγο αργότερα ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. Μέσα σε όλα αυτά, η ΔΗΣΥ αποχώρησε από τη συζήτηση με την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου να τονίζει ότι «αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θεσμικό έγκλημα».

Τις πολιτικές αναταράξεις ήρθε να συμπληρώσει και η ένσταση του κυβερνητικού βουλευτή Αν. Κουράκη έναντι διάταξης του νομοσχεδίου, της οποίας ζήτησε την απόσυρση: «Πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων συλλόγων επιμελητηρίων να εγγράφουν στα μητρώα τους τους αποφοίτους κολεγίων και να τους εκχωρούν επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς καμία διατύπωση. Κινούμαστε οριακά έως ότου έχουμε διολισθήσει στην ανατροπή του άρθρου 16», είπε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου