οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

«Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χαν, σημειώνοντας ότι μιλά για «τουλάχιστον μια λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων (της ΕΕ) με τη FYROM», καθώς «όλοι συμφωνούν ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο για την κοινωνία, για τη χώρα και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων». Η Αθήνα - εμφανώς ενοχλημένη, αφού το ζήτημα προκαλεί έντονους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους ΑΝΕΛ - επιχείρησε να διαγράψει την αισιοδοξία του επιτρόπου, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών τον κάλεσε «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί». Κατέληξε δε ότι «το λιγότερο που μπορεί ο επίτροπος να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει»...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/04/18

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/04/18

TO ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Ενα 24ωρο προτού ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντηθούν ξανά στη Βιέννη, ο αρμόδιος επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν με μια δήλωση - βόμβα στις Βρυξέλλες προϊδέασε για καταιγιστικές εξελίξεις και λύση στο Σκοπιανό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Με την - αποκαλυπτική για την πορεία των μυστικών διαπραγματεύσεων - παρέμβασή του ο αυστριακός επίτροπος αιφνιδίασε την Αθήνα και τα Σκόπια, που κινήθηκαν ωστόσο σε διαφορετική κατεύθυνση με τις αντιδράσεις τους. «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χαν, σημειώνοντας ότι μιλά για «τουλάχιστον μια λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων (της ΕΕ) με τη FYROM», καθώς «όλοι συμφωνούν ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο για την κοινωνία, για τη χώρα και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Η Αθήνα - εμφανώς ενοχλημένη, αφού το ζήτημα προκαλεί έντονους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους ΑΝΕΛ - επιχείρησε να διαγράψει την αισιοδοξία του επιτρόπου, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών τον κάλεσε «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί». Κατέληξε δε ότι «το λιγότερο που μπορεί ο επίτροπος να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

Σε διαφορετικούς τόνους κινήθηκαν τα Σκόπια. Ο Ζόραν Ζάεφ, αφού αρχικά χαρακτήρισε τον Γιοχάνες Χαν «πολύ καλό φίλο της Μακεδονίας», ευχήθηκε μεν οι πληροφορίες του επιτρόπου για λύση μέσα σε δύο εβδομάδες να είναι σωστές, συμπλήρωσε ωστόσο ότι αν και ο ίδιος το επιθυμεί, εκτιμά ότι αυτό δεν είναι δυνατό. «Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί (σήμερα) και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ. Την ίδια στιγμή, από το «πρόσω ολοταχώς» στο «κράτει» κινείται η υπόθεση της απόκτησης μέσω χρονομίσθωσης από την Ελλάδα δύο σύγχρονων φρεγατών τύπου FREMM, από αυτές που ήδη διαθέτει το γαλλικό πολεμικό ναυτικό. Παρά τις υπάρχουσες πληροφορίες, το θέμα έφερε αιφνιδίως στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Οι πρώτες αντιδράσεις από το Παρίσι πάντως μάλλον περιπλέκουν περισσότερο την υπόθεση της απόκτησης, αφού είναι ήδη σύνθετη λόγω του μοντέλου χρονομίσθωσης και όχι καθαρής αγοράς. Ολες οι πληροφορίες από τη γαλλική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ και το γαλλικό ναυτικό, φαίνεται, βρίσκεται σε αδυναμία παραχώρησης μιας εκ των τεσσάρων FREMM που διαθέτει λόγω των επιχειρησιακών αναγκών του.

Οι παλινωδίες για το αν θα έρθουν οι φρεγάτες στο Αιγαίο (καλοκαίρι, όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης) προκάλεσαν επίθεση της ΝΔ, η οποία ζήτησε απαντήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν χειρίζεται την υπόθεση με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με προσεκτική διατύπωση πήρε μεν αποστάσεις από τις ανακοινώσεις Κουβέλη, επιβεβαιώνοντας όμως ότι οι συζητήσεις με τους Γάλλους βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποφάσεις.
Με ενδιαφέρον αναμενόταν η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου για το ζήτημα στη συνέντευξη Τύπου που προγραμμάτισε εκτάκτως να δώσει νωρίτερα σήμερα το πρωί. Ώς τώρα ο υπουργός Αμυνας έχει αποφύγει να τοποθετηθεί σε σχέση με την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός, παρά τις γαλλικές επιφυλάξεις, επιμένει στην τοποθέτησή του, αφού, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, «στις 3 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διμερείς επαφές για το κόστος και τον χρόνο της μίσθωσης των δύο γαλλικών πλοίων». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα για τις FREMM παραδόθηκε την Παρασκευή στις γαλλικές Αρχές.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ανοίγει και πάλι κύκλο διαπραγματεύσεων για ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με το αξιόμαχον των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, για την οποία, αν και συζήτησε εξαντλητικά το ΚΥΣΕΑ στην προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίασή του, αποφάσεις δεν ελήφθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και επιχειρησιακά θεωρείται επιτακτική η ανάγκη του εκσυγχρονισμού για τη διατήρηση της ισορροπίας αεροπορικής ισχύος πάνω από το Αιγαίο, οι οριστικές αποφάσεις σκόνταψαν στο ετήσιο κόστος που θα κληθεί να καταβάλλει η Αθήνα τουλάχιστον για τα πρώτα πέντε χρόνια και το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα βαρύ. Μάλιστα, η Αθήνα αναζητώντας καλύτερη κατανομή των αποπληρωμών αντί για μια εμπροσθοβαρή συμφωνία ξεκίνησε από χθες επαφές με την αμερικανική πλευρά επιδιώκοντας να καταλήξει πολύ σύντομα σε μια πιο ευέλικτη εξόφληση. Το χρονικό όριο που έδωσαν οι Αμερικανοί είναι στα τέλη Απριλίου και αν βρεθεί κοινός τόπος, είναι πιθανό να συνεδριάσει και πάλι το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να βάλει τη σφραγίδα του στη συμφωνία.

ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως από το Βουκουρέστι, μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών που έχουν δοκιμαστεί από εθνικισμούς, πολέμους και συγκρούσεις. Και υποστήριξε ότι είναι σημαντικό οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις με βάση τις δικές τους προτεραιότητες και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων χωρών.

Με το βλέμμα στις τουρκικές κάλπες
Η ένταση στο Αιγαίο, η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών και το Σκοπιανό ρυθμίζουν την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής

Του Άγγελου Αθανασόπουλου

Ενα δύσκολο και απαιτητικό δίμηνο άρχισε για την ελληνική κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική, το οποίο «θα τρέχει» παράλληλα με τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, στο οικονομικό πεδίο, για τον τερματισμό του τρίτου Μνημονίου και την εξεύρεση συμφωνίας για τη μεταμνημονιακή εποχή, το είδος εποπτείας και την ελάφρυνση του χρέους. Αλλωστε, στο ημερολόγιο της κυβέρνησης είναι κυκλωμένες δύο ημερομηνίες: η 21η Ιουνίου λόγω του κρίσιμου Eurogroup και η 24η Ιουνίου, κατά την οποία διεξάγονται οι διπλές, προεδρικές και βουλευτικές, εκλογές στην Τουρκία.

Πρώτος σταθμός σε αυτό το ομιχλώδες δίμηνο είναι η Βιέννη, όπου σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει νέα συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ με σκοπό να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι διαφωνίες που παραμένουν στον δρόμο προς μία πιθανή επίλυση του Ονοματολογικού, στον απόηχο και της εκτίμησης του ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, ο οποίος βλέπει λύση μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες. Η Αθήνα θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα στα Βαλκάνια (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Αλβανία) και φυσικά στην αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν περιορίζεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά έχει πλέον στον πυρήνα της τις υποθέσεις των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα και των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Στην αυστριακή πρωτεύουσα θα είναι παρών σήμερα και ο Μάθιου Νίμιτς - ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα επιδιώξει να γεφυρώσει τις διαφορές. Την Παρασκευή 27 Απριλίου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Εκεί αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο φυσικά η συζήτηση δεν θα περιοριστεί μόνο στο Μακεδονικό, αλλά ιδιαίτερα στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα έχουν άλλες δύο φορές την ευκαιρία για να συνομιλήσουν από κοντά εντός Μαΐου. Το διήμερο 3-4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η τετραμερής διασυνοριακή συνάντηση Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας. Περίπου μία εβδομάδα αργότερα, στις 11-12 Μαΐου, προγραμματίζεται, όπως ο ίδιος ο Κοτζιάς έχει πει, συνάντηση για το Μέλλον της Ευρώπης, πιθανότατα στο Σούνιο. Εκεί θα βρίσκονται και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, άρα και ο Ντιμιτρόφ. Η κρίσιμη ημερομηνία όμως θα είναι η 17η Μαΐου. Τότε διεξάγεται στη Σόφια η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. Εκεί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των Πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ που θα κρίνει οριστικά τα επόμενα βήματα στο Ονοματολογικό.

Τα ελληνοτουρκικά. Αναμφίβολα τα βλέμματα πέφτουν στο τι μέλλει γενέσθαι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Μάιος αποτελεί και εδώ κρίσιμη χρονική περίοδο. Αλλωστε, εντός του μηνός αυτού αναμένονται οι δικαστικές διαδικασίες τόσο για τον τερματισμό της προφυλάκισης των υπολοίπων επτά τούρκων αξιωματικών (ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα με πολύ αυστηρούς περιοριστικούς όρους) όσο και για το αν ο πρώτος αποφυλακισθείς δικαιούται άσυλο. Αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση αναμφίβολα θα πρέπει να αναμένεται στη συνέχεια η αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Πόσω μάλλον που σύμφωνα με μία θεωρία ίσως ανακοινωθεί εντός του Μαΐου το κατηγορητήριο για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στις αρχές Μαρτίου στον Εβρο. Φυσικά, η παραδοσιακή «εύφλεκτη ύλη» των ελληνοτουρκικών παραμένουν οι διαφορές στο Αιγαίο.

Σύνοδος Κορυφής. Τέλος, στις 28-29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι πολύ πιθανό η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις να βρεθούν στο μενού των ηγετών.

Χτυποκάρδια στο τραπέζι του Eurogroup
Με τις φήμες για παράταση του Μνημονίου να «στοιχειώνουν» την «καθαρή έξοδο», η κυβέρνηση έχει πολλά μέτωπα ανοικτά

Των Μανάλη Σπινθουράκη και Έλενας Λάσκαρη

Οι προσδοκίες στο τραπέζι του Eurogroup μεθαύριο Παρασκευή στη Σόφια έχουν τεθεί χαμηλά. «Δεν θα ήθελα να ανεβάσω τις προσδοκίες για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας στη Σόφια» ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ευρωπαίος αξιωματούχος.
Οι αμφιβολίες για το εάν θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία για χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία και τέταρτη αξιολόγηση ακόμα και στο ορόσημο της 21ης Ιουνίου διευρύνονται και παρότι όλες οι πλευρές ξορκίζουν την παράταση του προγράμματος, μια «υβριδική» λύση και στο ορόσημο της 20ής Αυγούστου δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Θα έχουμε αποφάσεις τον Ιούνιο, όταν όλα τα στοιχεία του πακέτου θα είναι στη θέση τους» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Χωρίς αυτό το κομβικό σημείο δεν προχωρεί τίποτα.

Η αρχή των προβλημάτων ξεκινά από τις διαφωνίες για το χρέος, περνά από ένα αδύναμο πρόγραμμα ελληνικών μεταρρυθμίσεων και καθυστερήσεων στα προαπαιτούμενα, αγγίζει ευαίσθητες πολιτικά εσωτερικές χορδές και ισορροπίες εξαιτίας της απειλής διπλής περικοπής συντάξεων και αφορολογήτου από το 2019.
Τα χρονικά ορόσημα έχουν καθοριστεί, η κατάληξη μετά την πάροδο εξήντα ημερών είναι αβέβαιη.

Το χρέος. Στο μέτωπο του χρέους, Γερμανία και ΔΝΤ αδυνατούν επί του παρόντος να καταλήξουν σε κοινή συνισταμένη, κάνοντας ακόμα και την Κομισιόν να βάλει νερό στο κρασί της. Τη θέση περί αναγκαιότητας ενός αυτόματου μηχανισμού μελλοντικών διευθετήσεων στο χρέος υποκατέστησε η άποψη ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός σε έναν «ημι-αυτόματο» μηχανισμό.

Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε χθεσινή του συνέντευξη (Agence Europe) δήλωσε πως «ένα ημιαυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή», προσθέτοντας «αλλά ας μην επιστρέψουμε σε έναν "χειροκίνητο" μηχανισμό».
Πίσω από τις διατυπώσεις Μοσκοβισί κρύβεται μια παραλλαγή της χρόνιας κόντρας ευρωζώνης - ΔΝΤ αναφορικά με την ενδεδειγμένη δοσολογία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο συμβιβάστηκε με τη γερμανική συνταγή καθιέρωσης όρων και προϋποθέσεων σταδιακής μελλοντικής ελάφρυνσης, εξακολουθεί να ζητεί όμως πολύ περισσότερα από όσα η ευρωζώνη - και κυρίως η Γερμανία - είναι διατεθειμένη να δώσει ως ελάφρυνση. Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν το θέμα του χρέους να απαιτήσει ακόμα μήνες διαπραγματεύσεων. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, άλλωστε, σε δηλώσεις του μετά τις επαφές στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα έχει προϊδεάσει ότι θα χρειαστούν ακόμα «πολλές εβδομάδες».

Η τέταρτη αξιολόγηση. Ο κοινοτικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης χθες στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σημείωσε με νόημα πως «στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα». Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, όπως είπε, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν απλώς τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οπως είναι γνωστό, υπάρχουν 88 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο του προγράμματος, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν εφαρμογή παλαιότερων αποφάσεων. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμα κλείσει, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά της ενέργειας και στις ιδιωτικοποιήσεις. Υπογράμμισε, πάντως, πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) τον Μάιο, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Εκτίμησε δε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εντός Μαΐου, είναι «δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη».

Το αφορολόγητο. Η μπάλα έρχεται για μία ακόμα φορά στο ελληνικό γήπεδο. Οσο οι διαφωνίες για το χρέος παραμένουν, οι απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση και οι πιέσεις διευρύνονται. Αντικατοπτρίζονται στην ξεκάθαρη απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση του αφορολογήτου παράλληλα με το μαχαίρι στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, η οποία προκαλεί ήδη κύματα ανησυχίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Παράλληλα, το αφήγημα της καθαρής εξόδου έχει ξεθωριάσει. Σε ένα σκηνικό όπου στη μεταμνημονιακή περίοδο η Ελλάδα θα κληθεί να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με σκληρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας και διαρκή έλεγχο από τους δανειστές, το μόνο στοιχείο το οποίο θα διαφοροποιεί την κατάσταση σε σχέση με τη μνημονιακή περίοδο φαντάζει η μη εξασφαλισμένη φθηνή χρηματοδότηση από τον ESM.

Σε χθεσινή της ανάλυση η Goldman Sachs θέτει τρεις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές: ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, δημιουργία αποθέματος ασφαλείας 20 δισ. ευρώ, ισχυρό σύστημα κινήτρων το οποίο θα ενθαρρύνει τη δημοσιονομική ευρωστία μεσοπρόθεσμα, το οποίο μεταφράζεται σε ενισχυμένη παρακολούθηση με αντάλλαγμα μελλοντική ελάφρυνση χρέους. Ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα συμβιβάζεται σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και ισχυρών μεταρρυθμίσεων, η παράμετρος της ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους με τα σημερινά δεδομένα συνεχίζει να αναζητείται. 

6+1 ημερομηνίες - σταθμοί για την οικονομία

27 Απριλίου
Στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει την ετυμηγορία των ομολόγων του για την «ολιστική στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον». Στο τραπέζι η διευθέτηση του χρέους με τον πήχη χαμηλά και η μεταμνημονιακή εποπτεία με υψηλές γερμανικές απαιτήσεις 


5 Μαΐου
Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα 
με πληροφορίες περνούν τις εξετάσεις και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

14 Μαΐου
Το κουαρτέτο στην Αθήνα, αγώνας δρόμου για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, ερωτηματικό εάν θα έχει αποφασίσει έως τότε συμμετοχή στο πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εκτός των άλλων ζητά και μια πλήρη αξιολόγηση

24 Μαΐου
Το ιδανικό σενάριο για να βγουν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προέβλεπε επίτευξη Staff Level Agreement στη συνεδρίαση του Eurogroup του Μαΐου. Ο στόχος κρίνεται δύσκολος

4 Ιουνίου
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι καθοδικές αναθεωρήσεις από ΔΝΤ και διεθνείς οίκους έχουν χαμηλώσει ήδη τις προσδοκίες αυξάνοντας τις πιέσεις για περικοπή συντάξεων και αφορολογήτου από το 2019

21 Ιουνίου
Συνεδρίαση Eurogroup. Ελάχιστοι παίκτες στη σκακιέρα του ελληνικού ζητήματος θεωρούν πιθανό να κλείσει η παγκόσμια συμφωνία για χρέος, επιτήρηση και τέταρτη αξιολόγηση στην αρχική καταληκτική ημερομηνία. Ορισμένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης εκτιμάται πως θα χρειαστούν κι άλλο χρόνο

12 Ιουλίου
Η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Το ορόσημο του Ιουλίου είναι ο νέος στόχος για παγκόσμια συμφωνία, η οποία δεν είναι δεδομένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου