οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΣΤΑΘΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...-ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑ...--ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ, ΨΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ...- Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ...- ΦΡΕΓΑΤΕΣ; ΠΟΙΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ....- ΑΣ ΜΗΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...- ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!...- ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΝΟΟΥΝ ΕΑΥΤΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΑΝ ΕΑΥΤΩΝ...- ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΝΤΟΡΑ ΤΟΥΣ;....

Εννέα κύρια άρθρα, από τον Τύπο της Τετάρτης

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/04/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/04/18

H ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, στο προσφυγικό - μεταναστευτικό τείνει να γίνει και πάλι προβληματική και μάλιστα σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά στην αυξημένη ροή από την Τουρκία τόσο στα νησιά, όσο και στη νέα πύλη εισόδου στον Έβρο.Το δεύτερο αφορά στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί, κυρίως στη Λέσβο και την ένταση που κυριαρχεί ανάμεσα σε πρόσφυγες και κατοίκους του νησιού.

Οι συνθήκες σε κέντρα προσωρινής διαμονής και κράτησης τόσο στην ενδοχώρα, όσο κυρίως στα νησιά ήταν ήδη ασφυκτικές πριν αρχίσει να αυξάνεται και πάλι το κύμα των προσφύγων. Η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας μπορεί να ισχύει στα χαρτιά, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ιδιαίτερα προβληματική για την Ελλάδα. Οι διαδικασίες ασύλου καρκινοβατούν, οι επιστροφές στην Τουρκία είναι ελάχιστες, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σφυρίζουν αδιάφορες,αρνούμενες να δεχτούν ακόμα και περιορισμένο αριθμό προσφύγων.

Τα επεισόδια στη Λέσβο είναι ένα ηχηρό σήμα κινδύνου για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση σε περιοχές που έχουν σηκώσει και εξακολουθούν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφύγων. Από τη μια οι άθλιες συνθήκες και ο μακροχρόνιος εγκλωβισμός προσφύγων τους οδηγεί σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές που με τη σειρά τους τροφοδοτούν ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, αλλά και αγανακτισμένους κατοίκους σε εξίσου ακραίες και επικίνδυνες αντιδράσεις.

Είναι πολύ πιθανόν αν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει με ρεαλισμό και σοβαρότητα το πρόβλημα να δούμε να φουντώνει ένα κύμα ρατσισμού και νησιά που οι κάτοικοι τους είχαν διακριθεί στο παρελθόν για την εντυπωσιακή αλληλεγγύη τους, να μεταμορφώνονται σήμερα σε νησίδες ξενοφοβίας. Είναι προφανές ότι σε πολλές περιοχές δοκιμάζονται τα όρια αντοχής και ανοχής από τη μαχροχρόνια επιβάρυνση τους και την εγκατάλειψη που νοιώθουν από την κεντρική εξουσία.

Το πρόβλημα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο περιστασιακά και κατόπιν εορτής. Αφενός πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης και να σταματήσουν τα νησιά να είναι αποθήκες εγκατελειμένων ψυχών και αφετέρου πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να πιεστεί η υπόλοιπη Ευρώπη να αναλάβει κι αυτή τις ευθύνες της.

Αλίμονο αν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, τους επόμενους δύσκολους όπως φαίνεται μήνες, συνεχίσουν να παρακολουθούν ως θεατές τις εξελίξεις και να επεμβαίνουν μόνο όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο.

"TO BHMA", ηλεκτρονική έκδοση





"ΕΣΤΙΑ", 25/04/18

"Φιλελεύθερος", 25/04/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 25/04/18


"ΕΘΝΟΣ", 25/04/18 

"Η ΑΥΓΗ", 25/04/18



"Εφ.Συν", 25/04/18



συνοδεύονται και από πράξεις που να επιβεβαιώνουν τα λόγια. Η φιλειρηνική ρητορική του νεοσουλτάνου της Άγκυρας θα είχε νόημα και σημασία εάν δεν έλεγε στη συνέχεια πως θέλει να ανταλλάξει τους δύο απαχθέντες Έλληνες στρατιωτικούς με τους οκτώ Τούρκους, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα εναντίον του. Ακόμη και προχθές, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, η Αθήνα απέρριψε κατηγορηματικά την ανταλλαγή. Στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι νόμοι εφαρμόζονται, δεν είναι όπως στην Τουρκία που αποφασίζει το σουλτανάτο για όλα. Συνεπώς αυτό είναι εκτός συζήτησης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τα μισόλογα του Ερντογάν, που παραπέμπουν σε λογικές μια στο καρφί και μια στο πέταλο, είναι πρόδηλο ότι δεν εγκαταλείπει ποσώς την τακτική των εντάσεων. Έφθασε στο σημείο δύο τουρκικά F-16 να προχωρήσουν στην παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην περιοχή του Καστελορίζου. Η Άγκυρα καλλιεργεί την ένταση θεωρώντας πως με αυτόν τρόπο μπορεί να εκφοβίσει την Αθήνα και να επιβάλει τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς. Είναι σαφές από την τακτική που υιοθετεί το καθεστώς Ερντογάν πως στόχος του είναι η ένταση. Μια ένταση, ωστόσο, ελεγχόμενη. Είναι προφανές πως δεν επιδιώκει πόλεμο, ούτε ενδεχομένως και θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό, το τελευταίο, μπορεί να προκύψει από ατύχημα. Είναι, επίσης, σαφές πως έχει ποιοτικά αναβαθμίσει την τακτική των εντάσεων. Τρία παραδείγματα επιβεβαιώνουν τούτο. Η πρώτη περίπτωση είναι η παρεμπόδιση με πολεμικές φρεγάτες του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, το οποίο προτίθετο να προχωρήσει σε προγραμματισμένες έρευνες στο τεμάχιο 3. Η δεύτερη αφορά τον εμβολισμό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού «Γαύδος». Η τρίτη περίπτωση είναι η απαγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

ΤΟ γεγονός ότι έχουν οριστεί πρόωρες εκλογές στην Τουρκία αποτελεί τούτο έναν παράγοντα ο οποίος πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δεν μπορεί, ωστόσο, να θεωρηθεί η τουρκική συμπεριφορά αποτέλεσμα μόνο της προεκλογικής περιόδου. Πριν από έναν χρόνο, που δεν είχε αποφασιστεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, ήταν διαφορετική η στάση του καθεστώτος Ερντογάν; Όχι. Θα είναι διαφορετική μετά την 24η Ιουνίου, ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών; Η δική μας εκτίμηση είναι πως αυτή η συμπεριφορά θα είναι η ίδια, ενδεχομένως και χειρότερη. Η προσέγγιση της Άγκυρας είναι η ίδια, θεωρεί πως οι σχεδιασμοί της προωθούνται και υλοποιούνται διά της στρατιωτικής ισχύος. Η… ειρήνη, όπως την εννοεί ο Ερντογάν και την επικαλείται κατά καιρούς στις ομιλίες και συνεντεύξεις του, είναι αυτή που έχει τουρκικά χρώματα και εκφράζει τα διαχρονικά συμφέροντα και σχεδιασμούς της Άγκυρας. Γι’ αυτό και θα πρέπει τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να μην υποβαθμίζουν ποσώς τις τουρκικές εξάρσεις. Αυτές θα είναι συνεχείς και ενδεχομένως να αναβαθμίζονται. Αθήνα και Λευκωσία έχουν πολλά εργαλεία αντιμετώπισης των τουρκικών επιδιώξεων και πρέπει να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο.


"Ο Φιλελεύθερος", 25/04/18


"αλήθεια", 25/04/18
"ΧΑΡΑΥΓΗ", 25/04/18


"ΠΟΛΙΤΗΣ", 24/04/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου