Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 11/04/19 |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 11/04/19 |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 11/04/19 |
Το νομοσχέδιο που εισήχθη στο Κογκρέσο με διακομματική συναίνεση, από τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ και των Ρεπουμπλικανών Μάρκο Ρούμπιο, για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με πρόταση ουσιαστικής αναβάθμισης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντική εξέλιξη που κινείται στην κατεύθυνση σειράς άλλων γεγονότων, τα οποία αναδεικνύουν το ανανεωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί για τις ΗΠΑ περιοχή υψηλής προτεραιότητας και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ συνιστά όχημα προώθησης ακριβώς αυτής της νέας δυναμικής.
Ευθύς εξαρχής πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για πρόταση νόμου την οποία δεν έχει υιοθετήσει ακόμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περιλαμβάνει ωστόσο ορισμένες προβλέψεις που κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο κείμενο προτείνονται κινήσεις ενίσχυσης του άξονα από την Ελλάδα έως το Ισραήλ, τίθεται το ζήτημα ακύρωσης της παραχώρησης F-35 στην Τουρκία αν αυτή προχωρήσει στην αγορά S-400, ενώ στην εξίσωση τοποθετείται και η Ρωσία ως παράγοντας που επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αναφορά για κοινοποίηση της λίστας των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, άρση του εμπάργκο όπλων στη Λευκωσία και ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω προγραμμάτων (FMF - Χρηματοδότηση ξένων ενόπλων δυνάμεων), ευλόγως έχουν προκαλέσει ικανοποίηση στην Αθήνα, όπως αυτή εκφράστηκε χθες από τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.
ΑΠΟ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ΚΥΠΡΟΥ, Απόστολος Τομαράς:Στην υλοποίηση μιας απόφασης που είχε παρθεί το 2011 για την τοποθέτηση στρατιωτικών ακολούθων άμυνας σε σημαντικές πρωτεύουσες κρατών, προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρώτη πρωτεύουσα στην οποία θα τοποθετηθεί στρατιωτικός ακόλουθος προς υλοποίηση της απόφασης του 2011 είναι η Ουάσιγκτον και η εκεί διπλωματική αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση που αναμφίβολα σχετίζεται με το νέο πνεύμα που επικρατεί στις σχέσεις των δυο χωρών.Η τοποθέτηση στρατιωτικού ακολούθου στην Ουάσιγκτον μπορεί να μεταφρασθεί και ως πρώτο βήμα που ενδεχομένως να οδηγήσει στην άρση του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην πώληση στρατιωτικού υλικού.Η υλοποίηση της απόφασης θα πραγματοποιηθεί από τον Υπουργό Άμυνας ο οποίος και θα επιλέξει τον πρώτο στρατιωτικό ακόλουθο της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ.
Ο νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, όπως ονομάζεται η πρόταση που κατέθεσαν οι κ. Ρούμπιο και Μενέντεζ, προβλέπει τα εξής σημεία: Πρώτον, άρση απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κύπρο. Δεύτερον, σε 90 ημέρες από την επικύρωση του νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της κυπριακής ΑΟΖ. Τρίτον, να εγκριθεί στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 εκατ. δολαρίων προς την Ελλάδα μέσω FMF. Τέταρτον, βοήθεια μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» ύψους 2 εκατ. δολαρίων προς την Κύπρο. Πέμπτον, να συνδεθεί ρητά η ασφάλεια Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Eκτον, να στηριχθεί η τριμερής σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Eβδομον, να δημιουργηθεί αμερικανικό ενεργειακό κέντρο για την Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της τριμερούς. Και, όγδοον, να εμποδιστεί η μεταφορά F-35 στην Τουρκία, αν η Aγκυρα υλοποιήσει τον σχεδιασμό προμήθειας πυραύλων S-400.
Οι Ρούμπιο - Μενέντεζ αναφέρονται και στη σημασία της βάσης της Σούδας, γεγονός αναμενόμενο, καθώς η στρατιωτική συνεργασία είναι ο πιο ισχυρός πυλώνας της ελληνοαμερικανικής σχέσης. Υπενθυμίζεται η συνεργασία στον «Ηνίοχο 2019», αεροπορική άσκηση που ολοκληρώνεται αύριο με σενάρια που περιλαμβάνουν το σύνολο του FIR Αθηνών από τον Εβρο έως το Καστελλόριζο και με αμερικανικά αεροσκάφη. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την Αθήνα να διευρύνει τις ασκήσεις που διοργανώνει από μεσαίας σε μεγάλης κλίμακας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αμερικανική συμμετοχή.
Την πρόταση νόμου Ρούμπιο - Μενέντεζ (ο κ. Μενέντεζ θα επισκεφθεί την Ελλάδα σε 10 ημέρες) περιέγραψε χθες ως ευρισκόμενη «στη θετική κατεύθυνση» ο υπουργός Εθνικής Aμυνας. «Νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα σε έναν πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος. Θεωρώ ότι είναι πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης, τονίζοντας τη σημασία που είχε για την εκδήλωση τέτοιων κινήσεων ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ.
Ανησυχία για τους S-400
Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για το πρόγραμμα των S-400 της Τουρκίας. «Ο εξοπλισμός της Αγκυρας με S-400 είναι κάτι που μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε. Είναι μια δυνατότητα που προκύπτει για τη γείτονα χώρα, την οποία δεν μπορούμε να την πάρουμε και να τη θεωρήσουμε σαν αμυντική δυνατότητα, όπως χαρακτηρίζεται από την Τουρκία. Βλέπετε ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία εξαιτίας αυτού του θέματος. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, τις απόψεις μας τις έχουμε καταθέσει και περιμένουμε να έχουμε καλύτερη εξέλιξη», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστολάκης.
..."ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", γράφημα, 11/04/19 |
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Μεγάλες προσδοκίες δημιουργεί στην Αθήνα το νομοσχέδιο που εισήγαγαν προχθές προς ψήφιση στην αμερικανική Γερουσία οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ελλάδα ύψους 3 εκατ. δολαρίων, άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρεμπόδιση της παράδοσης των F-35 στην Αγκυρα και - για πρώτη φορά - αναλυτικό κατάλογο με τις παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο.
Η Ουάσιγκτον, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον προς το παρόν, προχωράει σε μία αναθεώρηση της πολιτικής της στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Το σχέδιο νόμου επιβεβαιώνει τον άγριο πόλεμο ΗΠΑ - Τουρκίας, ενώ αντίθετα παγιώνεται η σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας - Ουάσιγκτον.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αποτιμάται στην Αθήνα και το ελληνικό «Πεντάγωνο» ως ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας και μάλιστα αν το σχέδιο νόμου υλοποιηθεί στο σύνολό του τότε είναι εφικτό να αλλάξουν τα δεδομένα και οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στην πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία ουσιαστικά επιδοκίμασε την αμερικανική πρωτοβουλία. «Θεωρώ ότι είναι πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Οπως ξέρετε, έχουν ζητήσει ενημέρωση και καταγραφή όλων των παραβιάσεων και των παρενοχλήσεων που έχουν γίνει» σχολίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, χωρίς να κρύψει την ικανοποίησή του. Οπως πρόσθεσε η κίνηση της Γερουσίας «αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδας».
Επιπλέον, ο Ευάγγελος Αποστολάκης σημείωσε πως τα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «οφείλονται και στην προσπάθεια που έχει γίνει με τον στρατηγικό διάλογο της χώρας μας με τις ΗΠΑ».
Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου (με τίτλο «Eastern Mediterranean Security and Energy Act of 2019») είναι αποτέλεσμα διακομματικής συναίνεσης, καθώς ο Μπομπ Μενέντεζ (Νιου Τζέρσεϊ) προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Μάρκο Ρούμπιο (Φλόριντα) από τους Ρεπουμπλικανούς. Ενδεικτικό των προθέσεων της Ουάσιγκτον να σφίξει κι άλλο το «χαλινάρι» στην Αγκυρα είναι ότι στο νομοσχέδιο λαμβάνονται υπόψη όλες οι εξελίξεις στην περιοχή, δηλαδή και οι ενεργειακές αλλά και η συνεχιζόμενη επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία. «Με την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο και την επέκταση της αναγκαίας Εξωτερικής Στρατιωτικής Βοήθειας (FMS) προς την Ελλάδα, η νομοθεσία αναδεικνύει μία ολιστική προσέγγιση με σκοπό τη σταθερότητα των κρίσιμων περιφερειακών μας εταίρων, σχολίασε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.
Τα βασικά σημεία
Τα κυριότερα σημεία του σχεδίου νόμου που προωθείται στην αμερικανική Γερουσία είναι:
- Πρόταση για στρατιωτική βοήθεια (FMF) ύψους 3.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα.
- Αρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
- Υποβολή καταλόγου στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Πρόταση για ίδρυση ενεργειακού Κέντρου ΗΠΑ - Ανατολικής Μεσογείου προς διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
- Πρόταση για χορήγηση βοήθειας με τη μορφή στρατιωτικής εκπαίδευσης ύψους 2.000.000 δολαρίων προς Ελλάδα και Κύπρο.
- Παρεμπόδιση της παράδοσης των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία εφόσον η Αγκυρα προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.
ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ...
"ΤΑ ΝΕΑ", 11/04/19 |
Η τάση αποδυτικοποίησης της Τουρκίας για την οποία προσωπικά μιλώ εδώ και πολύ καιρό, ενισχύεται όλο και περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η Τουρκία σταδιακά αλλά και με σταθερά βήματα αποκλίνει από τη Δύση. Απομακρύνεται κάθε μέρα από αυτό που ορίζουμε ως δημοκρατία δυτικού τύπου, καθώς φέρει ευκρινή χαρακτηριστικά μιας αυταρχικής διακυβέρνησης.
Ταυτόχρονα αποστασιοποιείται από τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του δυτικού συστήματος ασφαλείας. Αυτό προκύπτει όχι μόνον από τη ρητορική της εξωτερικής της πολιτικής και τη σχεδιαζόμενη προμήθεια των ρωσικών S400, αλλά και από την επιμονή της σε αυτήν της την επιλογή. Με τις ΗΠΑ υπάρχει υπερθέρμανση διπλωματικών τριβών και εντάσεων. Την ίδια ώρα οι σχέσεις της με τις Βρυξέλλες και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διανύουν την εποχή των παγετώνων, και με το Ισραήλ βρίσκονται στο «χαμηλότερο βαρομετρικό» των τελευταίων δεκαετιών.
Επιπλέον, η διαρκής ένταση με μια σύμμαχο χώρα όπως η Ελλάδα, η συνολική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η αντιπαραγωγική πολιτική της στο θέμα των γεωτρήσεων που αντιβαίνουν στις δυτικές επιδιώξεις ενεργειακής ασφάλειας, συνθέτουν τα στοιχεία μιας νέας εικόνας, που πλέον σχηματοποιείται.
Η κατάσταση αυτή μεταβάλλει δεδομένα δεκαετιών στις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρόταση νόμου που κατέθεσαν στο Κογκρέσο ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, έρχεται να δώσει πλέον συγκεκριμένη υπόσταση σε αυτή την αλλαγή.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρόταση που, αναγνωρίζοντας τις νέες πραγματικότητες στην περιοχή, βάζει την Ελλάδα στο κέντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, και προβλέπει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, την ακριβή καταγραφή και ενημέρωση της Βουλής για τις τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και την κυπριακή ΑΟΖ. Προδιαγράφει, επίσης, κυρώσεις για την Τουρκία. Ενώ, σε μια κίνηση ιδιαίτερης σημειολογίας και ουσίας, ζητείται και η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.
Ολα δείχνουν ότι είμαστε στην αφετηρία μιας νέας εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα οφείλει να τη μελετήσει καλά και να προετοιμαστεί, διότι όλα δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να ενισχυθεί η σημασία της χώρας μας στην περιοχή. Να αναλάβει νέους ρόλους που μέχρι τώρα ήταν περισσότερο επιθυμία, παρά ρεαλιστική δυνατότητα. Κάτι τέτοιο θα συνιστά αλλαγή παραδείγματος για την Ελλάδα. Οχι μόνον για τη διεθνή της θέση και ρόλο, αλλά και για τις εσωτερικές της προτεραιότητες. Διότι για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις υποχρεώσεις του κομβικού κράτους, οφείλει να έχει στιβαρή διακυβέρνηση, ισχυρούς, αποτελεσματικούς θεσμούς, ισχυρή οικονομία, αξιόμαχες, σύγχρονες Ενοπλες Δυνάμεις, κι ένα υπουργείο Εξωτερικών προσαρμοσμένο στις νέες ανάγκες. Πάνω απ' όλα, όμως, προϋποθέτει μια κοινωνία που θα κατανοεί, θα πιστεύει και θα στηρίζει αυτόν τον νέο ρόλο. Ολα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν μόνο σε περιβάλλον εθνικής ενότητας και όχι τυφλής πόλωσης και διχασμού. Με μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης και εξωτερικής πολιτικής που δεν θα διαχειρίζεται απλώς τη συγκυρία, αλλά θα θέτει και θα υπηρετεί μακροπρόθεσμους εθνικούς στόχους.
Θεμελιώδης προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Και την ευκαιρία θα την έχει σύντομα, στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Για να ξεφύγει από τη σημερινή παρακμή και μοιρολατρία, και να χαράζει ένα νέο αύριο για την πατρίδα μας.
-Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι Βουλευτής Β' Αθηνών, τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου