οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

"...Στο ίδιο γραφείο με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αποτελούσαν τον πυρήνα του σχεδιασμού και της αντίκρουσης των αίολων, όπως απεδείχθη, από τη δικαστική απόφαση, ισχυρισμών και κατηγοριών που βάρυναν τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ωστόσο, υπάρχει και μία άλλη πλευρά του Αντώνη. Η πλευρά του φίλου. Εκείνου του ανθρώπου, ο οποίος, φτασμένος πλέον δικηγόρος, δεν δίσταζε να παραστεί ακόμη και σε πταισματοδικείο προκειμένου να υπερασπιστεί φίλους. Και ασκούσε και τότε τα καθήκοντά του, σαν να βρισκόταν σε Κακουργιοδικείο ή ακόμη και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Το αίσθημα δικαίου και η στήριξη των ανθρώπων που ζητούσαν τη βοήθειά του προείχε για τον Αντώνη κάθε άλλης σκέψης...."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 01/04/19
TO AΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ...

Καθώς η γενιά μας, η γενιά του 114, σας αποχαιρετά, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πτυχή της επαγγελματικής πορείας του. Θα γραφτούν πολλά για την αντιστασιακή του δράση, την ενεργό πολιτική του Αντώνη Βγόντζα. Την πορεία στο πλαίσιο του Κέντρου και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, την τρυφερή του αγαπησιάρικη ύπαρξη στην παρέα, την επαγγελματική του αρτιότητα κ.ά. Σήμερα, την ίδια ημέρα που εορτάζονται τα 100 χρόνια του αγαπημένου του Ανδρέα, θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία από τη σκοπιά των Βρυξελλών. Νομίζω ότι αποκαλύπτει τον ιδιαίτερα ταλαντούχο ρόλο του στο χτίσιμο του σπουδαίου έργου του αεροδρομίου στα Σπάτα. Που εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση η οποία συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης. Μια επιχείρηση που απέφερε μεγάλα κέρδη στο ελληνικό Δημόσιο.

Το αεροδρόμιο ήταν ένα από τα οράματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η υλοποίηση άρχισε με τον μακροχρόνιο αγώνα διαδοχικών κυβερνήσεων της προετοιμασίας της D-Day μέχρι να μπει η πρώτη μπουλντόζα επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη με υπουργό τον Κ. Λαλιώτη. Ηταν το πρώτο έργο με τη μέθοδο BoD - σύμβαση παραχώρησης - που χτίστηκε στην Ευρώπη. Ηταν η εποχή που η Ενωση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η ΕΤΕπ σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής είχε τον πρώτο λόγο σε ζητήματα χρηματοοικονομικά και project managment, ως ο κύριος δανειστής με χαμηλό επιτόκιο. Μία από τις πτυχές της παρέμβασής της κατά τη διάρκεια της κατασκευής ήταν η αρχή «on time and within budget». Δηλαδή, κατασκευή μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και χωρίς υπερβάσεις, κάτι σχεδόν αδύνατον σε έργα που κατασκεύαζε το ελληνικό Δημόσιο μέχρι τότε. Μια δεύτερη αρχή ήταν ότι η χρηματοδότηση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί χωρίς να επιβαρύνει τον έλληνα φορολογούμενο που δεν χρησιμοποιεί το μέσον αλλά τον χρήστη.


Η σύμβαση παραχώρησης κρίθηκε από το ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να αυξηθεί το όφελος για το Δημόσιο. Κι εδώ φάνηκαν το γνήσιο νομικό ταλέντο και η εξαντλητική επιμέλεια του Αντώνη Βγόντζα: κατόρθωσε με την πένα του να μεταφράσει την πολιτική βούληση σε πράξη. Η προβλεπτικότητα του έργου του ήταν θαυμαστή. Ο νόμος του κράτους για την κατασκευή και τη διαχείριση απεδείχθη μοναδικός. Κατόρθωσε να απαλείψει τα εμπόδια που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα κάθε στιγμή, από την κατασκευή μέχρι και σήμερα. Η αρμονική συνεργασία των μετόχων και της ΕΕ δεν διαταράχθηκε ποτέ, ακόμη και σε στιγμές που οι διαφωνίες ήταν σημαντικές.

Στην πραγματικότητα, η νομική προνοητικότητά του υπήρξε ένα από τα δομικά στοιχεία του έργου, αντίστοιχη με το οπλισμένο με ατσάλι σκυρόδεμα των θεμελίων. Και έδωσε δύναμη να αντιμετωπιστούν τα ποικίλα εμπόδια και οι πολεμικές.

Γείτονες, είχαμε την ευκαιρία συχνά πυκνά να συζητάμε. Αυτό που μένει είναι η άλλη του αγάπη: η Κρήτη. Δεν πρόλαβε να την υπηρετήσει.

Αντώνη, καλό ταξίδι.


"ΤΑ ΝΕΑ", 01/04/19


ΦΙΛΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ,
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ...

Ο Αντώνης Βγόντζας δεν ήταν μόνο ένας εξαίρετος νομικός. Ηταν ένας από εμάς. Από τους σκαπανείς της πένας. Απόδειξη το γεγονός ότι μία εβδομάδα πριν το μοιραίο, δημοσίευε το τελευταίο του άρθρο. Μέσα στην επικαιρότητα. Με τις ίδιες πάντα αγωνίες, με τον ίδιο νηφάλιο λόγο, αλλά, ταυτόχρονα, εύστοχο και καυστικό. Κι ήταν αυτός ο λόγος, που υπήρξε ένας από τους στενούς συνεργάτες και αρθρογράφους των «ΝΕΩΝ» και μάλιστα σε εποχές δύσκολες και για τον τόπο και για τον Τύπο.

Ηταν ο πλέον πολύτιμος συνεργάτης για κάθε δημοσιογράφο που ήθελε να ασκεί το λειτούργημά του με εγκυρότητα, καθώς ο Αντώνης ήταν εκείνος ο οποίος με ανιδιοτέλεια και προθυμία ήταν έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ερμηνεύσει, να αναλύσει και να προσεγγίσει ένα θέμα νομικό, θεσμικό, κοινωνικό και πολιτικό με αντικειμενικότητα, στον βαθμό των βαθιά δημοκρατικών αντιλήψεων που είχε. Αυτό το χαρακτηριστικό στίγμα του κυριαρχούσε στα νομοθετήματα που θεσπίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν ως σύμβουλος του αείμνηστου καθηγητή Γεώργιου - Αλέξανδρου Μαγκάκη είχε καθοριστικό λόγο για τις θεσμικές αλλαγές που επήλθαν εκείνη την εποχή και εκσυγχρόνισαν το δίκαιο της χώρας. Οικογενειακό δίκαιο, νόμος περί ναρκωτικών, σωφρονιστικός κώδικας.

Καθημερινός σχολιαστής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» καθ' όλη τη διάρκεια του Ειδικού Δικαστηρίου, που εκδίκασε το «σκάνδαλο Κοσκωτά». Από τους ελάχιστους βαθείς γνώστες ολόκληρης της πολυσέλιδης δικογραφίας, παρατηρητής των δικαστικών συνεδριάσεων και γνώστης του πολιτικο-δικαστικού παρασκηνίου που αναπτυσσόταν εκείνον τον καιρό.

Στο ίδιο γραφείο με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αποτελούσαν τον πυρήνα του σχεδιασμού και της αντίκρουσης των αίολων, όπως απεδείχθη, από τη δικαστική απόφαση, ισχυρισμών και κατηγοριών που βάρυναν τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου.


Ωστόσο, υπάρχει και μία άλλη πλευρά του Αντώνη. Η πλευρά του φίλου. Εκείνου του ανθρώπου, ο οποίος, φτασμένος πλέον δικηγόρος, δεν δίσταζε να παραστεί ακόμη και σε πταισματοδικείο προκειμένου να υπερασπιστεί φίλους. Και ασκούσε και τότε τα καθήκοντά του, σαν να βρισκόταν σε Κακουργιοδικείο ή ακόμη και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Το αίσθημα δικαίου και η στήριξη των ανθρώπων που ζητούσαν τη βοήθειά του προείχε για τον Αντώνη κάθε άλλης σκέψης.

Αντίο, καλέ μας φίλε. Θα λείψεις από ολόκληρο τον δημοσιογραφικό και νομικό κόσμο της χώρας.

-Η Τζώρτζια Κοντράρου είναι δημοσιογράφος



Aπό τον ιστότοπο "neakriti"

Πλήθος κόσμου έδωσαν συγκινημένοι το "παρών" στην κηδεία του αγαπητού Αντώνη Βγόντζα.

Ο Αντώνης Βγόντζας, έφυγε την περασμένη Παρασκευή 29 Μαρτίου, νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 73 ετών. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο ίδιος παρέμενε δυνατός και γεμάτος θέληση για ζωή. Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι και πριν από μάι εβδομάδα από το θάνατό του, τα άρθρα του στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ήταν καθημερινά.

Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνεργάτες, οι γνωστοί, του είπαν το τελευταίο αντίο, στην αγαπημένη του εκκλησία, τον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στον Υμμητό.

Μία εκ των πλέον συγκινητικών εικόνων ήταν εκείνη των έξι μελών της Ένωσης Κρητών Υμμητού, οι οποίοι βρίσκονταν δίπλα από τη σορό του εκλιπόντος, ντυμένοι με παραδοσιακές Κρητικές στολές.



Άνθρωποι του πολιτικού κόσμου, άνθρωποι που ασκούν τη νομική επιστήμη, αλλά και απλοί πολίτες, Κρητικοί, συμπατριώτες του, αφού και ο ίδιος καταγόταν από το Λασίθι, βρέθηκαν στον Ιερό Ναό, τιμώντας έτσι το φίλο, το συγγενή, το συνοδοιπόρο, τον άνθρωπο εκείνο που είχε πολλά ακόμη να προσφέρει...





Πλήθος πολιτικών προσώπων

Μεταξύ άλλων, στο τελευταίο αντίο του παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργό Παιδείας Νίκος Φίλης, το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Κώστας Λαλιώτης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καθώς και ο Πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Βουλευτής με τη νέα Δημοπκρατία και π΄ρωην Δήμαχρος Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Ρακόφυλλος, εμφανίστηκε υποβασταζόμενος.

Παράλληλα, στην κηδεία παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Τσούρας, ο πρώην Υπουργός με το ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας, η πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη και ο πρώην Υφυπουργός και Μέλος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.

Ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανταλίδης, η Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο νομικός και πρώην Υπουργός με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Σταθόπουλος, ο πρώην Υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Γείτονας, ο πρώην προϊστάμενος της ΔΕΣΕ Νίκος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις Βασίλης Μπρακατσούλιας, καθώς και ο Γιάννης Πευκιανάκης, ήταν επίσης εκεί για το ύστατο χαίρε στον Αντώνη Βγόντζα.

Παράλληλα, το "παρών" έδωσαν και εκπρόσωποι της Ανώτατης Ηγεσίας του Δικαστικού Σώματος, ανάμεσα τους, πρώην Προέδροι του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβέσος.









Ηχηρός ο αποχαιρετισμός από την Κρήτη

Πολλοί ήταν και οι Κρητικοί που βρέθηκαν στην Αθήνα και ειδικότερα στον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου για το ύστατο χαίρε στον αγαπητό Αντώνη Βγόντζα. Μεταξύ αυτών ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο Ηράκλειο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης, ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, καθώς και ο (πρώην) και υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης, η Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κατερίνα Κοσμαδάκη, ο Πρόεδρος του Ομίλου της ΚΡΗΤΗ TV Αντώνης Δημητρίου, η πρώην Διευθύντρια Αναισθησιολογίας ΠΑΓΝΗ Ελένη Ασκητοπούλου, ο Συγγραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης, ο εφοριακός Παντελής Αποδουλιανάκης.

Παράλληλα, συγκινημένα ήταν τα μέλη του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Ηρακλείου, στην κηδεία του Αντώνη Βγόντζα, τον οποίο και, επί χρόνια, εκπροσώπησε νομικά.






ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
και οι ιδιαίτεροι δεσμοί με τη Μεγαλόνησο

Ο γνωστός νομικός είχε ιδιαίτερους και στενούς δεσμούς με το νησί μας, ήταν πολύ συχνή η παρουσία του στον τόπο καταγωγής του, το Λασίθι, για τον οποίο τόπο έδινε διαχρονικά αγώνες και από τον πολιτικό στίβο.

Επίσης ήταν βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της δικηγορίας και της συγγραφής. Παρέμενε ενεργός και δυνατός μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Αρθρογραφούσε για την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Ενώ είχε συγγράψει, συνολικά, 7 βιβλία.

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις που κατέγραψε στο βιβλίο του "Ανάμεσα στη μικρή και μεγάλη ιστορία": «Έχω κέφι ακόμα και ενθουσιασμό. Σχεδιάζω. Έχω οράματα. Καταπιάνομαι με όσα καινούρια μπορώ να κατανοήσω. Η θέληση μου για ζωή παραμένη ακέραιη. Από τη φύση μου δεν παραπονιέμαι εύκολα. Δεν τα παρατάω.»










(

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου