οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

"...Για να καταστεί σαφές περί ποίας προσωπικότητος ομιλούμε και να γνωρίζουμε επακριβώς ποια ήταν η Κασσιανή, αναφέρω κάτι που έχει καταγραφεί ιστορικά για εκείνη. Επειδή ήταν ωραιοτάτη ως δεσποσύνη μετείχε, λέει, ενός είδους «καλλιστείων» προκειμένου να επιλέξει ο αυτοκράτορας Θεόφιλος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, τη νέα αυτοκράτειρα. Στάθηκε, λέει, μπροστά της και της είπε (ο μισογύνης): «Ως άρα διά γυναικός ερρύη τα φαύλα» - «Από μια γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά (πράγματα)». Χωρίς να μασήσει καθόλου η Κασσιανή και έχοντας κανονικά «γραμμένο» και τον αυτοκράτορα και τον θρόνο του, του πέταξε ένα «αλλά και διά γυναικός πηγάζει τα κρείττω» - «και από μια γυναίκα (ήρθαν στον κόσμο) τα καλά (πράγματα)» - και τον «ξέρανε» κανονικά. Τούτων δοθέντων, ο Θεόφιλος επέλεξε μια κυρία Θεοδώρα από τη Μικρά Ασία για σύζυγο και η Κασσιανή πήρε τον δρόμο για το μοναστήρι για να γράφει μουσική και ύμνους. Κυρία. Με τα όλα της. Αξιοπρεπής...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 23/04/19

Της Κασσιανής

Μεγάλη Τρίτη σήμερα και αντί να ασχοληθώ με όσα συνέβησαν χθες βράδυ στο ΣΕΦ, όπου ο πρόεδρος Αλέξης παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και της ανύπαρκτης Προοδευτικής Συμμαχίας, προτιμώ να ανατρέξω στις ρίζες μου. Στον προ-προ-προπαππούλη μου, που ήταν παπάς και τον έλεγαν Χρήστο και ο οποίος κάθε μέρα σαν τη σημερινή, το εσπέρας, έψελνε στον Αγιο Νικόλαο του χωριού μου, υπό το φως των κεριών που είχαν κάνει κατάμαυρες τις υπέροχες αγιογραφίες του, το Τροπάριο της Κασσιανής:

«Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή,
την σην αισθομένη Θεότητα μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν,
οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει.
Οίμοι! λέγουσα, ότι νυξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας,
ζοφώδης τε και ασέληνος έρως της αμαρτίας».

Τουτέστιν: «Κύριε, η γυναίκα που έπεσε σε πολλές αμαρτίες,
σαν ένιωσε τη θεότητά σου, γίνηκε μυροφόρα και σε άλειψε με μυρουδικά
πριν από τον ενταφιασμό σου κι έλεγε οδυρόμενη:
αλίμονο σε μένα, γιατί μέσα μου είναι νύχτα κατασκότεινη και δίχως φεγγάρι, η μανία της ασωτίας κι ο έρωτας της αμαρτίας»...

Ωραία λόγια, κατανυκτικά, γραμμένα από την ίδια την κυρία Κασσιανή, η οποία έζησε δώδεκα αιώνες πριν, περί τα μέσα του 9ου αιώνα μ.Χ. - ήταν ηγουμένη σε γυναικείο μοναστήρι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ποιήτρια, συνθέτρια και υμνογράφος.

Μετέφερα μόνο τους πρώτους πέντε στίχους - υπάρχουν άλλοι δέκα, στο ίδιο μοτίβο…

(Αν η εφημερίδα μας ήταν και interactive, ήτοι διαδραστική, θα μπορούσα και να τον ψάλω, φυσικά…).

Αξιοπρέπεια

Και επειδή οι ημέρες είναι εντελώς φτωχές από πολιτική επικαιρότητα και εγώ βαριέμαι αφόρητα να ασχολούμαι με τον Τσίπρα και τους συν αυτώ (δύο εξαιρέσεις θα κάνω εν συνεχεία, μόνο…), θα συνεχίσω με Κασσιανή, η οποία ήταν μια σταρ της εποχής της, καθότι ευφυές άτομο και προικισμένο με γνώσεις και σοφία. Διότι οφείλω να αποκαταστήσω και τη φήμη της στήλης αυτής, η οποία, πλην του ενημερωτικού χαρακτήρος που έχει, διαθέτει και έναν (εκ)παιδευτικό.

Η Κασσιανή, την οποία πολλοί μπερδεύουν με τη Μαγδαληνή, τη στενή φίλη του Κυρίου, διότι το τροπάριο που έγραψε αναφέρεται στη θρηνωδία της Μαγδαληνής, θεωρείται από τους ιστορικούς ως μία εκ των πρώτων μεσαιωνικών συνθετών, τα έργα των οποίων διασώζονται ώς τις μέρες μας. Η εκκλησιαστική παράδοση έχει διασώσει περί τους 50 από τους ύμνους που έχει συγγράψει αυτή η σπουδαία γυναίκα, ενώ εκατοντάδες είναι οι μη λειτουργικοί της στίχοι. Πρόκειται κυρίως για «γνωμικά», όπως για παράδειγμα το ακόλουθο (το οποίο οφείλουν να έχουν κατά νου όλοι οι άνδρες):

«Απεχθάνομαι τον πλούσιο άντρα που γκρινιάζει σαν να ήταν φτωχός».

Για να καταστεί σαφές περί ποίας προσωπικότητος ομιλούμε και να γνωρίζουμε επακριβώς ποια ήταν η Κασσιανή, αναφέρω κάτι που έχει καταγραφεί ιστορικά για εκείνη. Επειδή ήταν ωραιοτάτη ως δεσποσύνη μετείχε, λέει, ενός είδους «καλλιστείων» προκειμένου να επιλέξει ο αυτοκράτορας Θεόφιλος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, τη νέα αυτοκράτειρα. Στάθηκε, λέει, μπροστά της και της είπε (ο μισογύνης): «Ως άρα διά γυναικός ερρύη τα φαύλα» - «Από μια γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά (πράγματα)».

Χωρίς να μασήσει καθόλου η Κασσιανή και έχοντας κανονικά «γραμμένο» και τον αυτοκράτορα και τον θρόνο του, του πέταξε ένα «αλλά και διά γυναικός πηγάζει τα κρείττω» - «και από μια γυναίκα (ήρθαν στον κόσμο) τα καλά (πράγματα)» - και τον «ξέρανε» κανονικά.

Τούτων δοθέντων, ο Θεόφιλος επέλεξε μια κυρία Θεοδώρα από τη Μικρά Ασία για σύζυγο και η Κασσιανή πήρε τον δρόμο για το μοναστήρι για να γράφει μουσική και ύμνους. Κυρία. Με τα όλα της. Αξιοπρεπής.

Κρυφτούλι

Αφήνω κατά μέρος την Κασσιανή, τον ύμνο της και τη Μεγάλη Τρίτη, και επαναφέρω για μία ακόμη φορά το θέμα των καταγγελιών του Ευ. Μαρινάκη κατά τη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου στον Real FM.

Ο άνθρωπος κατήγγειλε ότι το Μέγαρο Μαξίμου, διά του υπουργού Παππά, του ζήτησε να δανείσει (της κατηγορίας «δανεικά κι αγύριστα» προφανώς) 20,3 εκατ. ευρώ στον κυρ Χρήστο Καλογρίτσα, προκειμένου να πάρει την άδεια για να στήσει το συριζοκάναλο που τόσο επιζητούσε ο Τσίπρας. Αληθεύει αυτό; Είναι ψέματα; Δεν θα πουν κάτι; Μέχρι πότε θα κρύβονται;

Μια άλλη καταγγελία που έκανε είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου απαιτούσε να διοριστούν δικοί του (αρεστοί δηλαδή) διευθυντές στα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα του ΔΟΛ. Είναι ψεύδος αυτό; Είναι αλήθεια; Μα τι νομίζουν, ότι αν το αφήσουν να σέρνεται, θα ξεπεράσουν την υποχρέωση να απαντήσουν; Και όπως έγραψα και τις προάλλες, σταματώ στην απαίτηση περί διορισμού συριζοδιευθυντών στον ΔΟΛ, ώστε να μετατραπεί ο Οργανισμός σε... ΦΕΚ. Δεν ανοίγω το κεφάλαιο περί της απαίτησης να απολύσει ο Μαρινάκης τρεις εξ ημών, τρεις πολύ συγκεκριμένους…

Λοιπόν, τι θα γίνει; Θα απαντήσει κανείς; Ή θα περιμένουμε πότε θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη ο Παππάς ώστε μετά να επικοινωνήσει με το Κανάβεραλ για δηλώσεις…

Το πήρε βαριά

Εννοείται πως δεν θεωρούνται απάντηση όσα τοξικά (για να χρησιμοποιήσω έναν δικό του όρο) εξέμεσε χθες ο σε ρόλο εντεταλμένου «ντόμπερμαν» του αφεντικού του, φουκαράς Θανάσης Καρτερός. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή βέβαια, ακόμη και αυτή που εξαναγκάζεται να κάνει ο κακομοίρης για το καταραμένο το μεροκάματο. Αλλά έναν τόνο παραπάνω από τις εντολές τον έδωσε: φαίνεται πως κάθε φορά που παίρνει εντολή να την «πέσει» στον Μαρινάκη - Θανάση, γράφε! - αναμιμνήσκεται, πάλι, χαμένες, μέσα από τα χέρια του, ευκαιρίες. Τότε που ΔΕΝ έγινε σχολιαστής στο Mega να κοντράρει τον Πρετεντέρη και μετά διευθυντής στα «ΝΕΑ» να μου (και μας) μεταφέρει φρέσκια φρέσκια την αυθεντική «γραμμή» από την Κουμουνδούρου. Τι να κάνεις, η ζωή μας είναι γεμάτη χαμένες ευκαιρίες, Θανάση μου. Απλώς εσύ το πήρες λίγο πιο βαριά και σου βγαίνει. Να το προσέξεις…

(Για τον Καμμένο στο Σκάι τι να πω; Ούτε ένα ψέμα της προκοπής δεν μπορεί πια να σκαρώσει. Κατήγγειλε ότι ο Μαρινάκης ζητούσε το 2015 από τον Τσίπρα να τον διώξει από την κυβέρνηση με αντάλλαγμα τον ΔΟΛ, αλλά του «διέφυγε» ότι ο Μαρινάκης αγόρασε τον ΔΟΛ τον Μάιο του 2017. Το 2015 τον κατείχε ακόμη ο Ψυχάρης...

Την επόμενη φορά, πιο νηφάλιος και καλύτερα προετοιμασμένος, συστήνω…)

Στο Πεκίνο, αδελφές μου...

Αύριο είναι Μεγάλη Τετάρτη και ουσιαστικά εκκινεί το Θείο Δράμα, το οποίο θα κορυφωθεί με την Ανάσταση του Κυρίου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Επίσης είναι και η αφετηρία για να διανύσει (αεροπορικώς, φυσικά…) τον «δρόμο του μεταξιού» ο Πρωθυπουργός μας. Θα μεταβεί στην Κίνα, προκειμένου, λέει, να λάβει μέρος στο 2ο Belt and Road Forum for International Cooperation, κάτι, ας πούμε, σαν φόρουμ για τον οδικό χάρτη για επενδύσεις. Οι Κινέζοι έχουν, υποστηρίζεται από τους ίδιους βεβαίως, περί τα 900 δισ. να επενδύσουν ανά τον κόσμο και εμείς που έχουμε εδώ την COSCO και όσο να πεις έχουμε ανοίξει σοβαρές παρτίδες μαζί τους, θα προσπαθήσουμε να το διευρύνουμε το κανάλι των επενδύσεων. Το εγχείρημα Τσίπρα δεν είναι εύκολο, καθόλου μάλιστα. Και εξηγώ: η COSCO όλο και κάτι θα έχει «ψιθυρίσει» στα αφεντικά από την Κίνα για το τι περνάει στην Ελλάδα με τη γραφειοκρατία, προκειμένου να υπερνικήσει τα εμπόδια και να υλοποιήσει τα σχέδιά της να επεκταθεί.

Πρόκειται, θυμίζω σχετικά, για την έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 612 εκατ. ευρώ που αφορά επίσης το λιμάνι του Πειραιά και έπεσε πάνω στην πρόθεση του ΚΑΣ (του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) να κηρύξει τον μισό Πειραιά αρχαιολογικό χώρο. Αντε τώρα ο Τσίπρας να τους εξηγήσει των Κινέζων τι είναι και τι κάνει το ΚΑΣ στην Ελλάδα, και πώς γνωμοδοτεί, και πώς πήγε να του τινάξει στον αέρα την επένδυση στο Ελληνικό, και άλλα τέτοια παραμύθια με δράκους και δεινόσαυρους.

Ενημερώνω για όσους ενδεχομένως ανησυχούν ότι ο πρόεδρος Αλέξης θα επιστρέψει εγκαίρως από το μακρινό Πεκίνο.

Μεγάλο Σάββατο θα είναι μαζί μας για να κάνουμε όλοι μαζί Πάσχα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου