Ο Μητσοτάκης και
η μοναξιά της ηγεμονίας του
Είναι πανθομολογούμενο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του όχι απλώς δεν έχουν απέναντί τους μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά γενικώς δεν έχουν πολιτικό αντίπαλο. Δεν υπάρχει ένα κόμμα που με τις προτάσεις του και τη συμπεριφορά του θα δώσει κάποια δείγματα εναλλακτικής λύσης. Και αυτό είναι αρνητικό πρωτίστως για την κοινωνία μας, ακολούθως για το πολιτικό μας σύστημα και τέλος, όσο παράξενο και να ακούγεται, και για την ίδια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Μια κοινωνία χωρίς εναλλακτικές προτάσεις στα βασικά της προβλήματα, είναι μια κοινωνία που κινείται σε έναν μονόδρομο και όπου τη βγάλει. Οι αναγκαστικές πορείες πάντα έχουν το ρίσκο του αδιεξόδου και της στροφής προς τα πίσω. Πρέπει πάντα να υπάρχουν ευρύχωρες βοηθητικές λωρίδες με πολλαπλές εξόδους ή ακόμα καλύτερα ορατές διακλαδώσεις για εναλλαγή διαδρομών. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μονοφωνία, πολλές κακοφωνίες και άλλες τόσες αφωνίες.
Αυτή η κατάσταση επιδρά αρνητικά και σε όλο το πολιτικό μας σύστημα, πρωτίστως γιατί είναι δικό του δημιούργημα. Η μνημονιακή περίοδος εξουθένωσε κόμματα και κινήματα που είχαν μια μετακινούμενη κοινωνική βάση, ρηχές ιδεολογικές καταβολές και στερούνταν προσωπικοτήτων που θα ενοποιούσαν τον χώρο τους επάνω στα αιτήματα των καιρών. Η Νέα Δημοκρατία, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του 2016, μπόρεσε και επιβίωσε από τη μνημονιακή δοκιμασία και η νέα της ηγεσία σιγά - σιγά έκτιζε το νέο μπλοκ εξουσίας.
Σήμερα όμως είναι και αυτή παγιδευμένη στην ιδεολογική και στην πολιτική της αυτάρκεια. Η ηγεμονία της -που ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει- είναι τόσο συντριπτική που έχει μεταφραστεί σε πολιτική μοναξιά. Η αντιπολίτευση δεν παράγει ιδέες, δεν προβάλλει προτάσεις, δεν υπάρχει. Εκφέρει λόγο άναρθρο, με αναφορές σε ιδεολογήματα τουλάχιστον μισού αιώνα πίσω. Η κυβέρνηση έχει μόνο μια επιλογή, αν θέλει να προχωρεί. Να σαρώνει ό,τι προοδευτικό και παραγωγικό υπάρχει στην «πολιτική αγορά». Δηλαδή να διευρύνεται και να ανανεώνεται συνεχώς. Δύσκολο, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και οι εσωτερικές αντιστάσεις, κάτι που ήδη το παρατηρούμε.
Δια ταύτα: εκ πρώτης όψεως, με δεδομένες τις υπάρχουσες συνθήκες, η κυβέρνηση φαίνεται να βαδίζει προς μια σχετικά ανέφελη τετραετία. Διότι η φθορά εξουσίας καταγράφεται όταν υπάρχει ο αντίπαλος που θα την εισπράξει. Όταν δεν υπάρχει, τότε στο τέλος, την ώρα της κάλπης, αυτό μου μετρά είναι η βεβαιότητα και η σιγουριά. Διότι κάλπη σημαίνει σύγκριση. Ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος κυβερνήτης.
Όμως για όσους βάζουν τον πήχη ψηλά για το κυβερνητικό έργο, αυτό δεν είναι αρκετό. Δε μας αρκεί να κερδίζει ο Μητσοτάκης γιατί παίζει χωρίς αντίπαλο. Όσοι είμαστε απαιτητικοί θέλουμε να παίζει και καλή μπάλα. Δηλαδή να αποδίδει το κυβερνητικό έργο, να τρέχουν οι μεταρρυθμίσεις, χρόνιες παθογένειες, σταδιακά, να θεραπεύονται. Το να πετυχαίνεις «επαγγελματικές» νίκες, όπως λέμε στο ποδόσφαιρο, αυτό ικανοποιεί μόνον τους φανατικούς και όσους είναι δεμένοι με τα συστήματα εξουσίας. Εμείς οι υπόλοιποι θέλουμε πολλά παραπάνω.
Σταθερό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση, όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN. Τάσεις ανόδου καταγράφει η Ελληνική Λύση, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.500 άτομα.
Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, τα ποσοστά καθορίζονται ως εξής:
ΝΔ: 28%
ΠΑΣΟΚ: 9,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 8,8%
Ελληνική Λύση: 7,5%
ΚΚΕ: 7%
Νίκη: 3%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,8%
Νέα Αριστερά 2,4%
Σπαρτιάτες 2,1%
ΜέΡΑ25: 1,9%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 22,9%
Η πρόθεση ψήφου, με αναγωγή στο σύνολο για τις ευρωεκλογές ανεβάζει τα ποσοστά των κομμάτων ως εξής
- ΝΔ: 36,2%
- ΠΑΣΟΚ: 12.5%.
- ΣΥΡΙΖΑ: 11,4%,
- Ελληνική Λύση: 9,7%
- ΚΚΕ: 9%.
- Νίκη: 3,9%
Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:
ΝΔ: 29%
ΠΑΣΟΚ: 11,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,1%
Ελληνική Λύση: 7,8%
ΚΚΕ: 7%,
Νίκη: 2,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,3%
Νέα Αριστερά: 2,4%
Σπαρτιάτες: 2%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 22,5%
Στην αναγωγή επί των έγκυρων, για τις βουλευτικές εκλογές τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:
Νέα Δημοκρατία: 37,2%
ΠΑΣΟΚ:14,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 13%
Ελληνική Λύση: 10%
ΚΚΕ: 9%
Νίκη 3,2%
Νέα Αριστερά: 3,1%
Πλεύση: 3%
Σπαρτιάτες 2,6%
ΜέΡΑ25: 2,3%
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 28,9%, ενώ ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 7,7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 7,4%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Γιάνη Βαρουφάκη που συγκεντρώνουν από 3,5% εκατέρωθεν.
Ακολουθούν η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 2,8% και ο Αλέξης Χαρίτσης με 1,6%.
Αρνητικά κρίνουν τις εξελίξεις στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Το 50,3% απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αποδυναμωμένος από το θυελλώδες συνέδριο, ενώ το 13,6% απαντά πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει ισχυρότερο. Το 24,1% εκτιμά πως τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια.
Επίσης, το 47,2% χαρακτηρίζει «μάλλον άστοχη« και «σίγουρα άστοχη» την παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο 4ο Συνέδριο του κόμματος, ενώ το 30,8% τη θεωρεί «σίγουρα εύστοχη» και «μάλλον εύστοχη».
Αντίθετα, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν σε ποσοστό 48,7% ότι ήταν «σίγουρα» εύστοχη και «μάλλον εύστοχη».
Διχασμένοι οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη
Στο ερώτημα για το πότε θα κριθεί ως αρχηγός του κόμματος ο Κασσελάκης, το 42,7% θεωρεί ότιο αυτό πρέπει να γίνει στις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένοι καθώς το 51,1% απαντά στις βουλευτικές εκλογές και το 40,9% στις ευρωεκλογές.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα
Ως προς τα μεγαλύτερα προβλήματα οι ερωτηθέντες
- Το 53,5% θεωρεί την ακρίβεια
- Το 31,3% θεωρεί την Υγεία
- Το 20,6% το ύψος των εισοδημάτων
- Το 17,3% την Παιδεία
- Το 15,6% την εγκληματικότητα
- Το 15% την ανάπτυξη
- Το 11,9% την ανεργία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου