ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΡΩΜΑΙΟ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗ,
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Κοιμητήριο Χαλανδρίου, 01/03/23
Αποχαιρετούμε σήμερα με ιδιαίτερη θλίψη αλλά και μεγάλο σεβασμό τον κορυφαίο Έλληνα δημοσιογράφο και πολιτικό Γιώργο Ρωμαίο.
Είναι πολύ μεγάλη απώλεια η σημερινή για την ελληνική δημοσιογραφία αλλά και την πολιτική. Ο Γιώργος Ρωμαίος υπηρέτησε με ιδιαίτερη συνέπεια και τα δύο γράφοντας ιστορία.
Η παρακαταθήκη που μας αφήνει είναι σπουδαία με την αποφασιστικότητα και τον αγώνα του για την ενημέρωση και την αλήθεια να κυριαρχεί αλλά και τις αρχές του, που δεν τις παραβίασε ποτέ παρά τις απειλές τους κινδύνους και τις διώξεις.
Ο Γιώργος Ρωμαίος γεννήθηκε στους Πάγους της Κέρκυρας στις 14 Απριλίου του 1934. Οι σπουδές του ήταν οικονομικές επιστήμες στην τότε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ, σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Όταν αποφοίτησε στράφηκε επαγγελματικά στη δημοσιογραφία και άρχισε να εργάζεται το 1955 στο «Βήμα». Στην εφημερίδα αυτή ανέλαβε, διαδοχικά, συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, διευθυντής σύνταξης και τελικά διευθυντής, μέχρι το 1981. Και μετά την επιστροφή του από την πολιτική, διατέλεσε αρθρογράφος της εφημερίδας και επιμελητής ιστορικών σελίδων.
Πραγματοποίησε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές, όπως στην Κύπρο (με συνεντεύξεις του Εθνάρχη Μακαρίου, Βάσου Λυσσαρίδη, Γλαύκου Κληρίδη), την Ινδία, την Ταϋλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, την (τότε) Ανατολική Γερμανία, την (τότε) Σοβιετική Ένωση και τον Λίβανο. Κατά την περίοδο 1976 – 1978 εξελέγη αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Ο Γιώργος Ρωμαίος όμως πέρασε στην ιστορία με την υπόθεση δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη όταν τότε ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του «Βήματος» και των «Νέων» στη Θεσσαλονίκη έκανε πολύ σημαντικές έρευνες που συνέβαλαν αποτελεσματικά στο ξεσκέπασμα του παρακράτους που δρούσε στη συμπρωτεύουσα. Μαζί με τους αείμνηστους Γιάννη Βούλτεψη και Γιώργο Μπέρτσο και παρά τον ασφυκτικό και απειλητικό κλοιό της Χωροφυλακής, αποκάλυψε τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο ίδιος θα πει αργότερα σε συνεντεύξεις του ότι η δολοφονία του Λαμπράκη δεν ήταν μόνο πολιτική δολοφονία αλλά ήταν μέρος του σχεδίου που οδήγησε στη διδακτορία των συνταγματαρχών. Άλλωστε δεν ήταν διόλου τυχαία η παρουσία του μετέπειτα δικτάτορα Γ Παπαδόπουλου εκείνες τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, ούτε και η στελέχωση του μετέπειτα καθεστώτος με πρόσωπα που επιδίωξαν να εμφανίσουν την δολοφονία ως τροχαίο, όπως ο Κόλλιας , ο Χολέβας ,ο στρατηγός Καρδαμάκης κα.
Επί δικτατορίας των συνταγματαρχών, το 1971, συνελήφθη και φυλακίστηκε για επτά μήνες (ένα μήνα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και έξι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού) για τη συμμετοχή του στο ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και διότι διοχέτευε στο εξωτερικό τις ειδήσεις που δεν μπορούσαν να δημοσιευθούν, λόγω της λογοκρισίας στην Ελλάδα. Ήταν όμως και το τίμημα για την αποκαλυπτική του δημοσιογραφία στην υπόθεση Λαμπράκη Στις ίδιες φυλακές θα πει αργότερα βρέθηκε μαζί με τον ανακριτή της υπόθεσης μετέπειτα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρ Σαρτζετάκη που εκρατείτο κι αυτός εκει.
Το 1981 με την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, θέση που διατήρησε μέχρι το 1984 όταν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (επανεκλέχθηκε στις ευρωεκλογές του 1989). Το 1984 ανέλαβε επίσης πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Την περίοδο 1987 - 1992 διατέλεσε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία διορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (13 Οκτωβρίου 1993 - 4 Μαΐου 1994) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας (4 Μαΐου 1994 - 15 Σεπτεμβρίου 1995). Το 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1995 τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ως τον Ιανουάριο του 1996 και την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές του 1996 εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών και ανέλαβε υπουργός Δημόσιας Τάξης, έως τον Οκτώβριο του 1998. Κοινοβουλίου, βουλευτής και υπουργός. Η πολιτική του διαδρομή ήταν αντίστοιχη της δημοσιογραφικής του με συνέπεια, με ήθος, με διαφάνεια. Στο Κοινοβούλιο, στην Ευρωβουλή σε κυβερνητικές θέσεις ευθύνης εργάστηκε με γνώμονα το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον με προσήλωση στους θεσμούς και τις δημοκρατικές αξίες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών συλλυπείται θερμά την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία και κλίνει το γόνυ μπροστά στον ευπατρίδη της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην έντιμη και ερευνητική δημοσιογραφία και δίδαξε ήθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου