Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 12/04/19 |
Ημουν από εκείνους θα ήθελαν να μην αναγκαστεί το κόμμα μου να προχωρήσει σε εμπάργκο στηn ΕΡΤ. Oχι φυσικά γιατί δεν συμφωνώ πως τα κρατικά κανάλια έχουν καταστεί φερέφωνα της σημερινής κυβέρνησης - αυτό το κατανοεί και ένα μικρό παιδί - αλλά από σεβασμό στον θεσμό της δημόσιας τηλεόρασης.
Δυστυχώς η χθεσινή μέρα επιβεβαίωσε πως πλέον η ελληνική δημόσια τηλεόραση νοσεί βαθιά και θα χρειαστεί ριζικό ανασχεδιασμό προκειμένου να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο τον οποίον πρέπει να διαδραματίζει.
Πιο συγκεκριμένα, ρωτήθηκα από δημοσιογράφους της εκπομπής «Απευθείας» στην ΕΡΤ, ευρισκόμενος χθες το πρωί έξω από το Κοινοβούλιο, αν θεωρώ, με την ιδιότητά μου ως νομικός και πρώην δικαστικός, ότι η παθητική δωροδοκία συνιστά αδίκημα που συνδέεται με πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντα του υπουργού ή τελείται επ' ευκαιρία αυτών. Απάντησα κατά την επιστημονική άποψή μου αλλά και την πάγια νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων και του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, όπως αυτή έχει εκφραστεί ενδεικτικά στις υποθέσεις Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα, Παπακωνσταντίνου κ.ά. Είπα δηλαδή πως η δωροδοκία είναι πράξη που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, απαντώντας στη διλημματική ερώτηση που μου έθεσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ επαναλαμβάνοντας τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο ίδιος.
Προς έκπληξή μου λίγο αργότερα, πληροφορούμαι πως στην ακατάπαυστη μονταζιέρα του Μεγάρου Μαξίμου, απομόνωσαν τη φράση «η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού» ώστε να διασπείρουν πως τάχα θεωρώ ότι οι υπουργοί μπορούν να παίρνουν μίζες και να παραμένουν ατιμώρητοι.
Πρόκειται για μια φθηνή διαστρέβλωση των λεγομένων μου στην οποία θα ντρέπονταν να προβούν ακόμα και οι κομισάριοι προπαγάνδας καθεστώτων στα οποία πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν πολύ κοντά. Με θλίψη μου μάλιστα παρατήρησα πως στη διασπορά των «fake news», δίπλα στα γνωστά, ελεγχόμενα από το Μέγαρο Μαξίμου, ηλεκτρονικά μέσα πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί η ΕΡΤ.
Οποιος διαθέτει τρία λεπτά από τον χρόνο του για να παρακολουθήσει το σχετικό απόσπασμα στο Διαδίκτυο θα καταλάβει ακριβώς τι είπα και σε ποιο πλαίσιο συζήτησης. Και αυτό δεν το λέγω για να απολογηθώ, καθώς δεν μπορώ να απολογηθώ για κάτι που δεν είπα, αλλά για να καταλάβει ο καθένας πως πλέον για αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει όριο, ούτε καν αυτά που επιβάλουν η κατώτατη δυνατή νοημοσύνη και ο κοινός νους.
Η θέση του κόμματος μου και εμού προσωπικά για το άρθρο 86 του Συντάγματος που ρυθμίζει τα σχετικά με την ευθύνη υπουργών ήταν και είναι σαφής: το σχετικό πλαίσιο πρέπει να αυστηροποιηθεί γιατί νοσεί. Κατανοώ την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να καταφύγει σε φθηνά τεχνάσματα και προπετάσματα καπνού υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων και της κατάρρευσης της σκευωρίας της Novartis. Αλλά δεν είναι αναγκαίο μαζί με την οριστική κατάρρευση της κυβέρνησης να εξαλειφθούν και όσα δείγματα αξιοπιστίας και σοβαρότητας έχουν απομείνει στην ΕΡΤ. Ας κρατήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη δημόσια τηλεόραση, η οποία χρηματοδοτείται από τους φόρους και τις εισφορές όλων μας, και όχι μόνο των μελών του, έξω από αυτά τα γραφικά τους τερτίπια.
-Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είναι βουλευτής ΝΔ, νομού Λέσβου
"ΤΑ ΝΕΑ", 12/04/19 |
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Η αποτυχία των «γεφυρών» ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να επανέλθει στην υπόθεση Novartis, για να χτυπήσει τους πολιτικούς αντιπάλους την ίδια ώρα που συγκαλύπτει το σκάνδαλο του φαρμάκου 2004-2009, που είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του συνολικού εκτροχιασμού της οικονομίας, αφού από 2,2 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε στα 5,6 δισ. ευρώ ετησίως.
Θυμίζω ότι το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πολιτική βούληση, δρομολόγησε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, με την αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη θέσπιση ανώτερου πλαφόν, την αποσύνδεση της διαμόρφωσης τιμών από τη διενέργεια συνεδρίων κ.λπ. με σκοπό τη μείωση της σπατάλης και της απάτης στον χώρο του φαρμάκου.
Ετσι, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2012 μειώθηκε από τα 5,6 δισ. ευρώ στα 2,88 δισ. ευρώ και μέχρι το 2014 μειώθηκε περίπου στα 2 δισ. 100 εκατ. Αυτό το νοικοκύρεμα όμως δεν ήταν αναίμακτο πολιτικά. Κάποιοι έχασαν 2,5 δισ. ευρώ ετησίως από τα υπερκέρδη και τον παράνομο πλουτισμό: πολυεθνικές, έμποροι, φαρμακοβιομήχανοι κ.λπ. αλλά και οι πολίτες που «δάνειζαν» το ασφαλιστικό βιβλιάριό τους, σαν να ήταν δικό τους μπλοκ επιταγών στον γιατρό και τον φαρμακοποιό τους. Την περίοδο αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ σφύριζε αδιάφορα, δεν ψήφιζε τις μεταρρυθμίσεις και έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για την απώλεια θέσεων εργασίας!
Ο ΣΥΡΙΖΑ τεσσεράμισι χρόνια τώρα τηρεί απόλυτη σιγή προστατεύοντας τους υπεύθυνους αλλά και τους δικούς του υπουργούς που ζημίωσαν το Δημόσιο περίπου μισό (0,5) δισ. ευρώ με τη μη ανατιμολόγηση το πρώτο εννεάμηνο του 2015.
Συγκαλύπτουν λοιπόν το σκάνδαλο του φαρμάκου και προωθούν τη σκανδαλώδη σκευωρία, με ανυπόστατες κατηγορίες, λάσπη και καταθέσεις κουκουλοφόρων μαρτύρων «αφού έτσι γίνεται», «μου είπαν», «εγώ δεν ήμουν παρών», «δεν μπορεί να είναι διαφορετικά» κ.λπ.
Στοχοποίησαν τον Ανδρέα Λοβέρδο και την παράταξή μας που προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις και πέτυχε σοβαρό νοικοκύρεμα και από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα» που είχε προαναγγείλει ο κ. Παπαγγελόπουλος, τώρα, αναφέρονται στην τιμολόγηση 4 φαρμάκων από τα 10.500 και σε μίζες 200 χιλιάδων ευρώ, όταν όλος όλος ο τζίρος της εταιρείας στα χρόνια που ήταν υπουργός ο Λοβέρδος ήταν 72.000 ευρώ.
Ολα στημένα με γκρίζα προπαγάνδα για την επικοινωνιακή εξαπάτηση των πολιτών.
Ολες οι διαδικασίες τιμολόγησης έγιναν με απόλυτη διαφάνεια έπειτα από ομόφωνες εισηγήσεις των επιτροπών στις οποίες μετείχαν οι πάντες (υπηρεσιακοί, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, εταιρειών κ.λπ.) με εγκρίσεις του ΕΟΦ. Αποδεδειγμένα έχουν ωφεληθεί το Δημόσιο, με τη μείωση του συνολικού κόστους, αλλά και οι ασθενείς με τη βελτίωση των θεραπειών και την ενσωμάτωση των επιστημονικών επιτευγμάτων.
Στην προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία θα ψηφίσουμε, όπως εισηγήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, την αίτηση άρσης, γιατί δεν υπάρχει κάτι που επιδιώκουμε να κρύψουμε και κυρίως γιατί η διαφάνεια είναι αίτημά μας που θα οδηγήσει και στην οριστική κατάρρευση της σκευωρίας.
Με βάση αυτή τη θέση μας δεν επικαλούμαστε και θεσμικά ζητήματα παρότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά.
Την υπόθεση φυσικά θα την πάμε μέχρι τέλους και θα διαλευκανθεί πλήρως με λογοδοσία των σκευωρών και των ψευδομαρτύρων και είναι σίγουρο ότι το Κίνημα Αλλαγής, ό,τι κι αν σκαρφιστούν, θα προχωρήσει με την εντολή των πολιτών ως καθοριστική πολιτική δύναμη για τις εξελίξεις.
-Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής Ηρακλείου
"ΤΑ ΝΕΑ", 12/04/19 |
"ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ",
ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΛΦΕΛΗ
Η δικογραφία της Novartis αποστέλλεται ακατανόητα στη Βουλή! Για ποιον λόγο; Για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ώστε ο τελευταίος να δώσει «εξηγήσεις» ως ύποπτος (για το υποτιθέμενο αδίκημα της δωροληψίας από την ανωτέρω φαρμακευτική εταιρεία), ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη.
Ωστόσο όλα αυτά γίνονται εντελώς απαράδεκτα, γιατί έχει «παραγραφεί» το έγκλημα της δωροληψίας επί τη βάσει της κακής συνταγματικής διάταξης του άρθρου 86. Η προκείμενη διάταξη οριοθετεί, δυστυχώς, μια σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την κίνηση της ποινικής δίωξης εκ μέρους της Βουλής, όταν έχουμε να κάνουμε με αξιόποινες πράξεις οι οποίες τελούνται από τους υπουργούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Και ο Αρειος Πάγος κατά την πάγια νομολογία του δέχεται «ότι η δωροδοκία υπουργού αναγκαίως συνάπτεται με την εκτέλεση των καθηκόντων του. Και τούτο, γιατί όταν ο υπουργός... απαιτεί το δώρο για μια μελλοντική του ενέργεια, η πράξη της δωροδοκίας έχει τελεστεί, αδιάφορα και ανεξάρτητα από τον χρόνο της λήψης του δώρου» (ΑΠ 2367/2007)!
Με απλά λόγια: Οταν κάποιος μπαίνει σε ένα υπουργικό γραφείο και υπόσχεται σε έναν υπουργό ότι θα του δώσει 200.000 ευρώ αν του κάνει μια παράνομη εκδούλευση, αυτό δεν γίνεται γιατί ο υπουργός «έχει ωραία μάτια»! Γίνεται για να κάνει ο τελευταίος μια παράτυπη ενέργεια, καταχρώμενος την υπουργική του εξουσία!
Επομένως η δωροληψία είναι «υπουργικό αδίκημα» και επειδή έχει περάσει η δεύτερη τακτική σύνοδος της βουλευτικής περιόδου (από τον υποτιθέμενο χρόνο της διάπραξής του), έχει «παραγραφεί»!
Και είναι προς τιμήν του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ζητάει προσωπικά να αρθεί η ασυλία του, ώστε να αποδείξει την αθωότητά του! Ομως υπερισχύουν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και η σχετική υπόθεση θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο!
Υπό αυτήν έννοια, εάν ήθελε ο πολιτικός κόσμος της χώρας θα μπορούσε έγκαιρα να έχει καταργήσει την ανωτέρω φαύλη διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, που προστατεύει διαστροφικά τους επαγγελματίες της πολιτικής! Ομως εξακολουθεί να ισχύει απαράδεκτα και η μομφή για τη διατήρησή της αγγίζει και τη σημερινή κυβέρνηση! Και ενόψει όλων αυτών, εμπεριέχει κατά τη γνώμη μου έναν έντονο κομματικό τυχοδιωκτισμό το αφελές επιχείρημα το οποίο διατυπώνεται από κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Δηλαδή ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει δήθεν «την παραγραφή» των υποτιθέμενων δωροδοκιών στην υπόθεση Novartis!
Τέλος, είναι αναγκαίο να απαντηθούν δύο εκρηκτικά ερωτήματα: Η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη δεν γνώριζε τη νομολογία του Αρείου Πάγου για τη δωροδοκία; Γιατί την παραβίασε τόσο προκλητικά;
-Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
Η δικογραφία της Novartis αποστέλλεται ακατανόητα στη Βουλή! Για ποιον λόγο; Για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ώστε ο τελευταίος να δώσει «εξηγήσεις» ως ύποπτος (για το υποτιθέμενο αδίκημα της δωροληψίας από την ανωτέρω φαρμακευτική εταιρεία), ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη.
Ωστόσο όλα αυτά γίνονται εντελώς απαράδεκτα, γιατί έχει «παραγραφεί» το έγκλημα της δωροληψίας επί τη βάσει της κακής συνταγματικής διάταξης του άρθρου 86. Η προκείμενη διάταξη οριοθετεί, δυστυχώς, μια σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την κίνηση της ποινικής δίωξης εκ μέρους της Βουλής, όταν έχουμε να κάνουμε με αξιόποινες πράξεις οι οποίες τελούνται από τους υπουργούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Και ο Αρειος Πάγος κατά την πάγια νομολογία του δέχεται «ότι η δωροδοκία υπουργού αναγκαίως συνάπτεται με την εκτέλεση των καθηκόντων του. Και τούτο, γιατί όταν ο υπουργός... απαιτεί το δώρο για μια μελλοντική του ενέργεια, η πράξη της δωροδοκίας έχει τελεστεί, αδιάφορα και ανεξάρτητα από τον χρόνο της λήψης του δώρου» (ΑΠ 2367/2007)!
Με απλά λόγια: Οταν κάποιος μπαίνει σε ένα υπουργικό γραφείο και υπόσχεται σε έναν υπουργό ότι θα του δώσει 200.000 ευρώ αν του κάνει μια παράνομη εκδούλευση, αυτό δεν γίνεται γιατί ο υπουργός «έχει ωραία μάτια»! Γίνεται για να κάνει ο τελευταίος μια παράτυπη ενέργεια, καταχρώμενος την υπουργική του εξουσία!
Επομένως η δωροληψία είναι «υπουργικό αδίκημα» και επειδή έχει περάσει η δεύτερη τακτική σύνοδος της βουλευτικής περιόδου (από τον υποτιθέμενο χρόνο της διάπραξής του), έχει «παραγραφεί»!
Και είναι προς τιμήν του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ζητάει προσωπικά να αρθεί η ασυλία του, ώστε να αποδείξει την αθωότητά του! Ομως υπερισχύουν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και η σχετική υπόθεση θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο!
Υπό αυτήν έννοια, εάν ήθελε ο πολιτικός κόσμος της χώρας θα μπορούσε έγκαιρα να έχει καταργήσει την ανωτέρω φαύλη διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, που προστατεύει διαστροφικά τους επαγγελματίες της πολιτικής! Ομως εξακολουθεί να ισχύει απαράδεκτα και η μομφή για τη διατήρησή της αγγίζει και τη σημερινή κυβέρνηση! Και ενόψει όλων αυτών, εμπεριέχει κατά τη γνώμη μου έναν έντονο κομματικό τυχοδιωκτισμό το αφελές επιχείρημα το οποίο διατυπώνεται από κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Δηλαδή ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει δήθεν «την παραγραφή» των υποτιθέμενων δωροδοκιών στην υπόθεση Novartis!
Τέλος, είναι αναγκαίο να απαντηθούν δύο εκρηκτικά ερωτήματα: Η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη δεν γνώριζε τη νομολογία του Αρείου Πάγου για τη δωροδοκία; Γιατί την παραβίασε τόσο προκλητικά;
-Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου