"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 12/04/19
1. Ελα ρε, από Σελήνη καλώ, μ’ ακούς;
Κύριε διευθυντά,
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η αποστολή οχήματος-ρομπότ στη Σελήνη για έρευνες σε συνεργασία με τη NASA. Τις έρευνες θα οργανώσει η σχετικά νεοσύστατη Διαστημική Υπηρεσία της χώρας. Από τα μέσα Μαρτίου περίπου, ορισμένες γραμμές σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή Παπάγου - Χολαργού, αλλά και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως πληροφορούμαι, δεν λειτουργούσαν γιατί σύμφωνα με τις εταιρείες τηλεφωνίας ο πάροχος των υποδομών ΟΤΕ επιδιορθώνει βλάβη ή αντικαθιστά καλώδια ή αναβαθμίζει δίκτυα κ.λπ.
Δεν προηγήθηκε καμιά σχετική ενημέρωση. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τηλεφωνικές γραμμές είναι συνδεδεμένες με συστήματα ασφαλείας, τα οποία βέβαια έχουν αποκοπεί από τα αντίστοιχα γραφεία security για πολλές εβδομάδες. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι μετά τη χωρίς προειδοποίηση διακοπή των τηλεφωνικών συνδέσεων και στα επανειλημμένα ερωτήματα για την αποκατάσταση των συνδέσεων αυτών δίνονταν διαδοχικές ημερομηνίες αποκατάστασης διαψευδόμενες στη συνέχεια: 26/3, 29/3, 1/4, 5/4, και η πιο πρόσφατη 29/4! Σε σχετική απορία, η απάντηση ήταν ότι εξαρτάται και από τον καιρό! Τα σχόλια περιττεύουν. Το τραγικό είναι ότι προσδοκούμε επενδύσεις σε μια χώρα όπου η αποκατάσταση σταθερής τηλεφωνίας είναι απροσδιόριστη επί εβδομάδες ή μήνες, και το ιλαρό ότι συγχρόνως προγραμματίζουμε ρομποτικές έρευνες στη Σελήνη!
Αριστείδης Οικονομόπουλος,
Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
2. Εμείς και οι απέναντι μέσω Θουκυδίδη
Kύριε διευθυντά,
Αναφέρομαι στο Θέμα Ι (σ. 4 και 6) της Κυριακάτικης «Κ» της 7ης Απριλίου για την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια και για την προφανή και συνεχώς αυξανόμενη υπεροπλία (ποιοτική και ποσοτική) της Τουρκίας. Οι καίριες αναφορές των επίτιμων αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ και Στόλου στον Θουκυδίδη μας προξενούν ρίγη συγκίνησης και μας αναγκάζουν να εξετάσουμε προσεκτικά την ιστορία του έθνους των Ελλήνων.
Η εφημερίδα σας έχει το θάρρος να αναδείξει εθνικές αδυναμίες και να φωτίσει τις σκοτεινές αιτίες τους. Οι αρθρογράφοι, αναλυτές και γελοιογράφοι της «Κ» μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να δούμε πιο καθαρά πίσω από τις διάφορες «στολές παραλλαγής» που οι κυβερνώντες αριστεροί και ακροδεξιοί φορούν κατά καιρούς. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνον η άρνησή μας να γνωρίσουμε τον εαυτό μας σαν Ελληνες, πρόβλημα στο οποίο η «Κ» συχνά αναφέρεται. Είναι επίσης η απαξιωτική στάση που ενθαρρύνεται με πολλούς τρόπους στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, χώρα με ανεξάντλητη δυναμική, με συμπαγή θρησκευτική και πολιτική ταυτότητα, με ιστορική παρουσία όχι μόνο στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη για οκτώ συνεχείς αιώνες, χώρα με παραδόσεις ισλαμικής και πολιτικής κυριαρχίας με τις οποίες ο λαός της ταυτίζεται!
Και όμως, εμείς, οι έξυπνοι Ελληνες του Αιγαίου και της Ευρώπης, κάθε άλλο παρά προσπαθούμε να καταλάβουμε τους πολυπληθείς γείτονές μας είτε αυτοί κατοικούν στον Κεράτιο είτε στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, είτε στα εμπόλεμα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ. Για εμάς είναι όλοι Τούρκοι υπήκοοι του Ερντογάν – ανίκανοι να ενταχθούν στην Ευρώπη, υπάκουοι πάντοτε στις τελεσίδικες αποφάσεις των ΗΠΑ, πρόθυμοι να δημιουργήσουν εντάσεις με την Ελλάδα ή την Κύπρο για να κερδίσουν πολιτικές συμπάθειες στο εσωτερικό της χώρας τους. Είναι καιρός πλέον να αλλάξει αυτή η κοντόφθαλμη στάση απέναντι στην Τουρκία! Είναι καιρός πλέον να γνωρίσουμε τους γείτονές μας, να εξοικειωθούμε με τις νοοτροπίες και τις προκαταλήψεις τους, να μοιραστούμε κοινωνικά, πολιτιστικά, επιχειρηματικά επιτεύγματα μαζί τους. Η μοιρασιά αυτή δεν είναι καθόλου ανάγκη να παραμείνει διμερής, αντιθέτως θα ήταν πολύ πιο παραγωγική και πρόσφορη αν βασιζόταν σε πολυεθνική συνεργασία.
Προφανή παραδείγματα προσφέρει βέβαια η Κύπρος σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η οικονομία, αλλά και η εθνική της άμυνα με τη διεθνοποίηση της ΑΟΖ. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε μακρόπνοες ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας απειλείται. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι, αν πολεμήσουμε την Τουρκία, θα ηττηθούμε πολλαπλά, είτε χαθούν εθνικά εδάφη είτε όχι.
Οι επίτιμοι αρχηγοί των Ε.Δ. κρούουν τον κώδωνα μιας επικείμενης εθνικής καταστροφής. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα την αποφύγουμε στο άμεσο μέλλον με την έλευση μιας επόμενης, υπεύθυνης κυβέρνησης πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι η ιστορία του έθνους μας δεν είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται κάθε αιώνα.
Μιχάλης Μόσχος
3. «Αττικόν» - «Απόλλων»: προφάσεις εν αμαρτίαις
Κύριε διευθυντά,
Δημοσιεύθηκαν πρόσφατα (και για πολλοστή φορά) στην «Κ» άρθρα συνεργατών σας για τη συνεχιζόμενη «τύχη» του κτιρίου όπου κάποτε στεγάζονταν οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων» της οδού Σταδίου. Σημειώνω ότι η ίδια «τύχη» περιβάλλει, στην ίδια οδό, το Μέγαρο Αθηνογένους και το εμβληματικό κτίριο στη γωνία Σταδίου και Αμερικής.
Θεωρώ ότι είναι καιρός να τεθεί τέρμα στη διελκυστίνδα που έχει δημιουργηθεί γύρω από όλα αυτά τα κτίρια, όπως και στις προφάσεις εν αμαρτίαις που την ακολουθούν. Με άλλα λόγια, είναι καιρός να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία. Ηδη από το 1983, με τον οικιστικό νόμο 1337, έχει διατυπωθεί η σχετική πρόβλεψη: σε περίπτωση που ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων αδυνατούν ή αδιαφορούν ή αρνούνται να τα συντηρήσουν ή και να τα αναστηλώσουν, το κράτος (εν προκειμένω τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος) ή ο αρμόδιος φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει την ευχέρεια να παρέμβει και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες εργασίες. Η ευχέρεια αυτή καθίσταται υποχρέωση από το άρθρο 24 του Συντάγματος.
Και για το διά ταύτα: έχουν τη βούληση τα αρμόδια υπουργεία και ο Δήμος Αθηναίων να χρησιμοποιήσουν την ισχύουσα νομοθεσία επί των αθλιοτήτων της οδού Σταδίου; Διότι είναι πλέον ανώφελοι οι επί εννέα χρόνια κλαυθμυρισμοί.
Βασίλης Κ. Δωροβίνης,
Δικηγόρος Περιβάλλοντος - πολιτικός επιστήμονας
4. Οδηγώντας νύχτα σε δρόμους της Αθήνας
Κύριε διευθυντά,
Για να τηρηθεί ο ΚΟΚ από οδηγούς και πεζούς θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο και oι υπηρεσίες να φροντίζουν για την κατάλληλη σήμανση, με την οποία πρέπει να συμμορφώνονται οδηγοί και πεζοί. Τον τελευταίο καιρό, δεν γνωρίζω αν είναι λόγω της κρίσεως ή εξαιτίας αδιαφορίας των αρμοδίων, οι διαγραμμίσεις επί του οδοστρώματος των περισσοτέρων δρόμων και λεωφόρων έχουν σχεδόν ή πλήρως εξαφανισθεί. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο τη νύχτα ή με βροχή και οι οδηγοί οδηγούν και τηρούν την πορεία τους από διαίσθηση και εμπειρία.
Το ενδιαφέρον του κράτους για την ασφάλειά τους έχει προσεγγίσει το ναδίρ. Κατά τα άλλα πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας, δημοτικά τέλη και πρόστιμα για τη μη τήρηση του ΚΟΚ, τον οποίο ο πρώτος που δεν τηρεί είναι το κράτος και γενικά οι υποτιθέμενοι αρμόδιοι για την ασφάλειά μας. Ας το σκεφθούν εκατομμύρια οδηγοί και πεζοί, που σε λίγο καιρό θα κληθούν να ψηφίσουν.
Ματθαίος Μ. Δημητρίου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.
5. Sales, Kids’ menu και εκπτώσεις
Κύριε διευθυντά,
Ολο και πιο συχνά παρατηρώ βιτρίνες καταστημάτων, διαφημίσεις και ιστοσελίδες όπου η ελληνική γλώσσα αντικαθίσταται από την αγγλική. Αρκετές φορές μάλιστα η ελληνική απουσιάζει εντελώς! Ισως η ξενομανία, ίσως ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι τόσο «chic». Νομίζω όμως ότι σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες δεν φημίζονται για τα καλά αγγλικά (ούτε δυστυχώς και για τα καλά ελληνικά τους), θα ήταν χρήσιμο η χρήση της ελληνικής να είναι υποχρεωτική. Αυτό συμβαίνει και σε χώρες του εξωτερικού.
Ας μάθουμε, λοιπόν, να διαβάζουμε «εκπτώσεις» και όχι μόνο «sales», ή «μενού για παιδιά» και όχι μόνο «kids’ menu».
Γιάννης Ναυπλιώτης, Αθήνα
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου