οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Η άνοδος της ΝΔ συμπιέζει όλο το κομματικό σύστημα, μιας και αντλεί δυνάμεις και παρουσιάζει εισροές από παντού. Η κρίση που έχει ενσκήψει σε ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκεται ακόμη στη χώρα μας (όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου) στην πρώτη υγειονομική της φάση, ενώ ήδη καθώς φαίνονται να έρχονται τα ανησυχητικά σύννεφα της οικονομικής φάσης, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αρχίζει να στρέφεται και πάλι προς την Οικονομία, η επιβάρυνση της οποίας έχει ήδη επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Εννοιες όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, η σχέση της δημόσιας σφαίρας με το κράτος και την ατομική ευθύνη, η επιχειρηματική κοινωνική ευθύνη, η εργασία και οι αξίες που εκπροσωπεί, ήδη επαναπροσδιορίζονται. Ενας άλλος κόσμος ανατέλλει....

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"




Η πανδημία άλλαξε την κοινωνική ατζέντα
Τι δείχνει η έρευνα της Metron Analysis για το Mega

ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΦΑΝΑΡΑ


Οι πρώτοι μήνες του 2020 που διανύσαμε, επιβεβαιώνουν ότι έχει αρχίσει μια νέα ιστορική εποχή. Η πανδημία του Covid-19 δεν είναι μια παρένθεση σε μια ομαλή κατά άλλα συνέχεια. Οπως σε ολόκληρο τον κόσμο, έτσι και στη χώρα μας, η κοινωνική ατζέντα άλλαξε άρδην.

Σε κοινωνικό επίπεδο η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που ενισχύθηκε ως προς την αντιλαμβανόμενη κρισιμότητά της και τις διαστάσεις της με τα μέτρα του lockdown και της καραντίνας, αναρρίπισε αντανακλαστικά συσπείρωσης (rally 'round the flag effect) γύρω από τον Πρωθυπουργό και σε συνδυασμό με την επιτυχή διαχείριση της κρίσης μέχρι σήμερα, αύξησαν την αποδοχή και την αξιολόγησή του σε πρωτοφανή επίπεδα. Η αντιλαμβανόμενη διαχειριστική επάρκεια συγκριτικά μάλιστα με γειτονικές μας χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, άλλαξε και τα συναισθήματα των πολιτών. Μετά από χρόνια, διαμορφώθηκε μία μεγάλη πλειοψηφία που θεωρεί ότι πλέον η χώρα κινείται σε σωστή κατεύθυνση.

Ανησυχία. Ομως αυτή δεν είναι ολόκληρη η εικόνα. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της Metron Analysis για το Mega, τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες σταδιακά αυξάνονται και πάλι οι ανησυχίες για την Οικονομία. Στην πρώτη θέση παραμένει η πανδημία με μειωμένες αναφορές στο 38% από το 46%, αλλά στη δεύτερη θέση των αυθόρμητων αναφορών βρίσκεται η Οικονομία με 31% (από το 13% του Μαρτίου) και άνοδο 18 ποσοστιαίων μονάδων. Εδώ η αξιολόγηση της κυβέρνησης κινείται πτωτικά από το 53% του Μαρτίου στο 45% τώρα.

Ικανοποίηση. Οταν μία κυβέρνηση επιτυγχάνει την καλύτερη επίδοση και τόσο υψηλή αξιολόγησή της στο πρώτο θέμα ενδιαφέροντος της κοινωνίας (πανδημία), λογικό είναι να εισπράττει θετική ανταπόκριση και να βλέπει τους δείκτες ικανοποίησης της κοινωνίας να κινούνται ανοδικά. Οι θετικές αξιολογήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέρχονται τώρα στο 68% (από το 64% του Μαρτίου), δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα μετά την εκλογή της και για τον Πρωθυπουργό στο 74% που είναι τιμή-ρεκόρ και για τον ίδιο. Ομως και οι αξιολογήσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζουν βελτίωση και κινούνται στο 27% από το 25% του Μαρτίου και για τον επικεφαλής της Αλ. Τσίπρα στο 33% από το 28%. Και αυτές οι τιμές είναι οι υψηλότερες που καταγράφει μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας. 

Η άνοδος της ΝΔ συμπιέζει όλο το κομματικό σύστημα, μιας και αντλεί δυνάμεις και παρουσιάζει εισροές από παντού. Η κρίση που έχει ενσκήψει σε ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκεται ακόμη στη χώρα μας (όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου) στην πρώτη υγειονομική της φάση, ενώ ήδη καθώς φαίνονται να έρχονται τα ανησυχητικά σύννεφα της οικονομικής φάσης, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αρχίζει να στρέφεται και πάλι προς την Οικονομία, η επιβάρυνση της οποίας έχει ήδη επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Εννοιες όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, η σχέση της δημόσιας σφαίρας με το κράτος και την ατομική ευθύνη, η επιχειρηματική κοινωνική ευθύνη, η εργασία και οι αξίες που εκπροσωπεί, ήδη επαναπροσδιορίζονται. Ενας άλλος κόσμος ανατέλλει.

-Ο Στράτος Φαναράς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis



Μanual διακυβέρνησης

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Για τις περισσότερες κυβερνήσεις, απανταχού, η καλύτερη στιγμή τους φεύγει μαζί με τη νύχτα των (νικηφόρων) εκλογών. Ο κύκλος της φθοράς ανοίγει σχεδόν με τις ορκωμοσίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, θεωρούν ότι τα καλύτερα είναι μπροστά. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζεται για τα πρώτα γενέθλιά της με τη βεβαιότητα ότι την επομένη των εκλογών του περασμένου Ιουλίου η δυναμική της υπολειπόταν σε σχέση με τη σημερινή εικόνα. Ο κορωνοϊός σηματοδοτεί μια αναγέννηση και επισφραγίζει μια πολιτική κυριαρχία, που εν πολλοίς καταγράφηκε και στην αρχηγική αντιπαράθεση της Πέμπτης στη Βουλή. Με μια συντριπτική υπεροχή που επιβεβαιώθηκε και από την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Μega, ο Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος να σηκώσει κάθε γάντι.

Στην πραγματικότητα, μέσα στο βουβό σκηνικό της καραντίνας, αναδεικνύονται δύο κυβερνήσεις Μητσοτάκη - με διαφορετικά πρόσωπα, ύφος και κατεύθυνση. Υπάρχει η κυβέρνηση στην έκτακτη (αλλά καθιερωμένη πλέον) τηλεοπτική σύνδεση των έξι και μια άλλη κυβέρνηση που παλεύει στα πρωινά τηλεοπτικά παράθυρα. Ο λόγος και η ένταση δεν συμβαδίζουν, ενίοτε ούτε καν αλληλοσυμπληρώνονται. Η πρωινή ομάδα επιλέγει τη στήριξη και προώθηση του κυβερνητικού έργου μέσα από μια γραμμή πολιτικής σύγκρουσης, εκείνη που ακολουθεί το απόγευμα κινείται σε έναν τεχνοκρατικό άξονα, αναλαμβάνοντας το βάρος της ενημέρωσης για τις κυβερνητικές αποφάσεις και οδηγίες. Ο Ακης Σκέρτσος, εν ολίγοις, στη συνοπτική παρουσίαση του σχεδίου σταδιακής επιστροφής σε μια νέα κανονικότητα, δεν είπε τα ίδια πράγματα με όσα πρόλαβε, για παράδειγμα, να μεταφέρει λίγες ώρες νωρίτερα ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η απόσταση δεν μετριέται μόνον σε ντεσιμπέλ και ο συγκολλητικός ιστός φαίνεται να εξαντλείται στον κοινό σκοπό που υπηρετούν. Αν μέσα στην καλοκαιρινή φαγούρα και δυσφορία που θα προκαλέσει η υγειονομική μάσκα, ανοίξει ξανά η συζήτηση περί εκλογών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρουν να συντονιστούν και, πολύ περισσότερο, να βρουν ένα χρονοδιάγραμμα που θα χωράει στο ίδιο Excel.

Από την περασμένη Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε ο οδικός χάρτης της επιστροφής, ο Ακης Σκέρτσος (Χρήστος-Γεώργιος, κατά το ληξιαρχείο) έχει ξαναβάλει σε λειτουργία το πρόγραμμα αξιολόγησης της κυβερνητικής δράσης. Ο κορωνοϊός αποτελεί σοβαρό άλλοθι για καθυστερήσεις, αλλά εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει στο τέλος Ιουνίου μια διορθωτική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα, έστω και περιορισμένης κλίμακας, οι πίνακες του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ θα απλωθούν πάνω στο γραφείο του (ακριβέστερα, θα ανοίξουν στο πρωθυπουργικό PC). Τα κυβερνητικά γενέθλια, συνεπώς, αποτελούν και ένα ορόσημο - και ο Μητσοτάκης δεν έχει πρόβλημα με τις διορθώσεις, όπως επαναβεβαιώθηκε με τα voucher του Γιάννη Βρούτση.


Μέχρι τότε, ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα στην κυβερνητική ατζέντα, όπως θα εξακολουθήσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η απογευματινή ομάδα δράσης, αφού εκείνη υπερψηφίζεται στις δημοσκοπήσεις. Σε ένα σκηνικό πρωτόγνωρης κρίσης, ο κόσμος θέλει να ακούει τους ειδικούς - και ο Μητσοτάκης ακολούθησε κατά γράμμα το manual σύγχρονης διακυβέρνησης. Θα μπορούσε να είναι μάθημα ακόμη και για τον Τραμπ, που αποφάσισε να ξεκινήσει την προεκλογική καμπάνια του με ένα προσωπικό, καθημερινό μπρίφινγκ για την πανδημία, έχοντας ως ντεκόρ αποσβολωμένους λοιμωξιολόγους.

Τρεις ημέρες πριν του Λαζάρου, ο Σκέρτσος έλαβε εντολή να συντονίσει τον σχεδιασμό σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Παρά την κρισιμότητα της Μεγάλης Εβδομάδας, στο Μαξίμου γνώριζαν ήδη ότι η καμπύλη ήταν τιθασευμένη και μπορούσαν πλέον να προγραμματιστούν τα επόμενα βήματα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα καθορίζουν και θα συνεχίσουν να κρίνουν το χρονοδιάγραμμα - με προβλέψεις κάποια βήματα να είναι ταχύτερα σε σχέση με το αρχικό πλάνο, ας πούμε για τα εποχικά καταλύματα. Το δεύτερο χρονοδιάγραμμα που μπήκε σε εφαρμογή, για τον νέο προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, έχει ορίζοντα έως το τέλος του έτους. Με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τις φθινοπωρινές ανησυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου