οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

"...Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η κατανομή των ψήφων όσων δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς έγινε εμφανές πως στηρίχθηκαν και από κεντρικές γραμμές - ένα ακόμα δείγμα της διεύρυνσης, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της Γεννηματά. Πρώτοι είναι ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Σταμάτης Μαλέλης από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ στην πρώτη πενηντάδα βρίσκονται επίσης ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο Γιώργος Γιάνναρος και ο Γιώργος Σιακαντάρης (ΔΗΜΑΡ), καθώς και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου (Ποτάμι). Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν μάλιστα ισχυρή παρουσία - εκτός από τους προαναφερθέντες, μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν επίσης οι Δημήτρης Στάμου, Τάσος Δαρσινός, Εφη Παγκάλου, Χρήστος Μέγας, Φωτεινή Αναστασίου, Νίκη Φούντα, Ευγενία Μπουρνόβα και Ισμήνη Μώρου. Τα στελέχη επιρροής Καμίνη υπολογίζονται στα εννιά, με τον Στέφανο Παραστατίδη να κάνει την έκπληξη στη 18η θέση, μαζί με τους Οδυσσέα Κορακίδη, Νέλλη Παπαχελά, Ευτυχία Θάνου, Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη, Βασίλη Κίτσιο, Απόστολο Κοιμήση και Γιώργο Τσούμα. Από το Ποτάμι εξελέγησαν επίσης ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος, ενώ εκπροσώπηση υπάρχει για τις Κινήσεις Πολιτών (Γ. Τούντας, Π.Κ. Ιωακειμίδης, Σ. Διακουλάκης) και την ΕΔΕΜ (Απ. Πόντας)...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 02/04/19

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Οι ψηφοφορίες είναι πάντα μια καλή αιτία για εντάσεις μέσα σ' ένα κόμμα - πόσω μάλλον όταν η ψηφοφορία αφορά την Κεντρική Επιτροπή. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναίμακτη, επιβεβαιώνοντας το ενωτικό κλίμα που παρατηρήθηκε στο συνέδριο. Κλίμα που δίνει τα εφόδια στον κεντροαριστερό φορέα για το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την επιτυχία στις ευρωεκλογές και τον στόχο της διερευνητικής εντολής στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι εσωτερικές ανακατατάξεις, βέβαια, πάντα έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, γιατί αντικατοπτρίζουν τις ισορροπίες που διαμορφώνονται ενόψει των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, που απαριθμεί 251 μέλη, αποτυπώνει τη δύναμη των τάσεων, όπως αυτές προσδιορίστηκαν μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας, το 2017.

Η Φώφη Γεννηματά επιβεβαίωσε την πλειοψηφία της στο κόμμα, με τους πιο στενούς συνεργάτες της να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Μετά τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον Παύλο
Χρηστίδη, τα δύο πιο προβεβλη-μένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ακολουθούν οι Μανώλης Οθωνας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Κώστας Πανταζής και Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ανανέωση. Παράλληλα, η επιλογή της ανανέωσης γίνεται εμφανής από τις ψήφους που συγκέντρωσαν τόσο ο Χριστοδουλάκης όσο και ο Χρηστίδης - βάζοντας παρακαταθήκη για το μέλλον. Από την άλλη, η συντεταγμένη παρουσία των στελεχών που πρόσκεινται στον Νίκο Ανδρουλάκη, οι οποίοι αριθμούν περίπου τους εκατό, δημιουργεί τάση εντός της Κεντρικής Επιτροπής. Πρώτος σε σταυρούς στους ανδρουλακικούς, εντός δεκάδας, βρίσκεται ο Στέφανος Ξεκαλάκης, που επιστρέφει σε πολιτικό όργανο μετά την κόντρα του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2017. Επεται ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στη 13η θέση, που συμπληρώνει, λόγω ηλικίας, το παζλ της ανανέωσης. Το ΚΙΔΗΣΟ εξέλεξε περίπου 20 στελέχη, με τον Μιχάλη Καρχιμάκη και τον Φίλιππο Σαχινίδη να βρίσκονται στην 7η και τη 10η θέση αντίστοιχα. Η πρώτη γυναίκα βρίσκεται πέντε θέσεις παρακάτω και είναι η Τόνια Αντωνίου - στην τελική σύνθεση της Επιτροπής θα υπάρχει ποσόστωση γυναικών 30%.

Εκτός ΠΑΣΟΚ. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η κατανομή των ψήφων όσων δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς έγινε εμφανές πως στηρίχθηκαν και από κεντρικές γραμμές - ένα ακόμα δείγμα της διεύρυνσης, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της Γεννηματά. Πρώτοι είναι ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Σταμάτης Μαλέλης από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ στην πρώτη πενηντάδα βρίσκονται επίσης ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο Γιώργος Γιάνναρος και ο Γιώργος Σιακαντάρης (ΔΗΜΑΡ), καθώς και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου (Ποτάμι). Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν μάλιστα ισχυρή παρουσία - εκτός από τους προαναφερθέντες, μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν επίσης οι Δημήτρης Στάμου, Τάσος Δαρσινός, Εφη Παγκάλου, Χρήστος Μέγας, Φωτεινή Αναστασίου, Νίκη Φούντα, Ευγενία Μπουρνόβα και Ισμήνη Μώρου. Τα στελέχη επιρροής Καμίνη υπολογίζονται στα εννιά, με τον Στέφανο Παραστατίδη να κάνει την έκπληξη στη 18η θέση, μαζί με τους Οδυσσέα Κορακίδη, Νέλλη Παπαχελά, Ευτυχία Θάνου, Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη, Βασίλη Κίτσιο, Απόστολο Κοιμήση και Γιώργο Τσούμα. Από το Ποτάμι εξελέγησαν επίσης ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος, ενώ εκπροσώπηση υπάρχει για τις Κινήσεις Πολιτών (Γ. Τούντας, Π.Κ. Ιωακειμίδης, Σ. Διακουλάκης) και την ΕΔΕΜ (Απ. Πόντας).

Με την ανάδειξη και του Πολιτικού Συμβουλίου, τις επόμενες ημέρες, κλείνει το κεφάλαιο των διορισμένων οργάνων. Από εδώ και πέρα, όλοι επικεντρώνονται στη συσπείρωση, καθώς, όπως σχολίαζαν αστειευόμενα κεντροαριστερά στελέχη, «για να υπάρχει κόμμα να τσακωθούν γι' αυτό πρέπει ο κεντροαριστερός φορέας να περάσει τον πήχη που έχει θέσει». Και αυτός έγινε πια ξεκάθαρος από τη Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου: για να συμμετάσχει σε μετεκλογικό σχήμα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το Κίνημα Αλλαγής θέλει να πάρει διερευνητική εντολή. Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να πιέσει το πρώτο κόμμα (που με βάση το εκλογικό σύστημα πρέπει να συμμετέχει στην κυβέρνηση) για προγραμματική συμφωνία με βάση το «σχέδιο Ελλάδα». Μια αποστροφή της Γεννηματά το Σάββατο, πάντως, δημιούργησε μπέρδεμα, καθώς θεωρήθηκε πως η Χαριλάου Τρικούπη θα προσφύγει σε έκτακτο συνέδριο για την απόφαση συμμετοχής σε κυβέρνηση - στην πραγματικότητα, η απόφαση για αυτονομία της παράταξης είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει με συνέδριο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ 30 ΟΝΟΜΑΤΑ. Βάσει της σταυροδοσίας, τα πρώτα 30 στελέχη που εκλέγονται είναι οι:

Μανώλης Χριστοδουλάκης (1.753), Παύλος Χρηστίδης (1.153), Μανώλης Οθωνας (965), Χρήστος Πολυζωγόπουλος (852), Κώστας Πανταζής (795), Χρήστος Πρωτόπαπας (703), Μιχάλης Καρχιμάκης (660), Στέφανος Ξεκαλάκης (660), Κώστας Παπαδημητρίου (642), Φίλιππος Σαχινίδης (621), Θόδωρος Μαργαρίτης (618), Σταμάτης Μαλέλης (612), Ανδρέας Σπυρόπουλος (566), Παντελής Καμάς (565), Τόνια Αντωνίου (557), Λάμπρος Παλάντζας (547), Χαράλαμπος Μπελτεγρής (538), Στέφανος Παραστατίδης (536), Αρης Καρβούνης (527), Μιχάλης Κατρίνης (525), Βασίλης Εξαρχος (507), Σπύρος Καρανικόλας (502), Μιχάλης Κορδαλής (497), Θανάσης Λεβέντης (493), Γιώργος Μπουλμπασάκος (492), Λευτέρης Κατσικαρέλης (484), Εφη Χαλάτση (479), Γιώργος Βασιλόπουλος (478), Απόστολος Πόντας (477), Δημήτρης Κουρόγιωργας (471).


....τα ΣΥΡΙΖΑίϊκα φύλλα

"Εφ.Συν", 02/04/19

"Η  ΑΥΤΗ", 02/04/19


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Μπορεί ενόψει του συνεδρίου η Χαριλάου Τρικούπη να διατυμπάνιζε ότι ο ερχομός του Φρανς Τίμερμανς “δίνει απαντήσεις” σε όσους επιχειρούν “δήθεν προοδευτικά μέτωπα”, ωστόσο ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο φρόντισε να δώσει τις δικές του απαντήσεις προς την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., εντός και εκτός συνεδρίου, αλλά αποδέχτηκε και την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα και συναντήθηκε μαζί του χθες.

“Κατανοώ την κατάσταση στην Ελλάδα, κατανοώ τη θέση της Φώφης και τη σέβομαι, αλλά και η ίδια καταλαβαίνει ότι στην Ευρωβουλή προσπαθώ να κινητοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται τις προοδευτικές δυνάμεις για να περιορίσουμε τους ακροδεξιούς” σημείωνε σε συνέντευξή του (“Νέα”) το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν από την έναρξη του Συνεδρίου.

Τόνισε ότι “στο πλαίσιο των συνεργασιών με προοδευτικές δυνάμεις η Ενωτική Αριστερά είναι μία από τις ομάδες με τις οποίες βλέπω δυνατότητα συνεργασίας”, ενώ χαιρέτισε ένθερμα και με μεγάλη ικανοποίηση (σ.σ.: όπως άλλωστε εξαρχής έκανε η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας πως πρόκειται για «ιστορική στιγμή”.

Αλλά και από το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν και μιλούσε για το ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Φρ. Τίμερμανς έστειλε σαφές μήνυμα ως προς το ποιος είναι ο εχθρός: η Δεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός. Σημείωσε από την εκδήλωση που έγινε για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ΣΕΦ στο πλαίσιο του συνεδρίου, ότι “όποιες κι αν είναι οι διαφορές που πρέπει να έχουμε μέσα στην οικογένειά μας, αυτές δεν συγκρίνονται με τον πόνο που θα επιφέρει η Δεξιά".

«Κι εμείς πρέπει ν’ αγωνιστούμε για να το αποτρέψουμε αυτό. Να μείνουμε ενωμένοι για να θάψουμε μια και καλή τον νεοφιλελευθερισμό» υπογράμμισε. Ακριβώς αυτό όμως ζητούσε και ο Ον. Μπούλμαν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, για να εισπράξει τότε (και έκτοτε) μόνο προσβολές και επιθέσεις από τη Χαρ. Τρικούπη, μαζί με το ευρύτερο σχόλιο περί μειοψηφικών ομάδων εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας των σοσιαλιστών.

Το θολό μήνυμα της Γεννηματά...

Αυτό το καθαρό μήνυμα, που με απλά και κρυστάλλινα λόγια διατύπωσε ο Φρ. Τίμερμανς, δεν διατυπώθηκε εξίσου και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτόνομη πορεία έως τις εθνικές εκλογές, με διμέτωπο πρωτίστως κατά του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως κατά της “δεξιάς παλινόρθωσης” (σ.σ.: η ΝΔ δεν αναφέρεται ονομαστικά) με σκοπό το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα και να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή, περίπτωση στην οποία και μόνο θα μπει σε προγραμματικό διάλογο για συγκυβέρνηση.

Σε αυτά θα μπορούσε να συμπυκνώνεται η πολιτική απόφαση που έλαβε το 2ο Συνέδριο του ενιαίου (πλέον) φορέα το σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, όπου εξελέγη η νέα ΚΠΕ με 251 μέλη και αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο “ήλιος” του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα ψηφοδέλτια.

...και ο μετεκλογικός αστερίσκος

Ωστόσο η Φ. Γεννηματά, με το μότο “Ναι στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και βροντερό όχι στη δεξιά παλινόρθωση”, ήταν πολύ σαφέστερη όταν έβαζε έναν πολύ κρίσιμο “αστερίσκο” στο πλαίσιο της απόφασης. Μια ρητή επισήμανση που αφορά ευθέως το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών: “Οποιαδήποτε αλλαγή θέσης προϋποθέτει συνέδριο”.

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον το πρώτο κόμμα δεν λάβει αυτοδυναμία, είτε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιτύχει τον στόχο του για την τρίτη εντολή είτε όχι, η ηγεσία του θα προχωρήσει σε έκτακτο μετεκλογικό συνέδριο που θα αποφασίσει τη νέα στρατηγική για τις κυβερνητικές συνεργασίες, πάνω στα πραγματικά δεδομένα πλέον.

Ρέππας και Ανδρουλάκης

Ένα ακόμη ενδεχόμενο είναι υπαρκτό και το προβλέπει το Καταστατικό, όπως επισήμανε ο Δ. Ρέππας, δηλαδή να διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα για να αποφασίσει η βάση αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση ή όχι. Κάθετα αντίθετος σε προοπτική συμμετοχής του φορέα σε συγκυβέρνηση εφόσον δεν καλυφθεί η προϋπόθεση ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα έχει λάβει την τρίτη εντολή εμφανίστηκε ο Ν. Ανδρουλάκης.

“Αν ο λαός στείλει μήνυμα νίκης, οφείλουμε να είμαστε δύναμη σταθερότητας διότι ο λαός θα μας δώσει τη δύναμη να επιβάλουμε τις προοδευτικές μας αρχές. Εάν ο λαός δεν μας τιμήσει, ο δρόμος είναι ένας, η ρεαλιστική προοδευτική αντιπολίτευση και κανένας άλλος” είπε.

Συγκυβέρνηση με Ν.Δ. δείχνει ο Βενιζέλος

Οπωσδήποτε συμμετοχή σε κυβέρνηση με τον πρώτο, που εκτιμά και ευελπιστεί ότι θα είναι η Ν.Δ., ήταν το μήνυμα του Ευ. Βενιζέλου με τη φράση “Δεν είμαστε ΚΚΕ του Κέντρου”. Ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και κεντρικός εισηγητής της “στρατηγικής ήττας” του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε προς όλους ότι “είμαστε οι βασικοί αντίπαλοι του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ” και πως “ενόψει της αλλαγής της πολιτικής κατάστασης, εμείς είμαστε η παράταξη που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή της μόνης ολοκληρωμένης, υπεύθυνης και πραγματικά προοδευτικής εθνικής στρατηγικής”.

Είπε ότι η παράταξη αποκτά δυναμική μόνο όταν σηκώνει τη σημαία της εθνικής προοπτικής και πως δεν μπορεί να έχει ως στόχευση μόνο τη βελτίωση των ποσοστών της.

Συμβολισμοί


Σε σημειολογικό επίπεδο τις εντυπώσεις “έκλεψε” το γεγονός ότι Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλος κάθισαν όλοι μαζί στην πρώτη σειρά και ο ένας χειροκροτούσε τον άλλον μετά τις τοποθετήσεις τους. Αυτό ενίσχυσε την εικόνα “ενότητας” και συσπείρωσης για το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με το συνέδριο να είναι από τα λίγα όπου δεν κυριάρχησαν στο πρώτο επίπεδο οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, τα “καρφιά” και οι διαφορετικές “πλατφόρμες”.

Το στοίχημα της “ενότητας” εν μέσω προεκλογικής περιόδου (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) και ενόψει των εθνικών εκλογών μοιάζει λίγο - πολύ αυτονόητο. Ιδιαίτερα δε εάν συνυπολογιστούν ορισμένες παράμετροι της συγκεκριμένης προεκλογικής συγκυρίας: ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δίνει τη μάχη του “σταυρού” για να διασφαλίσει την επόμενη μέρα στον κοινοβουλευτικό βίο (“συντήρηση είναι η Δεξιά, αλλά αλήθεια είναι και ότι συντηρητική είναι και η πολιτική που εφάρμοσε και εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ” δήλωσε).

Ακόμα και ο τέως πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος αναμένει να επικυρωθεί η επιθυμία του για την πρώτη θέση του Επικρατείας. Ο δε πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ενδεχομένως νιώθει ανασφάλεια εξαιτίας των εξελίξεων στη διερεύνηση σκανδάλων υπουργών στις κυβερνήσεις του και μοιάζει να επιδεικνύει πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του οίστρο να στηρίξει ένα εγχείρημα που ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια εξηγούσε από τότε πως θα αποτύγχανε με τους όρους που τελικά ισχύουν σήμερα για τον φορέα.

Τι ξέχασε ο Κ. Σημίτης

Τώρα ο Κ. Σημίτης ζήτησε συστράτευση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ “ξέχασε” τη διακυβέρνηση Παπανδρέου, το ΔΝΤ, τα Μνημόνια, την κρίση και τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά αναφέροντας ότι ενώ “στα τέλη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στις αρχές του 2004, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα είχε φτάσει το 86% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος, δώδεκα χρόνια αργότερα -κι αφού είχαν κυβερνήσει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-, το 2016, το μέσο ελληνικό εισόδημα ήταν στο 68% του μέσου ευρωπαϊκού, είχε μειωθεί δηλαδή κατά 20% από το 2004”...

"Εφ.Συν", 02/04/19
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΩΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΣ,
ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛΛ.

"ΤΑ ΝΕΑ", 02/04/19



ΣΤΗ ΜΥΡΤΩ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

"Κλείνουμε τις πόρτες σε κάθε είδους "γέφυρες", προερχόμενες είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη ΝΔ» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος εξελέγη πρώτος σε ψήφους στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής τονίζει πως το συνέδριο «επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο» τις προσδοκίες των διοργανωτών, περιγράφοντάς το «ως ένα νέο ξεκίνημα για τη δημοκρατική παράταξη», και επιβεβαίωσε τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας. Ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες έχουν ως προϋπόθεση «την ισχυρή εντολή». «Είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη για μένα η εμπιστοσύνη της βάσης του συνεδρίου» ανέφερε για την εκλογή του, τονίζοντας πως «σε συνεννόηση με τη Γεννηματά θα αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας».

  • Ποια είναι τα μηνύματα που λάβατε το Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ; Επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες σας;
Το συνέδριό μας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ επιβεβαίωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες μας τις προσδοκίες. Η τοποθέτηση όλων των κεντρικών και ιστορικών στελεχών μας, πριν από τις διαδικασίες μας, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα συστράτευσης και ενότητας, που επικυρώθηκε και στο συνέδριο. Το πάθος και το χαμόγελο που ήταν αποτυπωμένο στα χείλη των συνέδρων μας, τόσο το Σάββατο στην πολιτική διαδικασία του συνεδρίου όσο και την Κυριακή στη διαδικασία ανάδειξης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι η καλύτερη δυνατή απόδειξη για την επιτυχία των διαδικασιών μας. Είναι η καλύτερη δυνατή εγγύηση για ένα νέο ξεκίνημα που κάνει σήμερα η δημοκρατική παράταξη επικυρώνοντας ομόφωνα την πολιτική εισήγηση και τις αλλαγές του καταστατικού μας. Με τη φόρα αυτή συνεχίζουμε για όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.
  • Τώρα που το συνέδριο τελείωσε, ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Κίνημα Αλλαγής;
Από οργανωτικής σκοπιάς, η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που αναδείχθηκε από τις διαδικασίες μας θα προχωρήσει στην πρώτη συνεδρίαση της στην εκλογή Πολιτικού Συμβουλίου και γραμματέα. Σε κάθε περίπτωση εμείς συνεχίζουμε, με βάση το οργανωμένο σχέδιο που έχουμε ήδη καταρτίσει, την προετοιμασία μας για επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρώσουμε την κατάρτιση του ψηφοδελτίου μας για τις ευρωεκλογές αλλά αντίστοιχα και για τις εθνικές εκλογές. Θέτουμε το Κίνημα Αλλαγής σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα με στόχο την εξωστρέφεια των πολιτικών μας παρεμβάσεων, την άμεση επαφή μας με την κοινωνία και τη συσπείρωση της βάσης μας. Στόχος να φτάσουμε τους επόμενους δύο μήνες σε όλες τις πόλεις και όλα τα χωριά της πατρίδας μας, να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η δημοκρατική παράταξη είναι ξανά εδώ και έτοιμη να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής.
  • Βάζετε συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο για τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται;
Συγκεκριμένος αριθμητικός στόχος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Η στόχευσή μας για όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας είναι μια σαφής αποτύπωση της τάσης ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών σε επίπεδο κοινωνίας. Που από τη μία πλευρά θα μας δώσει τη δύναμη σε εθνικό επίπεδο να κάνουμε πράξη το επεξεργασμένο, εξειδικευμένο, αναλυτικό και κοστολογημένο προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου, το «Σχέδιο Ελλάδα», και από την άλλη πλευρά θα στείλει το μήνυμα ότι ο προοδευτικός χώρος ανασυγκροτείται και είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά τη θέση που του αξίζει στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά μας για συμπόρευση που αποτυπώνεται σε όλες μας τις διαδικασίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με αποκορύφωμα το συνέδριό μας, είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει και έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή.
  • Εκτός από τη διερευνητική εντολή, η απόφαση λέει πως η αυτόνομη πορεία αλλάζει μόνο με νέο συνέδριο. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως θα προσφύγετε στη βάση για να υπάρξει συγκυβέρνηση;
Η απόφαση αυτή αφορά ξεκάθαρα την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής. Με πολύ απλά λόγια κλείνει τις πόρτες σε κάθε είδους «γέφυρες», προερχόμενες είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη ΝΔ. Η πολιτική απόφαση που ελήφθη στο συνέδριό μας θέτει ορισμένα πολύ συγκεκριμένα σημεία όσον αφορά οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες. Πρώτα απ' όλα το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι μέρος καμίας κυβέρνησης που θα συνεχίσει τη σημερινή αδιέξοδη πολιτική, που δεν εγγυάται την οριστική έξοδο από την κρίση και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Δεύτερον, από τη δική μας πλευρά θα δώσουμε τέλος στον διχασμό, επιμένοντας στη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση με στόχο τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Τρίτον, οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες μάς αφορά θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το Κίνημα Αλλαγής θα λάβει ισχυρή εντολή στα πλαίσια της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, επιδιώκοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και με βάση τη δική μας προγραμματική προοδευτική πρόταση, το «Σχέδιο Ελλάδα». Και φυσικά όλα αυτά μετά την απόφαση του ελληνικού λαού όπως αυτή θα αποτυπωθεί στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
  • Το Σάββατο που έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την «Προοδευτική Συμμαχία». Μπορεί να εξυπηρετήσει το «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά;
Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Προοδευτικά μέτωπα με αυτούς που αντιπολιτεύθηκαν με την ακραία διχαστική ρητορική, πήραν την εξουσία πηγαίνοντας χέρι-χέρι με τα ακραία δεξιά στοιχεία του Καμμένου και των ΑΝΕΛ, εφάρμοσαν την πιο σκληρή αχρείαστη μνημονιακή πολιτική και ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να κυβερνούν με ένα συνονθύλευμα τυχοδιωκτών της εξουσίας, χωρίς καμία κοινή ιδεολογική αναφορά, δεν αφορούν ούτε εμάς ούτε τους προοδευτικούς πολίτες. Ο προοδευτικός πόλος στο πολιτικό μας σύστημα είναι ένας και μοναδικός και εκφράζεται μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Στις γέφυρες των υπογείων του Μαξίμου, απαντάμε με τις δικές μας γέφυρες, με τη βάση της κοινωνίας.
  • Μετά την επιτυχία στην Κεντρική Επιτροπή, θα ξαναβάλετε υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα;
Είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη για μένα η εμπιστοσύνη της βάσης του συνεδρίου στο πρόσωπό μου. Τις αμέσως επόμενες μέρες, σε συνεννόηση με την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά θα αποφασίσουμε όλες τις επόμενες ενέργειές μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου