οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

"....Στην πραγματικότητα, το ΚΙΝΑΛ θα προτιμούσε να μην κληθεί για άλλη μία φορά από τον νικητή να σώσει την κατάσταση. Κάτι τέτοιο θα έθετε τεράστια διλήμματα και θα απειλούσε την ενότητα που με τόσες δυσκολίες έχει επιτευχθεί - και επιβεβαιώθηκε με τη μαζική συμμετοχή στο συνέδριο του Σαββατοκύριακου. Το ιδανικό σενάριο για τις βουλευτικές εκλογές θα ήταν λοιπόν αυτοδυναμία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημαντική υποχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ και ανάδειξη του ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση, πάνω από τη Χρυσή Αυγή. Ετσι, θα δινόταν η ευκαιρία στο κόμμα να ασκήσει υπεύθυνη και καθαρή αντιπολίτευση και να προετοιμαστεί για την επάνοδό του στο προσκήνιο...."


Aπό "ΤΑ ΝΕΑ" και τον κλώνο  της "Ε", και...


"ΤΑ ΝΕΑ", 01/04/19
"ΤΑ ΝΕΑ", 01/04/19

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Ηταν συνέδριο για ανάδειξη οργάνων, έμοιαζε όμως περισσότερο πολιτικό παρά καταστατικό. Είχε άρωμα ΠΑΣΟΚ, όμως δεν ήταν ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα το Κίνημα Αλλαγής είναι ακόμα «υπό διαμόρφωση», όπως είπε ο Κώστας Σημίτης. Το Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, ωστόσο, έκανε ένα βήμα παραπέρα. Η αμηχανία του πρώτου, ιδρυτικού συνεδρίου της περασμένης άνοιξης είχε αντικατασταθεί από λελογισμένη αισιοδοξία - δεν είναι μόνο ότι όλοι όσοι παρέμειναν μετά τις αποχωρήσεις γνωρίζουν πια ο ένας τον άλλο. Η συζήτηση που έγινε δεν είχε να κάνει με θέσεις εντός του σχηματισμού, αλλά αφορούσε ανοιχτά την επόμενη μέρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν το συνέδριο επιτυχημένο. Κυρίως γιατί ο κεντροαριστερός φορέας έδειξε τη συσπείρωσή του τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη ΝΔ, που επιχειρούν να «στηριχθούν στις δυνάμεις» της προοδευτικής παράταξης. Ολοι οι ζώντες πρώην πρόεδροι της παράταξης, παρά τις υπαρκτές διαφορές τους, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, με παρόμοια ατζέντα και όχημα την αυτονομία του φορέα. Οι διαφορετικές τάσεις μέσα στο κόμμα εμφανίστηκαν ενωτικές και οι αντιπαραθέσεις έγιναν με επιχειρήματα. Παράλληλα, ο κόσμος που μαζεύτηκε δείχνει τη δυναμική του χώρου - «απαντώντας σε αυτούς που μας θεωρούν τελειωμένους», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κεντροαριστερά στελέχη.

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Στην ομιλία της, η Φώφη Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. «Η χώρα δεν αντέχει άλλο μια κάλπικη Αριστερά, ιέρεια του άκρατου λαϊκισμού. Μια Αριστερά που υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τα πράγματα κι έγινε καθεστώς, χάνοντας όχι μόνο κάθε ηθικό πλεονέκτημα αλλά και κάθε αξιοπιστία» επισήμανε, τονίζοντας πως η «χώρα δεν θα αντέξει ακόμη μια παλινόρθωση της Δεξιάς». Και οι δύο, επί της ουσίας, εκπροσωπούν «δύο εκφράσεις της συντήρησης». Διατυπώνοντας τα κύρια σημεία του προγράμματος του Κινήματος Αλλαγής, έδωσε απάντηση στην ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Στην περίπτωση της μη αυτοδύναμης πλειοψηφίας, μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή», επισήμανε. «Θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το σχέδιο Ελλάδα. Μόνο έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η αυτόνομη πορεία είναι μια απόφαση που μπορεί να αλλάξει μόνο με συνεδριακές διαδικασίες, αφήνοντας παράθυρο οι σύνεδροι να ερωτηθούν για την απόφαση ή όχι συμμετοχής στην κυβέρνηση. Σε αυτό απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως η συμμετοχή πρέπει να κριθεί από το ποσοστό. Επί της ουσίας, «αυτό που θα καθορίσει τη μετεκλογική του στάση και όχι το ποσοστό που θα πάρουν η Δεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτοκριτική. Στα εσωτερικά, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έκανε και την αυτοκριτική της. «Αν γύριζα τον χρόνο πίσω δεν θα αποδεχόμουν τα διορισμένα κομματικά όργανα», ανέφερε. «Δεν έπρεπε όμως να διαταραχτούν οι λεπτές ισορροπίες στις αρχές του εγχειρήματος. Εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε ότι αλλού ήταν το πρόβλημα, κρύβονταν άλλες πολιτικές στρατηγικές και προσωπικές φιλοδοξίες», επισήμανε για όσους δεν βρίσκονται πια εντός του σχηματισμού. Η αναφορά σ' εκείνους «που μας πλήγωσαν», που αφορούσε κυρίως τα στελέχη που σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν συχνή από τους συνέδρους, εκτιμώντας πως η επιλογή τους να συστρατευθούν με την κυβέρνηση αφορούσε την προσωπική τους επιβίωση.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, ήταν υπαρκτή, αλλά όχι στον βαθμό που περίμεναν στο επιτελείο. Εγινε σαφές πως δεν είναι όλοι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ, όμως από το βήμα η Γεννηματά διαβεβαίωσε πως ο πράσινο ήλιος, το σύμβολο του κόμματος θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια κάτω από αυτό του Κινήματος Αλλαγής. «Δεν υπάρχει Κεντροαριστερά χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε. «Οι όψιμοι υποστηρικτές του είναι οι διαχρονικοί πολέμιοί του. Είναι και όσοι μέχρι πρότινος το χαρακτήριζαν τοξικό και ζητούσαν τη διάλυσή του».

Κώστας Σημίτης

«Μπορούμε ξανά. Αυτό που έγινε από εμάς για την Ελλάδα ήταν κάτι πρωτόγνωρο», ανέφερε ο Κώστας Σημίτης. Επεσήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δίδαξε στην ελληνική κοινωνία τον αριβισμό για χάρη της εξουσίας», καθώς «αγκαλιάστηκε και χόρεψε με τους ΑΝΕΛ». «Το Κίνημα Αλλαγής εκπροσωπεί την προοδευτική Αριστερά», τόνισε. Μιλώντας για μεταρρυθμίσεις, σχολίασε πως «η Ελλάδα χρειάζεται μια κριτική δύναμη αναμόρφωσης απέναντι στα δύο κύρια κόμματα που εκπροσωπούν τη συντήρηση και την εμμονή σε αδιέξοδες πολιτικές».

Γιώργος Παπανδρέου

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, για τον Γιώργο Παπανδρέου, «οι δύο όψεις της συντήρησης». Οι μεν έχουν «ιστορικές ευθύνες για την έλευση της κρίσης» και οι δε συμμαχούν με δεξιούς που «βαφτίζονται μέλη μιας κατ’ όνομα προοδευτικής συμμαχίας». «Εμείς κάναμε το χρέος μας. Οχι γιατί διαθέτουμε κάποιο χάρισμα, όπως κάποιοι λαοπλάνοι, αλλά γιατί παλεύουμε για την αξία της δημοκρατίας», επεσήμανε, απαντώντας και για το σχόλιο «χαρισματικός» που χρησιμοποίησε για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να είναι ένα ΚΚΕ του Κέντρου», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «είναι η παράταξη των εθνικών στόχων». Τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας «φαντασιώνεται ότι είναι κληρονόμος της παράδοσης του ΠΑΣΟΚ», ενώ η κυβέρνηση «υποτιμά τις δημιουργικές δυνάμεις» της Ελλάδας. «Είμαστε οι βασικοί αντίπαλοι του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική νίκη. Οχι της ΝΔ που διεκδικεί με ανιστόρητη αλαζονεία την αυτοδυναμία, αλλά της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».

3.500 σύνεδροι ψήφισαν για τη νέα Κεντρική Επιτροπή

Στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής συμμετείχαν περίπου 3.500 σύνεδροι. Οι πρώτοι κατέφτασαν στο ΣΕΦ για να ψηφίσουν στις 8 το πρωί, ενώ οι ουρές στα εκλογικά τμήματα ανάγκασαν το προεδρείο να δώσει παράταση στον χρόνο ψηφοφορίας μέχρι το απόγευμα. Παρά την ανησυχία που υπήρχε για τους σύνεδρους από τα νησιά, που λόγω κακοκαιρίας ενδέχεται να μην κατάφερναν να φτάσουν, η παρουσία τους στην ψηφοφορία ήταν αισθητή. Η καταμέτρηση ξεκίνησε μετά το πέρας των εργασιών. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ολοκληρωθεί, καθώς οι 29 κάλπες που είχαν στηθεί ήταν ανά περιοχή και μετριούνταν ταυτόχρονα, κάνοντας δύσκολη την εκτίμηση του αποτελέσματος. Αυτή είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που θα καταμετρηθούν δυνάμεις εντός του Κινήματος Αλλαγής που δεν πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και οι οποίες αναμένεται να εκπροσωπηθούν κι αυτές στη νέα Κεντρική Επιτροπή του φορέα. Αυτή η Κεντρική Επιτροπή, την οποία θα γνωρίζουμε σήμερα το απόγευμα, θα απαρτίζεται από 251 μέλη. Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο θα κληθεί να αναδείξει το Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό και θα αποτελέσει το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο Χριστοδουλάκης. Παρά την αργή διαδικασία, οι πρώτες πληροφορίες για το αποτέλεσμα της κάλπης έδιναν την πρωτιά στον νυν γραμματέα, Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ο Χριστοδουλάκης, για τον οποίο η Φώφη Γεννηματά έκανε ειδική μνεία από το βήμα του συνεδρίου, αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του Γραμματέα. Ολα δείχνουν πως και άλλοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς θα καταγραφούν ψηλά εντός της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ εκτιμήσεις χθες μιλούσαν για συντεταγμένη παρουσία και της τάσης που πρόσκειται στον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.

Φρανς Τίμερμανς
«Ο Ανδρέας δίπλα στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την Ευρώπη»

Ο Φρανς Τίμερμανς ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και ως μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ο ολλανδός νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε να κατέχει καλά την ελληνική ιστορία, τόσο την αρχαία, μιλώντας για την Παγίδα του Θουκυδίδη, όσο και την νεότερη, από το Πολυτεχνείο μέχρι την κρίση του 2009: «Βλέπω έναν λαό ο οποίος είναι ταλαιπωρημένος, βασανισμένος, πληγωμένος αλλά στέκεται όρθιος, με αξιοπρέπεια», ανέφερε. Η ομίλια του ήταν πλήρως εναρμονισμένη στους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο τοποθέτησε «στον Ολυμπο, δίπλα στον Βίλι Μπραντ, τον Ούλοφ Πάλμε και τον Φρανσουά Μιτεράν, τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την Ευρώπη στην οποία πιστεύουμε». Επεσήμανε πως «ο Ανδρέας έλεγε πως, αν θέλετε πραγματικά κάτι, τότε θα το πετύχετε. Ακόμα κι αν οι πιθανότητες είναι εναντίον σας», ενώ απηύθυνε έκκληση για ενότητα: «Οποιες κι αν είναι οι διαφορές που πρέπει να έχουμε μέσα στην οικογένειά μας, αυτές δεν συγκρίνονται με τον πόνο που θα επιφέρει η Δεξιά», σχολίασε. Οι σύνεδροι τον χειροκρότησαν θερμά - όπως χειροκρότησε κι αυτός, πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συναυλίας που ακολούθησε, με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από την ομώνυμη λαϊκή ορχήστρα, αλλά και τα Ελληνικά Μαντολινάτα.

"Εφ.Συν", 01/04/19

...το μετασυνεδριακό σχόλιο από τον ιστότοπο "ΠΡΟΤΑΓΟΝ"



ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΙΧΑΗΛ

Το συνέδριο ενός κόμματος, ακόμα κι αν είναι εξπρές, δεν αφορά μόνο το ίδιο. Αφορά και τα υπόλοιπα  κόμματα και συνολικά το πολιτικό σύστημα. Υπό αυτή την έννοια το έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το περασμένο Σαββατοκύριακο και οι αποφάσεις που ελήφθησαν έχουν συμβολικό και πολιτικό ενδιαφέρον – και ίσως να  επηρεάσουν αποφάσεις καθοριστικές για την πορεία της χώρας. 

Σε πρώτη ανάγνωση, αν ο στόχος του συνεδρίου ήταν να φανεί η εικόνα ενότητας και συσπείρωσης όλων των τάσεων, απόψεων και προσώπων εντός του ΚΙΝΑΛ, αυτό επετεύχθη και με το παραπάνω.  Η συναισθηματική «ντόπα» με την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου (βλέπε και «Καλημέρα Ηλιε») έπιασε τόπο, μεταλαμπαδεύοντας παλμό και πάθος σε έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια μαστιζόταν από πολιτική κατάθλιψη. Αυτό και μόνο θα αρκούσε ως επίτευγμα του συνεδρίου, δεδομένων των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπισε την τελευταία δεκαετία το ΠΑΣΟΚ (ας μην ξεχνάμε ότι κλείνουμε 10 χρόνια από την τελευταία νίκη του κόμματος σε εκλογές). 

Στιγμές από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής Πατήστε εδώ 

Η εικόνα εντός της αίθουσας του ΣΕΦ, η οποία μεταδόθηκε και τηλεοπτικά, με όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ –Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος– να κάθονται δίπλα- δίπλα στην πρώτη σειρά συμβόλισε την ενότητα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Παρατηρητές σχολίασαν το γεγονός ότι ο ένας χειροκροτούσε τον άλλον – και όλοι μαζί τον κ. Σημίτη . 

Αυτή η πρώτη ανάγνωση, οι συμβολισμοί, είναι ένα από τα θετικά που πιστώνονται στη Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος ήταν εκείνη που επέμεινε και κατάφερε να βρεθούν όλοι μαζί. Επέμεινε να ομογενοποιηθεί το Κίνημα Αλλαγής με την εκλογή νέων εκτελεστικών οργάνων (Κεντρική Επιτροπή), ώστε να εξαλειφθούν τα πολλά κέντρα αποφάσεων, όπως και έγινε. 

Η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι συνέβαλαν στο ενωτικό κλίμα του συνεδρίου τα μηνύματα που στέλνει ο κόσμος της παράταξης με την παρουσία του στις δημόσιες εκδηλώσεις του κόμματος. Είναι και αυτό κάτι που θέλουν να πιστεύουν οι άνθρωποι της Χαριλάου Τρικούπη –και ίσως να μην έχουν άδικο: όλες οι «φυλές» του χώρου βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ. 

Μια δεύτερη ανάγνωση είναι η διαπίστωση ότι ο κάθε ένας εκ των πρωταγωνιστών –από τη δική του οπτική γωνία βεβαίως– δεσμεύτηκε για την αυτόνομη δράση του Κινήματος Αλλαγής και τη γενική στρατηγική του κατεύθυνση, καθιστώντας σαφές ότι οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπαραθετικές και όχι συμπληρωματικές. Είτε μιλώντας (ο κ. Παπανδρέου) για τις  σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για να εξαλειφθούν οι παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση, είτε τονίζοντας (ο κ. Βενιζέλος) την ανάγκη να τεθούν οι νέοι εθνικοί στόχοι, είτε ζητώντας (ο κ. Σημίτης) να προταθεί ένα πλήρες σχέδιο θεσμικού και οικονομικού εκσυγχρονισμού της χώρας. 

Η τρίτη ανάγνωση, είναι και κατά τον πρόεδρο του συνεδρίου Κώστα Σκανδαλίδη, το πολιτικής σημασίας γεγονός του διημέρου: ότι αποφασίστηκε απ’ όλους η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής για την επομένη των εκλογών. Η απόφαση που υπερψηφίστηκε, με λίγες επιφυλάξεις, αναφέρει συνοπτικά: 

-Ισχυρό ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής, τόσο στις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαΐου όσο και κυρίως στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. 

-Να πάρει έτσι το ΚΙΝΑΛ την τρίτη εντολή, όπως δήλωσε η κυρία Γεννηματά και να καταθέσει στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ το δικό του σχέδιο για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από κρίση. 

-Με όποιον συμφωνηθεί κυβερνητική συνεργασία για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, αυτή θα τεθεί προς έγκριση σε έκτακτο συνέδριο της παράταξης. 

Απαιτείται, ως εκ τούτου, το Κίνημα Αλλαγής να πετύχει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό που θα καθορίσει και τη τακτική του. Εφ όσον το καταφέρει –σύμφωνα και με τον Νίκο  Ανδρουλάκη, που εξέφρασε τη διαφωνία του για το έκτακτο συνέδριο πάντως–, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ στην επίτευξη κυβερνητικής σταθερότητας. Αν όχι, ο ρόλος του θα είναι στην αντιπολίτευση, δεν θα είναι ο «φτωχός συγγενής» σε μια κυβέρνηση τύποις συνεργασίας. 

Είναι ωστόσο προφανές ότι πλέον απαιτείται ικανότητα και ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως ανέφερε και ο κ. Βενιζέλος, το ΚΙΝΑΛ δεν θα πρέπει να γίνει ένα «ΚΚΕ του Κέντρου», να περιχαρακωθεί δηλαδή και να ακολουθήσει τη στρατηγική «δεν συνεργάζομαι με κανέναν». Ούτε θα πρέπει να ξεκόψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον «στρατηγικό αντίπαλο», όπως είπε ο κ. Παπανδρέου. 

Η κυρία Γεννηματά, μπορεί να νοιώθει ικανοποιημένη ωστόσο έχει μπροστά της την πρόκληση της επιτυχίας του ΚΙΝΑΛ στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται. Από τις επιλογές προσώπων που θα κάνει και τη τελική διάταξη των δυνάμεων που θα αποφασίσει,  θα κερδίσει ή όχι το στοίχημα. Μέχρι τώρα δείχνει να τα καταφέρνει. Όμως από δω και πέρα, μέχρι τις εκλογές, κάθε μέρα θα είναι εξετάσεις τις οποίες θα πρέπει να περάσει και η ίδια και το ΚΙΝΑΛ. 

Η επιτυχία του εγχειρήματος δεν είναι εύκολη. Η προεκλογική στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής έχει να υπερβεί σημαντικές δυσκολίες και θα δοκιμαστεί στην κάλπη. Άλλωστε οι εκλογές, όπως επεσήμανε ο κ. Σημίτης, δεν κρίνουν μόνο την πρωτιά αλλά και άλλα σημαντικά ζητήματα, με κυριότερο την ύπαρξη μιας κριτικής δύναμης αναμόρφωσης της χώρας. 

Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως έδειξε στο ΣΕΦ τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναισθήματα της και την επιθυμία να ηττηθεί το κυβερνών κόμμα. Οχι βέβαια την ίδια στιγμή να είναι αυτοδύναμη η ΝΔ ή μονόδρομος η κυβερνητική συνεργασία μαζί της. 

Μπορεί να καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο βάρκες το κόμμα που άρχισε να ξαναζεί μετά το Σαββατοκύριακο; 

Πηγή: Protagon.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου