"ΤΑ ΝΕΑ", 12/04/19
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
"Συμφωνία της Εκκλησίας με την παρούσα κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και το μισθολογικό των ιερέων είναι αδύν3ατο να υπάρξει. Διάλογος μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την πίεση του προεκλογικού χρόνου...».
Με αυτά τα λόγια ανώτατος εκκλησιαστικός παράγοντας εξηγούσε χθες στα «ΝΕΑ» ότι η Ιεραρχία έβαλε οριστικά «ταφόπλακα» στην πρόταση της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία με ταυτόχρονη έξοδο των ιερέων από το Δημόσιο. Ουσιαστικά το μήνυμα που στέλνει η Εκκλησία στην κυβέρνηση είναι πως συζήτηση και διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα βεβαίως και μπορεί να γίνει, αλλά «μόνο μετά τις εκλογές και με την επόμενη κυβέρνηση».
Ούτε η «χημεία» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ούτε και οι καλές σχέσεις που είχε αρχίσει να καλλιεργεί με το Μαξίμου μερίδα κληρικών και μητροπολιτών στάθηκαν ικανά για να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι άλλοτε ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής με το Μαξίμου είναι πλέον ερμητικά κλειστοί.
Γιατί όμως η ζεστή ατμόσφαιρα που υπήρχε όταν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός παρουσίαζαν από κοινού στο Μαξίμου στις 6 Νοεμβρίου την πρόθεση συμφωνίας Εκκλησίας - Πολιτείας των 15 σημείων, μεταβλήθηκε άρδην και τώρα το κλίμα θυμίζει... Σιβηρία; Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τον Αρχιεπίσκοπο - ο οποίος μάλιστα είχε εκτεθεί δημοσίως παρουσιάζοντας μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα το προσχέδιο - αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των μητροπολιτών, ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά τις ανακοινώσεις. Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού είχε πει ότι με την έξοδο των κληρικών από το Δημόσιο η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε 10.000 προσλήψεις.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Για την Εκκλησία η δήλωση Τζανακόπουλου δεν ήταν απλώς «αιτία πολέμου», αλλά έβαζε οριστικό τέλος στη συμφωνία. Μητροπολίτες που μίλησαν στα «ΝΕΑ» εξηγούν πως τότε ο Αρχιεπίσκοπος - μολονότι δεν το εξέφρασε ανοιχτά - αλλά και το σύνολο του κλήρου αντιλήφθηκαν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την Εκκλησία στο πολιτικό και κομματικό παιχνίδι και μάλιστα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Γι' αυτό λένε και οι αντιδράσεις από ιερείς και μητροπολίτες ήταν σφοδρές. Συμπληρώνουν μάλιστα πως το θέμα των κληρικών έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο τέλος της συμφωνίας. Από τη στιγμή που πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η έξοδος των κληρικών από το Δημόσιο και δεν υπήρχε καμία πρόνοια για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματά τους, ο κύβος είχε πλέον ριφθεί: η Ιεραρχία δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συμφωνήσει. Και ο βασικός λόγος, επισημαίνουν εκκλησιαστικές πηγές, ήταν επειδή η κυβέρνηση έπληττε την «καρδιά» της Εκκλησίας, δηλαδή τους ιερείς που ειδικά στην περίοδο της κρίσης «στάθηκαν δίπλα στους πολίτες και την ελληνική κοινωνία».
Ηταν λοιπόν, επόμενο, προσθέτουν, το βροντερό «όχι» που είπε η Ιεραρχία στην αλλαγή της μισθοδοσίας των κληρικών στις 16 Νοεμβρίου διαμηνύοντας στο Μαξίμου πως ευχαρίστως συζητάει, αλλά το μισθολογικό των κληρικών είναι «κόκκινη γραμμή».
Υπό αυτά τα δεδομένα, το ήδη ψυχρό κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Ιεραρχία πάγωσε ακόμη περισσότερο. Πηγές της Εκκλησίας χαρακτηρίζουν τον διάλογο που ξεκίνησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ως προσχηματικό και ως εκ τούτου η Ιεραρχία δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συζητήσει επί της ουσίας. Κάπως έτσι στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της 20ής Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος έγραψε τον επίλογο με το δικό του ιδιαίτερο στυλ: Εκανε μια ισορροπημένη εισήγηση στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «χωρίς τη συναίνεση και τη συγκατάθεση των κληρικών δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα». Και ταυτόχρονα τορπίλισε την πρόθεση συμφωνίας από τη στιγμή που έβλεπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στη στάση «take it or leave it». Δηλαδή ζητούσε από την Εκκλησία ή να δεχτεί όλα τα σημεία, μαζί και την έξοδο των κληρικών από το Δημόσιο ή τίποτα.
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Η Ιεραρχία σημείωνε τότε στο ανακοινωθέν της πως αποφάσισε να «εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος» και ταυτόχρονα να «συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία». Ομως αυτό το παράθυρο διαλόγου που άφηνε ανοιχτό δεν αφορούσε την παρούσα κυβέρνηση αλλά την... επόμενη που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, η Ιεραρχία επισήμανε πως όταν ξεκινήσει και πάλι ένας διάλογος για το ζήτημα - δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές - θα πρέπει να μπουν προς συζήτηση και άλλα θέματα που η παρούσα κυβέρνηση είχε αφήσει απέξω, όπως οι οργανικές θέσεις των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, η αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939, αλλά και τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις Συμβάσεις της 18ης Σεπτεμβρίου 1952.
Στην παρούσα φάση πάντως - όπως εκτιμούν στην Ιεραρχία - δηλαδή παραμονές των διπλών εκλογών (για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο) και λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες η κυβέρνηση θα είναι απίθανο να ανοίξει και πάλι το θέμα. «Δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον κόσμο της Εκκλησίας και να τον έχει απέναντί της...», είναι το δικό της μήνυμα.
...Και μία τοποθέτηση-τιμωρία
της Εκκλησίας από τον Υπουργό (και)Θρησκευμάτων Γαβρόγλου;
"Φωτιές» ανάβει η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου στη Βουλή αναφορικά με τον αριθμό των οργανικών θέσεων ιερέων καθώς επικαλέστηκε νόμο του 1945, για να δηλώσει ότι «οι οργανικές θέσεις ιερέων είναι 6.000 και ούτε μια παραπάνω», αφού όπως είπε πρέπει να μισθοδοτούνται μόνον οι έγγαμοι ιερείς, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
Ο υπουργός δήλωσε δε ότι εάν το ελεγκτικό συμβούλιο ζητήσει να μάθει γιατί μισθοδοτούνται όλοι αυτοί οι επιπλέον ιερωμένοι, οι οποίοι ξεπερνούν τους 4.000 (σήμερα μισθοδοτούνται 10.400) μπορεί να βρεθούν στον αέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου μισθοδοτούνται άγαμοι κληρικοί και ιερομόναχοι και ζήτησε από την αντιπολίτευση επιτακτικά να του πει αν πιστεύει πως αυτό είναι το σωστό, ενώ τόνισε πως το πλαίσιο συμφωνίας του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό, αυτή την παθογένεια είχε σκοπόν να διορθώσει, καλώντας τα κόμματα να πάρουν θέση.
Η τοποθέτηση του Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή ήρθε ως απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη ο οποίος έκανε λόγο για συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα κάτω από το τραπέζι, με αποτέλεσμα να προκληθεί και φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε υπουργό και βουλευτή. Ο Δ. Κυριαζίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: Να καθίσετε να μιλήστε και να μην πάτε κάτω από το τραπέζι, να κάνετε την όποια «συνέργεια» που λέτε με την Αρχιεπισκοπή ή τον Αρχιεπίσκοπο. Με τον Κώστα Γαβρόγλου να απαντά: Πώς να νομοθετήσουμε, κ. Κυριαζίδη, λοιπόν, όταν εσείς ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα λέτε το απαράδεκτο -και σας ζητώ να το πάρετε πίσω- ότι η συμφωνία ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και στον πρωθυπουργό έγινε κάτω από το τραπέζι; Ντροπή σας! Ντροπή σας! Κάτω από το τραπέζι; Είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο; Τα «κάτω από το τραπέζι» είναι επί άλλων κυβερνήσεων. Εχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα και ζητάω να το πάρετε πίσω. Συμφωνία κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στον πρωθυπουργό μιας δημοκρατικά εκλεγμένης χώρας και ενός Αρχιεπισκόπου; Αυτά δεν πρέπει να λέγονται!
Στην απάντηση του αναφορικά με το θέμα των κληρικών ο Κ. Γαβρόγλου ανέφερε αναλυτικά τα εξής:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Σας παρακαλώ, προφανώς σας γράφουν άλλοι τις ερωτήσεις. Με συγχωρείτε, όταν εδώ γραπτά λέει: «Καθότι από τις δέκα χιλιάδες τετρακόσιες οργανικές θέσεις ιερέων περισσότερες από δυόμισι χιλιάδες παραμένουν κενές», πρέπει να μας πείτε βάσει ποιου νόμου είναι αυτές οι δέκα χιλιάδες τετρακόσιες θέσεις. Δεν υπάρχουν, λοιπόν. Να το ξέρετε, για να μην εκτεθείτε.
Ο νόμος ο οποίος ορίζει τις οργανικές θέσεις, για να γνωρίζετε, είναι ο αναγκαστικός ν. 536/1945 και οι οργανικές θέσεις ιερέων στην Εκκλησία είναι έξι χιλιάδες, ούτε μία παραπάνω. Είναι έξι χιλιάδες. Να το ξέρουμε αυτό. Δεν είναι δέκα χιλιάδες τετρακόσιες. Πρώτον αυτό.
Δεύτερον, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να μισθοδοτούνται οι έγγαμοι ή οι άγαμοι κληρικοί; Διότι ο νόμος είναι απολύτως σαφής. Ο νόμος μιλάει για τους έγγαμους κληρικούς. Ξέρετε τι γίνεται σήμερα, άραγε; Θα ήθελα να μου απαντήσετε, αν γνωρίζετε. Διότι ο νόμος του 1945 πήγε να προστατεύσει τους έγγαμους κληρικούς από μια εξευτελιστική καθημερινότητα. Είναι σωστό, κατά τη γνώμη σας, να μισθοδοτούνται ιερομόναχοι; Είναι σωστό να μισθοδοτούνται άγαμοι κληρικοί;
Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και να σας πω κάτι; Έχετε ρωτήσει καθόλου τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο αν έχει κάνει μια κατανομή των οργανικών θέσεων ανά Μητρόπολη; Γιατί και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.
Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν πολλοί ιερείς στα αστικά κέντρα και ελάχιστοι στις επαρχίες της χώρας και στις απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό ακριβώς πήγε να διορθώσει το πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό. Αυτό που εσείς, με δική σας πρωτοβουλία, είπατε ότι τελείωσε, πήγε στις καλένδες τώρα, δεν πρόκειται να συνεχιστεί.
Το ερώτημα είναι: ως πολιτικά κόμματα θέλουμε να μπει μια τάξη σε αυτό, ναι ή όχι; Εμείς δεν λέμε να διώξουμε κανέναν. Εμείς δε λέμε να σταματήσει η μισθοδοσία. Εν πάση περιπτώσει, όμως, όταν υπάρχουν έξι χιλιάδες οργανικές και μέσα από μια απίστευτη παθογένεια, που έγινε σιγά-σιγά από το 1945 και μετά, σήμερα η πολιτεία μισθοδοτεί πάνω από δέκα χιλιάδες, αυτό είναι μια θεσμική ακαταστασία, στην οποία τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση.
Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Το μεν πολιτικό πρόβλημα είναι ότι το μόνο που ενδιαφέρει τη Νέα Δημοκρατία είναι να κάνει αυτή την αντιπολίτευση του μαύρου-άσπρου. Σας ρωτώ, λοιπόν, αν εσείς είστε υπέρ του να μπορέσει να μπει μια τάξη, ένας ορθολογισμός περαιτέρω κατοχύρωσης των κληρικών, ώστε αυτή η χώρα, επιτέλους, να έχει τα αντίστοιχα μητρώα, την αντίστοιχη μισθοδοσία κλπ.
Τώρα, για τα υπόλοιπα που είπατε, πραγματικά σας το είχα πει και την άλλη φορά. Πρέπει να έρχεστε λίγο πιο ετοιμασμένος. Δεν μπορείτε να διαβάζετε τις ειδήσεις που είναι στα διάφορα site. Κοιτάξτε. Ρωτώ το κόμμα σας, το οποίο αρνείται να απαντήσει. Μήπως εσείς μπορείτε να απαντήσετε, έστω και προσωπικά: Γνωρίζετε ότι ζείτε σε μια χώρα που δεν έχει Γ΄ Λυκείου και η Γ΄ Λυκείου είναι μόνο στα χαρτιά; Το ξέρετε αυτό; Το ξέρετε ότι από τώρα αρχίζει και ερημώνει η Γ΄ Λυκείου; Το ξέρετε ότι σε πάρα πολλά σχολεία ακυρώνονται οι εκπαιδευτικοί, παρ’ όλη την τεράστια προσπάθεια που κάνουν, με ένα ακροατήριο μαθητών οι οποίοι είναι κουρασμένοι, οι οποίοι το μόνο που σκέφτονται είναι να λύσουν τις ασκήσεις τα φροντιστήρια κλπ.; Θέλετε το δημόσιο σχολείο, ναι ή όχι; Θέλετε να είμαστε μια χώρα που να έχει Γ΄ Λυκείου ή να έχει μία Γ΄ Λυκείου που να είναι μόνο στα χαρτιά;
Ακριβώς αυτό κάνουμε, καταργώντας όλη αυτήν την ακαταστασία και στην Γ΄ Λυκείου όπως υπάρχει. Έχουμε τέσσερα μαθήματα, έξι ώρες, η ύλη είναι πάρα πολύ διαχειρίσιμη και με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι και τα παιδιά θα μπουν σε μία καθημερινότητα που να μην έχουν αυτό το τρελό άγχος, οι γονείς δεν θα έχουν λόγο να στέλνουν τα παιδιά τους να κάνουν ιδιαίτερα και οι εκπαιδευτικοί θα ξαναποκτήσουν τον ρόλο που πρέπει, που είναι να προετοιμάζουν αυτά τα παιδιά για το πανεπιστήμιο μέσα από το δημόσιο σχολείο.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου