οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Η αποχώρησις της Ρωσσίας από την συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών όπλων συνιστά μιαν έμμεση απειλή. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια ομολογία αποτυχίας. Χωρίς να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία θα επισημάνουμε ότι στην χρήση των πυρηνικών απειλεί να καταφύγει αυτός που στα συμβατικό πεδίο έχει ηττηθεί. Οπότε και αναζητεί σωτηρία σε λύσεις αυτοκτονικές. Που δυστυχώς είναι αυτοκτονικές για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όχι μόνον για τον ίδιο. Να σημειώσουμε εδώ, ότι από της ενάρξεως των συνομιλιών για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, η Σοβιετική Ένωσις και μετέπειτα η Ρωσσία, μετείρχετο τεχνασμάτων για την παράκαμψη των περιορισμών. Στοχοποιούσε τις χώρες της δυτικής Ευρώπης με πυραύλους μέσου βεληνεκούς, αλλά δυσανασχετούσε όταν θέλησαν αυτά τα κράτη, για λόγους αυτοπροστασίας να δημιουργήσουν αποτρεπτική ασπίδα με αντίστοιχα όπλα....

 Aπό την "ΕΣΤΙΑ"







Τότε, κατά τον ίδιο υποκριτικό τρόπο απέκρυπταν την εγκληματικότητα, προκειμένου να προβάλλουν την υποτιθεμένη ανωτερότητα του κομμουνιστικού καθεστώτος έναντι των παρηκμασμένων (και τότε) δυτικών κοινωνιών. Τότε το προβαλλόμενο στερεότυπο ήταν η Δύσις εμαστίζετο από την εγκληματικότητα. Στον «κομμουνιστικό παράδεισο» το κόμμα δεν επέτρεπε στην αστυνομία (πολιτοφυλακή την ονόμαζαν) να κάνει την δουλειά της για να μην αμαυρώνεται η εικόνα της ιδανικής, υποτίθεται, κοινωνίας. Όπου οι εγκληματίες όχι μόνον δρούσαν, έμεναν και ατιμώρητοι....

Μίλησε όμως ο Πρόεδρος Πούτιν και για τα πυρηνικά. Η αποχώρησις της Ρωσσίας από την συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών όπλων συνιστά μιαν έμμεση απειλή. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια ομολογία αποτυχίας. Χωρίς να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία θα επισημάνουμε ότι στην χρήση των πυρηνικών απειλεί να καταφύγει αυτός που στα συμβατικό πεδίο έχει ηττηθεί. Οπότε και αναζητεί σωτηρία σε λύσεις αυτοκτονικές. Που δυστυχώς είναι αυτοκτονικές για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όχι μόνον για τον ίδιο. 

Να σημειώσουμε εδώ, ότι από της ενάρξεως των συνομιλιών για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, η Σοβιετική Ένωσις και μετέπειτα η Ρωσσία, μετείρχετο τεχνασμάτων για την παράκαμψη των περιορισμών. Στοχοποιούσε τις χώρες της δυτικής Ευρώπης με πυραύλους μέσου βεληνεκούς, αλλά δυσανασχετούσε όταν θέλησαν αυτά τα κράτη, για λόγους αυτοπροστασίας να δημιουργήσουν αποτρεπτική ασπίδα με αντίστοιχα όπλα.

Ομοίως η Ρωσσία δυσανασχετεί έναντι κάθε προστασίας για ανάπτυξη αμυντικών όπλων (σύστημα Aegis) σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας ολόκληρο μηχανισμό προπαγάνδας που δημιουργεί την εντύπωση ότι τα όπλα αυτά είναι επιθετικά.

Επιθετικά βαλλιστικά όπλα όμως εξακολουθεί να αναπτύσσει η Ρωσσία, η οποία έχει αναπτύξει νέα γενιά πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ενώ προσφάτως εδοκίμασε την βελτιωμένη έκδοση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που στην ΝΑΤΟϊκή ορολογία ονομάζεται SS 18. Οι ΗΠΑ απεναντίας δεν έχουν αναπτύξει νέα πυρηνικά βαλλιστικά όπλα και βασίζουν την αποτροπή τους στους πυραύλους Minuteman ΙΙΙ που χρονολογούνται από την δεκαετία του '70.

"ΕΣΤΙΑ", 24/02/23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου