οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

"...Η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει το φυσικό αέριο της περιοχής «λάφυρο» στα χέρια μιας ασταθούς Τουρκίας, ούτε όμως και να απολέσει τη δυνατότητα παρέμβασής της σε μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος για τα συνολικότερα ευρωπαϊκά (ιστορικά) συμφέροντα. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά δεκαετίες, ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., καλείται να διαδραματίσει ένα ρόλο πιο ενεργό απ’ ό,τι συνήθως. Οι απαντήσεις δεν περισσεύουν, ούτε είναι εύκολες. Απαιτείται, λοιπόν, ψυχραιμία...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"



Η δεύτερη πτυχή είναι αυτή της γενικότερης γαλλικής στάσης στα ζητήματα άμυνας. Ο πρόεδρος Μακρόν, εκτός από τη ρητή και (πλέον) πρακτική στήριξη την οποία εκδήλωσε προς την Ελλάδα, έχει προχωρήσει σε ανάλογες διαβεβαιώσεις και προς τη Βρετανία. Παράλληλα, η Γαλλία πρωτοστατεί στην προσπάθεια εμβάθυνσης της επιχειρησιακής συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο ηγείται και των διαφόρων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ε.Ε. είτε στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) είτε σε αμιγώς πολυμερές πλαίσιο υπό γαλλική σημαία. Μια ένδειξη της γενικότερης προσπάθειας που κάνει η Γαλλία να ηγηθεί στην Ε.Ε. (ως η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη) σε ζητήματα άμυνας φάνηκε και από τη συμμετοχή της στα πρόσφατα υπό αμερικανικό συντονισμό χτυπήματα στη Συρία, αλλά και στη γενικότερη συμμετοχή με αρκετά μέσα (επιχείρηση Chammal) στις δράσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πρακτικά, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια πρώτη ουσιαστική αποτύπωση ότι το «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει. Η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει το φυσικό αέριο της περιοχής «λάφυρο» στα χέρια μιας ασταθούς Τουρκίας, ούτε όμως και να απολέσει τη δυνατότητα παρέμβασής της σε μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος για τα συνολικότερα ευρωπαϊκά (ιστορικά) συμφέροντα. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά δεκαετίες, ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., καλείται να διαδραματίσει ένα ρόλο πιο ενεργό απ’ ό,τι συνήθως. Οι απαντήσεις δεν περισσεύουν, ούτε είναι εύκολες. Απαιτείται, λοιπόν, ψυχραιμία. Η υπόθεση είναι εθνική. Δεν είναι κομματική.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/04/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου