οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Είναι να διερωτάται κανείς πού και πώς μπορεί να στηρίζει ο Χ. Δούκας την προσδοκία «μεγάλης ανατροπής» στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου, απέναντι σε αυτό του σημερινού Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στο οποίο, από το σύνολο των 66 Δήμων που απαρτίζουν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, μεγαλύτερης της χώρας, ουδείς εκ των Δημάρχων προελεύσεως ΠΑΣΟΚ σε αυτή, πλην του εαυτού του, προσεφέρθη ή απεδέχθη να τον τιμήσει, μετέχοντας στο ψηφοδέλτιό του…
















Η «μεγάλη ανατροπή» για…αξιοπρεπή ήττα
του Δημάρχου Αθηναίων στο συνέδριο ΚΕΔΕ

Διαβάζω ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αιχμή του δόρατος του Κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ, στην Αυτοδιοίκηση, μίλησε χθες σε Ημερίδα στην Πάτρα, που οργάνωσε το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», με ομιλητή επίσης και τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Παπανδρέου. Δηλαδή σε μία εκδήλωση αμειγώς κομματική.

Εκεί, ανεφέρθη μεταξύ άλλων και στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιείται μεθαύριο Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, γιά την εκλογή νέου ΔΣ, σε συνέχεια του συσχετισμού δυνάμεων, όπως διαμορφώθηκε από τα αποτελέσματα των τελευταίων περιφερειακών/δημοτικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου.

Από το βήμα, λοιπόν, ενός κομματικού σώματος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, που αρέσκεται να αποσυνδέει εαυτόν από τη-δεδομένη- κομματική εξάρτησή του από το ΠΑΣΟΚ/Κιν.Αλλ. ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Επιδιώκουμε την μεγάλη ανατροπή και δίνουμε την μάχη για αλλαγή γραμμή πλεύσης, διότι είναι μια μάχη για τους πολίτες και για την Δημοκρατία, για το δικαίωμα των πολιτών στις πόλεις τους, για να μην παίρνονται οι αποφάσεις για την ζωή τους, ελέω υπουργού».

Παράλληλα, ο Χ. Δούκας σημείωσε ότι «η εκπροσώπηση των αιρετών στην ΚΕΔΕ δεν μπορεί να αποφασίζεται στα υπόγεια του Μαξίμου, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα συναλλαγής» συμπληρώνοντας ότι: «Κομματικό χρίσμα για τον επικεφαλής της ΚΕΔΕ, σημαίνει επιταγή που πρέπει να εξαργυρωθεί. Δεν προδιαγράφει ισχυρή φωνή διεκδίκησης, υπεύθυνο συνομιλητή και συνεργάτη με την κεντρική διοίκηση».

Δεν παρέλειψε επίσης να ασκήσει κριτική στον απερχόμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, καταλογίζοντάς του: «Κατάφερε μήπως να παίρνουν υπόψη τους οι κυβερνώντες τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης, υιοθέτησαν τα αιτήματα της; Πολυδιαφημίζει την μακράν εμπειρία του στον θεσμό. Μα είναι μια πορεία που ταυτίζεται με αποδυνάμωση του θεσμού.Και αναρωτιέμαι, έχουμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο;»(…)

Ισχυριζόμενος τα προηγούμενα ο Δήμαρχος Αθηναίων, θα έπρεπε να σκέπτεται προηγουμένως για την στοιχειώδη αξιοπιστία όσων ισχυρίζεται δημοσίως, εάν αυτό για το οποίο αφεύκτως πείθει, ασχέτως εάν τού αρέσει ή όχι, πλην όμως πασχίζει να το προβάλλει με κάθε ευκαιρία, είναι ότι αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ/Κιν.Αλλ, πιστό παρακολούθημα του Προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως, επίσης, συχνός συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κοπής Κασσελάκη, με τον οποίο κάθησε δίπλα-δίπλα στο τελευταίο συνέδριο-παρωδία τους και φωτογραφήθηκε με ιδιαίτερη χαρά. Αν αυτό δεν λέγεται πρόδηλη εξάρτηση, αντιπολιτευτική έστω σε επίπεδο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους…

Αλλά και πέραν αυτών, είναι να διερωτάται κανείς πού και πώς μπορεί να στηρίζει ο Χ. Δούκας την προσδοκία «μεγάλης ανατροπής» στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου, απέναντι σε αυτό του σημερινού Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στο οποίο, από το σύνολο των Δημάρχων, που απαρτίζουν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, μεγαλύτερης της χώρας, ουδείς εκ των 66 Δημάρχων αυτής, πλην του εαυτού του *, προσεφέρθη ή απεδέχθη να τον τιμήσει, μετέχοντας στο ψηφοδέλτιό του…

Πώς, λοιπόν, υπό τέτοιες συνθήκες σε τοπικό επίπεδο ΠΕΔΑ, ο Δήμαρχος Αθηναίων μπορεί να εκτιμά, με σοβαρότητα και αξιοπιστία, ότι θα μπορούσε να κατισχύσει του ανθυποψηφίου του Δημάρχου Μενεμένης-Αμπελοκήπων, ο οποίος, συμφώνως με τα δεδομένα των αριθμών, εμφανίζεται να στηρίζεται από ποσοστό περί το 60% του σώματος του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, των 332 Δημάρχων από όλη τη χώρα και των μετεχόντων εκλεκτόρων, συνολικώς περί τους 550 συνέδρους;

Βεβαίως δεν παύει να ισχύει το περιεχόμενο του γνωστού ρητού «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»…

Αλλά και η ορθή ανάγνωση των αντικειμενικών δεδομένων της πραγματικότητας, όπου ακριβώς ανάλογη εικόνα προέκυψε και από το προηγηθέν συνέδριο της ΠΕΔΑ, όπου επανεξελέγη πανηγυρικά ο Δήμαρχος Μοσχάτου Γ. Μαρκόπουλος, αν και με καλύτερο συσχετισμό δυνάμεων σε επίπεδο αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ), θα έπρεπε να τον κάνει πιο προσεκτικό έστω, εάν και πασχίζει, όπως λέγεται, να αναζητήσει «προθύμους» υπέρ του ψηφοδελτίου του, ώστε να εξασφαλίσει τουλάχιστον «αξιοπρεπή ήττα».

Και βεβαίως να συνεκτιμηθεί, πλέον των προηγουμένων, και η πανηγυρική επανεκλογή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστ. Τζιτζικώστα, ως Προέδρου της ΕΝ(ώσεως)Π(εριφερειών)Ε(λλάδος), με απόλυτη πλειοψηφία 9 εδρών του ψηφοδελτίου του στο 13μελές ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Υπομονή, λοιπόν, για το λογαριασμό του ερχόμενου Σαββάτου…

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

*Μόνη εξαίρεση αποτελούν η ΣΥΡΙΖΑία Δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ως υποψήφιος γιά εκλέκτωρ, ο οποίος και "προξένεψε" την στήριξή του  στον Δούκα, στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2023.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου