"ΤΑ ΝΕΑ", 11/04/19
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΚΑΙ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ
Ως πολιτικό μάννα εξ ουρανού αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου έναν νέο φάκελο δικογραφίας και για άλλα πολιτικά πρόσωπα, εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ώστε να μην εξελιχθεί σε απόλυτο φιάσκο το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο επιμένει ότι είναι «το μεγαλύτερο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους».
Παρά τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και την αρνητική επίδραση του σκανδάλου στο πολιτικό σκηνικό, το πρωθυπουργικό επιτελείο εξακολουθεί να επενδύει σε ένα «σωσίβιο» από τη Novartis.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, όπως αυτή διατυπώνεται από σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κεντρική θέση η εξής επισήμανση: «Το γεγονός ότι κάποια από τα τμήματα αυτής της δικογραφίας, για συγκεκριμένα πρόσωπα οδηγήθηκαν στο αρχείο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ούτε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ούτε ότι είναι σκευωρία ούτε φυσικά ότι κλείνει η υπόθεση για όλους τους εμπλεκομένους». Μάλιστα, σχολιάστηκε από κύκλους της αντιπολίτευσης ως ενδεχόμενο σήμα για τα μελλούμενα η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, Σπύρου Λάππα, ο οποίος δεν απέκλεισε για δύο από τα πέντε πρόσωπα για τα οποία συνεχίζεται η έρευνα για την υπόθεση να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, όπως με τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Σε θεσμικό πεδίο κινήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης που αφού μίλησε («ραδιόφωνο 2/47») για το μεγάλο σκάνδαλο που έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, κράτησε χαμηλούς τόνους σε σχέση με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα: «Ολοι είναι αθώοι έως αποδείξεως του εναντίον. Ξεκινάμε από το τεκμήριο αθωότητας. Το ποινικό μέρος το χειρίζεται η Δικαιοσύνη».
Η «ΒΕΝΤΑΛΙΑ» ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ο κύκλος των ύποπτων μη πολιτικών προσώπων που ελέγχονται ποινικά -κατά περίπτωση - για απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ανοίγει αύριο στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση της Νοvartis.
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έχει ήδη αποστείλει τις πρώτες κλήσεις σε πέντε πρόσωπα τα οποία προέρχονται είτε από τον χώρο των Επιτροπών Τιμολόγησης Φαρμάκων, είτε είναι εκπρόσωποι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών, η οποία φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως «όχημα» από τη φαρμακοβιομηχανία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων.
Την ώρα όμως που ανοίγει η «βεντάλια» της έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ποινική αποτίμηση που θα επιφυλάξει η Εισαγγελία Διαφθοράς για τα πέντε πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία η δικογραφία παραμένει - τουλάχιστον επί του παρόντος - ανοιχτή.
ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ «ΜΑΥΡΟ» ΧΡΗΜΑ. Η Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι συνάδελφοί της Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της έρευνας, αναμένεται να είναι πολύ σύντομα σε θέση να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και για τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθοριστικό αυτό βήμα αναμένεται να έχει γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου, ώστε να μην παραμένουν σε καθεστώς ομηρείας τα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Οπως εκτιμάται, θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των αρχειοθετήσεων καθώς, με βάση όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτες διαδρομές μαύρου χρήματος που να καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών.
Επιπλέον, η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένει και το αποτέλεσμα της Βουλής για την άρση ή μη της ασυλίας του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου. Μεταξύ των ενδείξεων για τον Λοβέρδο, στο συνοδευτικό της δικογραφίας έγγραφο των εισαγγελέων περιλαμβάνεται και η κατάθεση προσώπου με ρόλο συμβούλου στο υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει καταγγελθεί από δύο προστατευόμενους μάρτυρες ότι είχε δωροδοκηθεί από τη Νοvartis.
Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν για την ανανέωση ή μη της θητείας της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου 2019. Χθες η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις κατά των εισαγγελικών λειτουργών με αφορμή χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis, επισημαίνουν ότι «οι έλληνες εισαγγελείς ασκούν το συνταγματικό τους καθήκον υπό αντίξοες συνθήκες, με πλήρη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, μοναδικό γνώμονα δε των εκάστοτε χειρισμών τους επί εκκρεμών υποθέσεων αποτελεί η συλλογή και αξιοποίηση αποδεικτικών στοιχείων προς τον σκοπό της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας και ουχί η εξυπηρέτηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων ως ατυχώς, αβασανίστως και επικινδύνως για τη δημοκρατία τούς καταλογίζεται».
Καταγγελίες για χειραγώγηση μαρτύρων
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Aιχμές για χειραγώγηση της διαδικασίας και των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς διατυπώνει ο Νικόλαος Μανιαδάκης στην αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 15 Μαρτίου. Ο Μανιαδάκης ήταν ο προστατευόμενος μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου», η ταυτότητα του οποίου έγινε γνωστή όταν του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και του ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση.
Στην αναφορά του ο Μανιαδάκης καταγγέλλει «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων» του και «χειριστικές μεθόδους από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς». «Ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης"», παρατηρεί, «για πρώτη φορά με ενέπλεξε στην εν λόγω υπόθεση δέκα μήνες μετά τις πρώτες του καταθέσεις, στις οποίες δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόσωπό μου». Και επισημαίνει ότι η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς τον κατέστησε μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος μετά τις καταθέσεις του «Μάξιμου Σαράφη».
ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ. Οσα προέκυψαν μετά τις καταθέσεις του «Μάξιμου Σαράφη», σημειώνει, ήταν γνωστά σε κυριακάτικη εφημερίδα «η οποία σε δημοσίευμά της στις 11/11/2018 "προέβλεψε" με ασύγκριτη ακρίβεια και αλάθητη λεπτομέρεια τις επόμενες εξελίξεις», δεκαπέντε ημέρες πριν από την πρώτη από τις νεότερες καταθέσεις του συγκεκριμένου προστατευόμενου μάρτυρα στις 27/11/2018. «Η προηγούμενη γνώση της εφημερίδας για μελλοντικά γεγονότα δημιουργεί την εντύπωση συμπαιγνίας εναντίον μου. Πως γνώριζαν οι δημοσιογράφοι τέτοιας εμπιστευτικής βαθμίδας ζητήματα τα οποία οι εισαγγελείς δεν μοιράζονται ούτε με τους γραμματείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς; Υπενθυμίζεται ότι στις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων δεν συμμετέχει γραμματέας!».
Τη διαρκή διαρροή πληροφοριών προς δημοσιογράφους, σύμφωνα με την αναφορά Μανιαδάκη, χρησιμοποίησε «με περισσή θρασύτητα ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας» προκειμένου να αιτιολογήσει τη διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. «Αναφέρει στην υπ' αριθμ. 7/2018 διάταξή του: Εξάλλου προκύπτουν ενδείξεις περί αναχώρησής του στο εξωτερικό, ενόψει και του γεγονότος ότι είχε πληροφορηθεί από δημοσιεύματα του Τύπου ότι ενδεχομένως θα ανακληθεί το καθεστώς του ως προστατευόμενου μάρτυρα και ότι πρόκειται να καταστεί κατηγορούμενος". Ο εισαγγελέας, δηλαδή, όχι μόνο δεν καταδικάζει το γεγονός ότι οι προθέσεις του ήταν ήδη γνωστές σε δημοσιογραφικούς κύκλους, αλλά αντιθέτως το χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα εις βάρος μου».
ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Ο Μανιαδάκης ενημερώνει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της ζητεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Επιπλέον, περιγράφει μια ζοφερή καθημερινότητα που παραπέμπει σε άλλες εποχές. «Παρακολουθούμαι από τουλάχιστον δέκα αστυνομικούς με απολύτως εμφανή τρόπο, χωρίς καμία διακριτικότητα απέναντι στην προσωπικότητά μου και στην ατομική ζωή που επιλέγω να διάγω. Η παρακολούθηση είναι στενή και εικοσιτετράωρη όπου κι αν βρίσκομαι, ανά πάσα στιγμή».
ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών», είπε ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Διαφθοράς και πολύπειρος Εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών κ. Παπαγγελόπουλος.
«Αν δεν βάλουμε και κανέναν φυλακή, εκλογές δεν κερδίζουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ζηλωτής της κάθαρσης κ. Πολάκης, φαντασιωνόμενος τον εαυτό του ως νέο Λαβρέντι Μπέρια.
Με την αίτησή τους και την ψήφο τους άπαντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον και καλύτερο τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, άπαντες οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, με πρώτον και καλύτερο τον κ. Καμμένο πρότειναν να κινηθεί η διαδικασία της ποινικής δίωξης εις βάρος όλων, και των 10, άνευ εξαιρέσεως.
Και όταν απολογείτο, κλαίγοντας, ο ευπατρίδης, για χρόνια δικαστικός και πρώην πρωθυπουργός κ. Πικραμμένος, ο Πολάκης επέχαιρε, χασκογελώντας και καγχάζοντας, γιατί συνέτριψε την αστική τάξη και τον ταξικό εχθρό.
Τώρα, μετά την αρχειοθέτηση για αυτούς, θα περάσουν ένας ένας όλοι αυτοί να ζητήσουν συγγνώμη από τον Βενιζέλο, από τον Πικραμμένο, από τον Λυκουρέντζο, από τον Κουτρουμάνη: που τους διέσυραν, τους διαπόμπευσαν, τους ταπείνωσαν χωρίς λόγο, χωρίς αιτία, μόνο κινούμενοι από το μίσος για τους πολιτικούς τους αντιπάλους;
Αλλά και για τους άλλους πέντε που η έρευνα συνεχίζεται, τι ακριβώς αναμένει η Εισαγγελία; Ποιες ακριβώς ανακριτικές πράξεις εκκρεμούν ειδικά για αυτούς; Και γιατί τελείωσαν μόνο για τους τέσσερις και όχι και για τους πέντε; Φαντάζομαι να υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις. Γιατί είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν ερωτήσεις.
Και τέλος, ίσως οφείλεται ακόμη μία εξήγηση από την αξιότιμη κα Εισαγγελέα: ένα χρόνο πριν θεωρούσε ότι η δωροδοκία ήταν υπουργικό αδίκημα και ζητούσε να επιληφθεί η Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Σήμερα ζητά να αρθεί η βουλευτική ασυλία του κ. Λοβέρδου για να εξεταστεί ως ύποπτος τελέσεως του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας, θεωρώντας ότι αποτελεί αδίκημα για το οποίο μπορεί να επιληφθεί με την τακτική διαδικασία. Προφανώς μετέβαλε την επιστημονική της άποψη. Γιατί; Δεν διανοούμαι να υποθέσω ότι επηρεάστηκε στην επιστημονική της κρίση από την πολιτικά στρατευμένη και νομικά έωλη άποψη της συριζαϊκής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κάτι άλλο θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει. Ελπίζω ότι και σε αυτό θα δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις. Γιατί είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν ερωτήσεις.
TΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΦΑΜΕΛΛΟΥ (από το "left.gr)
“Η στάση κομμάτων και πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis αποκαλύπτει πώς αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, βιάστηκαν να κατηγορήσουν τη Δικαιοσύνη, να μηνύσουν τους λειτουργούς της και να απειλήσουν με ειδικά δικαστήρια τους πολιτικούς τους αντιπάλους, καταγγέλλοντάς τους για σκευωρία και κατασκευασμένες κατηγορίες”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σε άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, με τίτλο “Σκάνδαλο Novrartis: Πραγματικότητα ή σκευωρία”.
Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, η υπόθεση Novartis είναι ένα υπαρκτό οικονομικό σκάνδαλο, που κόστισε υπερβολικά στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, περιόρισε άλλες παροχές υγείας και μείωσε τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές για πολλούς πολίτες. Είναι ένα ανήθικο σκάνδαλο, γιατί υποβάθμισε την υγεία των πολιτών για το κέρδος κάποιων: “Η πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το οικονομικό σκάνδαλο και την απώλεια δημόσιων πόρων δεν αμφισβητείται. Είναι χρεωμένη στους Υπουργούς Υγείας και συνολικά στις κυβερνήσεις που το επέτρεψαν”.
Επίσης, στο άρθρο του ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο σεβασμός στα πορίσματα, αλλά και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής μας κοινωνίας, παρ’ όλα αυτά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούν πιο αξιόπιστο τον εσωτερικό αυτοέλεγχο της Novartis, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει σκάνδαλο, και όχι την έρευνα των Ελλήνων δικαστών και των υπηρεσιών πληροφοριών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αποκαλύπτουν ότι υπήρχε θέμα υπερτιμολογήσεων και εμπλοκής πολιτικών προσώπων: “Δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος μια κυβέρνηση ή τη δικαστική αρχή που αποκαλύπτει υποθέσεις στις οποίες είχαν εμπλακεί πολιτικοί. Η ευθύνη για τα σκάνδαλα δεν μπορεί να βαρύνει αυτούς που τα αποκαλύπτουν. Βαρύνει αποκλειστικά αυτούς που τα δημιουργούν. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καθυστερεί την αποκάλυψή τους και την απονομή δικαιοσύνης, που είναι συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου της ευρωπαϊκής κοινωνίας, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ή να υποτιμήσει”.
Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι είναι κοινωνική απαίτηση η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης για όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται σε διερεύνηση, όπως είναι και η υπόθεση για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η αξιοπιστία της πολιτικής απέναντι στην κοινωνία.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου