Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/04/18 |
1.Επειγόντως εντατικά μαθήματα λογικής
Κύριε διευθυντά,
Η έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύσατε εξηγεί γιατί οι Ελληνες που πιστεύουν στον Θεό έχουν αυξηθεί κατά 5,7%. Παρ’ όλα αυτά, η αντίδραση στην κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα έχει μειωθεί. Παράλληλα, το 28% είναι βέβαιο ότι μας ψεκάζουν και το 80% πιστεύει σε συνωμοσίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κρίση: 1. Οδήγησε περισσότερους Ελληνες να πιστεύουν στον Θεό, όχι όμως ως αποτέλεσμα φανατισμού, αλλά απελπισίας – ως η τελευταία τους ελπίδα. Γι’ αυτό και η αντίδραση στην κατασκευή τζαμιού είναι μικρότερη. Δεν είναι πιο φανατικοί οι Ελληνες. Είναι πιο απελπισμένοι και είναι σαν να περιμένουν τον Θεό να τους βοηθήσει. 2. Επηρέασε έναν στους τρεις Ελληνες να πιστεύει ανοησίες και οκτώ στους δέκα συνωμοσίες.
Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι όσο περισσότερο μεγαλώνει και «βαθαίνει» η κρίση, τόσο περισσότερο οι Ελληνες απομακρύνονται από τη λογική.
Ραλλού Νικολοπούλου, Μαθήτρια Γυμνασίου
2. Gorna, Nova και τα άλλα κράτη
Κύριε διευθυντά,
Η ελληνική πλευρά προκρίνει τη σύνθετη ονομασία Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία), ενιαία και αμετάφραστη. Αυτή η ονομασία προκρίνεται επειδή ικανοποιεί, εν μέρει, αυτούς που δεν θέλουν σύνθετη ονομασία, γιατί, μένοντας ενιαία και αμετάφραστη, μοιάζει με σλαβικό όνομα που δεν θυμίζει τη λέξη Μακεδονία (Macedonia).
Εδώ, όμως, προκύπτουν τα εξής δύο θέματα:
α) Ακόμη και αν ονομαστούν έτσι τα Σκόπια, υπάρχει ποτέ περίπτωση οι κάτοικοί τους να ονομαστούν διεθνώς Gornamakedonians; Εγώ προσωπικά το αποκλείω. Στην πρακτική χρήση του όρου θα υπερισχύσει, σίγουρα, το σκέτο Macedonians ως πιο εύκολη και εύηχη ονομασία, δηλαδή θα γίνει και πάλι αυτό που δεν συμφέρει την Ελλάδα.
β) To Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) είναι γεωγραφικός προσδιορισμός που τονίζει ότι η περιοχή Μακεδονία είναι διαιρεμένη, άρα η ελληνική Μακεδονία είναι η Κάτω Μακεδονία!
Το ίδιο θα συνέβαινε αν τα Σκόπια ονομάζονταν Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία). Και τότε η ελληνική Μακεδονία θα ήταν, αντίστοιχα, η Νότια Μακεδονία!
Η καλύτερη λοιπόν ονομασία για τα συμφέροντα της Ελλάδος (γι’ αυτό δεν την προτιμούν οι Σκοπιανοί) είναι το Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija), είτε ενιαία ή όχι, είτε αμετάφραστη ή όχι, και αυτό για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω: α) Οι κάτοικοι των Σκοπίων ευκολότατα θα ονομάζονται Novomacedonians ή Newmacedonians (όπως ακριβώς ονομάζονται και οι Νεοζηλανδοί, οι Νεοϋορκέζοι κ.λπ.), σε αντιδιαστολή με τους Ελληνες Μακεδόνες (χωρίς οποιονδήποτε προσδιορισμό). β) Το Νέα Μακεδονία δείχνει ότι τα Σκόπια είναι ένα νεοσύστατο κράτος που διαχωρίζεται πλήρως από την ελληνική, ιστορική, σκέτη Μακεδονία.
Τέλος, η πιο σημαντική λεπτομέρεια στην ονοματοδοσία των Σκοπίων είναι το πώς θα κατηγοριοποιηθεί το νέο αυτό κράτος στις επίσημες λίστες αναφοράς κρατών.
Θα κατηγοριοποιηθεί ορθά στο γράμα «Ν» (Nova Makedonija) είτε στο «G» (Gorna Makedonija) ή λανθασμένα στο γράμμα «Μ» (Makedonija);
Αν λανθασμένα κατηγοριοποιηθεί στο γράμμα «Μ», τότε σε οποιαδήποτε αναζήτηση, αυτό που θα εμφανίζεται και θα επικρατήσει θα είναι και πάλι το σκέτο όνομα Μακεδονία για τους Σκοπιανούς. Αυτή θα είναι, δυστυχώς, ήττα της Ελλάδος!
Ευγένιος Κοροπούλης, Νέα Κηφισιά
3. «Γι’ αυτό παραμένω πιστή αναγνώστρια»
Κύριε διευθυντά,
Στο φύλλο της 27/3 η κ. Λίνα Γιάνναρου, στο άρθρο της με τίτλο «Ηταν ένα κουταβάκι», καθώς και στο φύλλο της 28/3 η κ. Γιούλη Επτακοίλη στο άρθρο της με τίτλο «Αν όχι για μένα, για τον σκύλο μου», ψέγουν όλους εμάς που σπεύσαμε να ξεσηκωθούμε και να υπογράψουμε διαμαρτυρίες για το περίφημο νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα. Η κριτική τους εστιάζεται στο ότι κανείς απο εμάς δεν είχε διαβάσει το περίφημο νομοσχέδιο ή πως σπεύσαμε να αντιδράσουμε χωρίς να εξετάσουμε με ψυχραιμία ορισμένες πτυχές του.
Ομολογώ πως ούτε εγώ το διάβασα το νομοσχέδιο και ήμουν από τους πρώτους που ξεσηκώθηκαν και υπέγραψα όλες τις διαμαρτυρίες. Αν όμως θα έπρεπε να διαβάζω τα ΦΕΚ και να διατρέχω τα νομοσχέδια που προετοιμάζει η εκάστοτε κυβέρνηση, δεν θα χρειαζόταν να αγοράζω εφημερίδα...
Η συνάδελφός τους η κ. Μάνδρου, με το άρθρο της «Οι “μαύρες” σελίδες του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς» στις 27/3 (Kathimerini.gr), μας δίνει μια κατατοπιστική σύνοψη. Γι’ αυτό διαβάζω εφημερίδες!
Ειρήσθω εν παρόδω ότι στις διαβουλεύσεις που έγιναν για το νομοσχέδιο είχαν αποκλειστεί όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία, παρόλο που απαρτίζονται από ανθρώπους που διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους αλλά ενίοτε και τα χρήματά τους και οι οποίοι δεν θέλουν να διορισθούν για να κάνουν καριέρα «φιλόζωου» στο Δημόσιο, σε δήμους ή κοινότητες... Εδώ να υπενθυμίσω πως πολλοί δήμοι «υπεξαιρούν» ποσά που προορίζονται για τη θέρμανση σχολείων κ.λπ., άλλοι δε κρατούν περήφανα διπλά βιβλία και ανταμείβονται με υπουργεία! Φανταστείτε τι όργιο θα γινόταν με τα χρήματα που θα προορίζονταν για τα ζώα. Τα συμπεράσματα δικά σας!
Τέρψη Καπέτου
4. Οι οκτώ, το δίκιο και τα διλήμματα
Κύριε διευθυντά,
Ο έγκριτος αρθρογράφος της «Κ» Κώστας Ιορδανίδης, στο φύλλο της Κυριακής 18-3-2018, έγραψε: «Οταν την επομένη του αποτυχόντος πραξικοπήματος, οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί εισήλθαν παρανόμως με ελικόπτερο στην Ελλάδα επικαλούμενοι μηχανική βλάβη, ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα. Επρεπε πάραυτα να παραδοθούν στην Τουρκία και το ελικόπτερο να αποδοθεί στον τουρκικό στρατό. Διότι μηχανική βλάβη επικαλέσθηκαν και δεν ανακοίνωσαν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο. Το θέμα τους παραπέμφθηκε στις αρμόδιες αρχές, που ορθώς ενήργησαν συμφώνως προς το δίκαιο».
Οι εν λόγω οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επικαλέστηκαν βλάβη του ελικοπτέρου για να τους επιτραπεί η προσγείωσή τους στο ελληνικό έδαφος. Αμέσως κατόπιν εζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το γεγονός συνέβη την επομένη του πραξικοπήματος και όχι κατά τη διάρκειά του.
Ποια στοιχεία είχαν οι ελληνικές αρχές στη διάθεσή τους ότι οι εν λόγω οκτώ στρατιωτικοί είχαν συμμετάσχει σε αυτό; Αρκούσε μόνο το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν το στρατιωτικό ελικόπτερο; Αυτό το μέσον διέθεταν, αυτό χρησιμοποίησαν για να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Γιατί να μην τους πιστέψουμε ότι ήλθαν ως ικέτες στην Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς Ερντογάν; Οταν οι ΗΠΑ αρνούνται να παραδώσουν στον Ερντογάν όσους ο ίδιος αποκαλεί «αξιωματικούς του Γκιουλέν», πώς θα του παραδίδαμε εμείς τους οκτώ στρατιωτικούς οι οποίοι απέδρασαν μετά το πραξικόπημα φοβούμενοι, προφανώς, αστήρικτες κατηγορίες εναντίον τους επειδή, πιθανόν, εκτελούσαν διαταγές ανωτέρων;
Ας σκεφθούμε τη διεθνή κατακραυγή εναντίον μας εάν τους είχαμε δώσει βορά στον Ερντογάν. Τότε, θα είχε κάθε δικαίωμα ο κ. Ιορδανίδης να κατηγορήσει ως ψοφοδεείς τις ελληνικές αρχές (διοικητικές και δικαστικές), εάν αυτό συνέβαινε. Επισημαίνω και μία αντίφαση του κ. Ιορδανίδη: Οταν υποστηρίζει ότι «οι αρμόδιες δικαστικές αρχές ορθώς ενήργησαν συμφώνως προς το δίκαιο», γιατί υποστηρίζει ότι οι οκτώ στρατιωτικοί «έπρεπε πάραυτα να παραδοθούν στην Τουρκία;» Για την πατρίδα μας, είναι προτιμότερη η απειλή του Ερντογάν, από τη διεθνή κατηγορία ότι τον φοβηθήκαμε και ενδώσαμε.
Γεώργιος Τόλης, Καρδιοχειρουργός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου