οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

"...Η αναζήτηση της ψήφου όμως, η καταμέτρηση της αποδοχής των πολιτών, είναι η μόνη πραγματική μετρήσιμη πολιτική αξία για ένα μέλος του Κοινοβουλίου και αυτό φαίνεται ότι ο Κώστας Γαβρόγλου το μέτρησε. Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα και σίγουρα πριν δηλώσει ότι τελικά δεν θα κατέβει στις βουλευτικές εκλογές, όλες οι κινήσεις τού υπουργού Παιδείας έδειχναν ότι προετοιμάζεται για τις εκλογές με κάθε τρόπο. Τα φαινόμενα ωστόσο απατούν. Υπήρξαν «κρυφές» δημοσκοπήσεις; Φοβήθηκε να εκτεθεί στη βάσανο της ψήφου; Το δεδομένο είναι ότι ο Κώστας Γαβρόγλου θεωρεί ότι ολοκλήρωσε την πορεία του. Γεγονός που τουλάχιστον τις διοικήσεις πολλών πανεπιστημίων της χώρας δεν θα τις δυσαρεστήσει...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 13-14/04/19

"ΠΡΟΣΩΠΑ",
από τη Μάρνυ Παπαματθαίου


ίτλοι τέλους" για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που φαίνεται ότι κατευθύνεται προς την πόρτα εξόδου από την πολιτική, αφού ωστόσο πήρε μαζί του μια ολόκληρη εκπαιδευτική βαθμίδα: τα ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) της χώρας. Μοιάζει δε να εξάντλησε τελικά τον Κώστα Γαβρόγλου αυτή ακριβώς η ιδιότυπη εμμονή του με τα ΤΕΙ (είχε συντάξει ολόκληρη έκθεση για το θέμα από τη θέση του προέδρου Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής), η οποία και τον οδήγησε σε σειρά «μικροσυμφωνιών» με τους εκπροσώπους των ΑΕΙ όλης της χώρας και - πιθανότατα - σε αϋπνίες το βράδυ.

Ετσι θα έμοιαζε εάν δεν υπήρχε μια δεύτερη «ανάγνωση» της απόφασής του να μην κατέβει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές: αυτή τη φορά δεν αναμένεται να έχει προνομιακή θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι άλλωστε που αποτέλεσε τον βασικό λόγο για να φτάσει στη Βουλή και στη συνέχεια στο κτίριο του Αμαρουσίου, καθώς δεν τέθηκε με κανένα τρόπο στην «ψήφο του κοινού».

Η αναζήτηση της ψήφου όμως, η καταμέτρηση της αποδοχής των πολιτών, είναι η μόνη πραγματική μετρήσιμη πολιτική αξία για ένα μέλος του Κοινοβουλίου και αυτό φαίνεται ότι ο Κώστας Γαβρόγλου το μέτρησε.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα και σίγουρα πριν δηλώσει ότι τελικά δεν θα κατέβει στις βουλευτικές εκλογές, όλες οι κινήσεις τού υπουργού Παιδείας έδειχναν ότι προετοιμάζεται για τις εκλογές με κάθε τρόπο.

Τα φαινόμενα ωστόσο απατούν. Υπήρξαν «κρυφές» δημοσκοπήσεις; Φοβήθηκε να εκτεθεί στη βάσανο της ψήφου; Το δεδομένο είναι ότι ο Κώστας Γαβρόγλου θεωρεί ότι ολοκλήρωσε την πορεία του. Γεγονός που τουλάχιστον τις διοικήσεις πολλών πανεπιστημίων της χώρας δεν θα τις δυσαρεστήσει. Ηδη οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων Κρήτης και Πάτρας έχουν κατά πλειοψηφία ταχθεί κατά των αλλαγών που προωθούνται στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης (ειδικά εκείνες που εντάχθηκαν στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας), ενώ τα «όπλα» παίρνουν και οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά και των υπόλοιπων πολυτεχνείων της χώρας που βλέπουν τώρα τα πρώην ΤΕΙ να αποκτούν και αυτά πενταετείς σπουδές, και μάλιστα χωρίς αξιολόγηση.

Η προεργασία έτσι για τις τεράστιες αλλαγές που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μπορεί να έγινε αθόρυβα, αλλά η εφαρμογή τους πιθανότατα θα γίνει με εκκωφαντικούς θορύβους. Πολλά πανεπιστήμια προσφεύγουν στην ακυρωτική Δικαιοσύνη για το θέμα, ενώ το περίφημο νέο εξεταστικό σύστημα που ψηφίζεται πριν από το Πάσχα αλλά θα εφαρμοστεί από την επόμενη κυβέρνηση (στο τέλος της επόμενης χρονιάς) φαίνεται ότι έχει πολλά «θολά» σημεία.

Σ' αυτό το φόντο, ο Κώστας Γαβρόγλου θα είναι πιθανότατα καλύτερα με την «οικογένεια και τους φίλους του», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά τις προηγούμενες ημέρες. «Είμαι 72 ετών και νομίζω ότι κάποια στιγμή τα άτομα δεν είναι ανάγκη να συνεχίζουν. Υπάρχουν οι νεότεροι. Εχω μεγάλη ανάγκη να είμαι σε πιο κανονική φάση με την οικογένειά μου και τους φίλους μου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

«Νομίζω ότι όποιος είναι υπουργός Παιδείας, ειδικότερα τη στιγμή των εκλογών, δεν πρέπει να κατεβαίνει υποψήφιος διότι υπάρχουν οι πειρασμοί στο να μπορέσει να κάνει κάποια πράγματα που τα θεωρεί μεν σωστά αλλά που μπορεί, χωρίς να το θέλει και ο ίδιος, να ευνοούν κάποιους έναντι άλλων (δεν εννοώ προφανώς οικονομικά και δεν εννοώ προφανώς προσλήψεις), αλλά επειδή είναι τόσο σύνθετο το έργο του υπουργείου Παιδείας, κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή τέτοια πρόκληση στην καθημερινότητά του» ανέφερε.

Η αλήθεια είναι πως ο φόβος τού να μη βγεις στις εκλογές, ενώ πέρασες αρκετά χρόνια ως ένα από τα πιο προσβεβλημένα στελέχη μιας κυβέρνησης, είναι και μεγάλος και λογικός.

Ο Κώστας Γαβρόγλου εξελέγη στις εκλογές του 2015 στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε θέση που την προηγούμενη τετραετία δεν ήταν εκλόγιμη (αμέσως μετά τους Ιωάννη Δραγασάκη, Θεανώ Φωτίου, Νίκο Κοτζιά, Τασία Χριστοδουλοπούλου). Η τύχη ωστόσο τον ήθελε «στο παιχνίδι». Καλώς για τον ίδιο. Κακώς για τον Νίκο Φίλη που ήταν ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας, ο οποίος, ανεξαρτήτως του αν συμφωνούσες ή όχι με τις πολιτικές του επιλογές, υπήρξε έντιμος και ευθύς. Εύκολα λοιπόν βγήκε από το κάδρο τόσο αυτός όσο και το τότε φαβορί για τη θέση του υπουργού Παιδείας, ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, ο οποίος και διεξήγαγε τον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Από την πλευρά του, ο Κώστας Γαβρόγλου είχε φροντίσει να συντάξει παράλληλο πόρισμα για την παιδεία ως πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το οποίο και εμφάνισε την ίδια περίοδο. Κίνηση όχι κομψή, αλλά πάντως επιτυχημένη, καθώς αυτός κέρδισε τελικά τον «θρόνο».


Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1947 στην Κωνσταντινούπολη από εύπορους γονείς. Δεν σπούδασε στην Ελλάδα αλλά σε πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Αμερικής, Μαθηματικά και Θεωρητική Φυσική. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ωστόσο δίδαξε Ιστορία των Επιστημών, απ' όπου και αποχώρησε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Δυόμισι χρόνια μετά την υπουργοποίησή του φτάνει ο αποχαιρετισμός, σε έναν χώρο που είναι σίγουρο ότι θα τον θυμούνται. Μένει ωστόσο να δούμε πώς θα κλείσει η θητεία του στο υπουργείο Παιδείας τους επόμενους μήνες και σίγουρα πώς, τελικά, θα τον θυμούνται."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου