Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/24 |
Το στοίχημα να φρενάρει την αποστασιοποίηση κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων από κυβερνητικές επιλογές, δηλαδή να σβήσει τα σημάδια φθοράς, τα οποία, παρά τη γαλάζια κυριαρχία, αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, δίνει το Μαξίμου. Σε κυβέρνηση και ΝΔ συνειδητοποιούν ότι έρχονται αντιμέτωποι με όσα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί, αφενός ότι «αντίπαλος» είναι τα προβλήματα, αφετέρου ότι τα κυβερνητικά αφτιά πρέπει να είναι ανοιχτά στις δυσκολίες. Επειτα από διαδοχικές εκφράσεις διαμαρτυρίας ομάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και αιτήματα – δικηγόροι, αγρότες, ταξιτζήδες, φοιτητές, νοσοκομειακοί κ.λπ. – ειδικά η σημερινή μέρα, ένας χρόνος μετά την τραγωδία στις σιδηροδρομικές ράγες των Τεμπών, είναι «βαριά», με συμμετοχή πολλών κλάδων στον απεργιακό κλοιό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «δεδομένη» τη στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, τονίζοντας ότι πως «πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ήσυχη να κάνει τη δουλειά της».
Η ενεργοποίηση μιας επιχείρησης αλλαγής κλίματος και απεγκλωβισμού από έναν Φεβρουάριο που αποδεικνύεται ο μήνας της… κοινωνικής αντιπολίτευσης και των πολλαπλών πιέσεων για την κυβέρνηση (από το θέμα της ισότητας στον γάμο μέχρι το αγροτικό κίνημα, την ακρίβεια, το αίσθημα ανασφάλειας) φαίνεται ακόμα και στην τελευταία διαδικτυακή ανασκόπηση του Πρωθυπουργού, όταν προσπάθησε να μιλήσει για δράσεις «με θετικό ορατό αποτύπωμα». Φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι ευκαιρία αποστολής «ανέξοδων μηνυμάτων», κάτι που αποτελεί έστω έμμεση παραδοχή ότι είναι ορατός αυτός ο κίνδυνος.
Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να μιλούν για «μέτωπα» και επιμένουν ότι πρόκειται για «εφαρμογή δεσμεύσεων», ωστόσο είναι σαφές ότι θα επιδιωχθούν πλέον οι λιγότερες δυνατές συγκρουσιακές πρωτοβουλίες. Μετά και την ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ την ερχόμενη εβδομάδα, κυβέρνηση και κόμμα θα ριχτούν σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις εστίες δυσαρέσκειας. Σε πρώτο πλάνο έρχονται οι πτυχές της καθημερινότητας. Εξού και τα αναμενόμενα «αντίβαρα» – θέματα όπως η ενίσχυση του εισοδήματος (με αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό τον Μάρτιο), η στήριξη των νέων οικογενειών (με σχέδιο για το Δημογραφικό τον Μάιο), η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, η προβολή της ατζέντας άμυνας και του «νόμου και τάξη».
Ψηλά στην ατζέντα
Αλλωστε είναι αυξημένη η προσοχή σε ζητήματα που παραδοσιακά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της γαλάζιας βάσης: το Μεταναστευτικό (ενδεικτικές οι διαρροές πηγών του πρόσφατου ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση των παράνομων ροών), η ασφάλεια, το ΕΣΥ, η οικονομία. Σύμφωνα με την Opinion Poll, τα προβλήματα που απασχολούν περισσότερο είναι οι ανατιμήσεις, η εγκληματικότητα, η υγεία, η παιδεία και η ανεργία, ενώ για την πλειονότητα των ερωτηθέντων τα εσωτερικά προβλήματα – και όχι τα ευρωπαϊκά θέματα – αποτελούν κριτήριο επιλογής ψήφου στην ευρωκάλπη. Αντίστοιχα η Metron Analysis κατέγραψε αρνητικές εντυπώσεις μεταξύ άλλων από την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Οσο για το θέμα των πανεπιστημίων αποδεικνύεται και αυτό δυσκολότερο από όσο υπολόγιζε το Μαξίμου, καθώς σε έναν μήνα αυξήθηκαν οι αρνητικές εντυπώσεις από τις κυβερνητικές επιδόσεις στην παιδεία, αλλά παραμένει οριακά πλειοψηφικό το ρεύμα υπέρ της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.
Την ώρα που η κυβέρνηση ακούει «καμπανάκια», η αντιπολίτευση εξακολουθεί να καταγράφει αδυναμία να τροφοδοτηθεί από τη γαλάζια φθορά. Σε αυτό το αντιπολιτευτικό κενό επενδύει το κυβερνών κόμμα για να ορίζει την ατζέντα και να κινείται με διμέτωπο, χρεώνοντας τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν αποτελούν αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. «Πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ»», είπε χαρακτηριστικά ο Μαρινάκης για το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα ΑΕΙ ενώ υπήρξε ανταλλαγή επιθέσεων με την Κουμουνδούρου για την εγκληματικότητα.
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/24 |
Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πως έχουν μόνο έναν στόχο: και αυτός είναι η δεύτερη θέση για τις ευρωεκλογές. Η καθίζηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η δημοσκοπική του παρουσία δημιουργούν ελπίδες στη Χαριλάου Τρικούπη για «μάζεμα» των απογοητευμένων προοδευτικών ψηφοφόρων τις λιγότερες από 100 μέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές. Και από την άλλη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως χωρίς ένα ποσοστό που θα δείχνει πως το κόμμα παραμένει ακόμη ο κυρίαρχος προοδευτικός πόλος, τα ζητήματα που θα τεθούν μετά το καλοκαίρι δεν θα είναι μόνο εσωκομματικά, αλλά και υπαρξιακά – οι αλλαγές που σήμερα συζητιούνται ως απλή πιθανότητα και προκαλούν την αναταραχή που είδαν όλοι στο συνέδριο, ακόμα και μεταξύ «προεδρικών τάσεων» για την κατεύθυνση του κόμματος και τον ιδεολογικό διαχωρισμό Αριστερά – Κεντροαριστερά, μπορεί σ’ εκείνη τη φάση να αποτελούν ανάγκη επιβίωσης.
Για το ΠΑΣΟΚ, ο στόχος έχει τεράστια συμβολική σημασία. «Το ερώτημα ήταν αν θα υπάρχουμε και τώρα είναι αν μπορούμε να επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας», λένε πολλά κεντροαριστερά στελέχη – και το ίδιο είπε και ο Νίκος Ανδρουλάκης (Σκάι), με στόχο να δείξει την απόσταση που έχει διανύσει το ΠΑΣΟΚ από την αρχή της κρίσης χρέους έως σήμερα. Το βασικό ερώτημα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως η άνοδος είναι μεν εμφανής, αλλά είναι και αργή – και την ίδια ώρα η ΝΔ διεκδικεί ένα σημαντικό κομμάτι του κεντρώου χώρου, επιλέγοντας αλλαγές με εκσυγχρονιστικό παρελθόν, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, και προωθώντας μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πρώτο το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει.
Γνωρίζοντας την τακτική, στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να την αποδομήσουν, χτυπώντας στις διαφοροποιήσεις που είχαν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ από τις κατευθύνσεις που δίνονται τώρα από τη ΝΔ, κάνοντας παράλληλα αντιπροτάσεις πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατική φιλοσοφία. Για τις ευρωεκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ θέλει να έχει τη δεύτερη θέση με καθαρή διαφορά από τον τρίτο (και βλέπει τα ποσοστά του να κινούνται περί το 15%), στο πράσινο τραπέζι βρίσκεται ως εγχειρίδιο το «μοντέλο Δούκα», με μια λίστα υποψηφίων – κράμα άγνωστων και πιο γνωστών προσώπων από όλες τις εσωκομματικές τάσεις, που θα μπορούν να προβάλουν πέρα από το σύνθημα της ανανέωσης και μια πιο τεχνοκρατική πλευρά στον δρόμο για το Στρασβούργο.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση η «προοδευτική αντεπίθεση» για τις ευρωεκλογές δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με δεδομένη την ένταση του συνεδρίου και το σχίσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε παλαιοπροεδρικά και νεοπροεδρικά στελέχη. Αυτή όμως η αρχή δεν αναιρεί τη σημασία του στόχου – ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πως μπορεί να κερδίσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών, στην Κουμουνδούρου θέλουν να είναι εκείνοι που θα κόψουν το νήμα εντός δικομματικού τοπίου.
Το στίγμα
Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε αντίθεση με τον Ανδρουλάκη που επιλέγει να αναδείξει σχεδόν αποκλειστικά τη σύγκρουσή του με την κυβέρνηση, εκτοξεύει τα βέλη του και προς τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αναδείξει ποιο από τα δύο κόμματα είναι «πραγματικά προοδευτικό» – με αφορμή τον γάμο των ομοφύλων και αυτό που εκλαμβάνεται στην Κουμουνδούρου ως «αλλαγή στάσης» στα ΑΕΙ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα στο κόμμα του. Εχοντας πλέον χαράξει δρόμο απεύθυνσης στην όλη Κεντροαριστερά («το Κέντρο έχει χώρο στο κόμμα», είπε στην ΕΡΤ), με ένα πολιτικό σχέδιο της «σύγχρονης Αριστεράς», κρατώντας (για την ώρα) την ιδεολογική φυσιογνωμία στο κόμμα του.
Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνονται στην επικοινωνιακή ευχέρεια του προέδρου του κόμματος, στην αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση που εκκινεί και διαδικασία κρίσεων για την ευρωλίστα (που εκτείνεται και σε πρόσωπα που τη δέχονται, αν και δεν είναι στελέχη), αλλά και στη λογική των αλλαγών στον κομματικό μηχανισμό, που εμπλουτίζεται με νέα πρόσωπα που βγαίνουν μπροστά – χθες ανακοινώθηκε το τρίτο think tank για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τους Ειρήνη Λεριού, Παναγιώτη Πεντάρη, Ιφιγένεια Μουμτζή, Κωνσταντίνο Αργυρόπουλο, Δημήτρη Ζιούβα και Αντώνη Μπασούκο.
Το καλό και το κακό σενάριο για τις ευρωεκλογές όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστά – υπάρχει όμως και ένα τρίτο, αυτό που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ μια ανάσα, ένα τσακ κάτω, από το ΠΑΣΟΚ. Και με βάση τις δημοσκοπήσεις, αυτό για την Κουμουνδούρου είναι το πιο ρεαλιστικά προσεγγίσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου