οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Με νέες µειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων απαντούν οι τράπεζες στο κλίµα επιφυλακτικότητας που υπάρχει στα νοικοκυριά για την αγορά κατοικίας µέσω δανείου, σε µια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των εν δυνάµει νέων αγοραστών. Παράλληλα, για τους ήδη δανειολήπτες παρατείνουν έως το τέλος του χρόνου το «πάγωµα» των επιτοκίων που ισχύει από τον περασµένο Μάιο....

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/02/24

Μείωση επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια

Ακόμη και 3% σταθερό για μία τριετία

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ



Σε μειώσεις των σταθερών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια προχωρούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να τονώσουν το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών. Σήμερα, οι τράπεζες χορηγούν στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο ακόμη και 3% για μία τριετία. Παράλληλα, θα παρατείνουν το «πάγωμα» των επιτοκίων που αποφασίστηκε πέρυσι και ισχύει μέχρι τον Μάιο. Το μέτρο αφορά μόνο τους συνεπείς δανειολήπτες.

Με νέες µειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων απαντούν οι τράπεζες στο κλίµα επιφυλακτικότητας που υπάρχει στα νοικοκυριά για την αγορά κατοικίας µέσω δανείου, σε µια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των εν δυνάµει νέων αγοραστών. Παράλληλα, για τους ήδη δανειολήπτες παρατείνουν έως το τέλος του χρόνου το «πάγωµα» των επιτοκίων που ισχύει από τον περασµένο Μάιο. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κ», οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι τράπεζες αφορούν:

1. Τους ήδη δανειολήπτες µε τη συγκράτηση των επιτοκίων στο επίπεδο του 2,70%-2,80%, συν το περιθώριο της τράπεζας για όλα δάνεια που έχουν συναφθεί στο παρελθόν µε κυµαινόµενο επιτόκιο. Το µέτρο είχε αποφασιστεί τον περασµένο Μάιο µε ισχύ για έναν χρόνο και αφορούσε όλους τους ενήµερους δανειολήπτες, οι οποίοι είδαν τη δόση του δανείου τους να «παγώνει» στο επίπεδο του Μαΐου 2023, καθώς οι τράπεζες απορρόφησαν τις νέες αυξήσεις του euribor. Το «πάγωµα» διευκόλυνε στη συγκράτηση του κόστους εξυπηρέτησης των δόσεων για 450.000 περίπου στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 19,5 δισ. ευρώ και η παράταση του προγράµµατος έως τα τέλη του 2024 θεωρείται ειληµµένη από την πλευρά των τραπεζών. Σε δηλώσεις του χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν µπορούµε να διανοηθούµε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαµηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο».

2. Για τους νέους δανειολήπτες η παρέµβαση των τραπεζών θα αφορά:

i) Τα σταθερά επιτόκια µεγάλης διάρκειας, δηλαδή 20 έως 30 ετών. Τα επιτόκια γι’ αυτή την κατηγορία δανείων βρίσκονται σήµερα µεταξύ 4,60%-5,10% (ανάλογα µε την τράπεζα και το προφίλ του πελάτη) και αναµένεται να µειωθούν περαιτέρω κοντά στο 4,30%-4,90%, προκειµένου να γίνουν ακόµη πιο ελκυστικά για νοικοκυριά που επιλέγουν να «κλειδώσουν» τη δόση του δανείου τους για µακρά χρονική περίοδο.

ii) Τα κυµαινόµενα επιτόκια, που εφαρµόζονται µετά τη σταθερή περίοδο επιτοκίου, για τα οποία οι τράπεζες προσανατολίζονται στη µείωση του περιθωρίου που εφαρµόζουν πάνω στο euribor. Το περιθώριο αναµένεται να µειωθεί κοντά στο 2% και µε δεδοµένη την προοπτική αποκλιµάκωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ και του euribor, θα συµπαρασύρει σε µείωση και των κυµαινόµενων επιτοκίων για την αγορά κατοικίας.

Τα παραπάνω µέτρα στόχο έχουν να ανακουφίσουν αφενός τα νοικοκυριά από το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του στεγαστικού τους δανείου και αφετέρου να ενδυναµώσουν τη ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια, που παραµένει ασθενική λόγω κυρίως της µείωσης του διαθέσιµου εισοδήµατος των νοικοκυριών και της ανόδου των τιµών των ακινήτων. Στις δηλώσεις του χθες ο κ. Χατζηδάκης συνέδεσε τις πρωτοβουλίες των τραπεζών µε την καλή εικόνα της ελληνικής οικονοµίας και την απόκτηση της επενδυτικής βαθµίδας, σηµειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι οι τράπεζές µας ήταν σακατεµένες την περασµένη δεκαετία και αν δεν έχουµε ένα υγιές τραπεζικό σύστηµα δεν έχουµε και υγιή οικονοµία». Αναφερόµενος στο θέµα των επιτοκίων επισήµανε ότι «τα επιτόκια έχουν ανέβει σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα, αλλά η διαφορά του µέσου όρου των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε σχέση µε τα ελληνικά επιτόκια είναι µικρότερη ακριβώς λόγω του ότι η οικονοµία προόδευσε και έχουµε την επενδυτική βαθµίδα».

Πηγές από τις τράπεζες σχολιάζουν ότι τα επιτόκια σταθερής διάρκειας έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαµηλά και συγκρίνονται µε το µέσο επίπεδο των κυµαινόµενων επιτοκίων που ίσχυε στη χώρα µας το 2019, όταν δηλαδή το euribor ήταν αρνητικό. Σήµερα, το 95% των νέων εκταµιεύσεων στεγαστικών δανείων γίνεται µε επιτόκιο σταθερής περιόδου 3, 5, ή 7 ετών και η περαιτέρω µείωση των επιτοκίων για τις µεγάλες διάρκειες των 20-30 ετών θα ενισχύσει την πρόσβαση σε νέο δανεισµό για την αγορά κατοικίας, αµβλύνοντας την αβεβαιότητα για την εξέλιξη των επιτοκίων στο µέλλον. Η µέση διάρκεια ενός στεγαστικού δανείου είναι σήµερα περίπου 22 χρόνια και το επιτόκιο εάν κάποιος επιλέξει σταθερή περίοδο –π.χ. 20 ετών– διαµορφώνεται στο 4,60%-4,90%. Πρόθεση των τραπεζών είναι να «κλειδώσουν» µια χαµηλή δόση ακόµη και για περίοδο 30 ετών, µειώνοντας το επιτόκιο γι’ αυτή την κατηγορία κάτω από 4,50%.

Η τάση αυτή θα διευκολύνει ειδικά τους νέους αγοραστές, δηλαδή αυτούς που δεν έχουν πάρει στο παρελθόν στεγαστικό δάνειο, για τους οποίους οι τράπεζες θα εφαρµόσουν ευνοϊκότερους όρους χορήγησης δανείων, χρηµατοδοτώντας έως και το 90% της εµπορικής αξίας του ακινήτου. Το µέτρο θα εφαρµοστεί καθ’ υπόδειξη της ΤΤΕ που προωθεί σχετική απόφαση, σε µια προσπάθεια να ενισχύσει τα νέα νοικοκυριά στην κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου