οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

"...Το σφιχταγκάλιασμα του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό του είναι τέτοιο που δεν διστάζει να τον υπερασπιστεί ακόμη και απέναντι στο κόμμα του. Οι στενές επαφές ανάμεσά τους, ωστόσο, ενδέχεται να αποδειχθούν μοιραίες τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Πολάκης αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της διττής φύσης των κυβερνητικών στελεχών -από τη μία διατυμπανίζουν με τη βεβαιότητα τηλεκήρυκα την πολιτική διαφορετικότητά τους και από την άλλη αποδεικνύονται ξανά και ξανά πιο παλιό κι απ' το παλιό. Η υπόθεση που ανέκυψε δείχνει, ίσως πιο καθαρά από όλες, πως το αφήγημα του κόμματος εν όψει ευρωεκλογών είναι απλά ένα αφήγημα. Δεν υπάρχει προοδευτικότητα που επιτίθεται σε ΑμΕΑ. Γιατί ανεξάρτητα με ό,τι διατείνεται ο Πρωθυπουργός, το τελευταίο κρούσμα «αψάδας» του Πολάκη δεν είναι επικοινωνιακό τρικ της αντιπολίτευσης και δεν συζητείται μόνο στους κύκλους της. Η ΕΣΑμεΑ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος των ανθρώπων με αναπηρία. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να υπερασπιστώ την πρακτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας» ανέφερε ο ανάπηρος ακτιβιστής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Ρέλλας. Και βέβαια κανένα μέτωπο εναντίον της Ακροδεξιάς δεν στήνεται περιέχοντας όσους θυμίζουν τη ρητορική της...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 24/04/19


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Δεν είναι η ηθική που το επιτάσσει, αλλά η απλή λογική: όταν ένας υπουργός υπερβαίνει τα εσκαμμένα, αποπέμπεται. Οταν δε ο εν λόγω υπουργός δεν έχει καν τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία ανήκει, η κίνηση του Πρωθυπουργού είναι αυτονόητη. Στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη όμως η πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού του μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, χρησιμοποιώντας δικαιολογίες για «αψείς Σφακιανούς» - η ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου άλλωστε φαίνεται πως αφορά αποκλειστικά τη χρονική συγκυρία της επίθεσης και όχι το περιεχόμενό της. Κυρίως, όμως, ο Πρωθυπουργός εγκλώβισε τους βουλευτές του, που είτε κάλεσαν προσωπικά τον Πολάκη να ανακαλέσει όσα είπε για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο είτε χειροκροτούσαν τον Νίκο Φίλη που από το βήμα της Βουλής δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής όταν έλεγε πως τα λεγόμενα Πολάκη «δεν εκπροσωπούν το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ».

Κάπως έτσι, λοιπόν, ένα ζήτημα λογικής μετατρέπεται σε ζήτημα ηθικής. Το ηθικό πλεονέκτημα για το οποίο τόσο καυχιούνται στην κυβέρνηση έχει τεθεί πολλές φορές υπό αμφισβήτηση, ποτέ όμως τόσο όσο τώρα. Αν το «ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», η σημαία του στις περασμένες και στις επόμενες εκλογές, δεν εκπροσωπείται από τον Πολάκη, πόσο ηθικό είναι να παραμένει στη θέση του; Και τι λέει αυτή η παραμονή για τον πολιτικό του προϊστάμενο, που όχι μόνο δέχτηκε πως η επίθεση στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ αποτελούσε «πολιτική κριτική», αλλά απαγόρευσε και στους βουλευτές του να διαφωνήσουν; Στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας μίλησε για τα προοδευτικά μέτωπα που τόσο αγαπά τελευταία, για τους «μεγάλους και δίκαιους αγώνες». Είναι προοδευτικός ή δίκαιος ο λίβελος εναντίον ενός ανθρώπου με αναπηρία; Και τι λένε οι όψιμοι εταίροι του για την κάλυψη που προσφέρει στον Πολάκη ακόμη και τώρα, που τάχα «η ριζοσπαστική Αριστερά βγαίνει από το αυτάρεσκο γκέτο της»;

Στενές επαφές. Το σφιχταγκάλιασμα του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό του είναι τέτοιο που δεν διστάζει να τον υπερασπιστεί ακόμη και απέναντι στο κόμμα του. Οι στενές επαφές ανάμεσά τους, ωστόσο, ενδέχεται να αποδειχθούν μοιραίες τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Πολάκης αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της διττής φύσης των κυβερνητικών στελεχών -από τη μία διατυμπανίζουν με τη βεβαιότητα τηλεκήρυκα την πολιτική διαφορετικότητά τους και από την άλλη αποδεικνύονται ξανά και ξανά πιο παλιό κι απ' το παλιό. Η υπόθεση που ανέκυψε δείχνει, ίσως πιο καθαρά από όλες, πως το αφήγημα του κόμματος εν όψει ευρωεκλογών είναι απλά ένα αφήγημα. Δεν υπάρχει προοδευτικότητα που επιτίθεται σε ΑμΕΑ. Γιατί ανεξάρτητα με ό,τι διατείνεται ο Πρωθυπουργός, το τελευταίο κρούσμα «αψάδας» του Πολάκη δεν είναι επικοινωνιακό τρικ της αντιπολίτευσης και δεν συζητείται μόνο στους κύκλους της. Η ΕΣΑμεΑ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος των ανθρώπων με αναπηρία. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να υπερασπιστώ την πρακτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας» ανέφερε ο ανάπηρος ακτιβιστής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Ρέλλας. Και βέβαια κανένα μέτωπο εναντίον της Ακροδεξιάς δεν στήνεται περιέχοντας όσους θυμίζουν τη ρητορική της.

Ηττα. Δεν είναι η προσωπική σχέση που ενοχλεί. Είναι η εμμονή που εξελίσσεται σε πολιτική εξομοίωση, λες και από την αποπομπή Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να χάσει και όχι να κερδίσει. Οι πιο κυνικοί λένε πως το θέμα έχει να κάνει με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τον χρόνο των εκλογών, καθώς κανένας στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια επικοινωνιακή ήττα - κι αυτό γιατί θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση μομφής εναντίον του Πολάκη δεν θα συγκέντρωνε μόνο τις ψήφους τις αντιπολίτευσης. Αλλοι, πάλι, πιάνουν το θέμα λογοτεχνικά: στο πορτρέτο του Αλέξη Τσίπρα φύτρωσε ξαφνικά ένα παχύ, σφακιανό μουστάκι. 'Η μήπως ήταν πάντα εκεί;

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

Μείζον θέμα και έντονες εσωτερικές αναταράξεις στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη να επιτεθεί στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Σε μια χρονική στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, που τον κάλυψε από το βήμα της Βουλής, επιχειρούσαν την αλλαγή της ατζέντας και μάλιστα είχαν στοχεύσει στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα επιδόματα και το δώρο των Χριστουγέννων, η «βόμβα Πολάκη» έσκασε στην πρωθυπουργική αυλή.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας που αποδοκιμάζουν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του. Η έντονη ενόχλησή τους οφείλεται και στο ότι αντί να κυριαρχεί από πλευράς κυβέρνησης η προβολή της θετικής ατζέντας και η αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τη δική της οικονομική ατζέντα, η πολιτική συζήτηση στρέφεται και πάλι γύρω από τη συμπεριφορά του Πολάκη.

Αρκετά μέλη της ΚΟ έλεγαν χθες στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους στη Βουλή ότι ο Πολάκης «δίνει πάτημα στη ΝΔ να αλλάζει την ατζέντα», ενώ την ίδια στιγμή και πολλοί συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν την έντονη δυσφορία τους για τη στάση έναντι του Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι παρεμβάσεις Πολάκη δημιουργούν εσωτερικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς άλλες δυο - τρεις φορές τους τελευταίους μήνες απασχόλησαν και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακούσει αρκετές φορές να του θέτουν ζήτημα σχετικά με το ύφος των παρεμβάσεων του αναπληρωτή υπουργού και έχει ειπωθεί - και αυτό λέγεται και από χθες - ότι τέτοιου ύφους παρεμβάσεις δεν βοηθούν με κανέναν τρόπο την κυβέρνηση.

Πάντως, ούτε χθες ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει αυτό που προκρίνουν αρκετά στελέχη, δηλαδή να δείξει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση στον Πολάκη. Ανεξάρτητα από την κίνηση του Πρωθυπουργού, από το πρωί επικράτησε μεγάλη αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου και στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» ειπώθηκε ότι η ενέργεια Πολάκη δημιουργεί μείζον θέμα στην κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή στην ΚΟ καταγράφονταν ένταση και οργή για το πασχαλιάτικο δώρο του αναπληρωτή υπουργού στη ΝΔ.

Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές και μάλιστα αρκετοί οι οποίοι έχουν άριστη σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου που έλεγαν ότι γενικά η στάση Πολάκη δημιουργεί θέμα στην αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωναν πως δεν μπορεί αυτό που εκπέμπει να εκφράζει την Αριστερά.

Κατά ορισμένες πληροφορίες υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή υπουργό για να ανασκευάσει, αν και αυτές δεν επιβεβαιώνονταν από συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ομως, και μόνο το γεγονός ότι ο Πολάκης εμφανίστηκε με νέα δήλωση, ενισχύει το επιχείρημα περί παρασκηνιακών συζητήσεων, υπό το βάρος της αρνητικής εικόνας που δημιουργήθηκε για την κυβέρνηση.


              Και η ανάρτηση Τσακαλώτου:


Ο Φίλης. Τον Πολάκη «αποκήρυξε» ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ανέφερε (εν μέσω χειροκροτημάτων από τα έδρανα της πλειοψηφίας) πως με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «αδικεί τον εαυτό του» και «δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρει τρόπο να επανορθώσει την αστοχία του, κάτι όμως που δεν έγινε.

Ο Μπαλάφας. Στη δημόσια συζήτηση μπήκε και ο βουλευτής Γιάννης Μπαλάφας που επισήμανε το ατόπημα Πολάκη, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σημείωσε (Alpha) ότι «ο κ. Πολάκης έκανε λάθος» και πρόσθεσε ότι «βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας».

Η αντιπολίτευση. «Αθλιότητα από τον φαύλο Πολάκη» είχε καταγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν ακόμη προαναγγείλει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού, ενώ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, υπήρξε οξύτατη στο δικό της σχόλιο: «Δεν περιμένουμε να αποπέμψει ο κ. Τσίπρας τον κ. Πολάκη. Το ξέρουμε ότι τον εκφράζει απόλυτα. Ομως, τόσο δηλητήριο για έναν νέο άνθρωπο μόνο από φασίστες...».

...την "ΕΣΤΙΑ"

"ΕΣΤΙΑ", 24/04/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου