Από τον "ΠΟΛΙΤΗ"
"ΠΟΛΙΤΗΣ", 20/04/18 |
Υπάρχουν κάποιοι στην κοινότητά μας οι οποίοι προσπαθούν να ισορροπήσουν τις κατηγορίες που προσάπτουν κατά της τουρκικής πλευράς στο θέμα της μη λύσης, κατηγορώντας ταυτοχρόνως και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Έτσι δημιουργούν μιαν ασπίδα κατά των επιθέσεων που θα μπορούσαν να προέρθουν από τους σοβινιστικούς κύκλους. Αντιμετωπίζουν τις φωνασκίες περί «οπαδών των Ελληνοκυπρίων». «Αν ο βορράς βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων», λένε. Ή ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν μαζί μας την Κυπριακή Δημοκρατία».
Αν τους ρωτήσουμε «από πού το ξέρεις ότι δεν θέλουν να τη μοιραστούν», δεν μπορούν να απαντήσουν. Μήπως δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς σοβαρά στοιχεία για να προβάλλει τέτοιους ισχυρισμούς; Αυτοί δεν διαθέτουν τέτοια στοιχεία. Μήπως η τουρκική πλευρά απαίτησε τον συνεταιρισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία και η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε «όχι»; Ήρθε τέτοια πρόταση στο τραπέζι και την απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι; Για να προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η Δημοκρατία βρίσκεται υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων και ότι δεν θέλουν να τη μοιραστούν ξανά με την τουρκική πλευρά, πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουμε στα χέρια μας μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πρέπει να μπορούμε να πούμε «ιδού, κοιτάξτε, απαιτήσαμε τον συνεταιρισμό μας, αλλά δεν μας τον δίνουν». Αλλά δεν το κάνουμε αυτό. Από τη μια δεν απαιτούμε. Και από την άλλη μιλάμε για κατοχή.
Τότε πρέπει να ρωτήσω το εξής: «Αν τα δικαιώματά μας βρίσκονται υπό κατοχή, γιατί δεν αγωνιζόμαστε για να τα πάρουμε πίσω από τον κατακτητή;» Αν οι Ελληνοκύπριοι αγωνίζονται για να πάρουν πίσω τα κατεχόμενα εδάφη τους, εμείς γιατί δεν αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας; Ο κατακτητής είναι κατακτητής. Είτε έδαφος κατέχει είτε δικαιώματα. Δεν κάνει διαφορά. Διεξάγεται αγώνας κατά του κατακτητή σε κάθε πεδίο. Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι κατακτητής, αγωνίσου φίλε. Είδατε τέτοιον αγώνα μέχρι τώρα; Εγώ δεν είδα. Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά είναι πολύ ικανοποιημένη από την κατάσταση. Δεν θέλει να επιστρέψει ποτέ στον συνεταιρισμό στη Δημοκρατία. Γι’ αυτό ίδρυσε ένα χωριστό κράτος της πλάκας στον βορρά. Δεν ίδρυσε αυτό το κράτος επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται υπό ελληνοκυπριακή κατοχή. Το ίδρυσε για να αποκοπεί περισσότερο από εκείνη τη δημοκρατία και να μην επιστρέψει πίσω ποτέ ξανά. Σε αυτή την περίπτωση από πού αντλείτε το δικαίωμα να φωνάζετε ότι «η Δημοκρατία βρίσκεται υπό ελληνοκυπριακή κατοχή»; Πρώτα ζήτα. Απαίτησε. Βάλε το στο τραπέζι. Και αν απορριφθεί, τότε να φωνάξεις.
Το αν το θέλει αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι άλλο ζήτημα. Εγώ δεν νομίζω ότι το θέλουν. Δεν το θέλουν με τη μορφή του 1960. Αν το ήθελαν, θα το έβαζαν εκείνοι στο τραπέζι. Αλλά δεν μπορώ να φτάσω σε κρίση στηριζόμενος σε αυτή την υπόθεση. Πρέπει να κατοχυρωθεί επίσημα αυτό. Και αυτό θα γίνει μόνο με την υποβολή μιας τέτοιας απαίτησης στο τραπέζι από την τουρκική πλευρά. Ενόσω δεν υπάρχει αρνητική απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν μπορώ να τους κατηγορήσω ότι δεν θέλουν να μοιραστούν τη Δημοκρατία μαζί μας. Ούτε εσείς μπορείτε να τους κατηγορείτε.
Τα γραφεία του «Εγώ Ο Πολίτης» επισκέφθηκε ο εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα» και συνεργάτης της εφημερίδας «Πολίτης», Σενέρ Λεβέντ. Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όσοι υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν ως γείτονα ένα τουρκοκυπριακό κράτος, αλλά την Τουρκία. Ο κ. Λεβέντ είπε ακόμη ότι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για λύση θα πρέπει να το κάνει η Τουρκία.
Πηγή: http://politis.com.cy/article/levent-lisi-dio-kraton-kani-tin-tourkia-gitona-tis-kiprou
Δεν με εκπλήσσει η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία δεν αποδέχεται τους όρους που έθεσε η τουρκική πλευρά στο τραπέζι για λύση. Διότι ακόμα και εγώ ως Τουρκοκύπριος δεν αποδέχομαι αυτούς τους όρους. Αυτοί είναι όροι οι οποίοι προστατεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι της κοινότητάς μας. Αλλά λένε ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορούν να βρουν απέναντί τους Τουρκοκύπριο για να διαπραγματευτούν μετά από δεκαπέντε χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Μήπως δεν μπορούν να μιλήσουν πιο ξεκάθαρα εκείνοι που το υποστηρίζουν αυτό; Για παράδειγμα, δεν μπορούν να πουν ότι «η Τουρκία θα μας αφανίσει»; Δεν το λένε. Δεν μπορούν να το πουν. Στέλλουν μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι προς την Τουρκία. Της λένε ξεκάθαρα «μάζεψε το μυαλό σου στο κεφάλι σου και συμφώνησε στο τραπέζι». Τι θα γίνει, λένε, αν δεν συμφωνήσει; Στο μέλλον δεν θα μπορούν να βρουν κανέναν Τουρκοκύπριο απέναντί τους! Είναι προειδοποίηση αυτή; Είναι απειλή; Τους λένε «αποδέξου τους τουρκικούς όρους»;
Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι προέρχονται από τους οπαδούς της λύσης, της ειρήνης και το προοδευτικό κομμάτι της κοινότητας τόσο εκείνοι που λένε ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τη Δημοκρατία μαζί μας» όσο και εκείνοι που λένε ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορούν να βρουν Τουρκοκύπριο στο μέλλον». Δεν προέρχονται από τους σοβινιστές. Αν αυτή είναι η κατάσταση των προοδευτικών μας, τα υπόλοιπα σκεφτείτε τα εσείς. Ακόμα δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι η τουρκική πλευρά είναι αυτή που πρέπει να κάνει στην ουσία βήματα για λύση. Ακόμα προσπαθούν να κτίσουν ισορροπία στο θέμα της ευθύνης. Ξεχνούν ότι το νησί βρίσκεται υπό την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας για 44 χρόνια. Δεν ξεσηκώνονται εναντίον εκείνων που τους αφανίζουν ξέροντας ότι αντιλαμβάνονται πως θα αφανιστούν. Πλήττουν οι ίδιοι τον εαυτό τους με τις λάθος επιλογές τους…
Πηγή: http://politis.com.cy/article/giati-den-sosate-tin-kipriaki-dimokratia-an-ine-ipo-ek-katochi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου