οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

"...Μετά τη 2η συνεδρία, το Συμβούλιο, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο να συναντηθούν με τον κ. Μαγκλάρα για συζήτηση των θεμάτων, την οποία ο κ. Γενικός αρνήθηκε. Αντιθέτως, κατά παράβαση κάθε κανονισμού και δεοντολογίας, ζήτησε συνάντηση του ΔΣ δίχως την παρουσία μου, η οποία και έλαβε χώρα ατύπως με μόνον 4 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου, καθώς 3 μέλη το αρνήθηκαν. Όλα αυτά ήταν γνωστά και στον κ. Υπουργό...."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο+εσωτερικό θέμα)

"ΤΑ  ΝΕΑ", 26/04/18

"ΤΑ  ΝΕΑ", 26/04/18
Παραίτηση Κριμιζή
Χαμένοι στο... διάστημα: Σοβαρές καταγγελίες
κατά Παππά για οικονομικό σκάνδαλο

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΤΕΛΕΖΟΥ 

Σοβαρό πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, προκαλεί η παραίτηση με διαστημικές... βόμβες του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.

Οι αιχμές κατά του υπουργού Νίκου Παππά, δεν περιορίστηκαν στο γεγονός ότι δεν του είχαν δοθεί αρμοδιότητες αλλά επεκτάθηκαν και σε ευθείες βολές για οσμή σκανδάλου.
Οπως αναφέρουν τα «Νέα», σχεδόν ένα μήνα μετά τον ορισμό του ως προέδρου του ΔΣ του νεοσύστατου Οργανισμού, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και επί ετών διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων της NASA, στη μακροσκελή ανοιχτή επιστολή παραίτησής του καταγγέλλει πρωτοφανείς παρεμβάσεις από το διαστημικό «σύστημα Παππά» και το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ειδικότερα, ο Κριμιζής καταγγέλλει ότι οι υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν την ίδρυση του ΕΛΔΟ «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξής του», καθιστώντας τον «μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου».

Ο ΕΛΔΟ εγκαινιάστηκε από τον Παππά στις 19 Μαρτίου 2018, με αποστολή τη διαμόρφωση εθνικής διαστημικής στρατηγικής και την προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω της συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα και ελληνικές εταιρείες. Ο Δρ Κριμιζής είχε πιέσει και καταφέρει να ιδρυθεί η υπηρεσία ως δημόσια εταιρεία, αντί ως ΔΕΚΟ όπως είχε επιμείνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο βετεράνος της NASA με αναγνωρισμένη ικανότητα στη διοίκηση, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο αποδέχτηκε τη θέση αναφέρει ότι ζήτησε και πήρε τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον Παππά, οι οποίες όμως τελικά δεν τηρήθηκαν. «Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς, η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε», τονίζει στη χτεσινή επιστολή παραίτησής του.

Στην ίδια επιστολή αφήνει σαφείς αιχμές και για τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα. «Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. υπουργού, το ρόλο του "Τσάρου του Διαστήματος" στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός», προσθέτει ο Κριμιζής και υπογραμμίζει: «Δημιουργήθηκαν συνθήκες που υπονομεύουν τα "3Α", όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη στον ΕΛΔΟ». Η πιο δυσάρεστη έκπληξη, λέει ο κορυφαίος ακαδημαϊκός, ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με υπουργική απόφαση (3095/2018, αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των διαστημικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ύψους, περίπου 16 εκατ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου, αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική! 

Επίσης, στην επιστολή του αναφέρεται ευθέως και στο εύλογο ερώτημα της ύπαρξης πιθανών οικονομικών συμφερόντων. «Οφείλω να είμαι σαφής επ' αυτού», λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Οταν προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς, τις προδιαγραφές, το σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του, ειδικά όταν συνοδεύεται από υποσχέσεις για ολοκλήρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, ενώ, όπως διαπίστωσα, ο ρόλος του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα, είναι τυπικός και προαποφασισμένος...».

Τέλος, αν και σημειώνει ότι «δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο», αφήνει σαφείς αιχμές προσθέτοντας: «Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το "follow the money"». Σημειώνεται, ότι μαζί με τον Κριμιζή αποχωρούν από τον ΕΛΔΟ άλλα δύο μέλη της διοίκησής του.

Τι λέει ο Παππάς
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αργά το βράδυ ανακοίνωσε ότι νέος πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΔΟ αναλαμβάνει ο επικεφαλής της εταιρείας Hellas Sat που πουλήθηκε στους Αραβες (Arabsat), ηλεκτρολόγος μηχανικός και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς. Μαζί του στο Συμβούλιο του Οργανισμού τοποθετείται ο μηχανικός - αεροναυπηγός Κωνσταντίνος Σταυρινίδης. Πάντως, με αφορμή την ανοιχτή επιστολή - καταπέλτη του Κριμιζή, ο Παππάς, στην ανακοίνωσή του, αφού τον ευχαριστεί «από καρδιάς για τη σύντομη παρουσία του στο ΔΣ του ΕΛΔΟ», επιχειρεί να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που προκλήθηκαν, υποστηρίζοντας: «Προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος. Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το υπουργείο ΨΗΠΤΕ συνεχίζεται. Καθένας κρίνεται από τις επιλογές του...».

Ζητούν απαντήσεις για τα 23,9 εκατ. ευρώ
Οι καταγγελίες του Σταμάτη Κριμιζή προκάλεσαν την αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για καταγγελίες «κόλαφο για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, Νίκο Παππά» έκανε λόγο η ΝΔ. «Ο κ. Κριμιζής όχι μόνο περιέγραψε τα θεσμικά προβλήματα του Διαστημικού Οργανισμού, αλλά κυρίως κατήγγειλε έλλειψη διαφάνειας και αξιολόγησης», τονίζει χαρακτηριστικά η Πειραιώς. «Οι καταγγελίες για παρεμβάσεις από τον αρμόδιο υπουργό και για προσπάθεια "ελέγχου" έργων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, απαιτούν άμεσες απαντήσεις», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας πως «οι ευθύνες είναι όλες δικές τους, δεν ανήκουν ούτε σε Αρειανούς, ούτε σε εξωγήινους. Η υπόδειξη του κ. Κριμιζή "follow the money" λέει πολλά...». Με ανάρτησή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλάει για «κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και για θέσεις που «ανήκουν - και ανήκαν πάντα - σε συγγενείς και κολλητούς των υπουργών. Και ο καθηγητής Κριμιζής δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Ούτε είναι καλός στις υποκλίσεις».

Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, απαντώντας στις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να αναλάβουν καμία ευθύνη για τη μνημειώδη ανυπαρξία πολιτικής - από μέρους τους - για το Διάστημα. Αναμενόμενο ήταν, επίσης, ότι θα έμπαιναν στη διαδικασία αναπαραγωγής αθλιοτήτων...».

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο παραιτηθείς από Πρόεδρος 
του ΕΛΔΟ  Σταμάτης Κριμιζής

Μετά τις αιχμές σε βάρος του από στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Κριμιζής εξέδωσε νέα ανακοίνωση που απαντά σε όσα τον κατηγόρησε τόσο ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Βασίλης Μαγκλάρας αλλά και ο διάδοχός του, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.

Ο Β. Μαγκλάρας ανέφερε ότι «ο κ. Κριμιζής είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, γι’ αυτό και ο υπουργός Νίκος Παππάς τον επέλεξε ως πρώτο και ιστορικό πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού», ενώ συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν κατάλαβε τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την κίνηση». Κατά τον κ. Μαγκλάρα, το θέμα της οργάνωσης του ΕΛΔΟ ήταν αποκλειστική ευθύνη του πρώην πλέον προέδρου του Οργανισμού, αλλά «οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν». 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «όπως φαίνεται ο κ. Κριμιζής δεν έχει καταναλώσει χρόνο για να ασχοληθεί με την ουσία του Οργανισμού», ενώ σε άλλο σημείο είπε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος «ασχολήθηκε περισσότερο με το να δίνει αρνητικές συνεντεύξεις για όλα αυτά που θέλει να κάνει το Υπουργείο και η χώρα». Όσον αφορά τις αρμοδιότητες που περιγράφει στην επιστολή του ο τέως πρόεδρος του ΕΛΔΟ, ο κ. Μαγκλάρας εξήγησε ότι αυτές προκύπτουν από τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού, ο οποίος έχει βγει πολύ νωρίς και μάλιστα είχε συνδιαμορφωθεί με τη συμμετοχή του κ. Κριμιζή.

Η νέα σκληρή ανακοίνωση - απάντηση του Σταμάτη Κριμιζή έχει ως εξής:
«Ο κ. Μαγκλάρας έχει προφανώς επιλεκτική μνήμη. Πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΔΟ συναντήθηκε τρεις φορές, με συνεδριάσεις διάρκειας 7 ωρών έκαστη και συζήτησε διεξοδικά όλα τα εκκρεμή θέματα. Είναι προφανές ότι το Συμβούλιο και εγώ δαπανήσαμε πάρα πολύ χρόνο για την κατανόηση του Ιδρυτικού νόμου και κατανοούμε πλήρως και τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση, η οποία έγινε γνωστή μόλις στις 15 Μαρτίου. Αυτά για το “Δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό….»

Μετά τη 2η συνεδρία, το Συμβούλιο, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο να συναντηθούν με τον κ. Μαγκλάρα για συζήτηση των θεμάτων, την οποία ο κ. Γενικός αρνήθηκε. Αντιθέτως, κατά παράβαση κάθε κανονισμού και δεοντολογίας, ζήτησε συνάντηση του ΔΣ δίχως την παρουσία μου, η οποία και έλαβε χώρα ατύπως με μόνον 4 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου, καθώς 3 μέλη το αρνήθηκαν. Όλα αυτά ήταν γνωστά και στον κ. Υπουργό.

Δεύτερον, το ότι το θέμα της διαχείρισης δόθηκε «προσωρινά σε υπαλλήλους του υπουργείου γιατί ο ΕΛΔΟ δεν έχει ΑΦΜ» αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης της διαχείρισης μέσα στην υπουργική απόφαση και ουδεμία αναφορά στον ΕΛΔΟ και γιατί μία δημόσια εταιρεία δεν είχε ούτε ΑΦΜ ούτε λογιστή ούτε Νομικό Σύμβουλο μετά από 2 εβδομάδες κωλυσιεργίας εκ μέρους του κ. Γενικού. 
Όσον αφορά στα σχόλια του κ. Πρωτοπαπά, δε νομίζω ότι αρμόζει κάποια ιδιαίτερη απάντηση. Το τι ελέχθη στις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ήδη στα πρακτικά και μπορεί ο ίδιος να διαβάσει τι είπε ή ίσως τι αμέλησε να πει. Ωστόσο του εύχομαι κάθε επιτυχία στις ασχολίες του στον ΕΛΔΟ και την Hellas Sat/Arab Sat. 

Αν και το βιογραφικό μου είναι διαθέσιμο, ίσως πρέπει να θυμίσω σε όσους επιλεκτικά το ξεχνούν, ότι δεν είμαι θεωρητικός αστροφυσικός, αλλά σχεδιαστής/κατασκευαστής διαστημικών οργάνων και αποστολών, και στη Γή και σε όλους τους πλανήτες, και επιπλέον ερμηνευτής με τους συνεργάτες μου των δεδομένων και ανακαλύψεων που προέκυψαν. Όλα είναι δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου